Στρατηγική για κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

 Εδώ από το Investorblog τονίζω συνεχώς πως οι πιο ασφαλείς αποδόσεις έρχονται μέσα από τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές που στηρίζονται στα θεμελιώδη. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις μετοχές, αλλά και για τις άλλες αξίες όπως τα εμπορεύματα.

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα πως οι τιμές του πετρελαίου, μετά από τη πτώση τους το 2008 κατά την παγκόσμια κρίση, έχουν επανέλθει σε τιμές γύρω από τα 100$ το βαρέλι.
Αντίθετα το φυσικό αέριο συνέχισε να υποχωρεί πλησιάζοντα όλο και πιο κοντά στα 3 δολάρια ανά MMBTU. Αυτό οφείλεται στην αφθονία φυσικού αερίου που έχει προκύψει στην Αμερικάνική αγορά μέσα από τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν τη φθηνότερη και μεγαλύτερη παραγωγή. Με μια αναζήτηση στο google μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το θέμα. Αυτό σε συνδυασμό με τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και επομένως χαμηλότερης ζήτησης του προϊόντος, επηρέασε έντονα την τιμή του, που είναι ευαίσθητη στις μεταβολές.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Το ενεργειακό ισοδύναμο ενός βαρελιού πετρελαίου είναι περίπου 6 MMBtu. Θεωρητικά, αυτό σημαίνει πως το φυσικό αέριο είναι στην ίδια τιμή με το πετρέλαιο όταν ο λόγος της τιμής του πετρελαίου ανά βαρέλι προς την τιμή του φυσικού αερίου ανά MMBTU είναι ίσος με 6. Για τιμές μεγαλύτερες το πετρέλαιο είναι πιο ακριβό, και για τιμές μικρότερες το φυσικό αέριο. Λόγω της διαφορετική πορείας των δύο ενεργειακών εμπορευμάτων αυτή τη στιγμή ο λόγος αυτός διαμορφώνεται κοντά στο 30!!! Αυτό σημαίνει πως το φυσικό αέριο είναι 5 φορές πιο φθηνό; Όχι ακριβώς, γιατί τα κόστη μεταφοράς του και διανομής του είναι πιο αυξημένα. Ενώ οι καταναλωτές για να το αντικαταστήσουν με το πετρέλαιο, θα πρέπει να υπάρχει κάποια διαφορά τιμής. Ιστορικά πάντως ο λόγος αυτός διαμορφωνόταν κοντά στο 10, ενώ υπήρξαν και περίοδοι που έπεσε κάτω και από το 6. Δηλαδή το φυσικό αέριο έγινε ακριβότερο.
Κάποιοι θεωρούν πως η τάση το πετρέλαιο να γίνεται ακριβότερο σε σχέση με το φυσικό αέριο θα συνεχιστεί, αφού οι λόγοι που το προκαλούν δεν έχουν εκλείψει. Όμως, μακροπρόθεσμα οι αγορές λειτουργούν εξισσοροπιστικά.  Οι φθηνότερες τιμές σταδιακά θα προκαλούν μείωση της προσφοράς(βλέπε γράφημα active rigs) και αύξηση της ζήτησης από καταναλωτές και επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερο κίνητρο διαφοράς τιμής. Επίσης, η τεχνολογία LNG μπορεί να εκτονώσει τις πιέσεις μέσω εξαγωγών των ΗΠΑ. Φυσικά αυτά παίρνουν χρόνο, αλλά οι αγορές προηγούνται το γεγονότων.
 Είναι σχεδόν βέβαιο πως αυτή η σχέση αργά η γρήγορα θα ανατραπεί. Πως μπορείτε να κερδίσετε χρήματα αν πιστεύετε σε αυτό; Mπορείτε να πουλήσετε ανοιχτά πετρέλαιο και να αγοράσετε φυσικό αέριο, χρησιμοποιώντας μόχλευση. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεστε μόνο το 1/13 του ποσού της επένδυσης, αλλά πρέπει να καλύπτετε τις ενδεχόμενες ζημιές. Γενικότερα είμαι κατά της μόχλευσης, αλλά όταν έχουμε δυο ενεργειακά αγαθά, αυτά κινούνται σε μεγάλο βαθμό παράλληλα. Έτσι κάνοντας αντιστάθμιση ο κίνδυνος μειώνεται αισθητά. Αν προβούμε και σε άλλες τέτοιες κινήσεις, όπως περιέγραψα στο «To ΧΑΑ βουτάει! Στρατηγική για κέρδη!», ο κίνδυνος είναι σημαντικά μικρότερος λόγω της μεγάλης διαφοροποίησης. Στην περίπτωση μας, τα κέρδη θα έρχονται όταν ο δείκτης τιμής πετρελαίου/φυσικού αερίου θα υποχωρεί
Από τη συγκεκριμένη κίνηση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μπορούν να προκύψουν ζημιές. Πόσο χαμηλά μπορεί να βρεθεί το φυσικό αέριο και πόσο το πετρέλαιο; Θα πρέπει να είσαστε προετοιμασμένοι για αυτό και να μην το παρακάνετε στο ποσό που θα χρησιμοποιήσετε. Αν έχετε κάνει αρκετές και προσεγμένες κινήσεις αντιστάθμισης, οι βραχυχρόνιες ζημιές εδώ, θα καλύπτονται από τα κέρδη κάπου αλλού. Κατά την άποψη μου, άλλο ένα έντονα υπερτιμημένο εμπόρευμα είναι το ασήμι, του οποίου η φούσκα ήδη έσκασε και ακολουθεί η πτώση. Μπορείτε να βάλετε και αυτό μέσα στην αντιστάθμιση.
Τα παραπάνω δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πρόταση αγοράς ή πώλησης αξιών

Απάντηση