P/Sales: Νάρκες στο ΧΑΑ οι ΔΑΙΟΣ ΚΑΙ ΛΑΜΨΑ!

Αν ακολουθείς μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική είναι δύσκολο να χάσεις χρήματα από τις μετοχές. Οι απώλειες έρχονται κυρίως με 2 τρόπους. Ο ένας είναι η επιχείρηση που έχεις επενδύσει τα χρήματα σου να χρεοκοπήσει ή να παρουσιάσει επιδείνωση στα οικονομικά της αποτελέσματα. Ο άλλος, να έχεις αγοράσει μια εταιρεία σε τιμή πολύ υψηλότερη από αυτή που αξίζει. Το δεύτερο είναι το ίδιο επικίνδυνο με το πρώτο και μπορεί να παρασύρει ευκολότερα στη ζημιά έναν επενδυτή. Ακόμα και η ασφαλεστρη ή καλύτερη επιχείρηση του κόσμου μπορεί να αποτελεί άσχημη επιλογή όταν δεν ξέρεις τι δίνεις για να τη αποκτήσεις.

Ένας από τους δείκτες που μπορούν να σου δώσουν ένδειξη για μια υπερτιμημένη μετοχή είναι το P/Sales(βλέπε περισσότερα εδώ). Συγκρίνει τη χρηματιστηριακή αξία με τον κύκλο εργασιών. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο μεγάλος είναι τόσο πιο μεγάλη μπορεί να είναι η υπερτίμηση. Ειδικά αν συνδέεται με υψηλό P/BV και P/E

H Λάμψα που δραστηριοποιείται στη βαριά βιομηχανία της χώρας λειτουργώντας το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία,  μπορεί να είναι μια καλή εταιρεία με προοπτικές (εφόσον η πρωτεύουσα ξανά αποκτήσει πιο ανθρώπινη εικόνα). Αλλά κοιτάζοντας τον δείκτη P/Sales, παρατηρούμε ότι βρίσκεται σε αστρονομικά επίπεδα. Το 2010 με ενοποιημένες πωλήσεις 45εκ., η κεφαλαιοποίηση με τη μετοχή στα 17€ φτάνει τα 363εκ. Αυτό μεταφράζεται σε P/Sales=8,06, όταν μια λογική τιμή είναι κοντά στη μονάδα, ενώ για το ΧΑΑ που παραπαίει κάτω από αυτή.  Τα ίδια κεφάλαια των 87εκ. δίνουν P/PV=4,17. Κοινώς πληρώνετε τη μετοχή 4,17 φορές την εσωτερική της αξία. Ο υπολογισμός του P/E δεν έχει νόημα καθώς τα κέρδη είναι ανύπαρκτα. Σε μια εταιρεία είναι λογικό το περιθώριο καθαρής κερδοφορίας της ως ποσοστού επί των συνολικών πωλήσεων  να μη ξεπερνά συνήθως το 15%. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν η εταιρεία επιστρέψει σε υψηλή κερδοφορία, αυτή δύσκολα θα ξεπεράσει τα 10εκ. Το σκηνικό της “πλαστής” τιμής έρχεται να επιβεβαιώσει το μικρό free float του 15%.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τη Δάιος. Με 104εκ.€ (6,90€/μτχ) που δίνετε, παίρνετε ετήσιες πωλήσεις 19,2εκ.€ (1,28€/μτχ). Δηλαδή, P/Sales=5,41. Γιατί λέμε ακόμα χειρότερα, αφού ο δείκτης είναι πιο μικρός από αυτόν της Λαμψα; Γιατί εδώ, εκτός των άλλων, έχουμε να κάνουμε με μια υπερδανεισμένη και σοβαρά ζημιογόνα επιχείρηση. Τα ίδια κεφάλαια φτάνουν μόλις τα 21εκ.€ (1,4€/μτχ), όταν οι υποχρεώσεις ανέρχονται σε 149,5εκ.€ (9,95€/μτχ). Το “γλυκό δένει” με τις μεγάλες ζημιές των 9εκ.€ (0,6€/μτχ). Τα παραπάνω είναι για τα αποτελέσματα του 10’. Στην πραγματικότητα τα ίδια κεφάλαια έχουν απομειωθεί ακόμα περισσότερο και συνεχίζουν να απομειώνονται, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία ΑΜΚ. Ζητείται δηλαδή ζεστό χρήμα από τους μετόχους. Και πόσο είναι το free float(11%); Οι περισσότερες εταιρείες στο ΧΑΑ αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται στο μισό της λογιστικής τους αξίας. Για μια επικίνδυνη εταιρεία σαν το Δάιο δεν θα έδινα πάνω από το ⅕. Κοινώς, θα κοστολογούσα την εταιρεία μεταξύ του μηδενός και των 4εκ.€ (0,26€/μτχ).

Ναι! Πάνω από 26λεπτά! δεν θα έδινα, ενώ αυτή τη στιγμή οι μετοχές αλλάζουν χέρια στο 6,90!

Υ.Γ.Αν θέλετε ρίξτε μια ματιά στις μεγαλύτερες και κερδοφόρες ομοειδείς Πλαστικά Κρήτης και Πλαστικά Θράκης που χαρίζονται!

Τα παραπάνω δεν συνιστούν προτροπή για πώληση η αγορά αξιών.

One comment on “P/Sales: Νάρκες στο ΧΑΑ οι ΔΑΙΟΣ ΚΑΙ ΛΑΜΨΑ!

  1. […] Σε ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου που μου δίνεις την ευκαιρία να σου απαντήσω Το άρθρο στο οποίο αναφέρεσαι γράφτηκε το Νοέμβρη του 2011 και όχι του 2010. Θα είχα ξεχάσει ότι κάποτε έγραψα για τη Δάιος αν δε μου το θύμιζες, μιας και δεν είναι από τις πιο δημοφιλείς μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η υπενθύμιση και το μήνυμά σου με χαροποιούν ιδιαίτερα γιατί μου δίνουν την αφορμή να αξιολογήσω τα όσα έγραφα στο “P/Sales: Νάρκες στο ΧΑΑ οι ΔΑΙΟΣ ΚΑΙ ΛΑΜΨΑ!” […]

Απάντηση