Γιατί Αγοράζω την Gulf Keystone στον Ανοδικό Κύκλο

του Δημήτρη Κουτσουμπού

Συχνά στις αναρτήσεις μου έχω μιλήσει για την έννοια των κυκλικών εταιρειών, και την ιδέα αγοράς τους όταν οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες. Οπότε, δε θυμάμαι να έχω υπάρξει αγοραστής τέτοιων εταιρειών όσο επιχειρούν σε ευνοϊκές συνθήκες και παράγουν πλούσια κέρδη. Η Gulf Keystone Petroleum (GKP) φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα, για λόγους που θα εξηγήσω σε αυτό το άρθρο.

Η τιμή του πετρελαίου είναι υψηλή ($110 δολάρια το βαρέλι), οπότε πράγματι η εταιρεία λειτουργεί υπό ευνοϊκές συνθήκες. Σαν χαμηλού κόστους παραγωγός, τα περιθώρια είναι γεμάτα, και η εταιρεία αναμένεται να δημοσιεύσει κέρδη ύψους $170 εκ. το 2021, με τα περισσότερα από αυτά να έρχονται στο δεύτερο μισό του έτους. Το 2022 θα είναι ακόμα καλύτερο σύμφωνα με τους αναλυτές, που περιμένουν κέρδη ανά μετοχή ύψους $1,51, οι οποίες μεταφράζονται σε $245 εκ. καθαρής κερδοφορίας. Αυτές οι προβλέψεις φαίνονται λογικές αν η τιμή του πετρελαίου μείνει σε αυτά τα επίπεδα. Η εταιρεία στις 223 πένες ανά μετοχή, διαπραγματεύεται για $624εκ., οδηγώντας το μελλοντικό πολλαπλασιαστή κερδοφορίας (forward P/E) στο 2,5x!

Αμφιβάλω πως αυτό το επίπεδο κερδοφορίας είναι διατηρήσιμο, αλλά το 1/3 αυτού θα μπορούσε να είναι. Όπως πάντα στις κυκλικές εταιρείες, προτιμώ να ομαλοποιώ τη κερδοφορία σε αυτό που πιστεύω πως είναι κατά μέσο όρο εφικτό, ώστε να προσεγγίζω το earnings power (δυνατότητα κερδοφορίας). Η πρόχειρή μου εκτίμηση για την εταιρεία είναι πως αυτή πρέπει να κυμαίνεται κάπου στα $80εκ. Και πάλι η μετοχή διαπραγματεύεται περίπου 8x φορές αυτή την αξία, υπολογισμένη με τρόπο που δεν επηρεάζεται από τους κύκλους, και δείχνοντας πως η μετοχή είναι φθηνή ανεξαρτήτως των ευνοϊκών συνθηκών.

* Η εταιρεία διαπραγματεύεται σε λίρες (£), αλλά το νόμισμα κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων είναι το δολάριο ΗΠΑ ($).

Είναι καταπληκτικό πως η Gulf Keystone επιλέγει να διαμοιράζει τις αυξημένες ταμειακές ροές που παράγει. Τους τελευταίους 8 μήνες, η εταιρεία έχει διαμοιράσει $150 εκ., που είναι περίπου το 1/4 της κεφαλαιοποίησης. Αν συνεχίσει να μοιράζει τα περισσότερα από τα κέρδη της, και η ενέργεια παραμείνει “καυτή”, η μερισματική απόδοση θα μπορούσε να ξεπεράσει το 25% στην τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Το Προφίλ της Gulf Keystone

Έως τώρα διαβάζετε για νούμερα, και δε σαν έχω πει τίποτα σχετικά με την εταιρεία. Ομολογώ πως φοβήθηκα ότι κάποιοι από εσάς θα δραπετεύατε αυτόματα σε άλλη καρτέλα, αν εξ’ αρχής σαν αποκάλυπτα πως η εταιρεία δραστηριοποιείται στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Αυτή η αυτόνομη περιοχή του Ιρακ (KRG) ελέγχεται από τους Κούρδους μαχητές Πεσμέργκα, και επιδιώκει ανεξαρτησία, κάτι που συνιστά σημαντικό γεωπολιτικό κίνδυνο για τη δραστηριότητα της εταιρείας.

 

Source: Company’s Presentation

Από την άλλη, η περιοχή των Κούρδων είναι σταθερή για την ώρα και οικονομικά φιλελεύθερη. Επιπλέον, η Gulf Keystone έχει έδρα τις Βερμούδες (Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος), και διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Οπότε, σε όρους ιδιοκτησίας, εταιρικού, ρυθμιστικού πλαισίου, και λογιστικών προτύπων, η εταιρεία μπορεί να θεωρηθεί Βρετανική.

Η Gulf Keystone αντλεί πετρέλαιο από το Shaikan, μια γιγαντιαία πετρελαιοπηγή. Η εταιρεία υποστηρίζει πως το λειτουργικό κόστος ανά βαρέλι είναι $2,50 – $2,90, και πως το χαμηλό βάθος απαιτεί ελάχιστες επενδύσεις για επέκταση, ενώ υπάρχει χώρος για ανάπτυξη.

Η μεγάλη προοπτική εδώ είναι οι τιμές τις ενέργειας να επιμείνουν για κάποιο διάστημα, κάτι που θα αναβάθμιζε την παραγωγή και το μέγεθος της εταιρείες με κάποια διακράτηση κερδών. Έτσι, ακόμα και αν οι τιμές φυσιολογικά επιστρέψουν κάπου χαμηλότερα στο μέλλον, ο υψηλότερος όγκος παραγωγής θα επιτρέψει στην εταιρεία να διατηρήσει υψηλότερα κέρδη σε σχέση με το ιστορικό μέσο. Ο μέγας φόβος σχετίζεται με τη περιοχή δραστηριοποίησης και την πιθανότητα οι Κούρδοι να χάσουν τον έλεγχο των εδαφών.

Στρατηγική Εξόδου

Σε ιστορίες όπου το εύρος έκβασης είναι εκτεταμένο και υπάρχει αβεβαιότητα, η διαμόρφωση της στρατηγικής εξόδου αποτελεί πρόκληση. Το να αγοράζεις φθηνά δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά από τη στιγμή που έχει πάρεις σημαντικό ρίσκο γεωπολιτικό, ή στην τιμή του εμπορεύματος, στοχεύεις να πάρεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Δε θες να χάσεις τα χρήματά σου στο κακό σενάριο (ύφεση, κατάρρευση Κουρδικής Διοίκησης, κ.α.), και να κερδίσεις μόνο ένα επί 2 στο θετικό, αν θα μπορούσες να έχεις πάρει ένα επί 5.

Οπότε ναι, το βασικό σενάριο λέει πως είμαι έτοιμος να πουλήσω ίσως στο επί 2 τη σημερινής τιμής (στα περίπου 450p), που ισοδυναμεί με ένα πολλάπλασιαστή 15x επί της δυνατότητας κερδοφορίας (earnings power) που υπολόγισα παραπάνω. Παρά ταύτα, μια συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, με τη Ρωσία να αποσυνδέεται από την παγκόσμια οικονομία, και πιθανά υπερκέρδη για την εταιρεία που θα συντηρούνταν για κάποιο διάστημα, θα με έκαναν να επαναξιολογήσω τη δίκαιη τιμή και το σημείο εξόδου. Όπως είπα, αν μπορώ με συνετό τρόπο να πάρω 5x, δε θα περιοριστώ στο 2x.

“Με συνετό τρόπο” σημαίνει πως συγκεκριμένες εξελίξεις θα έχουν αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής και αξία της εταιρείας, με τρόπο που το 5x να φαίνεται δίκαιο. Αυτό δε συνιστά, λοιπόν, μια άπληστη και κερδοσκοπική προσδοκία, αλλά την διαδικασία και προσπάθεια μεγιστοποίησης του αποτελέσματος σε μια επένδυση με ασύμμετρη σχέση ρίσκου και αποτελέσματος.

Για παράδειγμα, στην Enwell (ENW) (βλέπε άρθρο) θα ενεργούσα σαν μαινόμενος ταύρος, και θα αγόραζα περισσότερες μετοχές ύστερα από την κατάρρευσή τους, αλλά με τα δραματικά γεγονότα που δυνητικά θα μπορούσαν να φέρουν την Ουκρανία ή τις εγκαταστάσεις της εταιρείας υπό Ρωσικό έλεγχο, στέκομαι ένα βήμα μακριά. Υπό αυτές τις εξελίξεις, η μόνη σίγουρη αξία είναι τα μετρητά που βρίσκονται στον ισολογισμό της μητρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκεί που θέλω να εστιάσω είναι πως αποφεύγω να αξιολογώ μια εταιρεία με συχνότητα τριμήνου, αλλά λαμβάνω υπόψιν καθοριστικά γεγονότα που μπορούν ξεκάθαρα να μεταβάλουν την αξία και τις μελλοντικές της ταμειακές ροές. Αυτός ο τρόπος σκέψης αποτελεί κλειδί για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος σε μια αβέβαιη επένδυση.

Η Αξία της Αντιστάθμισης

Τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι πραγματικά λυπηρά. Ας ελπίσουμε πως δε θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και ανθρώπινος πόνος. Από την οικονομική πλευρά, μια επιβεβλημένη διακοπή της Ρωσικής εξάρτησης στο φυσικό αέριο θα έφερνε μια παρατεταμένη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, προτού αυξημένη παραγωγή,—πιθανότατα από τις ΗΠΑ (LNG & πετρέλαιο)— εξισορροπούσε την κατάσταση σε λίγα χρόνια από σήμερα.

Αγοράζοντας ένα παραγωγό πετρελαίου είναι σαν να αγοράζεις ασφάλεια ενάντια σε τέτοιου τύπου γεγονότα. Το πρόβλημα με το hedging (αντιστάθμιση) και την ασφάλεια είναι πως όταν ο κίνδυνος έχει ήδη προκύψει, η τιμή εξασφάλισης γίνεται τόσο ακριβή που η αποδοχή μιας τέτοιας προσφοράς παύει να έχει οικονομικό νόημα. Αλλά εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Οι αποτιμήσεις των εταιρειών πετρελαίου και αερίου ήταν ήδη χαμηλές, λόγω της πρότερης χαμηλής κερδοφορίας, που επιδεινώθηκε με την πανδημία, και την επικρατούσα αντίληψη περί ευαισθησίας απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία (ESG). Τα γεγονότα στην Ουκρανία, και οι τιμές ρεκόρ στην ενέργεια θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει αυτές τις μετοχές σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Πάρα ταύτα, αυτό ακόμα δεν έχει ξεκάθαρα προκύψει, επειδή το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον εξισορροπείται από τις ευρείες και αδιάκριτες και υπό πανικό πωλήσεις. Ειδικά για την Gulf Keystone, η αγορά μπορεί να είναι παντελώς αναποτελεσματική και άδικη στο να αποτιμά αυτή την κρυμμένη μικρής κεφαλαιοποίησης εταιρεία.

Η μετοχή της GKP τα τελευταία 5 χρόνια. (Πηγή: Google Finance)

Με λίγα λόγια, το ενεργειακό περιβάλλον έχει καταστεί σαφέστατα πιο επικίνδυνο για τους καταναλωτές και την οικονομία, αλλά το να αγοράζει κανείς τη σχετική ασφάλεια (μέσω της επένδυσης στη μετοχή) δεν έχει καταστεί πιο ακριβό. Πρόκειται για κάτι τόσο μοναδικό, και η αγορά αυτής της ασφάλειας  αποτελεί, κατά την άποψή μου, no-brainer (τουτέστιν, δε θέλει και πολύ κλικ-κλικ)

Οπότε, η μετοχή, εκτός από υποτιμημένη, αποτελεί καταπληκτική αντιστάθμιση για το χαρτοφυλάκιο, προστατεύοντάς το έναντι μιας ενεργειακής κρίσης, και παραδόξως με πολύ καλούς όρους. Επειδή η ιστορία της Enwell μπορεί να μην εξελιχθεί όπως αναμενόταν, και αφού η JKX επικερδώς υπήρξε αντικείμενο δημόσιας πρότασης, η Gulf Keystone φαίνεται να είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο. Μαζί με τη Smart Sand (βλέπε άρθρο) και τη Romgaz, θα με προστατεύσουν στο ενδεχόμενο μιας ενεργειακής κρίσης.

Ειρήνη στον κόσμο!

ΥΓ1: Το άρθρο αποτελεί μετάφραση του πρωτοτύπου αγγλικού. Για αυτό ίσως κάποια σημεία ξενίζουν, λόγω της διαδικασίας της μετάφρασης.

ΥΓ2: Η μετοχή παρουσιάστηκε σε meetup του Quality Value Investing στο Λονδίνο, όπου με φίλους επενδυτές συζητήσαμε για την ενέργεια και πολλά άλλα, όπως τη φιλοσοφία. Μάλιστα, ένας από τους συμμετέχοντες, o Siddharth Bhaskar, μίλησε για το βιβλίο που έχει γράψει. Το διάβασα, μου άρεσε ως περιεχόμενο, και σας το προτείνω: Hindu Philosophy for an Inquisitive Mind: The Whats, Hows and Whys…

Δημήτρης Κουτσουμπός

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συναλλαγή. Οι υπολογισμοί είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας και ενδέχεται να περιλαμβάνουν αστοχίες ή λάθη. Συνιστούν προσωπικές απόψεις που παρουσιάζονται για συζήτηση μεταξύ επενδυτών.

16 comments on “Γιατί Αγοράζω την Gulf Keystone στον Ανοδικό Κύκλο

  1. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

    Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη $165 εκ. δολαρίων για το 2021, με τα $100 εκ. να έρχονται στο δεύτερο εξάμηνο.
    https://www.londonstockexchange.com/news-article/GKP/2021-full-year-results-announcement/15389640

  2. Ο/Η Γιάννης Κολιός λέει:

    Δημήτρη, ωραία η ανάλυσή σου. Μοιάζει λίγο “too good to be true” μια μετοχή με P/E 2-3. Θα περίμενα τέτοια στρέβλωση να κλείσει άμεσα, εκτός αν υπάρχει κάτι άλλο όπως η τοποθεσία της συγκεκριμένης που αναφέρεις.

    • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

      Γιάννη, κοίτα όντως (1) το γεωπολιτικό είναι σοβαρό, και επίσης σε όρους earnings power (2) είναι πιο πάνω ο πολλαπλασιαστής από αυτό που δείχνει το p/e. Απλά αν βγουν καλά κέρδη, αυξημένες επενδύσεις μπορεί να την ανεβάσουν την εταιρεία ένα σκαλί.

      Όπως π.χ. έγινε με τον Ικτίνο, ή τα Πλαστικά Θράκης. Κυκλικά ήταν τα κέρδη για αυτό και η εταιρείες θα υποφέρουν πάλι κάποια στιγμή. Απλά, μετά τον καλό κύκλο έχουν αλλάξει το μέγεθος και τις δυνατότητές τους.

      Μεγάλη παγίδα είναι να πας να τις πάρεις τις κυκλικές με p/e:7 π.χ. ενώ η διατηρήσιμη κερδοφορία είναι το ένα τρίτο αυτού. Εκεί είναι σαν να τις ψωνίζεις 20 φορές τα κέρδη τους. Η GKP, αν το σκεφτείς δεν είναι εκεί. Κυρίως, λοιπόν, το γεωπολιτικό φοβάμαι.

  3. Ο/Η Panos Gitas λέει:

    Γεια σου φίλε Δημήτρη!
    Πραγματικά φαίνεται εξαιρετικά φθηνή.
    Μου αρέσει να επενδύω στις κυκλικες μετοχές όταν αυτές βγάζουν ζημιές αρκεί να δίνω σημαντικές πιθανότητες ότι θα ανακάψουν τα επόμενα χρόνια. Επίσης μου αρέσει να επενδύω στην εταιρία με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής.
    Ξέρω ότι ίδιο τρόπο σκέψης έχει και εσύ.
    Δεν σε τρομάζει στην Gulf οτι την αγοράζεις στα καλά της αποτελέσματα;
    Θεωρείς ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει στα 100 δολλάρια για μεγάλο χρονικό διάστημα.
    Εξαιρετικό το γεγονός ότι δίνει μεγάλα μερίσματα, αυτό θα βοηθήσει ακόμα και να στραβώσουν τα πράγματα να μην πέσει άμεσα η μετοχή άρα να βρείς χρόνο να βγείς. Επίσης αν κρατήσει 3-4 χρόνια αυτό, μόνο απο τα μερίσματα θα έχεις κάνει απόσβεση.

    • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

      Κοίτα, τα αποτελέσματα έτους, δηλαδή κέρδη $165εκ, βγήκαν με μέση τιμή βαρελιού τα $71. Σκέψου πως σαν earnings power υπολογίζω τα μισά από αυτά. Το μεγάλο μειονέκτημα που βρίσκω στην εταιρεία, είναι το γεωπολιτικό. Δηλαδή, στη δεκαετία είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες κάτι να χαλάσει στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Όταν, όμως μπορείς να πάρεις τα κέρδη σε 2-3 χρόνια, η έκθεσή σου χρονικά μειώνεται.

      Θα μείνει το πετρέλαιο τόσο ψηλά; Μακροπρόθεσμα όχι, καθώς πιστεύω πως έχουμε μια ενεργειακή πραγματικότητα που είναι απείρως καλύτερη από αυτή που είχαμε, όταν ο πλανήτης ζορίστηκε ενεργειακά πριν από μια δεκαετία. Έχουμε 2 συνιστώσες που ήδη έχουν αποκτήσει μέγεθος, έχουν περιθώριο ανάπτυξης, και είναι πάμφθηνες σε κόστος: (1) το σχιστολιθικό αέριο στην Αμερική και (2) οι ανανεώσιμες που έχουν ωριμάσει (φωτοβολταϊκά και αιολικά). Αυτά είναι τζάμπα σε σχέση με τις τιμές του αερίου στην Ευρώπη, και του πετρελαίου.

      Όμως για 2 έως 5 χρόνια μπορεί οι τιμές του πετρελαίου να μείνουν σχετικά ψηλά, αν δεν πυροδοτήσουν πρώιμα μια παγκόσμια ύφεση στην οικονομία. Και τούτο, γιατί οι επενδύσεις θέλουν χρόνο, και πέρα από την ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, η ενέργεια είναι εγκλωβισμένη παρότι φθηνή και άφθονη, ειδικά στην περίπτωση του αερίου. Αν π.χ. η Ρωσία απομακρυνθεί από τη Δύση, θα πρέπει να βρει τρόπους να το διοχετεύσει αλλού (Κίνα), ή στο εσωτερικό σε ενεργοβόρες διαδικασίες (π.χ. παραγωγή και εξαγωγή αλουμινίου). Το ίδιο και η Αμερική. Το LNG καλό είναι για να εξισορροπεί κρίσεις, αλλά κοστοβόρο σαν διαδικασία για να αποτελέσει ενεργειακή βάση.

      Μέχρι, λοιπόν, να ανοίξουν νέοι δρόμοι, και με τη Ρωσία να εξελίσσεται σε μη αξιόπιστο εταίρο, η ενέργεια φαντάζομαι θα παραμένει ακριβή, για 2-5 χρόνια, ή μέχρι να σκάσει η επόμενη ύφεση που θα διορθώσει τα πράγματα από τη πλευρά της ζήτησης αποδεκατίζοντας ό,τι ενεργοβόρο έχει η Ευρώπη. Επίσης, είναι υπαρκτά σενάρια δραματικών ελλείψεων βραχυπρόθεσμα. Ε, εκεί αν το 10% του χαρτοφυλακίου είναι παραγωγοί ενέργειας, θα χρησιμεύσουν σαν σωσίβιο που δε θα το αφήσουν να βουλιάξει.

      Η Ευρώπη να ξέρετε την έχει πολύ πιο άσχημα από την Αμερική.

      Δεν υπολογίζω συνήθως στις μετοχές, το ότι θα “θα προλάβω να βγω”. Μεγάλη τύχη είναι να μπορείς να βγεις με καλούς όρους, όταν τα πράγματα γυρνάνε ξεκάθαρα άσχημα για μια εταιρεία, αλλά δεν υπολογίζω σε αυτή την τύχη, και αν νιώθω μεγάλο τέτοιο φόβο, προτιμώ να μη μπω εξαρχής. Απλά, η εκτίμηση μου είναι πως, υπό τα διάφορα σενάρια, οι πιθανότητες η δίκαιη τιμή να είναι ανώτερη από τη τρέχουσα υπερτερούν. Και φυσικά αποδέχομαι τα σενάρια όπου χάνω τα λεφτά μου. Αν τώρα βγουν σενάρια που η εταιρεία δεν αξίζει και η μετοχή ανεβαίνει, δίνοντάς μου τη δυνατότητα να βγω, ε αυτό θα είναι καλοδεχούμενη τύχη που θα κοιτάξω να αρπάξω.

      • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

        Να δεχτώ πάντως Πάνο, παρά αυτό που είπα στην τελευταία παράγραφο, πως στατιστικά σε έρημες περιοχές της αγοράς (μικρή κεφαλαιοποίηση, illiquid stocks), το να χαλάει κάτι στην εταιρεία και η μετοχή να μη παίρνει γραμμή συμβαίνει πολύ πιο συχνά.

        Γιατί το inefficiency όταν υπάρχει εκδηλώνεται και από τις δυο πλευρές. Οπότε ναι δε βασίζομαι σοβαρά σε αυτό τον παράγοντα, αλλά θα συμφωνήσω πως συμβαίνει συχνά, και περισσότερο στα σημαντικά facts που δε βρίσκονται στους τίτλους των ειδήσεων.

        Η πλειοψηφία σκέφτεται γραμμικά. Ανέβηκε το πετρέλαιο, πρέπει να ανέβει και η μετοχή. Έπεσε το πετρέλαιο πρέπει να πέσει αντίστοιχα και η μετοχή. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Γιατί αν π.χ. πέσει το πετρέλαιο στα 85, και μείνει εκεί για 2 χρόνια, πάλι υπερκέρδη βγάζει και πάλι φθηνή είναι η εταιρεία.

        Συχνά βραχυπρόθεσμα η τιμή διαμορφώνεται ακραία από την είσοδο και έξοδο του κόσμου, πάνω στη ψυχολογία που διαμορφώνουν αυτές οι απλοϊκές σκέψεις. Εκεί ο επενδυτής έχει δύο επιλογές:

        (Α) να παίξει το παιχνίδι του να εκτιμήσει τι θα κάνουν οι άλλοι και να εστιάσει στο τι μπορεί να κάνει η τιμή (ένα zero sum game), στο οποίο ανταγωνίζεται άλλους 99, και δύσκολα να έχει κάποιο edge.

        (B) συνειδητά να αρνηθεί να ανακατευτεί σε αυτό, και να εστιάσει απλά στην εκτίμηση της αξίας, και διαφοράς τιμής-αξίας. Εκεί ξαφνικά ξεχωρίζει από τους άλλους 99 και είναι ο ένας. Θέλει κάποια αντίληψη, αλλά όχι φοβερό IQ. Το να αρνηθεί το A είναι το μεγάλο edge, και η αλήθεια είναι πως πολλοί λίγοι αντιστέκονται στις σειρήνες του.

        Η εμμονή στην ιδέα “όχι, όχι, όχι Α!”, περιγράψτε τη και ως ξεροκεφαλιά, ξεροκεφαλιά που δε μετανιώνω, και που μου έχει δώσει όλα τα λεφτά, όταν γυρίζω και κοιτάω το παρελθόν. Δεν είναι τόσο η ικανότητα ανάλυσης ή οι γνώσεις.

        Αν πάντως αρχίσεις να σκέφτεσαι Α και όχι Β, θα δεις πως θα παίρνεις τις αντίθετες αποφάσεις. Απλά για ένα διάστημα (έως και 5 χρόνια) θα περνιέσαι ως ο βλάκας της υπόθεσης.

        Αν μανατζάρεις χρήματα άλλων, η πίεση που θα υποστείς, αφόρητη. Αν μανατζάρεις τα δικά σου, και πιστεύεις σε αυτό, καλό είναι να το υπενθυμίζεις, και ας καταντάς επαναλαμβανόμενα κουραστικός.

        Γιατί λοιπόν, τα γράφω και τα ξανά γράφω; ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΩ!!!!

        • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

          *Αν πάντως αρχίσεις να σκέφτεσαι Β και όχι Α (διόρθωση)

        • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

          Επί τη ευκαιρία, ένα από τα blog που ακολουθώ, τελευταία έχει δημοσιεύσει δυο καταπληκτικές αναρτήσεις:

          http://boolefund.com/superinvestors-graham-doddsville/
          http://boolefund.com/greatest-economist-defied-convention-got-rich/

          Το πρώτο παρουσιάζει ένα από τα λίγα άρθρα του Buffett, στο οποίο επιχειρηματολογεί ενάντια σε όσα διδάσκονται στα πανεπιστήμια, για το market efficiency hypothesis, και για το πως κανείς συστηματικά δε μπορεί να υπεραποδώσει της αγοράς.

          Παρουσιάζει επενδυτές με τον ίδιο “επενδυτικό πατέρα”, οι οποίοι ακολούθησαν διαφορετικούς και ανεξάρτητους δρόμους, και πέτυχαν αξιοθαύμαστες αποδόσεις, ενώ παράλληλα δείχνει γιατί αυτό δεν είναι προϊόν τύχης.

          Στο δεύτερο παρουσιάζεται ο Keynes ως επενδυτής, ο οποίος στα πρώτα χρόνια του καταστράφηκε, μέχρι που γύρισε στη φιλοσοφία του value investing.

          Και τα δύο κείμενα αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο συστηματικά κανείς μπορεί να υπεραποδώσει. Δηλαδή, το να αγνοεί τι πρόκειται να κάνουν οι άλλοι, ή η αγορά, και να εστιάζει στην διαφορά τιμής και αξίας.

  4. Ο/Η NEKTARIOS λέει:

    Σύμφωνα με πρόσφατο report της Goldman Sachs , που βγήκε στις 4 Απριλίου, η PETROBRAS έχει προσδοκώμενη μερισματική απόδοση για το 2022 της τάξης του 34%. Πειτε μας κ. Δημήτρη τη γνώμη σας για τη συγκεκριμένη

    • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

      Κύριε Νεκτάριε, δεν την γνωρίζω, αλλά με βάση τα νούμερα όπως τα πήρε το μάτι μου, φαίνεται μια αντίστοιχη περίπτωση, αλλά με μικρότερο γεωπολιτικό ρίσκο. Στα μείον βλέπω πως έχει κάποιο δανεισμό και φαίνεται πως το κόστος εξόρυξης είναι μεγαλύτερο, οπότε αν κάποια στιγμή το πετρέλαιο γυρίσει κάπως χαμηλότερα, τα κέρδη θα υποχωρήσουν πιο δραματικά σε σχέση με μια εταιρεία που παράγει πιο φθηνά. Αυτά τα λίγα με 2-3 λεπτά σκανάρισμα. Αξίζει πάντως να τη δω καλύτερα. Ευχαριστώ που την αναφέρετε.

  5. Ο/Η NEKTARIOS λέει:

    έκοψε μέρισμα 0.30$ περιπου 10%

  6. Ο/Η ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΛΕΛΟΥΔΑΣ λέει:

    Κ Δημητρη συμβαίνει κάτι με τη Gulf Keystone? Γιατί πέφτει έτσι το τελευταίο διάστημα ενώ το πετρέλαιο είναι πανω απο τα 100$?

    • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

      Νεκτάριε,
      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, ήθελα να απαντήσω και μετά μου διέφυγε. Έχει να κάνει φαντάζομαι με τα γεωπολιτικά ρίσκα, που είναι και ο λόγος που η μετοχή διαπραγματεύεται με τόσο χαμηλούς πολλαπλασιαστές.

  7. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

    https://www.londonstockexchange.com/news-article/GKP/2022-half-year-results-announcement/15609030
    Μάγκες, οι Gulf Keystone ανακοίνωσε $162 εκ κέρδη, $177 εκ. σε ταμειακές ροές στους 6 μήνες, και μέχρι ώρας έχει προσφέρει $215 εκ. μερίσματα μέσε στο 2022.
    Αγόρασα αρχικά το Γενάρη (και ενίσχυσα σε κάπως υψηλότερες τιμές) μόλις για (189p ανά μετοχή) £400 εκ or $466 εκ!
    Έχω πάρει σχεδόν τα μισά πίσω σε μερίσματα😅.
    Φυσικά, η Κουρδική Αυτοδιοίκηση είναι υπό της απειλή της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, και η Τουρκία μπορεί να τους βομβαρδίσει, ή το Ιράν.

Απάντηση