Τι Πιστεύετε για Ικτίνο;

Εχθές, ένας αναγνώστης του Investorblog έστειλε ένα πολύ αναλυτικό και κατατοπιστικό μήνυμα σχετικά με τον κλάδο του μαρμάρου και τον Ικτίνο (ΙΚΤΙΝ), τη μόνη πλέον εισηγημένη μαρμαροβιομηχανία με έδρα την Ελλάδα. Το μήνυμά του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο κλάδος βιώνει “χρυσή” εποχή και εμφανίζεται να έχει πολύ καλές προοπτικές. Αξίζει, λοιπόν, να συζητηθεί μεταξύ των επενδυτών αξίας.

Μήνυμα Αναγνώστη

Καλησπέρα κ.Κουτσουμπέ,

Συγχαρητήρια για το site σας. Τα άρθρα του site είναι εξαιρετικά και παρέχουν τροφή για σκέψη στους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Συνεχίστε έτσι δυναμικά. Θα ήθελα να σας στείλω την άποψή μου και να έχω και τη δική σας για τον πολύ δυναμικό κλάδο των ελληνικών μαρμάρων και κυρίως για την μετοχή του Ικτίνου.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχουν 3 εισηγμένες μαρμαροβιομηχανίες.

  • Ο Κυριακίδης Μάρμαρα (ΚΥΡΜ) ο οποίος αποφάσισε να κάνει δημόσια πρόταση για να βγάλει την εταιρία του από το χρηματιστήριο στην αποτίμηση των 105 εκ.
  • Η Mermeren Kombinat (ΜΕΡΚΟ) η οποία πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Παυλίδης Μάρμαρα. Η Παυλίδης Μάρμαρα είναι η μεγαλύτερη μαρμαροβιομηχανία στην Ελλάδα η οποία δεν είναι εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο και έδωσε 72 εκ. για το 88% της ΜΕΡΚΟ. Άρα η Παυλίδης Μάρμαρα αποτίμησε όλη τη ΜΕΡΚΟ στα 81εκ  με ένα μόνο λατομείο! Ο Ικτίνος με περισσότερα λατομεία και περισσότερες πωλήσεις δεν αξιζει περισσότερο απο 81εκ(σήμερα στο ταμπλό έχει 45εκ);Η εμπορευσιμότητα της ΜΕΡΚΟ είναι υπερβολικά μικρή και είναι δύσκολο για κάποιον να επενδύσει μεγάλο ποσό. Επίσης η τιμή της είναι κόντα στην προσφορά του Παυλίδη οπότε ίσως να μην υπάρχουν και σημαντικά περιθώρια ανόδου.
  • Ο Ικτίνος Μάρμαρα (ΙΚΤΙΝ) η οποία είναι η μόνη μαρμαροβιομηχανία που έχει ουσιαστική διαπραγμάτευση στο ελληνικό χρηματιστήριο και έχει την χαμηλότερη αποτίμηση 45εκ.

Παρακάτω προσπαθώ να  αναλύσω τα αποτελέσματα του Ικτίνου, όχι όμως μόνο των προηγούμενων χρήσεων αλλά και των μελλοντικών διότι τα μελλοντικά αποτελέσματα είναι αυτά που θα καθορίσουν την πορεία της εταιρίας και της μετοχής.

Στα εταιρικά αποτελέσματα στο Α εξάμηνο του 2017 έχουμε αύξηση του κύκλου εργασιών από 13,2εκ στα 19,2εκ που αντιστοιχεί σε αύξηση  45,11%. Τα εταιρικά  κέρδη μετά φόρων το πρώτο  εξάμηνο του 2017 ανήλθαν  σε 3,7εκ ενώ το αντίστοιχο ποσό κατά το πρώτο  εξάμηνο του 2016 ήτανε 1,2εκ σημειώθηκε αύξηση σε ποσοστό 219,72%! Εκτίμηση μου είναι ότι ο εταιρικός κύκλος εργασιών για το 2017 θα είναι 44εκ και  τα ετήσια εταιρικά   κέρδη μετά φόρων  θα είναι κοντά στα 8εκ. Τα ομιλικά κέρδη θα φαίνονται λιγότερα  από 8εκ διότι πολύ πιθανόν και φέτος να γίνει απομείωση της εύλογης αξίας του αιολικού πάρκου. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει έναν διαβασμένο επενδυτή διότι σημασία δεν έχει τι κέρδη ανακοινώνονται αλλά τι λεφτά μπαίνουν πραγματικά στο ταμείο της εταιρίας.

Όπως βλέπετε κ.Κουτσουμπέ ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη προ φόρων έχουνε βελτιωθεί αισθητά. Οι παρακάτω ενέργειες συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα:

  1. Εύρεση νέων πελατών.
  2. Αύξηση τιμή μαρμάρων. Θα γίνει και άλλη αύξηση τιμών η οποία είναι προσυμφωνημένη με τους πελάτες.
  3. Η αύξηση του κύκλου εργασιών προέρχεται από τη πώληση ογκομαρμάρων. Τα ογκομάρμαρα έχουν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με τα επεξεργασμένα μάρμαρα με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη αύξηση των κερδών.

Τα παραπάνω θα βοηθήσουν την εταιρία και στο δεύτερο εξάμηνο. Τι ετοιμάζει όμως η διοίκηση για τα επόμενα χρόνια και πως θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα του Ικτίνου;

  1. Υπάρχει πρόθεση της εταιρίας να πουλήσει το αιολικό πάρκο των 22MW.
  2. Επιθυμεί να πουλήσει τις αιολικές άδειες.
  3. Να πουλήσει την έκταση γης στον όρμο Φανερωμένης. Ο Ικτίνος έχει περίπου το 20% δηλαδή μειοψηφικό πακέτο. Η έκταση προορίζεται για ξενοδοχείο 5 αστέρων, μαρίνα, γήπεδο γκολφ κτλ. Βάση συμφωνίας θα έπρεπε να λάβει ο Ικτίνος 4,2 εκ. απο την Dolphin Capital  αλλά επειδή η Dolphin η οποία έχει το πλειοψηφικό πακέτο αποεπενδύει από την Ελλάδα θεωρώ ότι δεν θα μπορέσει να εισπράξει όλο το ποσό.

Αν γίνουν όλα τα παραπάνω, ο Ικτίνος με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να μηδενίσει όλο το δανεισμό του. Τι θα σημαίνει αυτό για τα μελλοντικά αποτελέσματα; Ότι δεν θα υπάρχουν πλέον χρηματοοικονομικά έξοδα 1,5 εκ περίπου κάθε χρόνο, δεν θα έχει το αιολικό πάρκο και δεν θα κάνει απομείωση της εύλογης αξίας με αποτέλεσμα να μην “καίει” λογιστικά τα κέρδη μετά φόρων. Εν κατακλείδι αν γίνουν τα 3 παραπάνω βήματα ο Ικτίνος θεωρώ ότι θα μπορεί να εμφανίζει  κέρδη μετά φόρων κοντά στα 10εκ. Αν γίνουν τα παραπάνω, τα ομιλικά με τα εταιρικά κέρδη δεν θα έχουν διαφορά.

Μια πολύ θετική είδηση είναι ότι η εταιρία απόκτησε το εργοστάσιο του Λαζαρίδη στη περιοχή της Δράμας. Το εργοστάσιο θα συνεισφέρει από τη φετινή χρονιά διότι είναι λειτουργικό με έτοιμο προσωπικό διότι πριν λίγους μήνες ήτανε σε λειτουργία. Ο κύκλος εργασιών με το νέο εργοστάσιο μπορεί να ενισχυθεί. Επίσης θα μειωθούν τα μεταφορικά έξοδα διότι το εργοστάσιο είναι στη Δράμα κοντά στα λατομεία ενώ τα υπάρχων εργοστάσια της εταιρίας είναι στην Αθήνα και τα έξοδα μεταφοράς των μαρμάρων είναι μεγαλύτερα. Με τη συνεισφορά του νέου εργοστασίου ο κύκλος εργασιών θα μπορούσε να πάει πάνω από 50 εκ. Εκτίμηση μου είναι ότι όταν γίνει η αποεπένδυση από τις άλλες δραστηριότητες (αιολικά,τουριστικό πρότζεκτ) και σε συνδυασμό με την αγορά του νέου εργοστασίου η κερδοφορία μετά φόρων θα μπορούσε να είναι πάνω από 10εκ.

Η εταιρεία κάθε χρόνο φροντίζει τους μετόχους με  επιστροφή κεφαλαίου και μερισμάτων. Για το 2016 έχει επιστρέψει στους μετόχους 0,03 επιστροφή κεφαλαίου και 0,04 μέρισμα. Ανακοίνωσε ότι μέσα στο χειμώνα του 2017 θα δώσει έξτρα μέρισμα. Η εκτίμηση μου είναι άλλα 0,04 οπότε για το 2017 έχουμε συνολικά μερίσματα και επιστροφές 0,11! Με την μετοχή στο 1,6 η μερισματική απόδοση είναι πολύ καλή! Επίσης  κάθε χρόνο έχουμε μείωση δανεισμού!

Μια εταιρία που είναι κατά 93% εξαγωγική και θα έχει κέρδη μετά φόρων πάνω  10εκ δεν θα μπορούσε να παίζει με ένα p/e 15; ή αλλιώς να έχει κεφαλαιοποίηση 150εκ; Δηλαδή από τα σημερινά επίπεδα αν γίνουν όλα τα παραπάνω  θα μπορούσε η μετοχή από 1,6 να πάει κοντά στα 5 ευρώ.

Με λίγα λόγια, ο Ικτίνος έχει κρυμμένες χάρες οι οποίες δεν φαίνονται και ίσως είναι από τις λίγες βαθιά υποτιμημένες στο ελληνικό χρηματιστήριο όχι με τα σημερινά αποτελέσματα του, αλλά με αυτά που θα έρθουν.

Ποια είναι η δική σας άποψη; Σε περίπτωση που δημοσιεύσετε το μήνυμά μου, δεν θα ήθελα να φαίνονται τα στοιχεία μου.

Σας ευχαριστώ,

Γ.Γ.

Απάντηση:

Πρώτα από όλα να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια και τον αναλυτικό τρόπο που μας παρουσιάζετε τον Ικτίνο.

Θα συμφωνήσω μαζί σας πως ο Ικτίνος πλέον αποτελεί τη μόνη επιλογή σε αυτόν τον εξωστρεφή και πολλά υποσχόμενο κλάδο και πως υπάρχουν προοπτικές σημαντικής βελτίωσης των οικονομικών του αποτελεσμάτων, ειδικότερα αν ολοκληρωθούν τα βήματα τα οποία περιγράφετε. Επίσης, αν όντως έρθουν όλα αυτά τα θετικά, και επαληθευτούν οι εκτιμήσεις σας για μελλοντική κερδοφορία €10εκ., η τρέχουσα αποτίμηση στα €1.6 ανά μετοχή (περίπου €45εκ. χρημ. αξίας), φαίνεται σαφώς πολύ ελκυστική.

Βέβαια, αυτό που περιγράφετε είναι το απολύτως θετικό σενάριο. Στις επιχειρήσεις, όμως, δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε πως με βεβαιότητα όλα θα πάρουν τον καλό δρόμο. Εσωτερικοί ή εξωτερικοί παράγοντες, που θα προσδιορίζαμε σήμερα ως κινδύνους, ή άλλοι που ούτε καν θα φανταζόμασταν, ενδέχεται να αλλάξουν το ρου. Με αυτό το σκεπτικό, πέρα από το θετικό σενάριο, ανοιχτές είναι οι πιθανότητες μετριότερων σεναρίων ή ακόμα και καταστροφικών σεναρίων. Φυσικά, ο κάθε επενδυτής κάνει τις δικές του εκτιμήσεις για τις πιθανότητες της μιας ή της άλλης έκβασης. Σε αυτό που νομίζω θα συμφωνήσουμε, είναι πως θα ήταν λάθος να δώσουμε 100% πιθανότητα στο θετικότερο σενάριο, ακόμα και αν είμαστε οι πιο αισιόδοξοι επενδυτές.

Χωρίς, λοιπόν, να αμφισβητώ και να διαφωνώ με τις ευκαιρίες ή τις θετικές προοπτικές του Ικτίνου, θα ήθελα να συνεισφέρω και τις ανησυχίες μου. Αν γυρίσουμε στο παρελθόν, θα δούμε πως ο κλάδος του μαρμάρου χαρακτηρίζεται από πολύ έντονες διακυμάνσεις στις οικονομικές του επιδόσεις. Η Κυριακίδης Μάρμαρα το 2008 βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, προτού ζήσει τη τρέχουσα “χρυσή εποχή”. Αυτό δε σημαίνει πως η επόμενη κρίση του μαρμάρου θα έρθει σε ένα ή σε δύο χρόνια, αλλά σημαίνει πως πάντα αποτελεί ένα ανοικτό ενδεχόμενο. Επίσης, σημαίνει πως κέρδη ανώτερα των €10εκ. σε μια πολύ θετική μελλοντική συγκυρία, μάλλον θα χαρακτηρίζονταν ως κυκλικά. Θα δίσταζα, λοιπόν, να τα αποτιμήσω στο 15x, καθώς θα εκτιμούσα πως κάποια στιγμή θα έρθει το “reverse to the mean”. Ο ίδιος ο Graham, πριν δεκάδες χρόνια, στη “Simple Way” στρατηγική του που απαιτεί μετοχές με χαμηλό p/e, απέκλειε τα κυκλικά κέρδη. Εκτός αν κανείς κάνει την εκτίμηση, πως τα μάρμαρα και η μοναδικότητά τους, θα χαρακτηριστούν από διαχρονική αύξηση της ζήτησης και στενότητα στην παραγωγή. Τότε, ακόμα και το 15x, θα λογιζόταν ως συντηρητικό.

Αν στους κινδύνους του εξωτερικού περιβάλλοντος προσθέταμε την πιθανότητα, οι εξελίξεις που αφορούν τα αιολικά κτλ., να μην έχουν αίσιο τέλος, όλα αυτά θα με έκαναν προσωπικά να πιστεύω πως τα €150εκ. προσδοκώμενης κεφαλαιοποίησης (περίπου €5 ανά μετοχή), ίσως να είναι υπεραισιόδοξα. Κοινώς, αν η μετοχή βρισκόταν στα €3, θα δίσταζα να αγοράσω αυτό το “στοίχημα” και θα σας εξέφραζα έντονες ανησυχίες για το “downside” στο οποίο είναι εκτεθειμένος ο επενδυτής και για το περιορισμένο “upside”.

Με τη μετοχή, όμως, στο €1.6, ή ακόμα καλύτερα όσο βρισκόταν κάτω από το €1, τα περιθώρια ανόδου φαίνονται υψηλότερα και πτώσης χαμηλότερα, έχοντας συνυπολογίσει τα ρίσκα. Έτσι, αν και θα απέφευγα να είμαι τόσο αισιόδοξος όσο και εσείς, θεωρώ πως η μετοχή του Ικτίνου δε θα πρέπει να αφήσει αδιάφορους τους Έλληνες επενδυτές αξίας, στην τρέχουσα αποτίμησή του. Ακόμα και μετριότερα σενάρια αν επαληθευτούν, υπάρχουν περιθώρια ανόδου κατά την άποψή μου.

Σας ευχαριστούμε και πάλι για το μήνυμά σας και τη συνεισφορά σας στον επενδυτικό διάλογο.

 

*Αν σας αρέσει το περιεχόμενο του Investorblog, δώστε του δύναμη να συνεχίζει. Κάνετε κοινοποίηση τα άρθρα του και συμμετέχετε στο διάλογο στο Facebook και στα σχόλια εδώ.

Δημήτρης Κουτσουμπός

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συναλλαγή. Συνιστούν προσωπικές απόψεις που παρουσιάζονται για συζήτηση μεταξύ επενδυτών.

9 comments on “Τι Πιστεύετε για Ικτίνο;

  1. Ο/Η Γιάννης Κ λέει:

    Καλησπέρα,

    Ο Ικτίνος είναι μία περίπτωση που με έχει μπερδέψει. Και με έχει μπερδέψει για το αν πρόκειται για επένδυση αξίας ή για ένα στοίχημα (speculation). Η μετοχή τον τελευταίο καιρό γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής, ειδικά μετά τα αποτελέσματα που δημοσίευσε.

    Ο λόγος που αποτελεί ένα στοίχημα είναι ότι όλοι βασίζουν τη δίκαιη αποτίμηση, στη σύγκριση με τις αποτιμήσεις των ΚΥΡΜ και ΜΕΡΚΟ, ενώ όλα αυτά που γράφει ο φίλος αναγνώστης είναι απολύτως εύλογα αλλά δεν παύουν να αποτελούν προβλέψεις.

    Από την άλλη ο Ικτίνος τα τελευταία 12 χρόνια έχει καθαρά κέρδη περίπου 18 εκ., δηλ. 1,5εκ μέσο όρο, το οποίο με τη σημερινή αποτίμηση δίνει ένα Ρ/Ε κοντά στο 30. Αν βέβαια συγκρίνει κανείς την αποτίμηση με τα προσδοκώμενα κέρδη του 2017 (π.χ. ~6εκ) δίνει ένα Ρ/Ε κοντά στο 8. Γιατί άραγε τα κέρδη του εξαμήνου ήταν τόσο αυξημένα? Είναι κάτι πρόσκαιρο? Θα έχει διάρκεια? Θα οδηγήσει σε πιο έντονη προεξόφληση – υπερβολή στα επόμενα εξάμηνα?

    Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για ένα στοίχημα, το οποίο έχει τις πιθανότητες με το μέρος του για να εκπληρωθεί στο τέλος.

    • Ο/Η Panos Gitas λέει:

      τα προηγούμενα χρόνια έχει κατα μέσο όρο 1,5εκ μετα φόρων κέρδη διότι
      1)είχε πολυ μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά έξοδα
      2)είχε τις απομειώσεις του αιολικού (πιστεύω φέτος είναι η τελευταία χρονιά απομείωσης)
      3)είχε πολύ μικρότερο κύκλο εργασιών.

      Άρα τα κέρδη δεν θεωρώ ότι είναι έκτακτα αλλά θα είναι επαναλαμβανόμενα αρκεί να συνεχίζουν να τρέχουν οι δουλειές με τον ίδιο ρυθμό. Προσωπικά πιστεύω ότι το 2018 θα είναι καλύτερο απο το 2017. Αν μιλάτε και με άτομα που έχουν δουλειές στην Κίνα θα σας επιβεβαιώσουν την τρελή ανοικοδόμηση! Κάποια στιγμή σίγουρα η Κίνα θα φρενάρει αλλά πιστεύω ότι η στιγμή αυτή θα αργήσει ακόμα να έρθει.

      Οπότε θα τον χαρακτήριζα σαν επένδυση αξίας τον Ικτίνο σε βάθος 3-4 ετών.

      • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

        Πρακτικά Πάνο, ένας φόβος για άμεση επιδείνωση θα ήταν μια νέα παγκόσμια κρίση, που θα παρέσυρε σε ένα βαθμό την Κίνα αν όχι πάγωνε την ανοικοδόμηση. Βέβαια, αν μετρήσουμε αυτό το ρίσκο για τον Ικτίνο, να το μετρήσουμε για τα μέταλλα και οποιαδήποτε άλλη εισηγμένη.

        Επίσης, σωστό αυτό που λες για το αιολικό. Ενώ είναι μια επιπλέον αξία, εμφανίζεται ως βαρίδι και κρύβει την πραγματική αξία και δυνατότητες το Ικτίνου. Για να δούμε τι νέα θα έχουμε και από αυτό το μέτωπο.

  2. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

    Ναι έχετε δίκιο! Για αυτό και λέω πως θα δίσταζα να αγοράσω σε υψηλότερες τιμές. Εδώ νομίζω πως δεν είναι άσχημα. Κάτω από το 1 ευρώ, ήταν πραγματικά λουκούμι!

    Αλλά να σας πω κάτι, μη ψάχνετε πάντα τη βεβαιότητα. Δεν υπάρχει παντού. Ή το αποδέχεται κανείς και διασπείρει τον κινδυνο, στη λογική του risk – reward της κάθε επιλογής, ή κάνει επιλογές που είναι πιο προβλέψιμες. Απλά οι πιο προβλέψιμες επιλογές, επειδή ο άνθρωπος αγαπά της σιγουριά, δε βρίσκονται πάντα στην πιο ευνοϊκή αποτίμηση.

    Πάντως ναι, πολύ λογικά όσα αναφέρετε για την παρελθούσα κερδοφορία. Είναι όντως ένα στοίχημα το κατά πόσο θα είναι διατηρήσιμη. Από τη μια όντως η ζήτηση των μαρμάρων και οι τιμές τους πετάνε. Θα είναι αυτό κάτι διαχρονικό; Υπάρχει το ενδεχόμενο δημιουργίας υπερπροσφοράς πάνω στις υψηλές τιμές, οδηγόντας τες στην αντιστροφή;

    Αυτά πολλές φορές είναι ερωτήματα που επακριβώς δεν τα γνωρίζουν ούτε οι διοικήσεις των εταιριών. Θα είχε αξία κανείς να αναλύσει την προσφορά και τη ζήτηση, τους παράγοντες που τις καθορίζουν, τις δυνατότητες για αύξηση παραγωγής κτλ….Τότε θα μπορούσε με μεγαλύτερη βεβαιότητα να μιλήσει για τη διαχρονικότητα ή μη της ανόδου των μαρμάρων.

  3. Ο/Η ΧΡΗΣΤΟΣ λέει:

    Η μόνη επιλογή στον κλάδο είναι η ΜΕΡΚΟ. 1. Διαθέτει 1 από τα 3 καλύτερα λευκά μάρμαρα παγκοσμίως. Βάλτε SIVEC στο Wikipedia να δείτε τι εννοώ. Το λατομείο είναι τεράστιο, λειτουργεί από την ρωμαϊκή εποχή κ δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτά του Ικτίνου. Φέτος θα έχει καθαρά κέρδη πάνω από 2€/μτχ δηλ. 200% πάνω από το 16. Κ με τις συνέργειες με Παυλίδη στο μέλλον θα μεγαλώσει κ άλλο. Αν βάλεις σήμερα παραγγελία στη μερμερέν θα περιμένεις 1 χρόνο τουλάχιστον για να παραλάβεις. Λειτουργεί σε ένα περιβάλλον με 10% φόρο μόλις ενώ ο καθαρός δανεισμός είναι μηδέν, παρότι έχει μοιράσει 8 εκ. σε μερίσματα φέτος.
    Μια χαρά χτίζεις θέση ακόμη, εγώ ποτέ δεν είχα πρόβλημα να αγοράσω. Να πω για τον Ικτίνο ότι αν ήταν να ξεχωρίσει επιχειρηματικά θα το είχε κάνει ήδη. Ίσως επειδή πιο πολύ τους νοιάζει να ανεβάζουν φωτό στο φέις απτά ταξίδια τους εξωτερικό, παρά να ασχολούνται με την εταιρία.
    Οι σωστές εταιρίες στον κλάδο μαρμάρου πάνε έτσι: Τζίρος 100. EBIDTA 60. Κ. Κέρδη 35-40.
    Κ με τέτοια μεγέθη το να ασχολείσαι με αλλότρια, ΑΠΕ, ξενοδοχεία, είναι λάθος.
    Η ΜΕΡΚΟ ξεκίνησε τη χρόνια στα 6,50€ μοίρασε 1,90€ καθαρό κ τώρα στα 13 έχει μικρότερο p/e από ότι τον Γενάρη. Όταν βγει το 9Μ ριξτου μια μάτια Δημήτρη.
    Για μένα η απόλυτη επιλογή αξίας.

    • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

      Καλημέρα σας,
      ευχαριστώ πολύ για τις λεπτομέρειες που συνεισφέρετε για τη Mermeren. Δε γνωρίζω την εταιρεία, αλλά χάριν διαλόγου, ας δεχτώ όσα λέτε. Πάντως ρίχνοντας γρήγορες ματιές στα αποτελέσματα, είδα και εκεί πολύ έντονες διακυμάνσεις στα αποτελέσματα.

      Οπότε και εδώ είμαι πολύ επιφυλακτικός να τα ερμηνεύσω. Φυσικά, το οτι ο Παυλίδης προσέφερε αυτό το υψηλό τίμημα, δείχνει την αξία της Mermeren, όπως και αυτή του κλάδου, αλλά μη νομίζετε πως οι εταιρείες, δεν παρασύρονται και αυτές από το καλό κλίμα μιας καλής εποχής. Στην ιστορία θα βρείτε άπειρες εξαγορές σε “κυκλικά” boom, που αποδείχτηκαν στο τέλος άστοχες.

      Ο Ικτίνος φαίνεται να έχει το διπλάσιο μέγεθος και η Mermeren να πετυχαίνει αντίστοιχα αποτελέσματα, όντας πιο αποδοτική. Όμως, ο Ικτίνος πληρώνει αυτό που λέτε, τα “αλλότρια”.

      Καταλαβαίνω τη δυναμική που έχει ο κλάδος, αλλά διστάζω να μετρήσω το p/e ενός έτους ή εξαμήνου εδώ. Γιατί αν πρέπει να ενθουσιαστώ με τα εξαμηνιαία αποτελέσματα, τότε θα έπρεπε να έχω πανικοβληθεί από τα εξαμηνιαία του 2016, που ήταν πολύ άσχημα.

      Πάντως βλέπω και σε Mermeren μεγάλη αύξηση του τζίρου. Αν και χαρίζει κέρδη, κάτι που φαίνεται ωραίο, εμένα όλο αυτό με προβληματίζει. Γιατί δείχνει πως εφόσον οι τιμές είναι καλύτερες, ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να ανεβάζει παραγωγή. Επομένως, και η αυξημένη ζήτηση να υπάρξει, τα περιθώρια θα παραμείνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα;

      Επειδή ως επενδυτής, θέλω κάποιο downside protection, θα δίσταζα να πληρώσω τη mermeren περισσότερο από 3 φορές τον τζίρο της.

      Τώρα, αν πραγματικά είχα βαθύτερη γνώση του κλάδου των μαρμάρων και ήμουν αρκετά σίγουρος για τη μοναδικότητα και την αξία του ορυχείου της, θα το σκεφτόμουν.

      Για να καταλάβετε πως σκέφτομαι, τον Ικτίνο τον αγόρασα κάτω από το 1ευρώ, σκεπτόμενος πως λίγα είχα να χάσω και πως κερδισμένος θα ήμουν σε πιο μέτρια σενάρια. Κατοχύρωσα κάποια κέρδη σε πολύ υψηλότερες τιμές και παραμένω, θεωρώντας πως τα θετικά σενάρια θα του προσέφεραν ακόμα περιθώρια ανόδου.

      Για να αγόραζα σήμερα Mermeren θα έπρεπε να πειστώ για τη μοναδικότητα του ορυχείου και των μαρμάρων της. Μιας και δεν έχω τόσο βαθιά γνώση του κλάδου, παίζω άμυνα.

  4. Ο/Η petros λέει:

    Δημήτρη πάνω που έλεγα να αρχίσω να ασχολούμαι με τον Ικτίνο και συνεχώς το ανέβαλλα, μιας και θεωρούσα ότι έχει μείνει πίσω σε σχέση με πολλές άλλες μετοχές, ήρθε και το γράμμα του αναγνώστη να μας διαφωτίσει , σε ευχαριστούμε φίλε για τις πολύτιμες πληροφορίες.
    Το ίδιο και το σχόλιο του Χρήστου για την merko. Από τις πιο καλες μετοχες που εχω είναι της ΜΕΡΚΟ, έχω πάρει του κόσμου τα μερίσματα τόσα χρόνια.
    Πάντως και ο Ικτίνος μέσω των λατομείων θάσου έχει λευκά μάρμαρα καλής ποιότητας, όχι ολόλευκα βέβαια σαν το sivec, τα θασιώτικα λευκά πουλιώνται στα μαγαζιά έως και 50% πιο κάτω από τα ολόλευκα , και αυτό δείχνει βέβαια ότι η μέρκο είναι πιο ελκυστική σαν εταιρεία διότι α) εχει χαμηλοτερο κοστος εξορυξης λογω εργατικων και φορολογιας β) πουλαει προιον σε διπλάσια τιμη. Ακόμα και έτσι όμως ο ικτίνος αρχίζει και φαντάζει ελκυστικός γιατί δείχνει ότι ελέγχει τα κόστη του και η αύξηση του τζίρου μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στα κέρδη του. Πάντως ο ικτίνος ποτέ δεν θα γίνει μερκο, διότι η μερκο πουλάει μαρμαρο ναυαρχιδα.

    • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

      Κομβικό το σημείο της λευκότητας και της τιμής που έρχεσαι και συνεισφέρεις Πέτρο. Αν υπάρχουν ακόμα περισσότερες λεπτομέρειας για το ζήτημα από τον οποιοδήποτε, καλοδεχούμενες…

    • Ο/Η Panos Gitas λέει:

      Καλησπέρα σας.
      πολυ ωραίες οι πληροφορίες που γράφεται για τα λευκά μάρμαρα.
      Νομίζω οτι και η μερκο και ο ικτινος είναι αξιόλογες εταιρίες και αξίζουν την προσοχή μας.
      Συμφωνώ απόλυτα οτι το sivec έχει τεράστια ζήτηση και μπορεί να το πουλάει πιο ακριβά απο τα λευκά του ικτίνου όπως είναι ο βώλακας. Η ΜΕΡΚΟ όμως στα μάτια μου έχει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο απο ότι ο ικτίνος διότι στηρίζεται μόνο σε ένα λατομείο και σε ένα μάρμαρο. Όπως παντού έτσι και στα μάρμαρα επικρατούν μόδες που διαρκώς αλλάζουν. Αν ξεπεραστεί σαν μόδα το μάρμαρο sivec τι θα κάνει η μερκο; τι θα πουλάει;
      Να σας δώσω ένα παράδειγμα για να δείτε οτι δεν είναι τόσο απίθανο αυτό το σενάριο. Ο ικτίνος έχει ενα μοναδικό μάρμαρο το golden spider. Μοναδικό στον κόσμο! Παλιότερα είχε μεγάλη ζήτηση στην Κίνα, τώρα όμως αυτό έχει αλλάξει. Τι μέλλον θα είχε ο ικτίνος αν είχε μόνο ενα λατομείο και μόνο το golden spider μαρμαρο;

Απάντηση