ΓΕΒΚΑ: Δεν είναι φθηνή;

Γεβκα: Δεν είναι φθηνή;Στο Investorblog.gr καταγράφω κυρίως τις απόψεις μου. Εντούτοις, θεωρώ πολύ χρήσιμο να δίνεται βήμα και σε άλλα άτομα που βλέπουν τις μετοχές από επενδυτική σκοπιά, αφού η ποικιλία αποτελεί πλούτο. Σήμερα, λοιπόν, αναρτάται ένα κείμενο του Πάνου Γήτα για τη μετοχή της ΓΕΒΚΑ.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Α.Ε αποτελεί  σημαντικό προμηθευτή βιομηχανικού και υδραυλικού εξοπλισμού στην Ελλάδα και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κοιτάξετε στo site http://www.geb.gr/

Στο συγκεκριμένο κείμενο θα προσπαθήσω να εξετάσω αν η ΓΕΒΚΑ αποτελεί ευκαιρία επένδυσης. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Έχει η ΓΕΒΚΑ καλή διοίκηση; Νομίζω πως μόνο ένας τυφλός δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί το καλό μάνατζμεντ. Όλα τα χρόνια της κρίσης η διοίκηση λειτούργησε υποδειγματικά. Με άλλα λόγια εξασφάλισε υψηλές ταμειακές ροές. Πως το κατάφερε αυτό; Φυσικά μειώνοντας αποθέματα και απαιτήσεις, μπήκαν λεφτά στα ταμεία με αποτέλεσμα να μειώσει κατά πολύ τον δανεισμό της κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια περίοδο που η χρηματοδότηση δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.

Η πορεία της μετοχής της ΓΕΒΚΑ τα τελευταία χρόνια. (Πηγή: ft.com)

Η πορεία της μετοχής της ΓΕΒΚΑ τα τελευταία χρόνια. (Πηγή: ft.com)

Για να δούμε όμως την ΓΕΒΚΑ του σήμερα. Όλη η εταιρία έχει αποτίμηση 9 εκατομμύρια.  Η εταιρία κάθε χρόνο χάνει πωλήσεις διότι ο κλάδος της οικοδομής και των μεγάλων έργων έχει καταρρεύσει! Ενδεικτικά το 2012 ο κύκλος εργασιών ήταν 24 εκατομμύρια, το 2011 32εκατομμύρια, το 2010 28εκατομμύρια, το 2009 35εκατομμύρια, το 2008 43εκατομμύρια, το 2007 41εκατομμύρια. Όπως βλέπουμε από τα νούμερα σχεδόν ισχύει η φράση κάθε χρόνο και χειρότερα. Το εξάμηνο του 2013 ο κύκλος εργασιών είναι μόλις 9,3 εκατομμύρια! Πραγματική ισοπέδωση του κύκλου εργασιών. Όμως η εταιρία παρόλο το μικρό κύκλο εργασιών κατάφερε να βγάλει κέρδη 0,3 εκατομμύρια. Πως τα κατάφερε; Μείωσε τα λειτουργικά έξοδα και επίσης μείωσε τα διοικητικά έξοδα κάτι το οποίο δείχνει ότι η διοίκηση δεν κοιτάει μόνο την τσέπη της! Και σε αυτό το εξάμηνο κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει κάθε εταιρία που δραστηριοποιείται σε υφεσιακό κλάδο.. επίτευξη ταμειακών ροών και μείωση υποχρεώσεων!

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία μείον τις συνολικές υποχρεώσεις μας δίνουν σχεδόν 11εκατομμύρια ενώ η χρηματιστηριακή αξία είναι μόλις 9. Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλές εταιρίες όπου κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία – τις συνολικές υποχρεώσεις > κεφαλαιοποίηση.

Ανακεφαλαιώνοντας, βλέπουμε ότι η ΓΕΒΚΑ έχει εξαιρετική διοίκηση και δεν κοιτάει μόνο την τσέπη της διότι έκανε μείωση των διοικητικών εξόδων. Ο κύκλος εργασιών έχει τεράστια πτώση παρόλα αυτά η εταιρία καταφέρνει και βγάζει 0,3εκατομμύρια κέρδη το εξάμηνο! Τι θα συμβεί αν αρχίσουν τα μεγάλα έργα ή αν ανέβει η οικοδομική δραστηριότητα;;

Πάνος Γήτας – Βιολόγος

Σχολιασμός Investorblog:

Πάνο, κοιτώντας τα νούμερα, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω πως η μετοχή σερβίρεται με έκπτωση στο ΧΑΑ. Επίσης, πολύ ελκυστικό μου φαίνεται το ότι με την αγορά της μετοχής έχεις να προσδοκείς σε οφέλη από την ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας, χωρίς να εκτίθεσαι στους μεγαλύτερους κινδύνους των χρεωμένων και πιο ευαίσθητων ελληνικών κατασκευαστικών. Επέτρεψέ μου απλά ως αντίβαρο να αναφέρω και την άλλη όψη του νομίσματος που πάντα υπάρχει.

Εγκαταστάσεις ΓΕΒΚΑ

Η μείωση των αποθεμάτων και των απαιτήσεων είναι σαφώς επιδιωκόμενη σε περιόδους κρίσης, αλλά είναι και επόμενο της φθίνουσας δραστηριότητας. Έπειτα, το ότι δεν είδαμε σοβαρές ζημιές παρόλη την πτώση των πωλήσεων πιθανά οφείλεται στο γεγονός πως τα σταθερά κόστη είναι λίγα στο σύνολο και πως το περιθώριο του μεικτού κέρδους δεν επηρεάστηκε σοβαρά. Δηλαδή, κυρίως φαίνεται να παίζει ρόλο η φύση της δραστηριότητας, παρά η μαγική διαχείριση της διοίκησης. Δεν αμφιβάλω πως η διοίκηση μπορεί να είναι καλή, αλλά δεν είναι τα παραπάνω που φτάνουν να μου το υποδείξουν. Επί τέτοιων θεμάτων, είναι δύσκολο να έχεις άποψη για τόσο μικρές εισηγμένες και αυτό είναι κάτι που πάντα το φοβάμαι σε αυτές. Εκτός αν κάποιος γνωρίζει κάτι από πρώτο χέρι. Τέλος, ενώ σαφώς είναι πολύ πιο ασφαλής από μια κατασκευαστική του ίδιου μεγέθους, σε περίπτωση που οι “μπουλντόζες πάρουν μπρος”, με τον ίδιο τρόπο που τα κέρδη είναι ανθεκτικά στην πτώση των πωλήσεων, φαντάζομαι θα είναι το ίδιο αργοκίνητα στην άνοδό τους.

Σε ευχαριστούμε πολύ που κατά τα άλλα μας υπέδειξες  μια από τις φθηνές του ΧΑΑ.

Δημήτρης Κουτσουμπός

* Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών.

7 comments on “ΓΕΒΚΑ: Δεν είναι φθηνή;

 1. Ο/Η Panos Gitas λέει:

  Συμφωνώ Δημητρη μαζί σου ότι σε περιόδους κρίσης είναι λογική η μείωση των αποθεμάτων, όχι όμως και των απαιτήσεων. Υπάρχουν πολλές εταιρίες οι οποίες δεν μπορούν να εισπράξουν με τίποτα τις απαιτήσεις τους κάτι που δεν συμβαίνει στη ΓΕΒΚΑ. Έπρεπε να αναφέρω οτι η ΓΕΒΚΑ έχει επενδύσει σε φωτοβολταϊκά και σε περίπτωση που δεν έβαζε το κράτος αυτή την εντελώς άδικη φορολογία τα κέρδη θα ήταν μεγαλύτερα. Βέβαια με τα ΑΝ δεν πας πουθενά, πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι. Για τα κέρδη συμφωνώ μαζί σου ότι όπως είναι συγκρατημένα στη πτώση έτσι θα είναι και στην άνοδο. Αυτό που παρέχει μεγάλη ασφάλεια είναι ότι η εταιρία εξακολουθεί να βγάζει κέρδη σε τέτοιες συνθήκες και ότι κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία – τις συνολικές υποχρεώσεις > κεφαλαιοποίηση.
  Ευχαριστώ πολύ!
  Πάνος

  • Ο/Η Investorblog λέει:

   Και εγώ ευχαριστώ για την άποψή σου. Για τα φωτοβολταϊκά δεν μιλήσαμε καθόλου, αλλά πραγματικά μέχρι στιγμής είναι αμελητέα η επίδρασή τους και αν επηρεάζουν τα κέρδη αυτό συμβαίνει γιατί είναι οριακά.

 2. Ο/Η seirios69 λέει:

  ”Μείωσε τα λειτουργικά έξοδα και επίσης μείωσε τα διοικητικά έξοδα κάτι το οποίο δείχνει ότι η διοίκηση δεν κοιτάει μόνο την τσέπη της!”

  Καποτε ειχα γραψει ενα σχολιο στο μπλογκ του κικου για την εταιρεια δυστυχως εκλεισε το μπλογκ και χαθηκε.
  Η εταιρια εχει μια θυγατρικη στη Β. Ελλαδα οπου την ελεγχει κατα 75% το υπολοιπο 25% μαντεψτε ποιος το εχει;
  Μονο απ τα τελευταια 2 χρονια που ειδα η θυγατρικη βγαζει το 2011 το 60% των κερδων που βγαζει η μητρικη αλλα το 28% των πωλησεων ενω το 2012 βγαζει 0,180 εκ κερδη ενω η μητρικη εχει ζημιες 0,250 εκ . Δηλ εκεινη τη χρονια που οι μετοχοι της εταιριας πηρανε τις ζημιες τους, η μειοψηφιες πηρανε 0,081 εκ.κερδη. Στο φετινο εξαμηνο παλι οι πωλησεις της θυγατρικης ειναι το 32% της μητρικης και τα κερδη ειναι στο 95%.
  Τωρα πως πουλαει με τοσο μεγαλυτερα περιθωρια κερδους η θυγατρικη της στην κατεστραμενη Β. Ελλαδα και τις εξαγωγες τις στα Βαλκανια απ οτι η μητρικη ειναι να απορεις και φυσικα καταλαβαινεται τι γινεται.
  Οσον αφορα για τις αμοιβες του διοικητικου συμβουλιου και διευθυντων δηλ των μεγαλομετοχων μεχρι και περυσι τα αυξαναν 0,710 εκ το 2012 με 0,665 εκ το 2011 ,μονο στο εξαμηνο τα μειωσαν λιγο.
  Επισης κοιταξτε λιγο οι απαιτησεις μεταξυ 3μηνων-1 χρονο ηταν το 2012, 3,5 δισ ενω το 2011 ηταν 5 δισ εχει παρει προβλεψεις 1,3 δισ αλλα για αυτες που ηταν περα του ετους ενω για αυτες κατω του ετους οχι. Νομιζω πως θα χρειαστει τουλαχιστον 1 δισ ακομα.
  Αυτα τα λιγα αρκουν δε θελω να γραψω τιποτα αλλο και καλα κερδη στους επιχειρουντες.

  • Ο/Η Investorblog λέει:

   Ο καθένας βλέπει τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία και αποκαλύπτει σε όλους μας μια αλήθεια που είτε δεν την έχουμε υπόψη, είτε δεν την έχουμε αντιληφθεί πλήρως. Πραγματικά, όλα αυτά τα σχόλια που κάνεις seirios69 είναι φανταστικά, γιατί κάνεις τους ισολογισμούς κόσκινο…

 3. Ο/Η Panos λέει:

  Πολυ σωστά αυτα που λες seirios για τις διοικητικές αμοιβές.Οποτε ασε με να διορθωσω την λανθασμένη διατύπωση μου.Η διοίκηση μειώνοντας τις διοικητικές αμοιβές δείχνει ότι δεν κοιτάει πλέον τόσο πολυ την τσέπη της.Για τη ΓΕΒΕ με είχε προβληματίσει αυτο που αναφερεις.Το είχα ψάξει αλλα δεν μπορούσα να βρω που ανήκει το 25τοις εκατο.Απο που το βρηκες;Για τις απαιτήσεις και τις προβλέψεις αρκετα αυστηρό σε βρίσκω.Θεωρεις ότι δεν αποτελεί ευκαιρία επένδυσης στα 0,35 δηλαδη 8με9 εκατομμύρια κεφαλαιοποίηση;

 4. Ο/Η duke90 λέει:

  Πιστεύω πως η εταιρία τα πάει καλά παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα , έδωσε και μέρισμα. Βέβαια περιμένω να δω πως θα τα πάει το εξάμηνο αλλά είμαι αισιόδοξος και υπομονετικός.

 5. […] Οκτώβριο του 2013 σας παρουσιάστηκε η ΓΕΒΚΑ μέσα από το Investorblog.gr. Από τότε έχουν περάσει 3 χρόνια. […]

Απάντηση