Το Groupon σαν παραμύθι…

Το Groupon σαν παραμύθι...Οι αναλύσεις και οι απόψεις επί μετοχών ενίοτε καταντούν κουραστικές. Οι μαθητευόμενοι και οι νεοεισερχόμενοι διψούν για νέα πληροφορία και γνώση, που όμως συνήθως οδηγεί σε σύγχυση, λόγω των διαφορετικών θεωριών που κυκλοφορούν και της αποσπασματικότητας που τις διακρίνει. Η αφήγηση αληθινών ιστοριών ενέχει την παραμυθένια της διάσταση που είναι πιο ξεκούραστη, κάνοντας πιο εύπεπτη την πληροφορία. Έχοντας αυτά κατά νου, σας παρουσιάζω ολοκληρωμένη την επιτυχημένη μου επενδυτική περιπέτεια που είχα προσφάτως με το Groupon.

Η μετοχή είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο μόλις από τα τέλη του 2011 με τσουχτερή αποτίμηση, όπως συνήθως γίνεται στις νέες εισαγωγές. Το φαινόμενο των deal sites έκανε θραύση και οι προβλέψεις έδειχναν πως η εκρηκτική ανάπτυξή του κλάδου θα συνεχιζόταν για

Δείγμα προσφοράς Groupon

Δείγμα προσφοράς Groupon

πολλά χρόνια ακόμα. Οι επενδυτές συνωστίσθηκαν να πάρουν θέση στο ανερχόμενο αστέρι, με τον ίδιο τρόπο που προσκυνούν σήμερα την Tesla ή το LinkedIn. Τα 30$/μτχ που έδιναν, αντιστοιχούσαν σε 20δις$ χρηματιστηριακής αξίας. Αυτή η αποτίμηση ήταν πέρα για πέρα παράλογη και δεν μπόρεσε να διατηρηθεί. Το ένα χαμηλό καταρριπτόταν από το επόμενο.

Τον Ιούλιο του 2012 με τη μετοχή να έχει υποχωρήσει στα 7,5 δολάρια, άρχισα να σκέφτομαι μήπως τώρα η αγορά έχει φτάσει στο σημείο να την αδικεί. Βέβαια δεν αγνοούσα τον κίνδυνο η ανάπτυξη των μεγεθών να σταματήσει και η δίκαιη τιμή  να είναι πολύ χαμηλότερη. Αναλυτικά, το σκεπτικό μου καταγράφηκε σε αυτό το άρθρο, που κατέληγε στο εξής:

Το Groupon είναι μια μετοχή που καλό είναι να παρακολουθούμε από στενή απόσταση. Από τώρα θα μπορούσε κανείς να ανοίξει μικρή θέση, όντας όμως έτοιμος να εκμεταλλευτεί ακόμα μεγαλύτερη πτώση. Όλα αυτά στα πλαίσια μιας γενικότερης στρατηγικής διασποράς του κινδύνου.

Η ραγδαία πτώση της μετοχής συνεχίστηκε και οι πρώτες αγορές έγιναν κοντά στα 5,5$. Ο κατήφορος, όμως, ήταν ασταμάτητος διαπερνόντας ακόμα και τα 3$.  Για μένα το σοβαρότερο που είχα να αντιμετωπίσω δεν ήταν οι ζημιές, ήταν το γεγονός ότι δεν επαληθεύτηκε το θετικό σενάριο. Τα μεγέθη του Groupon φρέναραν και ο σχετικός πανικός έφερε απόψεις για το τέλος των ηλεκτρονικών κουπονιών, πιθανά από τους ίδιους επενδυτές που πριν από μήνες εκτόξευαν διθυράμβους.

Η πολύ άσχημη πορεία της μετοχής του Groupon. (Πηγή: ft.com)

Η πολύ άσχημη πορεία της μετοχής του Groupon. (Πηγή: ft.com)

Με την κακή εμπειρία της Betanet να με κυνηγά, άρχισα να σκέφτομαι πολύ σοβαρά αν θα έπρεπε να προχωρήσω σε επαναγορά μετοχών ή να παραδεχτώ μια αποτυχημένη εκτίμηση. Αφιέρωσα στην ουσία δύο άρθρα, μοιράζοντας τις σκέψεις μου δημόσια. Ένα, μιλώντας γενικά για το πότε κανείς πρέπει να καταλήγει ή μη σε μουαγέν και ένα ακόμα μιλώντας ειδικότερα για τη μετοχή του Groupon.

Εν συντομία, το σκεπτικό βασίστηκε στο ότι ναι μεν δεν επαληθεύτηκε το καλύτερο σενάριο, αλλά η μετοχή υποχωρούσε με ισχυρότερο τρόπο από ότι δικαιολογούσε η πραγματικότητα. Ίσως, να εκτιμούσα για δεύτερη φορά λάθος, αλλά πίστευα έχοντας κάποια εμπειρία με τον κλάδο των “ντιλάδικών” ο,τι το Groupon  και το μοντέλο που έφερε στο προσκήνιο δεν θα θαβόταν στην ιστορία. Αν η εκτίμησή μου ήταν λανθασμένη για δεύτερη φορά, το εύρος της ζημιάς θα ήταν μεγαλύτερο. Αφού, όμως, το χαρτοφυλάκιό μου παρουσίαζε μεγάλη διασπορά, ήμουν έτοιμος να το αντιμετωπίσω. Κατέληξα πως άξιζε ο κόπος και πως το μουαγέν ήταν η σωστή απόφαση. Στις 21 Νοεμβρίου με τη μετοχή στο 3,37, περιέγραψα αναλυτικά το σκεπτικό μου στο “Groupon: Πως αντιμετωπίζω την πτώση της μετοχής;

Στη συνέχεια δεν άλλαξε κάτι δραματικά για το Groupon, απλά δεν επαληθεύτηκαν οι Κασσάνδρες. Έτσι, βοηθούσης της καλής πορείας του αμερικάνικου χρηματιστηρίoυ, η μετοχή άρχισε να τραβά την ανηφόρα. Εμφανώς ανακουφισμένος και ικανοποιημένος, μετά από μόλις ένα μήνα έγραφα για την ανάγκη κατοχύρωσης κερδών στο “Το μουαγέν στο Groupon βγήκε!”, με τη μετοχή κοντά στα 5$.

Τι κάνουμε τώρα; Η μετοχή μπορεί να κινηθεί υψηλότερα, γιατί μάλλον αξίζει περισσότερα, αλλά τα αρχικά κομμάτια που έχουμε αγοράσει υψηλότερα αρκούν για να το εκμεταλλευτούμε αυτό. Δεν είναι σωστό να συνεχίσουμε να έχουμε τόσο μεγάλη έκθεση όση είχαμε στα 3,37€. Οπότε, η πώληση των μετοχών που αγοράστηκαν στα χαμηλά είναι καλοδεχούμενη Αν κανείς είναι λιγότερο συντηρητικός ή πιστεύει πως η πραγματική κατάσταση για την Groupon έχει εξελιχθεί προς το καλύτερο, μπορεί να ρευστοποιήσει μόνο ένα μέρος τους. Ειδικά μετά από μουαγέν, η κατοχύρωση τόσο σημαντικών κερδών είναι επιβεβλημένη!

Σήμερα, πιστεύω πως το Groupon με 7,5δις κεφαλαιοποίσης στα 11.5$ αρχίζει και ακριβαίνει, ενώ οι προοπτικές  είναι κουτσουρεμένες σε σχέση με την εποχή που πρωτοαγόραζα στα 5,5$. Ας φουσκώσει και στα 30$ πάλι! Τα άσφαλή κέρδη έρχονται από τις φθηνές αγορές και όχι από τις ακριβές πωλήσεις. Οπότε, δεν νομίζω ότι είναι καλή πρακτική να κρατά κανείς πλέον μετοχές του Groupon. Η πώληση και των υπολοίπων σε διπλάσια τιμή από την τιμή αγορά τους, τελειώνει την ιστορία εδώ.

Η μεγάλη ανατροπή!

Η μεγάλη ανατροπή!

Τελικά, βοηθούσης της αγοράς, είδατε πως μια αρχικά ατυχής εκτίμηση με μεγάλες ζημιές, μετατράπηκε σε ένα πολύ κερδοφόρο αποτέλεσμα. Ο πανικός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πάντα πρέπει να καταλήγουμε σε μουαγέν. Δεν έχουν όλα τα παραμύθια καλό τέλος!

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης αξιών.

2 comments on “Το Groupon σαν παραμύθι…

  1. Ο/Η ManosV λέει:

    Καλησπέρα,

    Παλαιότερα είχα διαβάσει σε κάποια εφημερίδα ένα άρθρο που λεγόταν, «λογιστικά κέρδη και πραγματικές ζημιές», ή κάπως έτσι δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς. Επιπλέον πρόσφατα διάβασα ένα άλλο, που εξηγούσε ένα σύστημα συναλλαγών με επαναλαμβανόμενα μουαγιέν και πωλήσεις σε κάθε μια τοποθέτηση, για το σύνολο του χαρτοφυλακίου με βάση κάποιο προαποφασισμένο περιθώριο κέρδους. Και τα δύο άρθρα ουσιαστικά έδιναν μεγάλη έμφαση στην πειθαρχία σχετικά με τις συναλλαγές κάποιου στις οικονομικές αγορές. Ουσιαστικά και τα δύο άρθρα με διαφορετικό τρόπο το καθένα, έφτανε στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος σύμβουλος όσον αφορά τοποθετήσεις σε χρηματιστήρια αξιών, είναι η αυστηρή τήρηση ενός συστήματος (στρατηγικής) συναλλαγών.

    Με αυτό δεν αναφέρομαι απαραίτητα σε τεχνική ανάλυση κλπ, αλλά σε προαποφασισμένους στόχους που επαναξιολογούνται στην πορεία με βάση τις νέες πληροφορίες, (συνήθως θεμελιώδη μεγέθη κατά την δική μου εκτίμηση), όπως αυτές προκύπτουν. Υπό αυτό το πρίσμα, νομίζω ότι και οι δύο κινήσεις που έκανες, εάν εμπίπτουν σε έναν γενικότερο κανόνα περί ποσοστού κέρδους και ανάληψης ρίσκου με βάση τις τρέχουσες κάθε φορά συγκυρίες, είναι σωστές.

    Φυσικά θα μπορούσε κανείς όπως λες να ισχύσει και το αντίθετο, και να μιλάμε για «ελάχιστες ζημιές» πάλι με βάση την τρέχουσα συγκυρία. Κατά τη γνώμη μου όμως οι κινήσεις θα ήταν και πάλι σωστές. Άλλωστε δεν νομίζω να μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν έχει κάνει ποτέ λάθος εκτίμηση. Το σημαντικό είναι να έχεις την δύναμη να το παραδεχθείς και να την διορθώσεις με το λιγότερο δυνατό κόστος. Και το επίσης σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου, είναι όταν κάνεις το συνολικό απολογισμό μιας περιόδου, τα κέρδη από τις σωστές κινήσεις, να είναι περισσότερα από τις ζημιές από τις λάθος κινήσεις. Άσχετα με τον λόγο επιτυχημένων – αποτυχημένων κινήσεων επί του συνόλου.

    • Ο/Η Investorblog λέει:

      Το παρακάτω που λες, για μένα είναι όλα τα λεφτά….

      “Με αυτό δεν αναφέρομαι απαραίτητα σε τεχνική ανάλυση κλπ, αλλά σε προαποφασισμένους στόχους που επαναξιολογούνται στην πορεία με βάση τις νέες πληροφορίες, (συνήθως θεμελιώδη μεγέθη κατά την δική μου εκτίμηση), όπως αυτές προκύπτουν. Υπό αυτό το πρίσμα, νομίζω ότι και οι δύο κινήσεις που έκανες, εάν εμπίπτουν σε έναν γενικότερο κανόνα περί ποσοστού κέρδους και ανάληψης ρίσκου με βάση τις τρέχουσες κάθε φορά συγκυρίες, είναι σωστές. ”

      Το θέμα είναι ότι κάποιες φορές χρειάζεται και η στρατηγική διόρθωση-εξέλιξη. Εκεί, όμως, πρέπει να προσέχεις να μη την κάνεις λάστιχο και στην ουσία την ακυρώσεις. Είναι σαν το σύνταγμα που δεν μπορείς να το αλλάζεις κατά το δοκούν. Και όταν το αλλάζεις πρέπει να βρίσκεις την κατάλληλη περίοδο να το αλλάξεις, λαμβάνοντας υπόψιν μακροπρόθεσμα δεδομένα και βλέποντάς το υπό ηρεμία και απόσταση. Γενικά, δεν πρέπει να παίρνεις αποφάσεις σε φάσεις που νιώθεις ενθουσιασμένος ή πανικοβλημένος. Ειδικά όταν αναπροσαρμόζεις στρατηγική πρέπει να είσαι πολύ ήρεμος και κατασταλαγμένος…

Απάντηση