Μετοχή BT: Γιατί είναι καλύτερη επιλογή από τον ΟΤΕ

του Δημήτρη Κουτσουμπού

Πολύ πρόσφατα ανέβασα νέο άρθρο στο Seeking Alpha για την BT Group (ΒΤ.Α), παλαιότερα γνωστή ως British Telecom. Η Εταιρία ως προφίλ μοιάζει με το δικό μας ΟΤΕ, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος, αφού ο πληθυσμός της Βρετανίας είναι περίπου 6 φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας.

Κατέχει την EE, που είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη εταιρεία κινητής στην Αγγλία (σαν τη δική μας COSMOTE), και φυσικά το σταθερό δίκτυο στο οποίο πατάνε όλοι οι “εναλλακτικοί”. Έχει δηλαδή μεγάλη μονοπωλιακή δύναμη. Αυτό που κάνει τη διαφορά σε σχέση με τον ΟΤΕ, είναι πως η BT είναι περισσότερο δανεισμένη και έχει να καλύψει το ασφαλιστικό της ταμείο. Από την άλλη, προσφέρεται σε τιμή “λουκούμι”, και δε νομίζω πως ο δανεισμός είναι τέτοιος που να την οδηγήσει στην κατάρρευση — πέρασε χειρότερα στην αρχή της χιλιετίας.

Αυτή τη στιγμή, ο ΟΤΕ στα €11,96 ανά μετοχή, έχει χρηματιστηριακή αξία €5,6 δις. Με πωλήσεις €3,9 δις και κέρδη €205 εκ. (€410 εκ. προσαρμοσμένα για απομειώσεις), διαπραγματεύεται 1,44 φορές τις πωλήσεις του και 27 φορές τα κέρδη του (14 φορές τα προσαρμοσμένα). Η BT στις £1,14 ανά μετοχή, έχει χρηματιστηριακή αξία £11,2 δις, που ισοδυναμούν με μόλις 6,5 φορές τα κέρδη της και 0,49 φορές τις πωλήσεις της.

Αυτό δείχνει πως σε σχετικά μεγέθη, ο ΟΤΕ είναι 2 με 3 φορές πιο ακριβός από την ΒΤ. Η περίπτωση της παρομοιάζει το να μας έδιναν τον ΟΤΕ για περίπου €4 ανά μετοχή (1,9 δις), αλλά με την εταιρεία να κουβαλά δάνεια.

Η βρετανική εταιρεία πριν από περίπου 5 χρόνια διαπραγματευόταν με αντίστοιχα μεγάλους ή και μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές από ότι ο ΟΤΕ σήμερα. Ήταν υπερτιμημένη όταν έφτασε να αλλάζει χέρια για περίπου 50 δις χρηματιστηριακής αξίας. Το αποτέλεσμα εκείνης της στρέβλωσης ήταν στη συνέχεια η μετοχή να οδηγηθεί σε σχεδόν 80% απώλειες.

Η ιστορία της BT είναι ένα μεγάλο μάθημα για το τι ενδέχεται να συμβεί στη μετοχή του ΟΤΕ, την οποία θεωρώ ως μια από τις ποιοτικές μα ακριβές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Φυσικά για τον επενδυτή που διακρατά για μεγάλα χρονικά διαστήματα (π.χ. 20 χρόνια) εταιρείες που θα επιβιώσουν, ακόμα και σε τσιμπημένη τιμή να αγοράσει, χαμένος δε θα βγει.

Ομοίως, η ιστορία της μετοχής του ΟΤΕ που κάποτε οι επενδυτές “σνόμπαραν” ενώ ήταν πάμφθηνη (2012), είναι ένα μεγάλο μάθημα για τις υπεραποδόσεις που μπορεί να προκύψουν από την αγορά μιας υποτιμημένης μετοχής όπως είναι σήμερα η BT.

Εδώ θα βρείτε το πλήρες άρθρο για τη μετοχή της BT, το οποίο σε λίγες μέρες θα κλειδώσει μόνο για τους συνδρομητές του Seeking Alpha.

Δημήτρης Κουτσουμπός

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συναλλαγή. Οι υπολογισμοί είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας και ενδέχεται να περιλαμβάνουν αστοχίες ή λάθη. Συνιστούν προσωπικές απόψεις που παρουσιάζονται για συζήτηση μεταξύ επενδυτών.

3 comments on “Μετοχή BT: Γιατί είναι καλύτερη επιλογή από τον ΟΤΕ

 1. Ο/Η Investorblog λέει:

  Εσείς τι λέτε; Δεν είναι η μετοχή του ΟΤΕ ακριβή; Δεν είναι η μετοχή της ΒΤ φθηνή;

 2. Ο/Η Γιάννης Κολιός λέει:

  Καλησπέρα Δημήτρη!
  Πολύ ωραίο το άρθρο σου, καλύπτει σχεδόν όλες τις σκέψεις που κάνει ένας υποψήφιος επενδυτής κι ακόμα περισσότερες. Για παράδειγμα, δεν γνώριζα τις πληροφορίες περί dilution που αναφέρεις. Επίσης, πολύ χρήσιμες και επεξηγηματικές οι πληροφορίες για Fixed, Mobile & Openreach.

  Ήθελα να προσθέσω ότι ο CEO της εταιρείας Philip Jansen αγόρασε τον Ιούνιο του ’19 στα 202GBp περί τα 3 εκ £ και πρόσφατα το Μάιο του ’20 ξανά στα 110GBp περί τα 2 εκ £ (αναλυτικά εδώ https://www.marketbeat.com/stocks/LON/BT-A/insider-trades/). Αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και μια ισχυρά θετική ένδειξη, καθώς όπως ξέρουμε υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πουλήσει ένας insider αλλά μόνο ένας για να αγοράσει.

  Επίσης, όπως αναφέρεις η τιμή ακολουθεί μια κυκλικότητα έχοντας φτάσει στο κοντινό παρελθόν στα 496GBp το Νοέμβριο ’15. Δεν θα μου φαινόταν λοιπόν παράξενο αν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια η τιμή της μετοχής διπλώσει (αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα) ή ακόμα και να τριπλώσει. Δεν αποκλείεται βέβαια να τη δούμε και κάτω από τα 100GBp αλλά θεωρώ ότι θα είναι κάτι προσωρινό το οποίο δεν θα με φοβίσει.

  Συμφωνώ απόλυτα με την περικοπή του μερίσματος και θεωρώ ότι είναι και ένας από τους λόγους που πίεσαν και πιέζουν την τιμή. Το αντίστροφο θα συμβεί όμως όταν αρχίσει να ξαναδίνει μέρισμα και στη συνέχεια να το αυξάνει.

  Η συγκεκριμένη είναι μια πολύ καλή επιλογή για όποιον θέλει να γίνει πλούσιος αργά. Οι υπόλοιποι αποχωρούν εκνευρισμένοι (φαίνεται και από τα σχόλια ορισμένων στο SeekingAlpha).
  Όπως εξηγείς κι εσύ, είναι δύσκολο αυτή την εποχή να βρει κανείς υποτιμημένες αξίες καθώς μπορεί να έχουν υποχωρήσει οι τιμές αλλά έχουν υποχωρήσει και τα θεμελιώδη.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Ακριβώς Γιάννη,

   Φυσικά ο κορονοϊός θέτει σε κίνδυνο τα αποτελέσματα για κάποιο διάστημα, αλλά δε νομίζω πως υπάρχουν πολλές εταιρείες που δε θα δουν κάποια επιδείνωση λόγω αυτού, και μάλιστα σε αυτή την αποτίμηση.

Απάντηση