Μετοχή BT: Γιατί είναι καλύτερη επιλογή από τον ΟΤΕ

του Δημήτρη Κουτσουμπού

Πολύ πρόσφατα ανέβασα νέο άρθρο στο Seeking Alpha για την BT Group (ΒΤ.Α), παλαιότερα γνωστή ως British Telecom. Η Εταιρία ως προφίλ μοιάζει με το δικό μας ΟΤΕ, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος, αφού ο πληθυσμός της Βρετανίας είναι περίπου 6 φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας.

Κατέχει την EE, που είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη εταιρεία κινητής στην Αγγλία (σαν τη δική μας COSMOTE), και φυσικά το σταθερό δίκτυο στο οποίο πατάνε όλοι οι “εναλλακτικοί”. Έχει δηλαδή μεγάλη μονοπωλιακή δύναμη. Αυτό που κάνει τη διαφορά σε σχέση με τον ΟΤΕ, είναι πως η BT είναι περισσότερο δανεισμένη και έχει να καλύψει το ασφαλιστικό της ταμείο. Από την άλλη, προσφέρεται σε τιμή “λουκούμι”, και δε νομίζω πως ο δανεισμός είναι τέτοιος που να την οδηγήσει στην κατάρρευση — πέρασε χειρότερα στην αρχή της χιλιετίας.

Αυτή τη στιγμή, ο ΟΤΕ στα €11,96 ανά μετοχή, έχει χρηματιστηριακή αξία €5,6 δις. Με πωλήσεις €3,9 δις και κέρδη €205 εκ. (€410 εκ. προσαρμοσμένα για απομειώσεις), διαπραγματεύεται 1,44 φορές τις πωλήσεις του και 27 φορές τα κέρδη του (14 φορές τα προσαρμοσμένα). Η BT στις £1,14 ανά μετοχή, έχει χρηματιστηριακή αξία £11,2 δις, που ισοδυναμούν με μόλις 6,5 φορές τα κέρδη της και 0,49 φορές τις πωλήσεις της.

Αυτό δείχνει πως σε σχετικά μεγέθη, ο ΟΤΕ είναι 2 με 3 φορές πιο ακριβός από την ΒΤ. Η περίπτωση της παρομοιάζει το να μας έδιναν τον ΟΤΕ για περίπου €4 ανά μετοχή (1,9 δις), αλλά με την εταιρεία να κουβαλά δάνεια.

Η βρετανική εταιρεία πριν από περίπου 5 χρόνια διαπραγματευόταν με αντίστοιχα μεγάλους ή και μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές από ότι ο ΟΤΕ σήμερα. Ήταν υπερτιμημένη όταν έφτασε να αλλάζει χέρια για περίπου 50 δις χρηματιστηριακής αξίας. Το αποτέλεσμα εκείνης της στρέβλωσης ήταν στη συνέχεια η μετοχή να οδηγηθεί σε σχεδόν 80% απώλειες.

Η ιστορία της BT είναι ένα μεγάλο μάθημα για το τι ενδέχεται να συμβεί στη μετοχή του ΟΤΕ, την οποία θεωρώ ως μια από τις ποιοτικές μα ακριβές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Φυσικά για τον επενδυτή που διακρατά για μεγάλα χρονικά διαστήματα (π.χ. 20 χρόνια) εταιρείες που θα επιβιώσουν, ακόμα και σε τσιμπημένη τιμή να αγοράσει, χαμένος δε θα βγει.

Ομοίως, η ιστορία της μετοχής του ΟΤΕ που κάποτε οι επενδυτές “σνόμπαραν” ενώ ήταν πάμφθηνη (2012), είναι ένα μεγάλο μάθημα για τις υπεραποδόσεις που μπορεί να προκύψουν από την αγορά μιας υποτιμημένης μετοχής όπως είναι σήμερα η BT.

Εδώ θα βρείτε το πλήρες άρθρο για τη μετοχή της BT, το οποίο σε λίγες μέρες θα κλειδώσει μόνο για τους συνδρομητές του Seeking Alpha.

Δημήτρης Κουτσουμπός

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συναλλαγή. Οι υπολογισμοί είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας και ενδέχεται να περιλαμβάνουν αστοχίες ή λάθη. Συνιστούν προσωπικές απόψεις που παρουσιάζονται για συζήτηση μεταξύ επενδυτών.

11 comments on “Μετοχή BT: Γιατί είναι καλύτερη επιλογή από τον ΟΤΕ

  1. Ο/Η Investorblog λέει:

    Εσείς τι λέτε; Δεν είναι η μετοχή του ΟΤΕ ακριβή; Δεν είναι η μετοχή της ΒΤ φθηνή;

  2. Ο/Η Κωνσταντίνος Καλομοίρης λέει:

    Aγαπητέ κύριε Δημήτρη καλημέρα σας. Χαίρομαι πραγματικά να σας διαβάζω, και για να απαντήσω στο θέμα σας, ναι ο Ο.Τ.Ε όντως είναι τσιμπημένος. Αν λάβουμε υπόψη μας, την πορεία της μετοχής, από τότε που μπήκε στο χρηματιστήριο, είμαι βέβαιος ότι θα την δούμε πιο χαμηλά. Βεβαίως θυμάμαι και παλαιότερο άρθρο σας για τον Ο.Τ.Ε με το οποίο συμφωνώ απόλυτα. Αν μου επιτρέπεται πάντως θα ήθελα να αναφερθώ και σε άλλη ποιοτική μετοχή, που κατά την γνώμη μου είναι πολύ ακριβή. Αναφέρομαι στην εταιρία ΤΙΤΑΝ, όπου αν δεν υπήρχε η αγορά της Αμερικής θα ήταν ζημιογόνος. Πιστεύω ότι μπορεί να δει μια τιμή γύρω στα 8 ευρώ. Ποιά είναι η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ. Εννοείται πως δεν σας ζητώ να κάνετε πρόβλεψη για την τιμή, αλλά για την κατάσταση της εταιρίας και αν είναι όντως ακριβή.

    • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

      Καλημέρα Κωνσταντίνε,

      Κατά αρχάς, να ζητήσω συγνώμη για την καθυστερημένη έγκριση του σχολίου, μου ξέφυγε!

      Ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σου. Καλώς ήρθες στο Investorblog

      Έχω γράψει στο παρελθόν δύο φορές, αν δε κάνω λάθος για τον Τιτάνα. Η τελευταία ακολουθεί παρακάτω:
      https://www.investorblog.gr/%CE%BF-%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B9%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%82/

      Κυκλική μετοχή, που για μένα θα απαιτούσε υψηλή έκπτωση σε αυτές τις συνθήκες. Δεν την έχω κοιτάξει σοβαρά από τότε, και καλά έκανες που την υπενθύμισες. Θα την έχω στο ραντάρ.

      Βασικά, βλέπω κάποιες άλλες κυκλικές, όπως για παράδειγμα την Canfor Pulp, να χαρίζονται. Οπότε αυτό που ψάχνω περισσότερο είναι να βρω αμυντικές επιλογές. Ο λόγος που μου αρέσει ο Τιτάνας, είναι γιατί είναι από τις σοβαρότερες εταιρείες με καλή διοίκηση.

  3. Ο/Η Γιάννης Κολιός λέει:

    Καλησπέρα Δημήτρη!
    Πολύ ωραίο το άρθρο σου, καλύπτει σχεδόν όλες τις σκέψεις που κάνει ένας υποψήφιος επενδυτής κι ακόμα περισσότερες. Για παράδειγμα, δεν γνώριζα τις πληροφορίες περί dilution που αναφέρεις. Επίσης, πολύ χρήσιμες και επεξηγηματικές οι πληροφορίες για Fixed, Mobile & Openreach.

    Ήθελα να προσθέσω ότι ο CEO της εταιρείας Philip Jansen αγόρασε τον Ιούνιο του ’19 στα 202GBp περί τα 3 εκ £ και πρόσφατα το Μάιο του ’20 ξανά στα 110GBp περί τα 2 εκ £ (αναλυτικά εδώ https://www.marketbeat.com/stocks/LON/BT-A/insider-trades/). Αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και μια ισχυρά θετική ένδειξη, καθώς όπως ξέρουμε υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πουλήσει ένας insider αλλά μόνο ένας για να αγοράσει.

    Επίσης, όπως αναφέρεις η τιμή ακολουθεί μια κυκλικότητα έχοντας φτάσει στο κοντινό παρελθόν στα 496GBp το Νοέμβριο ’15. Δεν θα μου φαινόταν λοιπόν παράξενο αν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια η τιμή της μετοχής διπλώσει (αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα) ή ακόμα και να τριπλώσει. Δεν αποκλείεται βέβαια να τη δούμε και κάτω από τα 100GBp αλλά θεωρώ ότι θα είναι κάτι προσωρινό το οποίο δεν θα με φοβίσει.

    Συμφωνώ απόλυτα με την περικοπή του μερίσματος και θεωρώ ότι είναι και ένας από τους λόγους που πίεσαν και πιέζουν την τιμή. Το αντίστροφο θα συμβεί όμως όταν αρχίσει να ξαναδίνει μέρισμα και στη συνέχεια να το αυξάνει.

    Η συγκεκριμένη είναι μια πολύ καλή επιλογή για όποιον θέλει να γίνει πλούσιος αργά. Οι υπόλοιποι αποχωρούν εκνευρισμένοι (φαίνεται και από τα σχόλια ορισμένων στο SeekingAlpha).
    Όπως εξηγείς κι εσύ, είναι δύσκολο αυτή την εποχή να βρει κανείς υποτιμημένες αξίες καθώς μπορεί να έχουν υποχωρήσει οι τιμές αλλά έχουν υποχωρήσει και τα θεμελιώδη.

    • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

      Ακριβώς Γιάννη,

      Φυσικά ο κορονοϊός θέτει σε κίνδυνο τα αποτελέσματα για κάποιο διάστημα, αλλά δε νομίζω πως υπάρχουν πολλές εταιρείες που δε θα δουν κάποια επιδείνωση λόγω αυτού, και μάλιστα σε αυτή την αποτίμηση.

  4. Ο/Η Theodoros λέει:

    Αγαπητέ Δημήτρη καλησπέρα. Ήθελα να ρωτήσω αν έχεις κάποια άποψη για την Micro Focus International PLC (MCRO).

    • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

      Θοδωρή,
      Δεν την έχω υπόψιν μου την εταιρεία

      Αυτό που βλέπω κοιτάζοντάς τη για πρώτη φορά επιδερμικά, και χωρίς να ξέρω πολλά για τη φύση των δραστηριοτήτων είναι πως η ανάπτυξή της έχει έρθει μέσα από εξαγορές και έκδοση μετοχών, που λειτουργούσαν οκ όσο η τιμή της μετοχή κρατιέται ψηλά. Τώρα που φαίνεται πως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη, η εταιρεία δε μπορεί να στηριχθεί σε αυτό.

      Μιας και είναι “σοφτγουερική” με εξαγορές, θα μου ήταν δύσκολο να ανακαλύψω την αληθινή της κερδοφορία, και επίσης δε θα ήξερα τι θα πάρω αύριο. Π.χ. την αγοράζω σήμερα, και αύριο κάνει μια εξαγορά και είναι μια άλλη εταιρεία.

      Στο τέλος, οκ βλέπω το μεγάλο τζίρο και παλαιότερες ταμειακές ροές, που δείχνουν πως σημερινή κεφαλαιοποίηση είναι μικρή, αλλά από την άλλη βλέπω πολύ μεγάλο δανεισμό.

      Αν θες γράψε μας δυο λόγια, γιατί τι βρίσκεις ελκυστική;

      • Ο/Η Theodoros λέει:

        Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση Δημήτρη. Όλα αυτά που προανεφερες είναι σωστά και ισχύουν. Δεν τη βρίσκω ακόμα ελκυστική αλλά υπάρχουν φήμες ότι μέσα στο 2020 θα κάνει κάποιες εξαγορές άλλων μικρότερων εταιριών του αντικειμένου σε αρκετά χαμηλές και ανταγωνιστικές τιμές. Οπότε μπορεί αν και εφόσων αυτές εξαγοραστούν να ευνοηθεί στην επόμενα 2&3 χρονιαα και πιστεύω να επιστρέψει σε καλά αποτελέσματα και να αυξηθεί και η τιμή της μετοχής.

        • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

          Χμμ…να κάνω το συνήγορο του διαβόλου.

          Και αφού αυτές οι εξαγορές μπορούν να προσδώσουν μεγάλη αξία, γιατί να μη καταφέρει να τις πάρει κάποιος άλλος, ή γιατί να καταφέρει η MICRO να τις πάρει σε ελκυστική τιμή. Το μόνο που θα μπορούσα να σκεφτώ, είναι να είναι να δημιουργήσει συνέργειες με ένα μοναδικό τρόπο. Μπορεί;

          Και πως θα κάνει τις εξαγορές, όταν τα οικονομικά της δεδομένα (συνηγορεί σε αυτό και η μικρή της χρηματιστηριακή τιμή) δείχνουν πως μάλλον αμφισβητείται η βιωσιμότητά της. Μήπως χρειάζεται απομόχλευση, αντί για περαιτέρω μόχλευση και εξαγορές;

  5. Ο/Η Γιάννης Κολιός λέει:

    Δημήτρη καλησπέρα και καλή χρονιά!!!

    Μιας κι έχεις καλύτερη εικόνα της βρετανικής αγοράς, θα ήθελα την άποψή σου για τις British Telecom (BT/A.L) και τη Royal Mail (RMG.L) στο σημείο που έχουν φτάσει τώρα.

    Επίσης, αναμένουμε με προσμονή το καθιερωμένο άρθρο με επιλογές για το 2021, είτε δικό σου είτε του Πάνου.

    • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

      Χρόνια Πολλά Γιάννη!

      Κάτι ετοιμάζεται!

      Για την BT, δεν έχει αλλάξει η άποψή μου. Εξακολουθώ να θεωρώ πως έχει μεγάλες άμυνες σαν στρατηγική επιχείρηση. Με ανησυχεί κάπως ο δανεισμός και οι υποχρεώσεις του ασφαλιστικού, αλλά από την άλλη πιστεύω έχει μεγάλο upside και margin of safety λόγω της χαμηλής τιμής.

      Η Royal Mail έχει εκτοξευτεί σαν μετοχή πέρα από τις προσδοκίες μου, παρότι τα αποτελέσματά της έχουν χειροτερέψει, όσον αφορά την κερδοφορία. Ζορίζονται να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση για parcels, ενώ τα γράμματα μειώνονται. Αυξάνεται, λοιπόν, ο τζίρος, αλλά τα κέρδη πλήττονται. Πούλησα με κέρδη, και έπειτα η μετοχή ανέβηκε αρκετά παραπάνω.

      Σε αυτή την αποτίμηση δεν εξετάζω να την αγοράσω. Είναι θέμα risk-reward. Η εταιρεία έχει ρίσκα σε σχέση με το μέλλον της, που αποδεχόμουν στην εξευτελιστική αποτίμηση που είχε. Τώρα με τιμή 3 φορές παραπάνω, την έχω απλά ξεχάσει.

      Φυσικά, μου λείπει σαν επιλογή. Ένιωθα άνετα το δίδυμο BT & Royal Mail, να είναι οι μεγαλύτερες θέσεις του χαρτοφυλακίου. Δεν έχω βρει κάτι τόσο φθηνό και αμυντικό για να αντικαταστήσω. Φθηνά έχω βρει, με τιμές αστείες, αλλά είναι μικρότερες και φυσικά πιο ευαίσθητες επιχειρήσεις.

      Επίσης ΒΤ & Royal αντιστάθμισαν τη σφαγή που υπέστην στο retail.

Απάντηση