Ο ακούνητος Τιτάνας!

Ακούνητος ΤιτάναςΘα σας προξενεί εντύπωση ο τίτλος του άρθρου. Μα πως; Η μετοχή τους τελευταίους τρεις μήνες κοντεύει να διπλασιάσει την τιμή της. Μα φυσικά δεν αναφέρομαι στις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, ούτε στην τελευταία εντυπωσιακή ανοδική κίνηση. Κάνω λόγο για τα “κλειστά αυτιά” της μετοχής στους ήχους των ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων κατά το προηγούμενο διάστημα.

Είναι σύνηθες, εταιρείες που παρουσιάζουν κάμψη της κερδοφορίας, έστω και προσωρινή, να “τιμωρούνται” από την αγορά. Σε ένα βαθμό η αυστηρή αντιμετώπιση βασίζεται στον κίνδυνο και την πιθανότητα η αρνητική εξέλιξη να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα ή ακόμα χειρότερα να σημάνει το οριστικό τέλος για τους μετόχους. Κατά την άποψή μου, για λόγους ψυχολογικούς και κερδοσκοπικούς η αγορά υπεραντιδρά σε αυτές τις ειδήσεις, δημιουργώντας ευκαιρίες σε επενδυτές αξίας που έχουν την ικανότητα να κοιτάζουν πιο μακριά. Οι καλύτερες δε από αυτές Εργοστάσιο Τιτάναπατώνται σε στιβαρές εταιρείες, όπως ο Τιτάνας, που είναι βεβαιότερο πως θα ανακάμψουν ή στις ανθεκτικότερες επιχειρήσεις κυκλικών κλάδων, όπου η άμπωτη φέρνει νομοτελειακά την πλημμυρίδα. Αρκεί η αγορά να υπεραντιδράσει και σε αυτές, κάτι που συνήθως συμβαίνει.

Ο Τιτάνας που θα μπορούσε να είναι μια τέτοια υποψήφια περίπτωση, παραδόξως αντιμετωπίστηκε με πολύ μεγάλη επιείκεια, παρότι εμφάνισε ζημιογόνα αποτελέσματα σε μια περίοδο απόλυτου πανικού και δραχμοφοβίας. Χρησιμοποιώ το “παραδόξως”, όχι για να επικρίνω την αγορά, που επιτέλους φέρθηκε υγιώς, αλλά για να καυτηριάσω το γεγονός πως το σύνηθες είναι να δρα ως ψυχοπαθής. Το θέμα είναι πως τα μεγάλα κέρδη από το value investing, έρχονται ακριβώς όταν η αγορά “θέλει γιατρό”. Ο Τιτάνας, δηλαδή, δεν άφησε ισχυρό περιθώριο στους επενδυτές αξίας να τον αξιοποιήσουν.

Τον Μάιο του 2011, έγραψα στο Investorblog το “Bye Bye Τιτάνα!” με τη μετοχή στα 17€, και αφορμή τη συνεχή επιδείνωση των αποτελεσμάτων που κατέληξαν σε ζημιές. Αποχαιρετούσα τις μετοχές μου και τις επόμενες μέρες έβγαινα για ψώνια στο  “Επιλογές αγορών….”. Η πορεία έδειξε πως οι πιο επιτυχημένες χρηματιστηριακά εξ’ αυτών (ΠΛΑΘ & ΠΛΑΚΡ), απέδωσαν πολύ καλύτερα από τον Τιτάνα έως σήμερα, όπως μπορείτε να δείτε. Η Newsphone και η Inform Lycos πιστεύω πως δεν έχουν δείξει ακόμα τα δόντια τους, ενώ δυστυχώς για τον Ακρίτα σιγά σιγά η κλεψύδρα αδειάζει…

Η πορεία της μετοχής του Τιτάνα, σε σχέση με τις δύο πιο επιτυχημένες επιλογές αγορών που αναφέρονταν στο Investorblog τον Ιούνιο του 2011. (Πηγή γραφήματος: ft.com)

Η πορεία της μετοχής του Τιτάνα, σε σχέση με τις δύο πιο επιτυχημένες επιλογές αγορών που αναφέρονταν στο Investorblog τον Ιούνιο του 2011. (Πηγή γραφήματος: ft.com)

Δεν μετανιώνω, λοιπόν, που αποχαιρέτησα τη μετοχή σε τιμές κατώτερες από τις σημερινές. Επίσης, δεν μετανιώνω που δεν αγόρασα τη μετοχή στα χαμηλά επίπεδα γύρω από τα 10€ κατά την περίοδο των εκλογών, αφού ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και άλλες μετοχές όχι απλά ήταν με έκπτωση, χαρίζονταν!

Η πορεία των μετοχών των ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΤΙΤΑΝ, μετά τις εκλογές. (Πηγή: ft.com)

Η πορεία των μετοχών των ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΤΙΤΑΝ, μετά τις εκλογές. (Πηγή: ft.com)

Τον Τιτάνα τον άφησα και όντως δεν μου έκανε την χάρη να επιστρέψει στα χέρια μου φθηνότερα, όπως ήλπιζα, όμως αυτό δεν με ζημίωσε. Σήμερα, αν κανείς υπολογίζει στο grecovery, άλλες μετοχές εξακολουθούν να είναι περισσότερο φθηνές και έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου από αυτόν. Με αποτίμηση γύρω από το 1,5 δις, μεγάλα περιθώρια ανόδου υπάρχουν μόνο αν δούμε το χρηματιστήριο να κάνει πάρτι. Η επιστροφή στην κερδοφορία έχει ήδη προεξοφληθεί  από την αγορά χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ακόμα η κατάσταση στο εσωτερικό. Οπότε, σήμερα δεν θεωρώ πως είναι μια καλή επιλογή αγοράς, συγκρινόμενη με άλλες.

Ο Τιτάνας μου αρέσει σαν επιχείρηση, αλλά η στιβαρή μετοχή δεν μου έκανε την χάρη, ώστε να επιστρέψει στο χαρτοφυλάκιο…Καλό ταξίδι!

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης αξιών.

2 comments on “Ο ακούνητος Τιτάνας!

 1. Ο/Η vasileioskaralis λέει:

  πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δική σου θα ‘ναι!

  η αλήθεια είναι ό,τι όταν έχεις κάποια χρήματα και θες να επενδύσεις δε θα σκεφτείς:Α! καλή μετοχή ας την πάρω,αλλά όλα αυτά που την κάνουν να είναι σε αυτήν την τιμή:κερδοφορία, δανεισμόα κ.α.

  σπάνια κάνει η αγορά λάθος, πόσο μσ´λλον μια κλειστή αγορά όπως η Ελλάδα που πάνω κάτω ξέρουμε τις καλές μετοχές..αλλά όταν κάνει, κάνει για τα καλά! οπότε..υπομονή! και αυτή είναι συστατικό και μάλιστα βασικό του παιχνιδιού!

  και ναι όταν έχεις καλύτερες επιλογές πας εκεί, αλλιώς έχεις τα λεφτά σου και λιμνάζουν, την ώρα που άλλοι τα αυξάνουν.

  Πάντα με μέτρο, υπολογισμούς κ λογική!

  • Ο/Η Investorblog λέει:

   Έτσι είναι Βασίλη και πάντα να ξέρουμε πως τα λάθη δεν είναι πάντα τα προφανή… Τα μεγάλα κέρδη έρχονται άλλοτε όταν ψύχραιμα εντοπίζεις τα προφανή όταν η ψυχολογία των άλλων χτυπά υπερωρίες και άλλοτε όταν εντοπίζεις τα μη προφανή, σε πιο normal καταστάσεις.

Απάντηση