Γιατί δεν μπορεί να υιοθετηθεί ένα παράλληλο νόμισμα

Γιατί δεν μπορεί να υιοθετηθεί ένα παράλληλο νόμισματου Γιώργου Καισάριου

Πριν πολλά χρόνια στη Ζιμπάμπουε αν ήθελες να αγοράσεις μια τηλεόραση, ένα αυτοκίνητο ή έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, θα έπρεπε να πληρώσεις με συνάλλαγμα. Ο λόγος ήταν ο εξής.

Το Zim Dollar δεν ήταν ανταλλάξιμο σε κανένα νόμισμα από κανέναν. Αποτέλεσμα ήταν αν  ήσουν έμπορος και ήθελες να πουλάς τηλεοράσεις, θα έπρεπε να αγοράσεις τηλεοράσεις από έναν προμηθευτή του εξωτερικού σε συνάλλαγμα. Άλλα αυτό απαιτούσε να πληρωθείς και σε συνάλλαγμα από την αγορά για να μπορείς να κάνεις την εισαγωγή. Το κράτος δεν είχε συναλλαγματικά αποθέματα.

Έτσι λοιπόν για πολλά χρόνια στη Ζιμπάμπουε κυκλοφορούσαν πολλά νομίσματα. Το ένα το επίσημο με πληθωρισμό κάτι εκατομμύρια τις εκατό και ξένα νομίσματα, κυρίως δολάριο Αμερικής, ραντ Νότιας Αφρικής και σε λιγότερο βαθμό το ευρώ.

Καθώς περνούσε όμως ο καιρός, όχι μόνο η πραγματική αγορά είχε αποβάλει και είχε κάνει στην άκρη το επίσημο νόμισμα, άλλα και οι πολίτες είχαν μάθει να αποταμιεύουν σε συνάλλαγμα (σε μεγάλο βαθμό το κάναμε και εμείς επί δραχμής).

Πληθωρισμός - Ζιμπάμπουε

Έτσι λοιπόν η χρήση του δολαρίου Αμερικής είχε γίνει τόσο διαδεδομένη, που ουσιαστικά είχε αντικαταστήσει το επίσημο νόμισμα, το οποίο δεν το χρησιμοποιούσε σχεδόν κανένας, παρά μονάχα αυτοί που δεν είχαν πρόσβαση σε συνάλλαγμα.

Η κατάσταση έχοντας φτάσει στο απροχώρητο, ξαφνικά η κυβέρνηση της χώρας καταργεί το τοπικό νόμισμα και κάνει επίσημο νόμισμα το δολάριο Αμερικής. Ότι νόμισμα είχε σε τοπικό νόμισμα είχαν οι πολίτες της χώρας, έγιναν καπνός. Δεν μετατράπηκαν σε δολάρια η σε κάτι άλλο, άπλα ακυρώθηκαν. Ουσιαστικά η κυβέρνηση της χωράς υιοθέτησε (καθυστερημένα) την απόφαση της αγοράς ότι το τοπικό νόμισμα δεν αξίζει τίποτα και οι συναλλαγές έπρεπε να γίνονται σε δολάρια Αμερικής.

 Επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει περίπτωση Grexit

Έχω ακούσει πολλές θεωρίες για το πως θα μπορούσε να υπάρξει ένα διπλό νόμισμα στην Ελλάδα. Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν μπορεί λειτουργήσει η οικονομία με ένα διπλό νόμισμα υπό καμιά προϋπόθεση. Τούτο για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα δεχτεί η αγορά αυτό το παράλληλο νόμισμα.

Είτε κάποιο είδος IOU (I owe you) η κάτι άλλο, κανένας δεν θα δεχτεί να συναλλαχθεί για προϊόντα και υπηρεσίες σε οτιδήποτε άλλο εκτός από το ευρώ, με αποτέλεσμα αυτοί που θα κατέχουν αυτές τις παράλληλες νομισματικές μονάδες να μην μπορούν να κάνουν τίποτα με αυτές.

Ούτε είναι ένα είδος παράλληλο νόμισμα ο προθάλαμος της δραχμής όπως έχουμε διαβάσει. Έχω πολλές φορές τονίσει από το 2010 ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε ξανά δραχμές. Επιμένω σε αυτή την άποψη, διότι είναι τεχνητά αδύνατον να γίνει κάτι τέτοιο, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι μας συμφέρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο (που δεν μας συμφέρει).

Αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση το τραβήξει στα άκρα τις ανοησίες της — να μην θέλει να παρουσιάσει κάποιο είδος πλάνο που να είναι μετρήσιμο και να έχει νόημα, με σκοπό οι εταίροι μας να μας χρηματοδοτήσουν — τότε πολύ απλά η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει ρευστό στη διάθεση της. Αυτό θα σημαίνει μερική ή ολική στάση πληρωμών σε συντάξεις και μισθούς του δημοσίου και τίποτα άλλο. Επίσης, αν κοπεί το ELA από τις τράπεζες, επίσης σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα έχουν λεφτά στα ATMs, και ίσως δούμε περιορισμούς στις  αναλήψεις.

Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι θα βγούμε από το ευρώ ή ότι θα υιοθετηθεί κάποιο παράλληλο νόμισμα. Σημαίνει όμως ότι το βιοτικό επίπεδο σε αυτή τη χώρα θα πέσει απότομα και κατακόρυφα από εδώ που είναι, η ζημιά στην οικονομία θα είναι ανεπανόρθωτη και θα κάνουμε πάρα πολλά χρόνια να πάρουμε ανάσα. Και όλοι αυτοί που νομίζουν δεν έχει άλλο κάτω, θα μάθουν με τον δύσκολο τρόπο ότι το βαρέλι που ονομάζεται Ελλάδα δεν έχει πάτο.

kaisarios

Γιώργος Καισάριος

16 comments on “Γιατί δεν μπορεί να υιοθετηθεί ένα παράλληλο νόμισμα

 1. Ο/Η chris λέει:

  Μόνο με το euro (και ό,τι αυτό συνεπάγεται, γιατί πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτό δεν πάει μόνο του) θα προκόψουμε. Είναι πράγματι τόσο μεγάλη η αγάπη των ευρολάγνων (των έξω και των εδώ υπαλλήλων τους) για μας, για την Ελλάδα, για την χώρα, για την προκοπή μας, που πρέπει να τους ακούσουμε και να τους υιοθετήσουμε. Είναι πράγματι ειλικρινές το ενδιαφέρον τους. Ειδάλλως δεν θα κόπτονταν τόσο για να μην χάσουμε το euro. Για όσους δεν κατάλαβαν, δεν είναι το euro. Είναι όλα τα άλλα πίσω από την κουρτίνα. Θα δείξει,… ανάλογα με τη μόρφωση και τα ιδανικά των πολιτών αυτής της χώρας.

 2. Ναι η Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου και όλοι θέλουν το κακό μας. ΟΚ…

 3. Ο/Η chris λέει:

  Σίγουρα είναι. Τωρα θα το πούμε αυτό; Από Ιστορία πως είμαστε; Απο γεωγραφία; Από γεωπολιτική; Ολα καλά;

 4. Ναι βέβαια αγαπητέ, έτσι είναι ….

 5. Ο/Η vpapako (@vpapako) λέει:

  Η σκέψη σας είναι απόλυτα λογική και μετρημένη. Υπάρχουν ωστόσο δύο σημεία που, αν μου επιτρέπετε την έκφραση, είναι ίσως άξια δεύτερης σκέψης στο συλλογισμό σας. Το 1ο είναι η ανταλλαξιμότητα του νέου νομίσματος. Αν υποτιμηθεί σε τέτοιο βαθμό που να είναι ένα κομμάτι χαρτί και τίποτε άλλο τότε σίγουρα όλες οι συναλλαγές θα γίνονται σε ευρώ. Αλλά αν δεν υποτιμηθεί τόσο κατάφωρα δεν θα είναι εξίσου ανεπιθύμητο με το Ζιμπαμπουανικό δολλάριο.

  Το 2ο είναι η πρόσβαση του πληθυσμού σε Ευρώ. Αν μισθοί και συντάξεις δημοσίου πηρώνονται μόνο σε νέες δραχμές και αυτές δεν υποστούν μαζική υποτίμηση τότε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θα τις μεταχειρίζεται θέλοντας και μη (ειδικά αν τις δέχεται ο φούρναρης, μανάβης κοκ).

  Κατά κύριο λόγο συμφωνώ μαζί σας, αλλά μια έξοδος από το Ευρώ παρ’ ότι μη πιθανή δεν μου φαίνεται εντελώς αδύνατη.

 6. Το θέμα είναι πολιτικό και όχι λογιστικοτεχνικό.
  Αν το κράτος πληρώνει και πληρώνεται σε κάτι άλλο πλην Ευρώ αυτόματα η αγορά το υιοθετεί.
  Η παραμονή στο Ευρώ για την Ελλάδα προϋποθέτει μεγάλο νέο δανεισμό από τους εταίρους ανάλογο με το χρέος και το κούρεμά του ή όχι.
  Αν δεν μας χρηματοδοτήσουν τότε ή θα έχει στάση εξωτερικών πληρωμών χρέους και το παράλληλο νόμισμα θα προκύψει μόνο αν οι φόροι δεν επαρκούν για τις πληρωμές προς το εσωτερικό.
  Το Ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, η λεηλατημένη από τη λιτότητα οικονομία δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει, και νέα υφεσιακά μέτρα απλά θα κάνουν την κατάσταση χειρότερη.
  Η απόφαση είναι των έξω.

 7. Ο/Η Thanos Marinos λέει:

  Το πρώτο μισό του άρθρου μου έφερε μνήμες απο Μαυροβούνιο ,μετά τον πόλεμο και πως το γερμανικό μάρκο ήταν ΤΟ νόμισμα!
  Σχετικά με το δεύτερο μισό του άρθρου , θα ήθελα την άποψη σας για το μπίτκοιν και αν και πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα.

 8. Ο/Η SmartView λέει:

  To Bitcoin είναι μια μεγάλη απάτη που έχει από τη φύσης πολλά λειτουργικά προβλήματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να βοηθήσει σε αυτο που ζούμε τώρα.

 9. Θάνο το bit coin δεν είναι τίποτα και δεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί να προσφέρει λύση. Πέραν αυτού όμως, το πρόβλημα δεν είναι το νόμισμα καθεαυτού, αλλά η διάρθρωση της οικονομίας μας. Εκεί είναι το πρόβλημα

 10. Ο/Η george λέει:

  Σε μια χώρα που το 85% της κατανάλωσης βασίζεται στις εισαγωγές, η δραχμή (μόνη της ή σε παράλληλη κυκλοφορία με το ευρώ) σύντομα θα υποτιμάτο κατά πάρα πολύ καθιστάμενη ουσιαστικά “παλιόχαρτο”. Έτσι θα κατέληγε και πάλι σε οικονομία του ευρώ με όσους …άτυχους πληρώνονται σε δραχμές να έχουν υποστεί ΤΕΡΑΣΤΙΑ περικοπή εισοδήματος (σε αγοραστική δύναμη). Τυχόν κυκλοφορία της δραχμής ΧΩΡΙΣ ευρώ απλά θα καταδίκαζε ΟΛΟΥΣ (εκτος αυτών που έχουν χρήματα έξω) σε ΤΕΡΑΣΤΙΑ περικοπή εισοδήματος… Μην αυταπατάσθε. Τη δυνατότητα να ζούμε όπως ζούσαμε την έδινε Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ και όχι η δραχμή. Η δραχμή αποτελεί απλά ένα ευκολότερο (χαμηλότερου πολιτικού κόστους) τρόπο ανακατανομής πλούτου. Ένα “χαλάκι” κάτω από το οποίο σκουπίζαμε τα προβλήματα (όσο μπορούσαμε και δανειζόμασταν…).

 11. Ο/Η george λέει:

  To bitcoin θα μπορούσε να είναι το μέλλον, αλλά είναι από τη φύση του μη υφιστάμενο σε νομισματικές πολιτικές και απόλυτα σκληρό οπότε δε βοηθάει σε καταστάσεις σαν τη δική μας. Θα είμασταν πολύ πιο γρήγορα έτοιμοι για ευημερία στο ευρώ παρά για ευημερία σε κρυπτονόμισμα όπως το bitcoin. Συναλλαγές σε bitcoin είναι κάτι σα συναλλαγές σε χρυσό…

 12. Ο/Η Kostas Tzanavaras λέει:

  Γιώργο συμπαθητική ανάλυση. Με αντίστοιχη μεθοδολογία έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν πολλά. Π.χ. ότι ποτέ ο άνθρωπος δεν θα καταφέρει να βγεί έξω από το πεδίο βαρύτητας της γης.
  Να στο πω κι αλλιώς : Είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατο, να αποδειχθεί σε ο,τιδήποτε ότι δ-ε-ν υπάρχει out of the box solution.

  Καλή επιτυχία στην στήλη σου.

 13. Ο/Η Πάνος Θεοχάρης λέει:

  Παρακολουθώ πολύ καιρό τον Γιώργο Καισάριο, και οι αναλύσεις του μου είναι εξαιρετικά χρήσιμες και ευχάριστες.
  Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ πάντα μαζί του, και ο λόγος είναι ότι τα τελικά συμπεράσματα του Γιώργου βασίζονται αποκλειστικά στην κοινή λογική και στα δεδομένα της πραγματικότητας.
  Η πολιτική όμως, ειδικά στην Ελλάδα, δεν στηρίζεται ούτε στην κοινή λογική, ούτε στα πραγματικά δεδομένα.
  Έτσι εγώ σύντομα πιστεύω ότι θα δούμε IOU. Γιατί όσο και να είναι σίγουρος ο Γιώργος για την αποτυχία τους (και εγώ πιστεύω ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα διαπραγματεύονται κάτω από 50% της ονομαστικής τους αξίας, και μετά από 2 μήνες στο 0%), αυτό δεν σημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση θα επιχειρήσει με την έκδοση τους να βγει από το αδιέξοδο που έχει διέλθει.
  Το λάθος θα το κάνει, γιατί δύο λόγους, είτε γιατί οι απίστευτοι ηλίθιοι (στην συντριπτική τους πλειοψηφία) που απαρτίζουν τα κυβερνητικά επιτελεία (των νυν και των πρώην), δεν καταλαβαίνουν βασικά στοιχεία των αγορών και ειδικά οι νυν, ζουν με την οικονομία των ΚΚ ή με αποτυχημένα μοντέλα Βενεζουέλας, Αλβανίας, αγροτοκομμουνισμού κλπ. Είτε δεύτερον γιατί η ανάγκη για την παραμονή στην εξουσία, θα τους αναγκάσει αν βρουν κάθε λύση, ακόμα και βραχυπρόθεσμη ή λανθασμένη, που θα αποφύγουν να πουν το “αποτύχαμε”.

  Αναφορικά με το bitcoin, δεν έχει σημασία ποιο ξένο νόμισμα θα χρησιμοποιούσαμε, είτε πραγματικό, είτε κρυπτονόμισμα, είτε ακόμα σε χρυσό. Το θέμα είναι αν η κεντρική κυβέρνηση ξοδεύει παραπάνω από ότι εισπράττει, οπότε αν είναι ελλειμματική, είτε τυπώνει λεφτά που σημαίνει υποτίμηση (εκτός αν περιμένετε ότι θα βάλουν όλα τα pc να κάνουν farming :P), είτε δανείζεται. Αν δεν μπορεί να δανειστεί ή/και να τυπώσει, απλά βαράει κανόνι. Οπότε ξαναγυρίζουμε στο αρχικό πρόβλημα και σε αυτό που είπε ο αγαπητός Γιώργος Καισάριος, το πρόβλημα είναι η οικονομία.

 14. Ο/Η kromsson λέει:

  Η πρωτη αιτια που αποκλειει την επιστροφη στη δραχμή, είναι η ανικανοτητα του θιασου της κυβερνησης.
  Αυτό το τσιρκο δεν μπορει να συνταξει μια λιστα μεταρρυθμισεων και να την κοστολογησει.
  Πως θα εγκαταστησει νέο νομισμα; Απαιτείται τεχνικη ικανοτητα, συντονισμος υπηρεσιων και πιστωτικων ιδρυματων, και οργανωση.
  Για τον ιδιο προφανη λογο δεν μπορει να εκδωσει IOUs η οτιδήποτε άλλο.

  Απλα, μισθοι και συνταξεις δεν θα πληρωθουν (για 1-2 μηνες). Και αυτό το ενδεχομενο το βλεπω πια ΠΟΛΥ πιθανο.

 15. Ο/Η sakis nikou λέει:

  epistrofh sthn draxmh tora,diaforetika douloi tha meinoume…..oi koinonies anaptysontai me plhthorismo kai pethainoun me litothta(vlepe iaponia,amerikh klp)

 16. Ο/Η Νικος λέει:

  Εαν το κρατος επιβαλλει πχ στα supermarket να δεχονται ΜΟΝΟ το παραλληλο νομισμα,τοτε αυτα θα το κανουν.Ισως θα βρισκουν προφασεις να το αρνηθουν, θα το παιρνουν υποτιμημενο,αλλα τελικα θα πρεπει να το παρουν.

  Και η μεχρι τωρα πορεια της χωρας απο το 2008 δειχνει οτι οι επιχειρησεις εως επι το πλειστον ειναι διατεθειμενες… να αποδεχτουν τα πανδεινα.Εν μεσω κρισης επενδυανε,κανανε εξαγορες,επεκτεινονταν.Οι φαρμακευτικες απεσυραν φαρμακα και μετα τα ξαναφερναν στην αγορα!Τα ξαναφερναν στην χωρα του clawback και του rebate και των πληρωμων σε 6-9 μηνες απο το κρατος!

Απάντηση