Γιατί δεν γράφω για ελληνικές μετοχές…

Ίσως έχετε παρατηρήσει πως στο Blogέχω κάνει «στροφή», και αναφέρομαι πλέον σε ξένες παρά ελληνικές μετοχές. Αυτό δεν σημαίνει πως θεωρώ το ΧΑΑ «τελειωμένο» και χωρίς ευκαιρίες ή πως είμαι υπέρ του ξεφορτώματος ελληνικών μετοχών. Μπορεί ο κίνδυνος για την χώρα να είναι μεγάλος, αλλά η ιστορία έχει δείξει πως οι κρίσεις ξεπερνιούνται εκεί που δεν το περιμένει κανείς.

 

Η αλλαγή πλεύσης οφείλεται αλλού. Θεωρώ ουσιαστικότερο και πιο ενδιαφέρον να γράφω για συγκεκριμένες επενδυτικές επιλογές, παρά να γενικολογώ. Όπως έγραψα πριν από 1,5 χρόνο στο «Είναι δύσκολο να πάρεις αποφάσεις για τις ελληνικές μετοχές…» , το μέλλον των ελληνικών εισηγμένων και των μετοχών τους εξαρτάται από την εξέλιξη των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που ως επενδυτικές επιλογές να μοιράζονται τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά. Οι περισσότερες από αυτές είναι πάμφθηνες, αλλά «κουβαλούν» το ρίσκο της χώρας. Τι ανάλυση να κάνεις για την καθεμία ξεχωριστά; Είναι πάντα σαν να αναλύεις το ελληνικό πρόβλημα. Αν η χώρα ξεφύγει, οι μετοχές θα γίνουν ρουκέτες. Αν οδηγηθεί σε χαοτικές συνθήκες, το χρηματιστήριο θα την πληρώσει ακόμα πιο έντονα, ως ότου έχουμε επαναφορά της οικονομίας.

 

Ίσως, μπορεί κανείς να εντάξει τις ελληνικές μετοχές σε κατηγορίες, όπως κρατικόχαρτα, εξωγενείς ή τραπεζικές, με τη καθεμιά να εμφανίζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανάλογα με τα προς επαλήθευση μελλοντικά σενάρια. Τα κρατικόχαρτα μαζί με τις ανθεκτικές εισηγμένες που εξαρτώνται από την εσωτερική κατανάλωση, αποτελούν επιθετική επιλογή. Οι λιγότερο ανθεκτικές επιχειρήσεις ακόμα επιθετικότερη, σε σημείο που τους ταιριάζει ο χαρακτηρισμός «λαχείο». Οι εξωγενείς, τις οποίες τελικά δεν τις βρίσκεις και τόσο φθηνα, αποτελούν την αμυντικότερη επιλογή, αν και κινδυνεύουν από ενδεχόμενη ύφεση στη Παγκόσμια Οικονομία. Οι τράπεζικές στην παρούσα φάση αποτελούν την «ηλίθια» επιλογή, αφού συνδυάζουν μεγάλο ρίσκο χωρίς την προσδοκία μεγάλων ωφελειών. Εντούτοις, η βασική λογική για τις ελληνικές μετοχές είναι αυτή που περιγράφηκε παραπάνω.

 

Επομένως, θα αναγκαζόμουν να επαναλαμβάνομαι συνεχώς, ενώ η ανάλυση για να έχει νόημα θα έπρεπε να βασίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στις πολιτικές εξελίξεις. Επομένως, για να μπορώ να συνεχίσω να γράφω πολύ συγκεκριμένα και να διατηρήσω το χαρακτήρα του Investorblog, περνάω τα ελληνικά σύνορα…

 

 

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν πρόταση αγοράς ή πώλησης αξιών

Απάντηση