Το Καλό Σενάριο για την Ελλάδα, είναι το “Καταστροφικό” Σενάριο.

Το καλό σενάριο για την Ελλάδα είναι το καταστροφικό σενάριοτου Γιώργου Καισάριου

Δυστυχώς, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα βρεθεί βραχυπρόθεσμη λύση για τις ταμειακές ανάγκες της χώρας μας, το θέμα είναι ότι δεν θα μας λύσει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Θα το λύσει μόνο βραχυχρόνια και θα πληρωθούν κάποιες υποχρεώσεις του κράτους σήμερα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μας λύσει το μακροχρόνιο πρόβλημα που είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα δούμε ανάπτυξη και καλυτέρευση του βιοτικού μας επιπέδου με την σημερινή κυβέρνηση.

Δυστυχώς, η ανεπάρκεια της και η εμμονή της στο να μην θέλει να έρθει σε συμφωνία με την Ευρώπη, κάνοντας τι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, δεν θα έχει αίσιο τέλος για την Ελλάδα. Και δυστυχώς, έτσι όπως τα βλέπω τα πράγματα, σήμερα το καλό σενάριο είναι το καταστροφικό σενάριο που φανταζόμουν πριν μερικούς μήνες, ενώ το κακό σενάριο αυτό που πολλοί νομίζουν ότι είναι το καλό σενάριο.

Το καλό σενάριο

Το κάλο σενάριο για την Ελλάδα, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα είναι το έξης: Να μην έρθει σε συμφωνία η κυβέρνηση με την Ευρώπη, να γίνει στάση πληρωμών σε συντάξεις και μισθούς του δημοσίου (ολική η μερική) και να σταματήσουν να βγάζουν λεφτά τα ATMs των τραπεζών για καμιά δεκαριά μέρες, η έστω να υπολειτουργούν. Αν γίνουν όλα αυτά , θα νεκρώσει η οικονομία, θα έχουμε ελλείψεις βασικών αγαθών και θα δημιουργηθεί πανικός στα ματιά του μέσου πολίτη.

Γιατί όμως είναι καλό αυτό το σενάριο, αφού θα προκαλέσει τόση ζημιά;

Διότι αν γίνουν όλα αυτά τα οποία ανέφερα πιο πάνω, λογικά θα είναι τόσο μεγάλη η κατακραυγή του κόσμου, που λογικά θα πέσει η κυβέρνηση, θα έχουμε εκλογές και θα εκλεγεί μία νέα κυβέρνηση με σκοπό να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Ευρώπη και η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας με κάποιο νέο μνημόνιο που θα εκπονηθεί.

Θα καταλάβετε καλύτερα γιατί το ονομάζω καλό σενάριο, μελετώντας παρακάτω το κακό.

Το κακό σενάριο

Ο λόγος είναι ο εξής. Διότι αν η κυβέρνηση Τσίπρα την σκαπουλάρει το επόμενο διάστημα και βρει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από την Ευρώπη (και δεν κλείσουν οι τράπεζες και δεν γίνει στάση πληρωμών σε συντάξεις και μισθούς του δημοσίου) και η κυβέρνηση μείνει στην εξουσία για 1-3 χρόνια ακόμα, τότε η ζημιά που θα προκληθεί στην ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα θα είναι τόσο μεγάλη, που χαλαρά και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ζόρι, θα ζήσουμε άλλη μία δεκαετία ύφεσης και οικονομικού τρόμου, όπως δεν έχει ζήσει καμία άλλη δυτική χώρα ποτέ.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η κυβέρνηση Τσίπρα και τα στελέχη της, δεν έχουν καμιά πρόσθεση να κάνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στην Ελληνική οικονομία να πάρει μπροστά και να βρει τον δρόμο της στη διάρκεια του χρόνου.

Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αναγνωρίζει ότι η λεγόμενη ανάπτυξη περνάει μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Δεν αναγνωρίζουν ότι δουλειά της κυβέρνησης είναι να φτιάξει ένα πλαίσιο τέτοιο με σκοπό να ενθαρρύνει το ρίσκο, με στόχο η αγορά να επενδύσει με σκοπό το κέρδος για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει την πρόθεση να κομματικοποιήσει το κράτος, καθώς και την παραγωγή στο μέγιστο που μπορεί, με σκοπό το κόμμα και μια ομάδα ολίγων προσώπων να έχουν λόγο παντού στην οικονομία.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κυβέρνηση θεωρεί τις ανεξάρτητες αρχές ως κάτι που παρεμποδίζει το έργο της κυβέρνησης. Διότι σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν ανεξάρτητα από την πολιτική ηγεσία, συχνά με ντιρεκτίβες από την νομολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο βαθμό, λοιπόν, που συνεχίσει η κυβέρνηση Τσίπρα να ασκεί την εξουσία, αυτό που θα γίνει σε μακροπρόθεσμη βάση είναι να καταστραφεί ακόμα περισσότερο η παραγωγική βάση της χώρας, να συνεχιστεί η αποεπένδυση εκ μέρους ξένων και Ελλήνων και να μην θελήσει κάνεις να αναλάβει ούτε το ελάχιστο ρίσκο επενδύοντας στην Ελληνική οικονομία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η ανεργία να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για πολλά χρόνια ακόμα, εισόδημα και πλούτος να μην μπορεί να παραχθεί από την οικονομία,ενώ σε βάθος χρόνου η μείωση του βιοτικού επιπέδου να φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που η Ελλάδα ουσιαστικά να μοιάζει με τριτοκοσμική χώρα σε μερικά χρόνια.

Καταστροφή

Δυστυχώς αγαπητέ αναγνώστη, το χειρότερο καταστροφικό σενάριο έχει πλέον γίνει το καλό σενάριο για την Ελλάδα. Για μένα, είναι προτιμότερο να περάσουμε 1-2 μήνες τρόμου και πολιτικής αβεβαιότητας, με σκοπό να έρθουν τα πάνω κάτω στη χώρα μας και να εξαγριωθεί ο κόσμος και να εκλέξουμε μία νέα κυβέρνηση, παρά να την σκαπουλάρει η σημερινή κυβέρνηση και να συνεχίσει να κυβερνά.

Και τούτο διότι, αν συνεχίσει η διακυβέρνηση αυτή για μερικά χρόνια ακόμα, η ζημιά που θα προκληθεί στην Ελλάδα θα είναι τόσο μεγάλη και ανεπανόρθωτη, που εκτιμώ ότι μια δεκαετία δεν θα είναι αρκετή για να μπορούμε να την αναστρέψουμε.

kaisarios

Γιώργος Καισάριος

22 comments on “Το Καλό Σενάριο για την Ελλάδα, είναι το “Καταστροφικό” Σενάριο.

  1. Ο/Η Λένα λέει:

    Έτσι ακριβώς όπως τα λέτε είναι κύριε Καισάριε, όλοι αυτοί που μπορούμε να δούμε την πραγματικότητα αυτό προτιμούμε, με το φόβο βέβαια αυτή η στάση πληρωμών να οδηγήσει σε οριστική έξοδό μας από το ευρώ και την Ε.Ε.

    • Ο/Η George Kesarios λέει:

      Σε δραχμή δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε μην ανησυχείς για αυτό. Απλά θα έχουμε πείνα εντός ευρώ, το οποίο βέβαια είναι προτιμότερο

      • Ο/Η George Karypidis λέει:

        Ενώ τώρα ή πριν τέσσερεις μήνες, εντός ευρώ, ευημερούσαμε και δεν πεινούσε κανείς. Όλα ήταν ρόδινα και οι προοπτικές μεγάλες. Όσο για την παραγωγική βάση της χώρας που είναι το Α και το Ω του όλου προβλήματος, θα έπρεπε να ήταν η πρώτη προτεραιότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων από το 2008 και μετά. Τώρα πλέον δεν γίνεται να καταστραφεί περισσότερο απ’ ότι την κατέστρεψαν με την εγκληματική έως προδοτική αδιαφορία τους αυτοί τους οποίους υποστηρίζετε. Για τις δε ξένες επενδύσεις που αδιαφορούν για την Ελλάδα θα προτιμούσα να περιμένετε λίγο αγαπητέ κύριε Καισάριε και να μην προτρέχετε. Αλλωστε 4 μήνες μόνο είστε μακρυά από τις καρέκλες τόσο πολύ σας λείπουν.
        ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ και ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ κύριε Καισάριε κάντε ίσως και λίγο κριτική σην ηγεσία σας – το ΠΑΣΟΚ δεν με ενδιαφέρει οα ήθελα να διαλυθεί – ανάξια της ΝΔ, συνετίστε την λίγο δεν είναι κακό. Τόσο πολύ πιά φοβάστε τον Σαμαρά και σταματείστε σας παρακαλώ σταματείστε την αβάσιμη τρομοκρατία του λαού αυτό σας κατέστρεψε και συνεχίζει να σας καταστρέφει.

  2. Ο/Η Νικος λέει:

    Καταλαβαινω το σκεπτικο σου, ομως με βαση τα ζητουμενα απο τροικα,θα εχουμε συνταξεις και μισθους ΔΥ (πολυ) κατω απο τα ορια της φτωχειας,και με τους μισους Ελληνες να χρωστανε ενα σπιτι σε διαστημικη αποτιμηση,

    Πιστευεις οτι θα ζησουν αρκετα ολοι αυτοι για να προλαβει η οικονομια να ανακαμψει;
    Εκτος εαν νομιζουμε οτι μπορει να πεσει τετοιο τσεκουρι και ο ιδιωτικος τομεας να αναπτυσεται απερισπαστος!

    Εγω πιστευω οτι απλα δεν υπαρχουν καλα σεναρια και απαιτειται η χωρα να χρεοκοπησει κατα 70% και βαλε με τους πιστωτες να το αποδεχονται…Μετα ειτε μεινει στο ευρω,ειτε αλλαξει νομισμα (προτιμοτερο εφοσον γινει οργανωμενα),τα πραγματα καλυτερα θα ειναι.

    • Δεν είναι παράμετρος αν οι συντάξεις θα είναι τέτοιες για να μπορεί κάποιος να ζήσει αξιοπρεπώς. Η παράμετρος είναι πόσα μπορείς να διαθέσεις. Κατά την άποψη μου οποίος λέει ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις είναι είτε ηλίθιος η ψεύτης.

      Για δραχμή είπα δεν υπάρχει περίπτωση. Επίσης είναι προτιμότερο να είσαι φτωχός στο ευρώ αντί σε δραχμές.

  3. Ο/Η ManosV λέει:

    Καλημέρα σε όλους,

    Κύριε Καισσάριε θα διαφωνήσω μαζί σας στο ότι το καλό σενάριο είναι αυτό που λέτε. Πιστεύω ότι οι καταστάσεις «σοκ» δεν βοηθάνε την οικονομία. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει τάξει τα πάντα σε όλους, και τώρα αρχίζει να παίρνει μέτρα. Άρα σταδιακά και σε λιγότερο από ένα χρόνο που λέτε, το κλίμα θα έχει αλλάξει εναντίον της και στην κοινωνία, αλλά το σημαντικότερο και πιο δύσκολο διαχειριστικά, στο εσωτερικό της.

    Ήδη πολλά στελέχη λένε ότι δεν θα ψηφίσουν «μνημόνια», αν γίνουν εκλογές να «κατέβουν αυτόνομα» κλπ. Άρα το κλίμα είναι ήδη εκρηκτικό και δεν χρειάζεται να το κάνουμε χειρότερο, με την προσδοκία ότι θα πέσει η κυβέρνηση και θα έρθει μια «φιλοευρωπαϊκή». Μπορεί να συμβεί κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που υπολογίζετε ότι θα γίνει .

    Αν η κυβέρνηση πέσει βίαια, πολύ απλά θα λένε τα στελέχη της ότι τους εκβίασαν οι Ευρωπαίοι, αυτοί «αντιστάθηκαν» και «έπεσαν ηρωικά». Έτσι θα γίνουν κα μάρτυρες στα μάτια του κόσμου. Η κυβέρνηση πρέπει να φθαρεί σταδιακά, όπως όλες οι προηγούμενες και αυτό θα γίνει σε σύντομο χρόνο, ακριβώς λόγω των αποφάσεων που θα κληθεί να πάρει, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει σε ένα βαθμό, αν υποθέσουμε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς. Έτσι δεν θα υπάρχει δικαιολογία «μας πολέμησαν», «δεν είχαμε χρόνο» κλπ. Και χρόνο έχουν, και αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που τους στηρίζουν, με μόνη προϋπόθεση την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

    Άρα η όποια αποτυχία στην επίτευξη αυτών που υποσχέθηκαν, βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους. Με τον τρόπο αυτό, και το έχω πει πολλές φορές, θα καταλάβουμε ότι δεν είμαστε το κέντρο του σύμπαντος, ότι υπάρχουν και άλλοι λαοί μέσα στην ευρωζώνη, και η συμμετοχή μας σε αυτή, περιέχει εκτός από δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αυτό το τελευταίο σίγουρα σηκώνει μεγάλη κουβέντα (ποιος τις τηρεί και κατά πόσο), αλλά για την ώρα, εμείς πρέπει απλά να κάνουμε αυτό που χρειάζεται, ώστε να μην «μοιράζουμε την υπάρχουσα πίτα», αλλά να την μεγαλώσουμε για να «τρώμε» όλοι περισσότερο. Το πως θα το καταφέρουμε και ποια κυβέρνηση μπορεί να το κάνει αυτό, είναι σίγουρα ένα σοβαρό θέμα, που δεν νομίζω ότι βρίσκει απάντηση από το μεγαλύτερο ποσοστό του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού της χώρας.

  4. Γιώργο κάνεις μεγάλο λάθος στην ανάλυσή σου.
    Παραβλέπεις την πραγματικότητα λόγω μανίας με το ΣΥΡΙΖΑ.
    Το τι θα γίνει στην Ελλάδα είναι πολιτική απόφαση του Βερολίνου.
    Εδώ που έχουμε φτάσει σήμερα, η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλη διαγραφή κρατικού χρέους προς τους πιστωτές του εξωτερικού, μεγάλες διαγραφές ιδιωτικού χρέους στο εσωτερικό, και ένα γενναίο αναπτυξιακό πακέτο (όχι δάνεια) για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
    Χωρίς τα παραπάνω τίποτα δεν έχει νόημα και δεν θα έχει αποτέλεσμα.
    Όπως δεν είχε κανένα αποτέλεσμα η πολιτική των προηγούμενων που απλά μας διέλυσαν τελείως.
    Σε πολιτικό επίπεδο επίσης παραβλέπεις το γεγονός ότι η μόνη πολιτική εφεδρεία που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε σου αρέσει πολιτικά είτε όχι.
    Απλά προς το παρόν πολιτικά δεν υπάρχει τίποτα άλλο και μέχρι την ανασυγκρότηση της κεντροδεξιάς, με εμφάνιση νέων προσώπων και σχηματισμών έχουμε μέλλον.
    Τώρα αν εσύ ελπίζεις να μας σώσουν οι υπεύθυνοι της καταστροφής εντός και εκτός της χώρας απλά αυταπατάσαι.

    • Γιώργο, ποτέ δεν έδωσαν τα εύσημα στους προηγούμενους. Σωστά είναι αυτά που λες, άλλα αυτά θα γίνουν στη διάρκεια του χρόνου έτσι και αλλιώς. Με απασχολει περισσότερο οι θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν πάρα το χρέος, διότι έτσι και αλλιώς δεν θα πληρωθεί.

      • Ο/Η Mitsos λέει:

        Πολύ σίγουρος είσαι κε Καισάριε ότι δεν θα πληρωθεί. Και εγώ έτσι έλεγα και συμφωνούσα μαζί σου και με τον Γεννηματά πάνω σε αυτό μέχρι που έκατσα και διάβασα στην ιστορία τι έγινε στη χρεοκοπία του 32. Το χρέος θα πληρωθεί. Η Ελλάς είναι το μόνο κράτος που πλήρωσε όλα του τα χρέη μέχρι το PSI του 2012. Το εδώ πολιτικό σύστημα φέρεται και άγεται ακριβώς όπως έπραξαν και το 1932. Η μόνη περίπτωση να μην πληρωθεί το χρέος είναι να το κουρέψει μονομερώς η Ελλάς και τότε έχουμε έξοδο από την ΕΕ. Ο μόνος που είναι πιθανό να πράξει κάτι τέτοιο είναι ο Μιχαλολιάκος, αλλά δεν θεωρω ότι υπάρχει ποτέ περίπτωση να τον αφήσουνε να φτάσει μέχρι το σημείο να κυβερνήσει τη χώρα.

        Και να σημειωθεί ότι το 32 δεν διακινδυνεύαμε με μια στάση πληρωμών να μείνουμε χωρίς νόμισμα με τις τράπεζες κλειστές, ούτε διακινδυνευαμε να τεθούμε εκτος γεωπολιτικών σχηματισμών. διότι τότε δεν ανήκαμε σε καμία ΕΕ και σε κανένα ΝΑΤΟ.

  5. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Κύριε καισάριε αν παρθεί μια συμφωνία θα πρέπει να την τηρήσουν. Θα έρχονται κάθε τόσο τα τεχνικά κλιμάκια και θα αξιολογούν την πρόοδο διαφορετικά δεν θα παίρνουμε χρήματα. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει κούρεμα συντάξεων,ιδιωτικοποίησεις,εργασιακά,ΦΠΑ και βέβαια κανονικά φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Αν όχι πάμε σε χρεωκοπία εντός ευρώ,δεν βλέπω δηλαδή πως μπορεί στο κακό σενάριο το δικό σας να σταθεί η κυβέρνηση με αυτά που λέει τώρα για 1-3 χρόνια. Η θα εφαρμόσει το νέο μνημόνιο ή χρεωκοπία εντός ευρώ είναι τα σενάρια.

  6. Ο/Η sakis λέει:

    ΕΓΩ ΛΕΩ ΝΑ ΞΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ (ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΣΙΑ) ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑΛΕΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ YES ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!!!

  7. Ο/Η devil's advocate λέει:

    Κύριε Καισάριε, αν στην περιγραφή του “κακού σεναρίου” αντικαταστήσετε τον μελλοντικό με παρελθοντικό χρόνο και την λέξη “ΣΥΡΙΖΑ” με τον συνδυασμό “κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ” περιγράφετε ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ την διακυβέρνηση της τελευταίας τριετίας. Δεν αστειεύομαι, δοκιμάστε το, Αν έχουμε λίγο νιονιό στο κεφάλι μας, στα πρόσωπα αυτά ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΓΥΡΙΣΜΟΣ. Δεν είναι σίγουρο αν οι τωρινοί αποδειχθούν άξιοι, αλλά οι παλιοί είναι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ άχρηστοι και ανίκανοι. Σας το λέει αυτό κάποιος που είναι μάλλον με την φιλελεύθερη μεριά. Πέρα όμως από διάφορους “-ισμούς” στην πολιτική μετράνε οι προσωπικές ικανότητες που δεν είναι σίγουρο που θα τους βρεις. Αλλά, έχεις υποχρέωση να ψάχνεις μέχρι να τους βρεις. Όσο για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, όσο και να συμφωνούν μεταξύ τους, αυτό δεν κάνει την άποψή τους σωστή. Αν λοιπόν κάποιος διαφωνεί, πρέπει να το πει: “Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ”.

    • Κάνετε όλοι ένα λάθος. Δεν έχετε καταλάβει ότι η ΝΔ κατάφερε να μειώσει τις δαπάνες κατά περίπου 25 δις ευρώ όπως θα έπρεπε. είναι αδύνατον να μην είχαμε την ύφεση που είχαμε.

      Αντιθέτως, το ΣΥΡΙΖΑ βρήκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο πιάτο, και δεν απαιτείται να κάνει τις μειώσεις δαπανών που έκανα οι προηγούμενοι.

      Το ότι έχουν γίνει λάθη έχουν γίνει, άλλα μην τα μπερδεύουμε τα πράγματα

  8. Ο/Η Nikos Spiratos λέει:

    καλημέρα κύριε Καισάριε, συμφωνώ στο σύνολο σχεδόν όσων λέτε. επειδή αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου κυρίως, θα ήθελα αν μπορείτε να γίνετε λίγο πιο σαφής όταν λέτε διαφορετική, φιλελεύθερη κυβέρνηση. Έχει προχωρήσει κάτι? Ο Θάνος Τζήμερος θα υπολογίζεται να βοηθήσει? Πιστεύω πως πρέπει να γίνει ένα επικοινωνιακό σοκ, να μάθει ο κόσμος πως υπάρχει και ο δρόμος της ανάπτυξης. Ίσως με την συμμετοχή ενός τρανταχτού ονόματος, ευρύ γνωστό στο κοινό? Δώστε μας κάτι να ελπίζουμε και να παραμείνουμε στη χώρα μας. Ευχαριστώ

    • Δεν γνωρίζω τίποτα για το οτιδήποτε πλέον. Προσωπικά μιλώντας είμαι πολύ απογοητευμένος το ότι δεν πήρα έμπρακτη υποστήριξη από την φιλελεύθερη παράταξη στις περασμένες εκλογές.

      Όσο αναφορά για το αν παραμείνεις στη χώρα η όχι, αυτό θα πρέπει να το αποφασίσεις εσύ. Εγώ όμως αν μπορούσα να φύγω θα το έκανα. Είμαι τόσο απογοητευμένος με τον κόσμο που δεν τρέφω πλέον πολλές ελπίδες για το μέλλον.

    • Ο/Η sakis nikou λέει:

      ta paidia sou na eisai sugouros oti tha peinasoun,mporei kai ta eggonia sou,frontisan gia afto oi proygoumenes kyvernhseis kai h emmonh ton ellhnon sto evro..

  9. Ο/Η sakis nikou λέει:

    telika o syriza tha steile pollous deksious ston psyxiatro?giorgo kalo kouragio.

  10. Ο/Η xristos λέει:

    ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΑΝΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ(ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΥΡΙΖΑ)
    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ
    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΠΕΙΝΑΕΙ;
    Η Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΖΕΙ;

  11. Ο/Η Νισσαν λέει:

    Οταν καταλάβουμε οτι το οτι πεινάμε τωρα φταίει το μεγάλο σε μέγεθος κράτος και όχι μεγαλη ευρωπη θα έχουμε κανει ενα βήμα εμπρός,και για όσους θέλουν να φύγουν απο την ελλαδα να σκεφτούν θα πάνε στην ευρωπη η στα Βαλκάνια; για καλυτερη ζωή η στην ρωσια Μημπος; Αναπτυξιακό πακέτο χωρις πλατφόρμα υγιούς επειχειριματικοτητας θα ειναι όπως τα παλιά αυτα που ξέραμε η δεν τα ξέρουμε ;γιατι λίγα πήραμε ;

  12. Ο/Η Flash λέει:

    Έτσι ακριβώς θα γίνουν τα πράγματα. Θα κυριαρχήσει το …αισιόδοξο σενάριο. Δυστυχώς θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όλο το χρόνο να καταστρέψει ό,τι απέμεινε από την υγιη επιχειρηματικότητα κι όταν με το κακό θα φύγει από την κυβέρνηση για την άπλα και ξάπλα της φωνασκούσης αντιπολίτευσης του 3%, η Ελλάδα θα είναι Σαχάρα και θα κάνει 30 χρόνια να σταθεί ξανά στα πόδια της, ως Αφρικανική πλέον φτωχοκρατία.

Απάντηση