Yelp: Άλλη μια φούσκα;

Yelp φούσκαΤην Πέμπτη & Παρασκευή που μας πέρασε, η μετοχή του Yelp σημείωσε μεγάλη άνοδο, φτάνοντας πρόσκαιρα να απέχει μια ανάσα από τα 60$. Το χθεσινό κλείσιμο των 54$ την βρίσκει 150% υψηλότερα από τις αρχές του έτους. Αναφορές για την υπερβολική της τιμή, γίνονται από αναλυτές και επενδυτές από πέρσι που εισήχθηκε στο χρηματιστήριο στα 15$. Αν τότε υπήρχε σκεπτικισμός,  σήμερα με τη μετοχή περίπου τετραπλασιασμένη, μήπως έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμα φαινόμενο φούσκας;

Γράφημα Yelp

To Yelp είναι ένα site, όπου η χρήστες του μπορούν να αφήνουν και να παρακολουθούν κριτικές άλλων χρηστών για τοπικές επιχειρήσεις. Το μοντέλο παρουσιάζει μεγάλη επιτυχία. Σύμφωνα με την πρόσφατη παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η σελίδα δέχθηκε 108 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες. Αυτό που εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, που αποτυπώνονται στα έσοδα της υπηρεσίας. Το 2009 ήταν στα 25,8εκ.$, το 2010 στα 47,7εκ., το 2011 στα 83,3, το 2012 στα 137,6εκ. και μόνο το τελευταίο τρίμηνο στα 55εκ. Η εικόνα της κερδοφορίας και yelp_screenshotτων ταμειακών ροών είναι αρνητική, αλλά αυτό δεν είναι το απόλυτο ζητούμενο σε έναν οργανισμό που γιγαντώνεται. Η ώρα του “αρμέγματος” δεν έχει έρθει ακόμα και είναι επιτυχία για το Yelp σε αυτή τη φάση το να καίει τόσο λίγο χρήμα.

Που θα σταματήσει η έντονη ανάπτυξη; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι “όλα τα λεφτά”. Αν για τα επόμενα χρόνια ο ρυθμός παραμείνει στο 70%, το 2017 η εταιρεία θα εμφανίζει πωλήσεις της τάξης των 2δις$! Αν παίξετε ελάχιστα με τα νούμερα του ρυθμού ανάπτυξης ή των χρόνων όπου αυτή θα συνεχίσει να υφίσταται, θα δείτε πως η αξία των πωλήσεων μεταβάλλεται ραγδαία. Τώρα λάβετε υπόψιν πως λόγω των οικονομιών κλίμακας το περιθώριο κερδοφορίας θα είναι λογικά μεγαλύτερο όσο ο τζίρος μεγαλώνει. Και μάντης να είσαι, μόνο εικασίες μπορείς να κάνεις σε αυτό ο ομιχλώδες τοπίο. Θα έχω 2δις πωλήσεις με 500εκ. κέρδη ή 600-700εκ πωλήσεις με 40-50εκ. ή καθόλου κέρδη;

Ανάλογα με την απάντηση, αλλάζει ή δίκαιη τιμή της μετοχής σε επίπεδο αριθμού ψηφίων της! Σήμερα, στα 55$/μτχ η αγορά αξιολoγεί το Yelp προς 3,5δις. Κοινώς, προεξοφλεί πως στη φάση ωρίμανσης η εταιρεία θα καταφέρνει 200-300εκ. κερδών, κάτι που ομολογουμένως είναι πολύ αισιόδοξο για να επαληθευτεί. Για κάποιον που έχει σοβαρά στοιχεία και αντίληψη για το πόσο βαθιά θα έχει μπει το Yelp στη ζωή μας τα επόμενα χρόνια, η μετοχή είναι ένα καλό πεδίο μάχης. yelp_hateΓια τους υπόλοιπους, καλύτερα να αναζητήσουν ένα ευνοϊκότερο τερέν.

Θα μου πείτε: “Καλά εσύ δε μιλούσες για φούσκες στην Tesla και το LinkedIn και τις ευκαιρίες σορταρίσματος; Εδώ τι άλλαξε;”

(Βλέπε άρθρα: “TESLA: Διαμάντι για σορτάρισμα!” & “Linkedin: Ευκαιρία Short?“)

Είναι πολύ πιθανό να έχουμε να  κάνουμε με άλλη μια φούσκα. Η διαφορά είναι πως το Yelp βρίσκεται σε πιο αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Το LinkedIn και η Tesla αποτιμώνται ήδη στην περιοχή των 10+ δις και είναι λιγότερο πιθανό να εξελιχθούν σε εταιρείες των 50+ δις. Ακόμα και αν συμβεί 1 στις 10, η ζημιά δύσκολα θα είναι περισσότερο από 5 φορές τη short θέση. Αντίθετα, αν το Yelp σε 2 χρόνια μοιάζει ισολογιστικά με το LinkedIn και η αγορά βλακωδώς του δώσει αποτίμηση 30δις, ως σορτάκια θα σε ξετινάξει!

yelp_tzizΑν και θεωρώ σχεδόν γελοία την πιθανότητα το Yelp να εμφανίσει κερδοφορία ανώτερη του δισεκατομμυρίου τα επόμενα χρόνια, θεωρώ αρκετά πιθανό κάποια στιγμή να βρεθεί με χρηματιστηριακή αξία ανώτερη των 10δις αν η ανάπτυξή του συνεχιστεί για 1-2 ακόμα χρόνια.

Οπότε, μάλλον φούσκα το Yelp, αλλά για σορτάρισμα κάνει τζιζ!!!

 

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση για πώληση ή αγορά αξιών.

Απάντηση