NEL: Προσοχή! Όχι και τόσο penny…

Μέσα σε ένα μήνα, η μετοχή της ΝΕΛ έχει αναρριχηθεί από τα 0,03€ στα 0,09€. «Και τι έγινε;», θα απαντήσετε. Τι 3 τι 9 cents! Έτσι είναι τα pennystocks!

 

 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιά είναι η τιμή ενός αυτοκινήτου που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το πάρει η θάλασσα; Όσο η τιμή ενός λαχείου. Άλλος υπολογίζει τις πιθανότητες διάσωσης σε 1/1000 προσφέροντας μόνο 10€, ενώ άλλος σε 1/100 δίνοντας 100€. Κάποιος τρίτος δε θέλει ή δεν μπορεί να επεξεργαστεί πιθανότητες και αξία, δίνοντας «ό,τι του κατέβει στο κεφάλι». Ο δε επόμενος, ενθουσιάστηκε επειδή βρήκε να αγοράσει αυτοκίνητο κάτω από 10€. Οι δύο τελευταίοι πιο πολλύ θυμίζουν «πρόβατα», παρά ορθολογικώς σκεπτόμενα άτομα. Και όπου υπάρχουν πρόβατα, υπάρχουν και λύκοι. Αυτό το σύστημα «λύκων», «προβάτων» και απρόβλεπτων καταστάσεων λογικό είναι να δημιουργεί απίστευτη μεταβλητότητα στις τιμές.

 

 

Είναι η ΝΕΛ pennystock; Με την αυστηρή έννοια του όρου, ναι, από τη στιγμή που διαπραγματεύεται κάτω από 1€. Συνήθως, τόσο χαμηλές τιμές μετοχών συνοδεύονται από πολύ μικρές χρηματιστηριακές αξίες (= τιμή μετοχής * αριθμός μετοχών) και είναι λογικό να μοιράζονται τα χαρακτηριστικά της μεγάλης μεταβλητότητας, θυμίζοντας το παράδειγμα του αυτοκινήτου. Αλλά στην περίπτωση της ΝΕΛ, όταν ο αριθμός μετοχών ανέρχεται σε 340.000.000, η χρηματιστηριακή αξία στα 0,09€/μτχ. φτάνει τα 30εκ.! Ουσιαστικά, η εταιρεία διαπραγματεύεται στο ύψος των εξαμηνιαίων πωλήσεων, παρότι τα ίδια κεφάλαια της είναι αρνητικά! Αυτοκίνητο έτοιμο να πέσει στη θάλασσα, και εσύ να δίνεις ένα 5χίλιαρο να το πάρεις; Θα αποφύγω να σε χαρακτηρίσω

 

 

Εδώ, λόγω της ψευδαίσθησης που δημιουργεί η πληθώρα των μετοχών, έχουμε να κάνουμε με δύο παράδοξα.

 

 

 

1.    Η μετοχή είναι ακριβή σε αυτά τα επίπεδα, παρότι είναι  εξαιρετικά επίφοβη ως επιχείρηση.

 

 

 

2.    Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας ανεβοκατεβαίνει σαν αεροπλάνο κατά δεκάδες εκατομμύρια μέσα σε ένα μήνα! Φέρεται ως ένα καθαρόαιμο pennystock, ενώ στην ουσία δεν είναι .

 

 

 

 

 

 

Το ότι η μετοχή έχει πέσει κατά 99% από τότε που επανήλθε σε διαπραγμάτευση, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να πέσει άλλο ένα 99%. Ακόμα χειρότερα, έρχεται ένα -100% και οι μετοχούλες γίνονται ταπετσαρία!

 

Εμείς τα έχουμε πει άπειρες φορές για τη ΝΕΛ. Κάποιοι παρόλα αυτά συνεχίζουν να μηδενίζουν και να ξανά μηδενίζουν…

 

Διαβάστε ενδεικτικά:

 

 

 

31/1/2011

Γιατί να αποφύγετε τη μετοχή της ΝΕΛ…

4/5/2009

Ως πότε θα αντέξει η ΝΕΛ;;;

8/5/2008

ΝΕΛ – Δεν εκπλήσσουν τα αρνητικά αποτελέσματα…

23/8/2008

Ως πότε θα επιμένει η κεφαλαιοποίησή τους;;;

5/5/2008

ΝΕΛ – Προβληματισμός…

29/3/2008

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΛ;;;

19/1/2008

ΑΜΚ ΝΕΛ. Και τώρα;;;

22/11/2007

3 Μετοχές της συμφοράς.

Απάντηση