Linkedin: Ευκαιρία Short?

Τον Αύγουστο του 2012 είχα υποστηρίξει (βλέπε άρθρο) πως οι μετοχές της νέας οικονομίας είναι υπερτιμημένες, εξηγώντας παρόλα αυτά πως είναι επικίνδυνη η ανοικτή πώλησή τους σε μακροπρόθεσμη βάση . Συνοψίζω, πως σε απίθανα ενδεχόμενα που οι προσδοκίες της αγοράς για τα μελλοντικά μεγέθη, όχι μόνο δεν επαληθεύονται, αλλά αντίθετα ξεπερνιούνται, οι ζημιές είναι το λογικό επακόλουθο για τον “σορτάκια”. Πάντως, ελάχιστες είναι οι “Google” που ακολουθούν αυτό το μοτίβο. Σε κάθε περίπτωση, για να επιλέξει κανείς να τα βάλει με αυτές τις απρόβλεπτες καινοτόμες και πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις, πρέπει να έχει εξασφαλίσει ένα αρκετά μεγάλο περιθώριο ασφαλείας (margin of safety). Δηλαδή, ο στόχος οφείλει να είναι όχι απλά ακριβός, αλλά πανάκριβος!

 

Δεν νομίζω να αμφισβητούν πολλοί, πως η LinkedIn είναι μια ανερχόμενη δύναμη στο κόσμο του Internet. Η ταχύτατη εξέλιξη του αριθμού των χρηστών και τις επισκεψιμότητας, επιδρά αντίστοιχα στα οικονομικά της αποτελέσματα. Υπό αυτή την λογική, σαφώς είναι μια εταιρεία όπου η αξία της κρύβεται στην ανάπτυξή της. Από την άλλη, σημαίνει αυτό πως αξίζει η αγορά της υπό οποιοδήποτε κόστος;

 

Για την ιστορία, η τιμή εισαγωγής της διαμορφώθηκε στα 45$, δηλαδή στα υψηλότερα του εύρους τιμών της αρχικής προσφοράς, παρότι από αναλυτές χαρακτηρίστηκε ως τσουχτερή. Στο ντεμπούτο της διπλασιάστηκε στα 90 περίπου δολάρια, ενώ σήμερα ύστερα από ένα απότομο ράλι των τελευταίων μηνών, διαμορφώνεται μεταξύ 170 και 180$. Δηλαδή, η αγορά την αποτιμά στα 19δις. $.

 

 

Ενδεικτικά, μια μη αναπτυξιακή εταιρεία για να αξίζε τόσα θα έπρεπε περίπου να τζιράρει  20δις$ κατ’ έτος και να εμφανίζει κερδοφορία ύψους 2 δις. Μέσες-άκρες, η αγορά έχει προεξοφλήσει για τη LinkedIn, πως ύστερα από 5-6 χρόνια, όπου λογικά τελειώνει η περίοδος έντονης ανάπτυξης, η εταιρεία θα έχει καταφέρει αυτής της τάξης τα μεγέθη. Πόσο πιθανό είναι αυτό, όταν για το 2012 ο τζίρος είναι κάτι λιγότερο από 1δις και η κερδοφορία οριακή στα 22εκ. ; Και αν όντως η LinkedIn δικαιώσει την αγορά, πόσο υψηλότερα μπορούν να διαμορφωθούν τα μεγέθη, από αυτά που ήδη έχουν προεξοφληθεί;

 

Όλα αυτά συνηγορούν πως λογικότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, που είναι και πιθανότεροι στο να συμβούν, κάποια στιγμή θα καθηλώσουν τη μετοχή στην πραγματικότητα. Το Groupon για παράδειγμα αύξανε τα μεγέθη του με ιλιγγιώδεις ρυθμούς κάθε έτος, αλλά αυτό δεν συνεχίστηκε για πολύ. Την περίοδο που πήγαινε περίφημα ως επιχείρηση, η ακριβή μετοχή γέμισε με ζημιές τους αγοραστές της στο τέλος. Αντίθετα, όταν ο τζίρος σταθεροποιήθηκε και ο ουρανός άρχισε να σκοτεινιάζει, η ήδη καταρρέουσα πάμφθηνη μετοχή ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για αγορά. (βλέπε περίπτωση Groupon).

Οι αδαείς θα σχολιάσουν: “Το χρηματιστήριο κάνει ό, τι θέλει!”, “Οι επιχειρήσεις πάνε καλά και οι μετοχές τους πέφτουν, αν είναι δυνατόν! κοροϊδία!”. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως αστοιχείωτοι επενδυτές προσφέρουν όσο, όσο, μη έχοντας ιδέα για το πως λειτουργούν οι αποτιμήσεις. Για αυτό και χάνουν τα χρήματά τους, είτε οι επιχειρήσεις ευημερούν, είτε πτωχεύουν.

 

Θα έκανα έκκληση σε όσους με διαβάζουν να σκεφτούν πολύ καλά αν αξίζει να “πετάξουν” τα λεφτά τους στην ακριβή LinkedIn. Εκτός, αν πραγματικά έχουν υποψίες πως σε 10 χρόνια το LinkedIn θα έχει το 20πλάσιο μέγεθος από το σημερινό.

 

Από την άλλη, στο σορτάρισμα είμαι θετικός, αλλά πολύ επιφυλακτικός. Μιας και διακρατώ τις θέσεις μου σε βάθος χρόνου, μια ανεπανάληπτη διάδοση των υπηρεσιών του  LinkedIn, συνοδεύομενη από κερδοσκοπική άνοδο της μετοχής, θα ήταν ικανή να με “ξετινάξει”!

 

Τι κάνω, λοιπόν, αφού πιστεύω στην πτώση της σε βάθος χρόνου;

 

1. Φροντίζω η Short θέση να συμμετέχει ελάχιστα στη διάρθρωση του συνολικού χαρτοφυλακίου.

2. Προσπαθώ οι θέσεις Short και Long να βρίσκονται σε ισορροπία.

3. Διατηρώ πολλές διαφορετικές θέσεις, επειδή γνωρίζω πως σε κάποιες θα κάνω λάθος.

 

Θα ήθελα να συμπληρώσω, πως σε σχέση με τη Manchester, φοβάμαι λιγότερο τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα, αλλά πολύ περισσότερο το ξεπέρασμα των προσδοκιών. Θυμηθείτε πως η LinkedIn, σε αντίθεση με τη Manchester, είναι μια λαμπρή επιχείρηση.

Οπότε Short στη LinkedIn, μετρημένα και με πολύ προσοχή!

 

 

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης αξιών.

3 comments on “Linkedin: Ευκαιρία Short?

  1. […] οικονομικά αποτελέσματα κρύβουν το φόβο. Σκεφτείτε το LinkedIn να αποκτήσει φοβερή επιρροή και όλοι να είμαστε […]

  2. […] (Βλέπε άρθρα: «TESLA: Διαμάντι για σορτάρισμα!» & «Linkedin: Ευκαιρία Short?«) […]

  3. […] στο Investorblog ενώσω η μετοχή διαμορφωνόταν στα 170-180$ (δείτε εδώ). Ακολουθεί το χαρακτηριστικότερο […]

Απάντηση