Jumbo: Θα Συνεχίσει να Αντέχει η Μετοχή;

Jumbo: Θα συνεχίσει να αντέχει η μετοχή;του Δημήτρη Κουτσουμπού

Στην κοπή της πίτας του ΣΕΔ, που έγινε στο Χρηματιστήριο πριν από λίγες ημέρες, άκουσα έναν επενδυτή να λέει: “Τι μετοχάρα είναι αυτά τα Jumbo. Έχει γίνει χαμός και αυτή δεν καταλαβαίνει τίποτα! Η καλύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου”. Αν μπορούσα να του απαντήσω με μια φράση θα του έδειχνα αυτό που αναφέρουν ακόμα και τα διαφημιστικά φυλλάδια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων: “Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές”.

Θυμάμαι πως στο σχολείο ήταν η πρώτη φορά που είχα ακούσει για μετοχές. Ο δάσκαλος ρώτησε: “Ασχολείται κανένας ή κανενός ο πατέρας με μετοχές;”. Ένας συμμαθητής μου, ο Βασίλης, αποκρίθηκε θετικά. “Τι μετοχές;”, συνέχισε ο δάσκαλος. Ο συμμαθητής μου εξήγησε πως ο πατέρας του είχε μετοχές της εταιρείας Χ και του δώρισε κάποιες, γιατί πήγαιναν πολύ καλά. Αλλά με παράπονο κατέληξε: “Από τότε που τις πήρα εγώ όλο πέφτουνε”. Με φωτισμένα μάτια σκάσανε και οι δυο τους στα γέλια, Δάσκαλοςόπως κάνουν στα πηγαδάκια οι “παίκτες” του χρηματιστηρίου, όταν μιλούν για μετοχές.

Γύρισα σπίτι και ρωτούσα τους γονείς μου. “Τι είναι οι μετοχές;”, “Πότε ανεβαίνουν και πότε πέφτουν;”. “Ε, όταν πάνε καλά οι επιχειρήσεις ανεβαίνουν”. “Και γιατί ανεβαίνουν οι μετοχές;” συνέχιζα να ρωτάω. “Ε, αν πάνε καλά οι επιχειρήσεις…..”, μου απαντούσαν. “Ναι, αλλά πως;” επέμενα.  Δεν μπορώ να πω πως με κάλυπταν οι απαντήσεις. Μα και τι να μου έλεγαν οι άνθρωποι; Τότε δεν υπήρχε και το διαδίκτυο για ένα γρήγορο “γκουγκλάρισμα”. Ε, αυτές οι ακάλυπτες απορίες ήταν ένας από τους λόγους που στο δημοτικό ήμουν από τους χειρότερους μαθητές. Δεν καταλάβαινα! Σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία διαβάζοντας το περιοδικό “Οικονομικός Ταχυδρόμος”, σε ένα αφιέρωμα για κριτήρια επιλογής μετοχών, κατάλαβα πολύ γενικά για αυτές, τι είναι, από που πηγάζει και πως καθορίζεται η αξία τους ή η πορεία τους. Πολύ καλύτερα τα εμπέδωσα όλα αυτά αργότερα ως ενήλικας, μέσα από την επενδυτική μου δραστηριότητα, ώστε σήμερα να μπορώ να εξηγήσω τι είναι αυτό που συνέβη τότε στο συμμαθητή μου.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, με τις μετοχές; Η καλή τους συμπεριφορά αποτελεί δείγμα γραφής για να συνεχίσουν την καλή τους πορεία, όπως ακριβώς συλλογιζόταν ο συμπαθής επενδυτής στην εκδήλωση του ΣΕΔ, ή σημαίνει πως οφείλουν να διορθώσουν και να επιστρέψουν προς χαμηλότερες τιμές, όπως συνέβη στον άτυχο συμμαθητή μου Βασίλη; Ερμηνεύοντας τα πράγματα από τη σκοπιά του Value Investor, θα αφήσω την Τεχνική Ανάλυση κατά μέρος, και μέσα από το παρακάτω γράφημα, με μια αρκετά χονδρική προσέγγιση, θα επιχειρήσω να εξηγήσω πότε συμβαίνει περισσότερο το ένα και πότε το άλλο.

Value Investing

Η κόκκινη γραμμή δείχνει την εσωτερική – πραγματική αξία της μετοχής. Η μαύρη γραμμή δείχνει την χρηματιστηριακή τιμή του ταμπλό, αυτή δηλαδή που εκτιμά η αγορά. Όταν έχουμε να κάνουμε με μια καλή εταιρεία που συνεχώς αναπτύσσεται, αυξάνει την κερδοφορία της και επακόλουθα την εσωτερική της αξία (κόκκινη γραμμή), μακροπρόθεσμα η μετοχή της θα έχει καλή συμπεριφορά (μαύρη γραμμή). Αφού η άνοδος στηρίζεται σε στέρεη βάση και η επιχείρηση είναι ποιοτική, πιθανότατα θα συνεχίσει να έχει καλά αποτελέσματα. Όταν έχουμε αυτό το προφίλ, η καλή συμπεριφορά του παρελθόντος είναι πυξίδα και για το μέλλον, αφού η άνοδος που στηρίζεται σε θεμελιώδη μεγέθη είναι διατηρήσιμη. Αντίθετα, όταν η ανοδική συμπεριφορά της μετοχής είναι περισσότερο κερδοσκοπική, χωρίς να συνοδεύεται από διαχρονική βελτίωση των πραγματικών μεγεθών, αυτή δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμη. Αργά η γρήγορα η τιμή της μετοχής (μαύρη γραμμή), θα διορθώσει προς τη πραγματική αξία (κόκκινη γραμμή). Έτσι κάπως εξηγείται και η ιστορία του παλιού μου συμμαθητή Βασίλη.

Επιστρέφοντας στα Jumbo, η αξιοθαύμαστη πορεία της μετοχής μοιράζεται στοιχεία και από τα δύο παραδείγματα. Από τη μια είναι μια ποιοτική εταιρεία με καλά μεγέθη, δηλαδή διαθέτει μια συμπαγή κόκκινη γραμμή με ανοδική τάση που υπόσχεται διατηρησιμότητα, αλλά από την άλλη η τιμή της (μαύρη γραμμή) έχει ξεφύγει προς τα πάνω, “χρωστώντας” ίσως διόρθωση. Τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά αν το ελληνικό ζήτημα δεν περιέπλεκε την ανάλυση, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο, που σημαίνουν συμπίεση της κόκκινης γραμμής προς τα κάτω. Αν το εξαιρούσαμε, η λογική απάντηση θα ήταν πως αν έβγαινες αγοραστής σήμερα στα Jumbo, σε βάθος χρόνου λογικά θα ήσουν κερδισμένος. Αν, όμως,  συμπεριλάβουμε την υπάρχουσα κατάσταση στη χώρα, οι πιθανότητες εκ νέου εκτροχιασμού της οικονομίας κάνουν πιθανή την καταγραφή βραχυχρόνιων ζημιών στη ΜΠΕΛΑ. Θα μπορούσαν δε να εξελιχθούν σε σοβαρότερες και μη αναστρέψιμες, αν το σενάριο Grexit λάβει χώρα.

Πριν από ένα χρόνο είχα υποστηρίξει πως τα “καλά χαρτιά”, μεταξύ αυτών τα Jumbo, θα υποστούν ήττα (βλέπε εδώ). Είτε γιατί καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν θα είχαν μεγάλα περιθώρια ανόδου, είτε γιατί κακώς εχόντων των πραγμάτων θα παρουσίαζαν πτώση. Από αυτά, o ΟΠΑΠ, ο Τιτάνας και τα Folli Follie, έχουν παρουσιάσει σοβαρή πτώση, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα. Αντιστέκονται ακόμα τα Jumbo και ο ΟΤΕ.

Η πορεία των μετοχών που είχαν αναφερθεί στο άρθρο "Έρχεται ήττα για τα καλά χαρτιά". Πηγή Γραφήματος: WSJ.com

Η πορεία των μετοχών που είχαν αναφερθεί στο άρθρο “Έρχεται ήττα για τα καλά χαρτιά”. Πηγή Γραφήματος: WSJ.com

Βέβαια, το τελευταίο διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο υποχωρεί σοβαρά. Έτσι, ύστερα από πολύ καιρό αρχίζει και αποκαλύπτει κάποιες πρώτες ευκαιρίες, παρά τους εξαιρετικά μεγάλους κινδύνους. Σε επόμενη ανάρτηση θα γίνει πιο διεξοδική αναφορά, καθώς έχουν προκύψει σημαντικές εξελίξεις σε χρηματιστηριακό, πολιτικό και παγκόσμιο επίπεδο. Σε σχετικούς όρους, λοιπόν, τα Jumbo φαντάζουν όλο και πιο ακριβά σε σύγκριση με άλλες ποιοτικές εταιρείες που έχουν υποχωρήσει. Δείτε μια σύντομη γραφική σύγκριση των Jumbo με τα Folli Follie, που πλέον καλοβλέπω εκτιμώντας την εξωστρέφεια και την χαμηλή τους αποτίμηση.

Θεμελιώδη Σύγκριση Jumbo - Folli Follie

Το ό,τι η μετοχή των Jumbo παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα κατά τη άποψή μου είναι ένας πολύ ανησυχητικός παρά εφήσυχαστικός παράγοντας. Μήπως είναι πολύ πιθανό να τη δούμε να ακολουθεί την πορεία των υπολοίπων “καλών χαρτιών”;

Δημήτρης Κουτσουμπός

Δημήτρης Κουτσουμπός

Υ. Γ.: Έχει έρθει καιρός να γράψω για την ελληνική αγορά, μιας και έχουμε εξελίξεις. Κάντε subscribe για  να μένετε συντονισμένοι στο Investorblog.gr

* Μια σκέψη για την αξιοποίηση της διαφοράς αποτίμησης μεταξύ Jumbo & FF, θα ήταν αγορά μετοχών FF και παράλληλα Short στα Jumbo, π.χ. μέσα από πλατφόρμα CFD Plus500. Για μη έμπειρους επενδυτές συνιστάται το άνοιγμα demo λογαριασμού με εικονικά χρήματα.

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών.

One comment on “Jumbo: Θα Συνεχίσει να Αντέχει η Μετοχή;

  1. […] τίτλος εκείνου του άρθρου ήταν “Jumbo: Θα Συνεχίσει να Αντέχει η Μετοχή;”. Η αλήθεια είναι πως παραδόξως η μετοχή συνέχισε να […]

Απάντηση