Groupon: Πως αντιμετωπίζω την πτώση της μετοχής;

Στις 21 Ιουλίου σας  αναφέραμε της μετοχή της Groupon, ως μια ενδιαφέρουσα επιλογή για αγορά (δείτε εδώ). Από τότε η μετοχή έχει υποχωρήσει από τα 7,5€ στα 3,37€. Πως αντιμετωπίζει ένας επενδυτής αυτή την κατάσταση; Προχωρά σε μουαγέν, δηλαδή αγοράζει ακόμα χαμηλότερα επιχειρώντας να κατεβάσει το Μ.Ο. αγοράς; Περιμένει; Ή ρευστοποιεί το εναπομείναν ποσό; To γενικότερο πλαίσιο σκέψης αναλύθηκε στο προηγούμενο άρθρο.

 

 

Εξακολουθώ να πιστεύω, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό σήμερα, ότι δύσκολα οι επενδυτές βρίσκουν μια εταιρεία σαν το Groupon, με τόσο μεγάλη δυναμική και μέλλον μπροστά της σε χρηματιστηριακή τιμή σε επίπεδα συγκρίσιμα των ετήσιων πωλήσεών της.

 

 

 

Εδώ το βασικό ερώτημα πέρα από το μεγέθη είναι: Είναι το Groupon μια μόδα που θα περάσει ή ένα μοντέλο με σημαντικές καινοτομίες και συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του κλασσικού εμπορίου;

 

 

 

Αν και στον απλό καταναλωτή φαντάζει ως άλλη μια “φούσκα”, επιτρέψτε μου να έχω μια πολύ διαφορετική άποψη μέσα από την στενότερη ενασχόλησή μου με όλα αυτά διαμέσου του  Getpaid.gr.

 

 

Απάντηση: Πιο πολύ ανησυχώ μήπως κάποιος άλλος ανταγωνιστής πάρει τα σκήπτρα, παρά για το μέλλον και την ανταγωνιστικότητα του μοντέλου.

 

 


 

 

Που ακολουθείται από το κλασσικό ερώτημα: Έχει αλλάξει κάτι από τη προηγούμενη φορά που μιλήσαμε για το Groupon;

 

 

 

1. Η ανάπτυξη των πωλήσεων φαίνεται να έχει φρενάρει αν και εξακολουθεί να υπάρχει, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ

 

2. Τα Groupon Goods, δηλαδή οι απ’ ευθείας πωλήσεις αγαθώς, ωραιοποιούν τις πωλήσεις. Το μεικτό κέρδος εδώ είναι σημαντικά χαμηλότερο, αλλά ακολουθείται πολύ μικρότερο κόστος προώθησης

 

3. Η εμφάνιση ουσιαστικής κερδοφορίας καθυστερεί.

 

 

 

Εστιάζοντας στο μακρινό μέλλον δεν θα έλεγα ότι η αξία του Groupon έχει επηρεαστεί στο βαθμό που έχει προεξοφλήσει η αγορά. Τα επόμενα τρίμηνα ίσως ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, αλλά αν περιμένεις την ανακοίνωση των κερδών μπορεί μέχρι τότε “να έχει πετάξει το πουλάκι”. Αν θυμάστε τότε λέγαμε:

 

 

 

«Κρατώντας μικρότερο καλάθι», ίσως τα περιθώρια να μην είναι τόσο υψηλά. Οπότε και η μετοχή δεν θα μπορούσε να αξίζει αρκετά περισσότερα από τις σημερινές τιμές. Τέλος, ακόμα και αν ο δρόμος της επιχειρηματικής δραστηριότητας εξελιχθεί άριστα, υπάρχει περίπτωση βραχυχρόνια η μετοχή να μην ακολουθήσει και να βρεθεί χαμηλότερα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό το ενδεχόμενο.

 

 

 

Ίσως, βρισκόμαστε στη φάση που ναι μεν τα πράγματα δεν έχουν ξεφύγει από το αρχικό πλάνο, παρότι κινούνται στα όρια. Άρα, εχουμε να κάνουμε με μια εξέλιξη τύπου ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ Β, που είναι πολύ κοντά στα σύνορα με την  Α. (βλέπε προηγούμενο άρθρο)

 

 

 

Τι σκέφτομαι να κάνω: Να αγοράσω όσες μετοχές αγόρασα την πρώτη φορά, και να πάρω τόσες και άλλες τόσες αργότερα εφόσον οι μετοχή συνεχίσει να υποχωρεί εφόσον δεν έχει αλλάξει η κατάσταση προς το χειρότερο

 

 

 

Αν δεν μπορώ να δω το αυτονόητο, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να χαθεί όλο το κεφάλαιο που επενδύθηκε εδώ. Κοινώς, περίπου δυο φορές την αρχική μου τοποθέτηση στη μετοχή.

 

 

 

Όποιος σκέφτεται διαφορετικά, πράττει αναλόγως. Αν δεν έχει ξεκάθαρη άποψη, πάλι, ακολουθεί τη Σολομώντεια οδό. Αν είναι μεταξύ της αγοράς και της απραξίας, αγοράζει τα μισά από αυτά που σκέφτεται.

 

 

 

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης αξιών.

Απάντηση