5 Λόγοι μιας δυνατής διόρθωσης στο ΧΑΑ

5 λόγοι διόρθωσης στο ΧΑΑΔεν συνηθίζω να προβλέπω την πορεία των μετοχών και των αγορών. Αντ’ αυτού, προτιμώ να αξιοποιώ τις υπερτιμήσεις ή υποτιμήσεις όποτε αυτές προσφέρονται. Ο τίτλος, λοιπόν, ίσως να ξενίζει τους αναγνώστες που έχουν συνηθίσει το Investorblog να εκπέμπει σε ένα άλλο μήκος κύματος. Ο λόγος της υπέρβασης είναι το γεγονός πως διακρίνω σύννεφα στον ορίζοντα. Εσείς διαβάστε και κρίνετε αν θα πρέπει να κρατήσετε “ομπρέλα”.

Η πορεία του ΓΔ του ΧΑΑ τα τελευταία 3 χρόνια. (Πηγή: ft.com)

Η πορεία του ΓΔ του ΧΑΑ τα τελευταία 3 χρόνια. (Πηγή: ft.com)

5logoi_europe1. Μετά τις γερμανικές εκλογές έχουμε μπει στη τροχιά μιας μεγάλης ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης που δεν αφορά μοναχά την Ελλάδα. Μένει ο σχηματισμός της εκεί κυβέρνησης για να ξεκινήσουν διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε τεκτονικές αλλαγές. Είτε το αποτέλεσμα είναι μια ισχυρότερη, πιο αλληλέγγυα και ενιαία Ευρώπη αποφασισμένη να ξεπεράσει με όλα τα μέσα τη κρίση, είτε έχουμε ένα μεγάλο πισωγύρισμα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στο ενδιάμεσο θα γίνουμε μάρτυρες οριακών καταστάσεων. Οι τελευταίες θα είναι επόμενο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης. Η κάθε πλευρά θα διεκδικεί καλύτερη θέση για την επόμενη μέρα και θα φαίνεται αδιάλλακτη, μέχρι το “τελευταίο δευτερόλεπτο”. Είναι η στιγμή που αν όλοι μαζί δεν κάνουν πίσω, ο ένας θα παρασύρει τον άλλο στο γκρεμό. Τότε θα είναι η ώρα της δράσης και της λύσης των προβλημάτων. Όποια και να είναι η τελική έκβαση,  πιστεύω πως θα το ζήσουμε αυτό το, κατά τα άλλα χρήσιμο, “δευτερόλεπτο του τρόμου”, που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις αγορές.

Αγανακτισμένοι2. Στην Ελλάδα μένουν ακόμα να γίνουν πολλές διαρθρωτικές αλλαγές που ενέχουν τεράστιο πολιτικό κόστος. Μέχρι στιγμής έχουμε υποστεί μια δυσάρεστη προσαρμογή για να καλύψουμε την απόσταση παραγόμενου και καταναλισκόμενου προϊόντος, μέσω της πτώσης του βιοτικού μας επιπέδου. Η κοινωνία “βράζει”, αλλά δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη των αλλαγών. Ο περιορισμός του δημοσίου τομέα, ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού και η κατάργηση προνομίων φαντάζουν ως η νέα απειλή από το “τέρας” της τρόικας. Δεν νομίζω πως το τέλος της μεταπολίτευσης ήρθε και ξεπεράστηκε από μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Το πολιτικό σίριαλ έχει ακόμα πολλά επεισόδια τύπου θρίλερ.

grecover from a greek value investor3. Η ελληνική αγορά δεν είναι όσο φθηνή φαίνεται. Υπάρχουν εταιρείες και κλάδοι που μπορούν να δουν τις μετοχές τους σε πολύ υψηλότερα επίπεδα εφόσον η οικονομία αντιδράσει, όμως για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση το μεγαλύτερο μέρος των κερδών έχει παραχθεί. Ο δείκτης κοντά στις 1150 μονάδες ψεύδεται όπως εξήγησα στο άρθρο μου στο Seeking Alpha (Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: Grecovery: Stock Market Realities From A Greek Value Investor). Γενικά, θα έλεγα πως καλώς εχόντων των πραγμάτων η αγορά είναι δίκαια αποτιμημένη, ενώ σε περίπτωση “ατυχήματος” θα αποδειχθεί πως ήταν ιδιαίτερα ακριβή.

Τράπεζες warrants

4. Το ζήτημα των warrants και των τραπεζικών μετοχών είναι ένα ακόμα “βαρίδι”. Βραχυπρόθεσμα, είναι δυνατό να δούμε ένα κερδοσκοπικό πάρτυ, όπως στην προ ΑΜΚ περίοδο. Όλοι θα ήταν ευχαριστημένοι (Ευρωπαίοι, τραπεζίτες, ΤΧΣ, κυβέρνηση) από την εξάσκηση των warrants. Ένα ράλι με σιγοντάρισμα από τους μηχανισμούς που διαθέτουν τα τραπεζικά ιδρύματα θα ενθουσίαζε τους μικροεπενδυτές. Θα έβλεπαν δικαίωση τους για τη πρόσφατη συμμετοχή τους στις ΑΜΚ, σπρώχνοντάς τους  να επαναλάβουν τον “θρίαμβο”. Βέβαια, η συνέχεια, όταν ο στόχος θα έχει πια επιτευχθεί, δεν θα είναι καλή, ιδιαίτερα αν έχουμε νέες σημαντικές επισφάλειες και κεφαλαιακές ανάγκες. Έπειτα, η πιθανολογούμενη μείωση των τιμών εξάσκησης αν πραγματωθεί, θα βλάψει επιπλέον τις τιμές των τραπεζικών μετοχών. Έτσι, ίσως δούμε ένα τίναγμα μέχρι το τέλος του χρόνου, πριν έρθει η πτώση.

Ενθουσιασμένοι Επενδυτές5. Τόσο από το forum του Capital.gr όσο και από αυτό του Favlos, παρατηρώ έκρηξη αισιοδοξίας. Πολλοί επενδυτές και παίκτες είναι ενθουσιασμένοι με τα κέρδη που καταγράφουν. Ειδικά στις καλές εταιρείες που έχουν επιβιώσει της κρίσης έχουν δει απίστευτες αποδόσεις από τις εκλογές και μετά. Δεν έχουμε επ’ ουδενί τον παραλογισμό του 1999 τόσο στο κλίμα, όσο και στις αποτιμήσεις, αλλά για την περίοδο που διάγουμε οι επενδυτές που έχουν επιβιώσει ίσως είναι αρκετά “τυφλωμένοι” από την επιτυχία. Όποτε παρατηρείται αυτό, συνήθως η διόρθωση είναι προ των πυλών.

Αν και θεωρώ μια τέτοια διόρθωση το πιθανότερο ενδεχόμενο, πραγματικά δεν γνωρίζω αν τελικά συμβεί. Από τη στιγμή που στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση υπάρχουν ακόμα φθηνές μετοχές, παραμένω σε αυτές, όντας πιστός στις αρχές του Value Investing. Κρατάω όμως και 50% ρευστότητα για να μπορώ να αξιοποιήσω την πολύ πιθανή επερχόμενη πτώση. Προτιμώ να αγοράζω πριν έρθει το “δευτερόλεπτο του τρόμου” με μεγάλη έκτπωση. Πρέπει δηλαδή να περιμένω να το ζήσω για να με τρομάξει;

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης αξιών.

One comment on “5 Λόγοι μιας δυνατής διόρθωσης στο ΧΑΑ

  1. […] μια ματιά, ίσως το εκτιμήσετε περισσότερο – βλέπε: «5 Λόγοι μιας Δυνατής Διόρθωσης». Αντίστοιχα, οι αγορές που γίνονται κοντά στον […]

Απάντηση