Θα υπεραποδώσω του Bρετανικού Xρηματιστηρίου, όπως τα κατάφερα στην Ελλάδα;

Ο Δημήτρης Κουτσουμπός εξηγεί πως κατάφερε να υπεραποδώσει του ελληνικού χρηματιστηρίου και γιατί πιστεύει πως μπορεί επίσης να υπεραποδώσει στο βρετανικό χρηματιστήριο τα επόμενα χρόνια. (το βίντεο είναι στα αγγλικά, αλλά έχει ελληνικούς υπότιτλους)

Αν σας αρέσει το βίντεο μην παραλείψετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι και να το μοιραστείτε στα social media.

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συναλλαγή. Οι υπολογισμοί είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας και ενδέχεται να περιλαμβάνουν αστοχίες ή λάθη. Συνιστούν προσωπικές απόψεις που παρουσιάζονται για συζήτηση μεταξύ επενδυτών.

 

7 comments on “Θα υπεραποδώσω του Bρετανικού Xρηματιστηρίου, όπως τα κατάφερα στην Ελλάδα;

  1. Ο/Η George λέει:

    The fact that you are assessing yourself all the time and that you are modest and humble provides the best guarantee of your future performance.

  2. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

    Γιώργο,

    σου απαντώ στα ελληνικά, μιας και εδώ είναι η ελληνική έκδοση του site.

    Σε ευχαριστώ για την πίστη σου. Η επένδυση σε μεγάλο βαθμό είναι ένας αγώνας ισορροπίας μεταξύ της αυτοπεποίθησης και της ταπεινότητας. Πιστεύω, αλλά η “εγγύηση” είναι μεγάλη λέξη.

    Νομίζω πως είναι σημαντικό με όρεξη να εστιάζουμε στην προσπάθεια (ενός καλού αποτελέσματος), και να βασανιζόμαστε λιγότερο για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα τελικά. Δεν είναι ευτυχές αν το αποτέλεσμα δεν έρθει, αλλά και πάλι θα είναι χρήσιμο αν μπορούμε να μάθουμε κάτι από αυτό.

    Το να εστιάζουμε στην προσπάθεια, βοηθά το στρες να φεύγει μακριά. Το δικαίωμα στην αποτυχία, δεν μειώνει τις πιθανότητές της επιτυχίας, ίσα ίσα βοηθά στην ψυχραιμία και τη διατήρηση του ενθουσιασμού.

    Στην προσπάθεια, το καρότο του ενθουσιασμού είναι πλουσιότερο καύσιμο από το μαστίγιο του φόβου.

    Στα γράφω αυτά, για να τα υπενθυμίζω σε εμένα πρωτίστως…

  3. Ο/Η Γιάννης Κολιός λέει:

    Δημήτρη, εξαιρετική η παρουσίασή σου!

    Συμφωνώ μαζί σου ότι στην Ελλάδα έχουν μειωθεί πολύ τα περιθώρια εντοπισμού περιπτώσεων εταιρειών με βαθειά υποτίμηση, χωρίς βέβαια να έχουν εκλείψει τελείως.

    Στην περίπτωση της Αγγλίας θεωρητικά είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς υποτιμημένες μετοχές με κάποιο screener (εδώ στο σημείο αυτό ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις να μας προτείνεις κάποιο online screener). Το δύσκολο κομμάτι είναι να διακρίνει κανείς αν η υποτίμηση προέρχεται από ψυχολογικούς παράγοντες (φόβο, αδιαφορία, θυμό κτλ) ή από κάποιο βαθύ πρόβλημα της εταιρείας. Για να το αποφύγει κανείς αυτό χρειάζεται να έχει μεγάλο καλάθι, δηλαδή να επιλέξει αρκετές μετοχές, με το μειονέκτημα των αυξημένων προμηθειών (μίνιμουμ 30€ ανά συναλλαγή αν μιλάμε για συναλλαγές από Ελλάδα).

    Εκτιμώ (αλλά δεν είμαι σίγουρος γιατί δεν γνωρίζω την ποιότητα του μέσου επενδυτή που δραστηριοποιείται στην Αγγλία) ότι στην παρούσα φάση η υποτίμηση βασίζεται κυρίως στο Brexit. Ωστόσο, το Brexit είναι μία πληροφορία η οποία είναι γνωστή στους πάντες και έχει προεξοφληθεί αρνητικά. Μάλιστα μακροπρόθεσμα θεωρώ ότι θα έχει θετική επίδραση στις επιχειρήσεις και στο επίπεδο ευημερίας των πολιτών.

    Πιστεύω ότι όπως έχει διαμορφωθεί το περιβάλλον γεωπολιτικά επιβάλλεται η διασπορά σε ξένα χρηματιστήρια και ιδιαίτερα στην Αγγλία.

    Τέλος, όπως διάβασα σε κάποιο φόρουμ και μου έκανε μεγάλη εντύπωση,
    με την δυνατοτητα μεταβολης των μετοχων στο -30% ημερησίως,
    ενας επενδύτης μπορει  να γινει ΦΤΩΧΟΣ μεσα σε  3  ημέρες! Αυτό πρέπει να το έχουμε πάντα στο νου μας και να ακολουθούμε στρατηγικές επενδύσεων αξίας.

  4. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Δημήτρη,
    Εύχομαι ολόψυχα να νικήσεις και τη βρετανική αγορά. Η μελέτη τόσων ετών πιστεύω ότι θα αποδώσει τους καρπούς της.

    Προσυπογράφω πλήρως την άποψη σου στο βίντεο ότι όταν έρχεται ο πανικός, οι συμμετέχοντες γίνονται λιγότερο λογικοί και μπορεί να πουλήσουν μετοχές που έχουν αξία. Το μυστικό είναι στη φράση σου «γιατί δεν μπορούν να αντέξουν να τις διακρατούν». Ίσως είναι οι μόνες στιγμές που αξίζει πραγματικά να ασχολείσαι με την αγορά, θα έλεγα εγώ. Γιατί έχεις τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Η ενασχόληση τότε «πιάνει τόπο».

    Ξέρεις, πριν λίγα χρόνια οι έλληνες έφτασαν στο σημείο να μην αντέχουν να διακρατούν το πιο πολύτιμο γι΄αυτούς ιστορικά αγαθό, τα ακίνητα. Ακόμα και για τη συντηρητικότερη και προσφιλέστερη μορφή τους, την κατοικία, η διακράτηση κατέστη μη ανεκτή, ειδικά για τις κατοικίες των υποβαθμισμένων περιοχών του κέντρου της πρωτεύουσας. Οι λόγοι ήταν προφανείς:
    α.) Μεγάλη δυσκολία επίτευξης εκμίσθωσης και μεγάλη προσφορά ανοίκιαστων
    β.) Το χαμηλό ενοίκιο που έδινε η αγορά (αν επιτυγχανόταν ποτέ μίσθωση) δεν αρκούσε ούτε για τη στοιχειώδη συντήρηση πόσο μάλλον την ανακαίνιση των παλαιών αυτών διαμερισμάτων, με βάση την τιμή ενοικίου ανά τετραγωνικό
    γ.) Συνεχείς απαιτήσεις των ήδη υπαρχόντων μισθωτών για νέες μειώσεις ενοικίου, με την απειλή της αποχώρησης
    δ.) Υψηλή αφερεγγυότητα ενοικιαστών ως προς την καταβολή του ενοικίου, με ισχυρό ενδεχόμενο δικαστικές δαπάνες και απώλεια πολλών ενοικίων
    ε.) Η επιβολή του σκληρού ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος μισθωμάτων συν την εισφορά αλληλεγγύης, μαζί με όλα τα παραπάνω, καθιστούσαν την τελική μισθωτική απόδοση πολλές φορές αρνητική, ενώ για υπεραξία κεφαλαίου ούτε λόγος (αφού υπήρχε πτωτική τάση αξιών και προσδοκία περαιτέρω πτώσης τιμών)
    στ.) Φορολογία επί πλασματικών αντικειμενικών τιμών που υπερέβαιναν τις αγοραίες
    Το μη ιδιοκατοικούμενο διαμέρισμα στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, δηλ. το «διαμέρισμα ως επένδυση» ήταν αυτοκτονία. Οι περιοχές αυτές είχαν γεμίσει πωλητήρια και ενοικιαστήρια.

    Η μεγάλη υποτίμηση προέκυπτε άμεσα και προφανέστατα από το γεγονός ότι οι συνήθεις προσφερόμενες τιμές πώλησης ήταν πολύ χαμηλότερες του κατασκευαστικού κόστους, μαζί και με το εκτιμώμενο κόστος ανακαίνισης. Δεν χρειαζόταν καμία υψηλή ανάλυση. Όμως το διαμέρισμα δεν ήταν ένα επενδύσιμο αγαθό στις περιοχές αυτές και κανείς δεν γνώριζε αν αυτό μπορεί ποτέ να αναστραφεί.

    Ένας τρελός τότε (γιατί «τρελό» τον χαρακτήριζαν για την περιοχή που επέλεξε) αγόρασε για επένδυση 4 τριάρια στην Κυψέλη καταβάλλοντας συνολικά τόσα όσα θα κατέβαλλες σήμερα για την αγορά ενός διεθνούς ομολόγου με αρνητικό ή μηδενικό στην καλύτερη περίπτωση επιτόκιο. Εκατό χιλιάδες ευρώ (100.000€). [Είναι η ελάχιστη συνήθως επένδυση για ένα διεθνές ομόλογο]. Η τιμή κτήσης ήταν τότε 320 € το τετραγωνικό. Σήμερα στην ίδια περιοχή δεν υπάρχει κανένα διαμέρισμα προς πώληση κάτω από 700€ το τετραγωνικό, με ανοδική τάση.

  5. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Δημήτρη καλησπέρα,
    Περισσότερο για να κρατούμε συνεχόμενα ζωηρό το ενδιαφέρον στο investor blog και λιγότερο για την αξία της ίδιας της ερώτησης, θα ήθελα να αναφέρω 5 άσχετες μεταξύ τους εταιρείες και να δω τις αρχικές αντιδράσεις σου, με βάση τις επενδυτικές αρχές που σε διακρίνουν. Αν το επιθυμείς βέβαια και για όποια από αυτές θέλεις. Ούτε είσαι υποχρεωμένος να έχεις άποψη για όλα.

    1.) Επειδή έχεις ασχοληθεί με υψηλή τεχνολογία κάνοντας και το αρνητικό αφιέρωμα στην AMD και επειδή μπορεί και να έχει ενδιαφέρον η διερεύνηση μιας άλλης τεχνολογικής μετοχής, σε άλλο τομέα βέβαια, που είναι μακροχρόνια πτωτική, η οποία πρόσφατα διέκοψε και το μέρισμα και στην οποία έχει απογοητευθεί μάλλον και ο τελευταίος κάτοχος, οδηγώντας την σε ιστορικό πυθμένα, θα ήθελα μια σύντομη ματιά με το έμπειρο μάτι σου στη φινλανδική ΝΟΚΙΑ. Μήπως αξίζει σήμερα μια πρώτη είσοδος ή την θεωρείς καταδικασμένη να αποτύχει; (διαπραγματεύεται και στο NYSE ως NOK)

    2.) Πως θα έβλεπες την CAAP (διαχείριση – εκμετάλλευση αεροδρομίων σε πολλές χώρες). Το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των εσόδων της προέρχεται από την Αργεντινή, έριξε τη μετοχή της, λόγω των εξελίξεων εκεί, χωρίς καμία σημαντική επίπτωση μέχρι τώρα στη επιχειρηματική της δραστηριότητα (τα έσοδα από τις διεθνείς πτήσεις είναι σε δολάρια)

    3.) Ποια θα ήταν η τρέχουσα άποψη σου στις σημερινές τιμές για την παλιά αγαπημένη σου FSLR για είσοδο, για κάποιον που έχει εγκαταλείψει από καιρό. Τώρα ή να περιμένομε για είσοδο χαμηλότερα;

    4.) Σαν «βρετανός» που είσαι πως βλέπεις την νεοδιαπραγματευόμενη σε σας MNG (M&G plc, πρώην M&G Prudential PLC); Παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον;

    5.) Τέλος θέτω υπό κρίση και την εταιρεία ανοξείδωτου χάλυβα Aperam (APAM), αν και από τον Αύγουστο έχει ανεβεί αρκετά, η οποία αφού πάγωσε το μέρισμα για 3,5 χρόνια, πληρώνει αυξανόμενο μέρισμα από το 2011 μέχρι σήμερα, με καλή εικόνα ως προς τα υπόλοιπα μεγέθη της.

    Ευχαριστώ για την όποια γνώμη.

  6. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

    Γιώργο καλησπέρα.

    Καλώς αναφέρεις τις ιδέες αυτές, που φαντάζομαι αρκετοί αναγνώστες θα ψάξουν.

    Θα επιλέξω να σχολιάσω την Nokia.
    Σε πυθμένα, αλλά η κεφαλαιοποίηση εξακολουθεί να είναι συγκρίσιμη των πωλήσεων. Το γεγονός των ζημιογόνων (έστω οριακά) αποτελεσμάτων, χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες κάνει την ιστορία επικίνδυνη και σχετικά απρόβλεπτη.

    Για να αποζημιώσει αυτό το ρίσκο, και να έχει ένα χ2 -χ3, ή θα έπρεπε να διαπραγματεύεται με ένα κλάσμα των πωλήσεων με την προσδοκία καλούτσικων αποτελεσμάτων και σταθεροποίησης, ή να υπάρχουν βάσιμες υποψίες για επική επιστροφή. Το πρώτο δεν το έχουμε, το δεύτερο το έχουμε;

    Επιλέγω αυτή τη σύντομη απάντηση, ώστε να δείξω τι γυρνά στο μυαλό μου τα πρώτα 20sec που δω αυτή την τιμή και αυτά τα νούμερα. Συνήθως, δηλαδή εδώ θα απέρριπτα, ή θα ξετύλιγα για λίγο ακόμα το κουβάρι αν μάθαινα άλλα ανατρεπτικά στοιχεία.
    π.χ. λογιστικής απεικόνισης (Είναι οι ζημιές είναι έκτακτες ή μη αντιπροσωπευτικές της ουσιαστικής εικόνας;) ή άλλων ποιοτικών δεδομένων.

  7. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Δημήτρη,
    ευχαριστώ για τις σκέψεις σου, που είναι πάντα πολύτιμες.
    Να είσαι καλά.

Απάντηση