Ο Επενδυτής του Tube

του Δημήτρη Κουτσουμπού

Χθες βγήκα έξω με παρέα και έτυχε να γυρνάω στο Tube (μετρό του Λονδίνου) μαζί με τον Ray. Μόλις του είπα πως ασχολούμαι με μετοχές, ενθουσιάστηκε. Ο πραγματικός μας διάλογος, που αποκαλύπτεται παρακάτω, αναδεικνύει πολλά για τη σημερινή χρηματιστηριακή πραγματικότητα, και ήταν μια ωραία ευκαιρία για παραγωγικές σκέψεις.

Ο διάλογος:

– Ray: Αγοράζω ETFs, και επιλέγω και δικές μου μετοχές

– Εγώ: Ναι; Ποιές;

– Η Tesla είναι το μέλλον

– Δηλαδή, πιστεύεις πως θα πηγαίνει πάνω, επειδή είναι το μέλλον;

– Ναι, αν πέφτει λίγο είναι ευκαιρία για αγορά, μετά θα συνεχίζει πάνω.

– Σε ποιές άλλες μετοχές πιστεύεις;

– Zoom, Beyond Meat.

– Εχεις ακούσει για το σκάσιμο της τεχνολογικής φούσκας το 99;

– Ναι…

– Δε φοβάσαι κάτι τέτοιο;

– Όχι, οι μετοχές αυτές είναι το μέλλον, θα πηγαίνουν μόνο πάνω. Μόνο πάνω πηγαίνουν, δε βλέπεις; Και αν πέσουν λίγο, μετά ξανά πάνω.

– Δηλαδή, τι θα κάνεις αν πέσουν περισσότερο από 50%;

– Δεν πρόκειται να γίνει αυτό, πάνω μόνο πάνω!

Ενώ τα χέρια του έχουν τρελαθεί με ένταση να δείχνουν την κατεύθυνση, συνεχίζει:

– Από τότε που επενδύω τα πάω καλά, έχω πολλά κέρδη.

– Και για Βρετανικές μετοχές τι πιστεύεις; Δεν αγοράζεις Βρετανικές μετοχές;

– Όχι, μόνο Αμερικάνικες. Οι Βρετανικές δεν τα έχουν πάει καλά, απλά είναι πιο σταθερές. Είναι βαρετές, οι Αμερικάνικες είναι που δίνουν μεγάλα κέρδη.

– Πόσα χρόνια επενδύεις;

– Περίπου τρία. Η πλατφόρμα σου δίνει τη δυνατότητα να επενδύσεις με εικονικά λεφτά πρώτα. Είδα ότι τα πήγα καλά, και μετά άρχισα με κανονικά λεφτά. Τα πάω πολύ καλά.


Μη κοιτάτε που στην Ελλάδα η έλλειψη αποταμιεύσεων, ειδικά από τη νέα γενιά, δεν επιτρέπει επενδύσεις, ή που το κοινό δεν είναι τόσο εκτεθειμένο στην επελαύνουσα Αμερικάνικη αγορά. Έξω σχηματίζεται μια τρέλα, με πολλούς νέους να πιστεύουν πως έτσι εύκολα βγαίνουν τα λεφτά. Και το λέω αυτό, ενώ είμαι οπαδός της μετοχικής ιδέας και γνωρίζοντας πως οι μετοχές σε βάθος χρόνου είναι οι καλύτερες και πιο αποδοτικές επενδύσεις.

Σε λίγα λεπτά, τι να προλάβω να του εξηγήσω. Αν και χαίρομαι να βοηθώ, δεν είναι ο ρόλος μου να κατηχώ με τρόπο φορτικό. Όπως και να έχει, του είμαι ευγνώμων που παραστατικά μου παρουσίασε το πως σκέφτεται αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία του επενδυτικού κόσμου  ο ευγενικός τρόπος να αποκαλέσεις τη μαρίδα χωρίς να την προσβάλλεις.

Μου έδωσε, λοιπόν, την αφορμή να αναρωτηθώ πολύ. Ποιός είναι ο δικός μου ρόλος; Αγαπώ να γράφω και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου, όμως γράφοντας για μια μετοχή όπως η Smart Sand (βλέπε εδώ), πόσο μεγάλη απήχηση έχει η προσπάθεια μου; Ξέρω ίσως εκτιμηθεί, ανεξαρτήτως συμφωνίας ή διαφωνίας, από μια μικρή μερίδα επενδυτών που μοιραζόμαστε την ίδια φιλοσοφία ή που θέλουν να μπουν βαθύτερα. Μα η μεγάλη πλειοψηφία, μόνο από τον τίτλο, δε θα μπει καν στη διαδικασία να διαβάσει ένα τέτοιο άρθρο.

Αλλά τι να κάνω; Χαίρομαι να γράφω περισσότερο για ευκαιρίες αγοράς ξεχασμένων μετοχών, παρά το να κρούω τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στις συχνά αυτονόητες φούσκες, και δε με εκφράζει η ιδέα του short, παρά μόνο ως αντιστάθμιση. Άσε που νιώθω πως η ανάλυση μεμονωμένων μετοχών προς αγορά είναι αυτή που με εξελίσσει καλύτερα σαν επενδυτή. Δυστυχώς, αυτό το περιεχόμενο δεν προσφέρει τα αρθρογραφικά οφέλη μιας καλύτερης αμοιβής και μεγαλύτερης προβολής.

Αντίθετα, τα αγγλόφωνα άρθρα μου εναντίον της “καυτής” AMD στο Seeking Alpha συγκέντρωσαν χιλιάδες αναγνώστες, και το πρώτο από αυτά σχεδόν 500 σχόλια. Φυσικά, σχόλια μίσους τα περισσότερα. Όπως και να έχει, αυτά τα γραπτά διαθέτουν μεγαλύτερο εκτόπισμα, που ανεπιφύλακτα είναι και αυτή μια παράμετρος της χρησιμότητάς και προσφοράς τους.

Παραδέχομαι πως δε θα τρελαθώ από τη χαρά μου, αν για κάποιο διάστημα γράψω μερικά άρθρα εναντίον της AMD, της Tesla, της Beyond Meet ή του Zoom, αλλά δε θα είναι λίγο να προειδοποιήσω-ενημερώσω αυθεντικά μέρος του κοινού που αγνοεί κάποια δεδομένα, και μάλιστα να φτάσω σε περισσότερα μάτια. Να εξηγήσω την αντίθετη οπτική σε πολλούς περισσότερους Ray (ο επενδυτής του tube). Ταυτόχρονα, καλό θα είναι για το Seeking Alpha να αποκτήσει λίγα ακόμα bearish άρθρα στα δημοφιλή ticker του, που έχουν κατακτηθεί από μια λαοθάλασσα bullish άρθρων.

Ως πρελούδο αυτής της σύντομης στροφής προς τη δημοφιλία, θα ετοιμάσω βίντεο για το πως κανείς μπορεί να χάσει χρήματα στο χρηματιστήριο, και έπειτα θα ακολουθήσει ο πόλεμος κατά της φούσκας με άρθρα εναντίον “καυτών” μετοχών. Ακολουθήστε με στο Youtube και το Seeking Alpha για να μη χάσετε τίποτα από αυτά.

Για να μην αφήσω παραπονεμένους εσάς, τους πολύ αγαπημένους και πιστούς στα μη δημοφιλή, σας έχω νέο άρθρο για τη βρετανική Photo-Me (PHTM),(“Photo-Me: I Am Taking The Bullish Side“). Όπως πάντα, διαβάστε το προτού κλειδώσει για τους μη συνδρομητές του Seeking Alpha. Αν επιθυμείτε να απολαμβάνετε περισσότερο τέτοιο περιεχόμενο, στηρίξτε το μέσα από κοινοποιήσεις και σχόλια. Μην υποτιμάτε και ξεχνάτε αυτό το μικρό λιθαράκι προσφοράς σας, αν αγαπάτε το blog και θέλετε τη συνέχεια του. Εσείς είστε η δύναμή του.

Δημήτρης Κουτσουμπός

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συναλλαγή. Οι υπολογισμοί είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας και ενδέχεται να περιλαμβάνουν αστοχίες ή λάθη. Συνιστούν προσωπικές απόψεις που παρουσιάζονται για συζήτηση μεταξύ επενδυτών.

9 comments on “Ο Επενδυτής του Tube

 1. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε και να διαβάζουμε κάτι από ανθρώπους που ξέρουν τι λένε και γιατί το λένε.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Επίσης, είναι όμορφο να συζητάμε με σεβασμό και επιχειρήματα, άπειροι και έμπειροι.

 2. Ο/Η Γιάννης Κολιός λέει:

  Καλησπέρα Δημήτρη,

  Ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τέτοιες εμπειρίες, γιατί μας δίνουν ένα feeling για το που βαδίζουμε. Φαντάζομαι το “πολιτισμικό-επενδυτικό” σοκ που θα ένιωσες κάνοντας αυτή την κουβέντα. Κάτι σαν αυτό που ένιωσε ο Αντρέ Κοστολάνι όταν ο λούστρος του μίλησε για μετοχές.

  Η συμπεριφορά αυτή λοιπόν δείχνει ότι μπορεί να οδεύουμε προς ένα downturn και πρέπει να προσαρμόσουμε την τακτική μας αναλόγως.

  Για μένα βέβαια είναι πολύ επικίνδυνο να ανοίγει κανείς short, γιατί ως γνωστόν όταν αγοράζεις μια μετοχή μπορεί να μηδενίσει και να χάσεις τα χρήματα που έβαλες ενώ στο σορτάρισμα το άνω όριο θεωρητικά είναι το άπειρο και μπορεί να χάσεις πολύ περισσότερα. Συγκεκριμένα, η Tesla άξιζε να σορταριστεί από τα 800 δολάρια, τότε που και ο ίδιος ο Elon Musk είπε ότι είναι ακριβή. Τώρα όμως είναι πάνω από $2000 και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα σταματήσει αυτή η παράνοια.

  Κάποιες τεχνικές για την αντιμετώπιση ενός επικείμενου downturn είναι η πώληση μετοχών (ειδικά των πιο risky), η αύξηση των μετρητών, η μείωση της μόχλευσης (για όποιον έχει) και γενικότερα μια στροφή σε πιο αμυντικές επιλογές.

  Σε κάθε περίπτωση είναι λάθος να προσπαθεί κανείς να κάνει market timing. Όταν βρίσκουμε μια υποτιμημένη αξία που συνιστά ευκαιρία την αγοράζουμε, δεν περιμένουμε να γυρίσει κάτω η αγορά για να την πάρουμε φθηνότερα. Βέβαια, όταν οι τιμές έχουν τρέξει αρκετά είναι πολύ πιο δύσκολο να βρει κανείς αυτές τις υποτιμημένες αξίες.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Ναι είναι κάτι που μπορείς να το νιώσεις εδώ. Είναι αλλιώς η κατάσταση.

   Στην Ελλάδα, ακριβά ή φθηνά, η αλήθεια είναι πως μια μικρή μερίδα του κόσμου ασχολείται, και υπόλοιποι το έχουν για τζόγο. Κάτι που άξιζε να τζογάρεις τα χρήματά σου όταν ήταν “στις δόξες του” και τώρα δεν “είναι η εποχή”. Δηλαδή, τελείως διαστρεβλωμένη εικόνα.

   Μαζί σου για το short, καλύτερα να μην το αγγίζει κανείς, ακριβώς για το λόγο που περιγράφεις.

   Συμφωνώ και επαυξάνω πως timing την αγορά δε μπορούμε να τη κάνουμε, παρά μόνο να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες αποτιμήσεων.

   Και Γιάννη, το άσχημο όταν οι τιμές πάνε πάνω, δεν είναι μόνο πως δε μπορείς να βρεις καλές τιμές, αλλά είναι πως αυτά που θα βρεις σε καλές τιμές είναι πολύ πιο πιθανό να κρύβουν κάτι.

   Είναι μεγάλο πλεονέκτημα, κάποιες εταιρείες να τις ξέρεις καιρό, ώστε να έχεις εντοπίσει τα προβλήματα τους και να ξέρεις τι μπορεί να πάει στραβά.

 3. Ο/Η Κων/νος λέει:

  Κε Δημήτρη καλημέρα σας. Βλέπω πως και στη χώρα μας τείνει να γίνει ”μόδα”, η επένδυση σε αμερικάνικες μετοχές. Βέβαια φταίει και η συμπεριφορά της δικής μας αγοράς. Αυτό που ξέρω, από εμπειρία, πως όλο αυτό δεν θα έχει καθόλου καλό τέλος. Μετά εκτιμήσεως Κων/νος.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Ναι κ. Κωνσταντίνε,

   γιατί δεν εκτιμούν τι αγοράζουν και βλέπουν τις τιμές σαν τα άλογα. Τρέχει το άλογο είναι καλό, σταμάτησε να τρέχει κουράστηκε. Και όπως λέτε δε θα έχει καλό τέλος αυτό. Γιατί ας πούμε, πως κάποιες από αυτές τις εταιρείες εξελιχθούν με τρόπο που δικαιολογούν και δικαιώνουν αυτές τις τιμές. Δε βλέπω να το κάνουν με αυτή τη λογική, ώστε ρε παιδί μου, τουλάχιστον να το συζητήσουμε!

   Λοιπόν, “πλούσιοι” έγιναν πολλοί και το ’99. Πόσοι έμειναν πλούσιοι;

   Πολλά λένε, τα λίγα που λέτε!

   Την καλημέρα μου από το συννεφιασμένο Λονδίνο!

 4. […] σας είχα υποσχεθεί από την προηγούμενη ανάρτηση, ανέβασα το παρακάτω […]

 5. […] Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κατά βάση είμαι επενδεδυμένος σε κάποιες κυκλικές, όπως η Smart Sand (SND) (άρθρο) και ή Canfor Pulp (CFX.TO), πληρώνοντας παράλληλα δικαιώματα πώλησης σε υπερτιμημένες μετοχές ως αντιστάθμισμα-ασφάλιστρο. Παρακολουθώ αποσβολωμένος φαινόμενα που δε θα έχουν καλό τέλος, όπως περιέγραψα στο άρθρο, “Ο Επενδυτής του Tube”. […]

Απάντηση