Ευκαιρίες σε μετοχές του εξωτερικού! Ένα παράδειγμα!

Σαφώς στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχουν ανεπανάληπτες ευκαιρίες. Έτσι, στην παρούσα φάση δεν θα πουλούσα ελληνικές μετοχές για να αγοράσω ξένες. Αλλά, όπως έχω επαναλάβει, αν ο χρόνος γυρνούσε πίσω θα προτιμούσα να έχω μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά στις επιλογές μου. Δύσκολο να αντιληφθείς την αναγκαιότητα αυτού πριν από τέσσερα χρόνια που ίσχυε η εξίσωση «Ελλάδα=Ευρώπη».

 

Σήμερα, λοιπόν, παράλληλα με την αγορά ποιοτικών ελληνικών μετοχών, μπορεί κανείς να επενδύσει στο εξωτερικό για να αποκτήσει αντισώματα απέναντι σε ένα πιθανό ελληνικό αρμαγεδώνα. Από την άλλη, υπόψη πάντα πρέπει να έχει  και το ενδεχόμενο χειροτέρευσης της Παγκόσμιας Οικονομίας, οπότε οι επιλογές του πρέπει να είναι προσεκτικές και διασπαρμένες.

 

Σε αυτό το post δεν θα σας παρουσιάσουμε κάποια ολοκληρωμένη στρατηγική, αλλά μια συγκεκριμένη επιλογή την οποία εσείς θα πρέπει να κρίνετε αν αξίζει να εντάξετε στους επενδυτικούς σας προορισμούς.

 

 

 

 

 

Η Groupon, ίσως να είναι γνωστή σε αρκετούς από εσάς. Δραστηριοποιείται και κατέχει ηγετική θέση σε ένα νέο ανερχόμενο κλάδο,  αυτόν των ημερήσιων προσφορών (τι είναι;). Σε ολόκληρο τον κόσμο ξεφυτρώνουν χιλιάδες τέτοιες σελίδες, αλλά για διάφορους λόγους (π.χ. οικονομίες κλίμακας) μόνο οι μεγαλύτεροι και καλύτερα καθιερωμένοι στον χώρο έχουν τα πολεμοφόδια να επιβιώσουν. Στην Ελλάδα της υπερβολής, πάνω από 100 sitesέχουν αντιγράψει το μοντέλο της Groupon, αλλά η παρουσία τους είναι από ασόβαρη έως αστεία. Έτσι, ελάχιστα από αυτά προβλέπω να υπάρχουν μετά από λίγα χρόνια.

 

Τι συμβαίνει με την Groupon;  Με την πρώτη ματιά ο επενδυτής παρατηρεί κεφαλαιοποίηση σχεδόν 5δις, που δεν συνάδει με τις Πωλήσεις(1,6δις $) του 2011 που παράγουν ζημιές της τάξης των 300εκ. $. Η ίδια εικόνα αποκαλύπτεται και από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων που κυμαίνονται στα 700εκ, όταν οι συνολικές υποχρεώσεις ξεπερνούν ελαφρώς το δις. Η εταιρεία ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο, πριν από ένα χρόνο, σε τιμή σχεδόν τετραπλάσια (τότε στα 30$/μτχ, σήμερα στα 7,5$). Από μια επιφανειακή γνωμάτευση προκύπτει το συμπέρασμα πως έχουμε να κάνουμε με μια πανάκριβη εισαγωγή, που παρά την μεγάλη πτώση εξακολουθεί να εμφανίζει σημάδια υπερτίμησης, όντας πανάκριβη και ζημιογόνος. Για την τιμή εισαγωγής ίσως να συμφωνούσα, αλλά θεωρώ πως μια δεύτερη και βαθύτερη ανάγνωση της πραγματικότητας και των δεδομένων δίνει μια πολύ διαφορετική ερμηνεία.

 

 

 

Τι είναι αυτό που αρχίζει να καθιστά την αμερικάνικη εταιρεία ως ευκαιρία; Οι πωλήσεις αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, όπως μπορείτε να δείτε από το παρακάτω γράφημα.

 

 

 

Κάθε μπάρα αντιπροσωπεύει και από ένα τρίμηνο. Ετησίως δηλαδή, έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των πωλήσεων, όταν την περίοδο 10’-11’ είχαμε πενταπλασιασμό! Λογικό είναι κάποια στιγμή να φθίνει ο ρυθμός ανάπτυξης. Αυτό δεν αναιρεί τη δυναμική των μεγεθών. Να τονιστεί πως η αύξηση των πωλήσεων είναι συνεχής και δεν οφείλεται σε κάποιο παροδικό φαινόμενο, αλλά στα χαρακτηριστικά του νέου ανερχόμενου κλάδου. Μπορεί τα επόμενα χρόνια οι ρυθμοί να μην είναι στο 100%, αλλά θεωρώ πως θα συνεχίσουν να είναι υπερβολικά υψηλοί.

 

Οι ζημιές σε μεγάλο βαθμό  δικαιολογούνται από τα έξοδα προώθησης της υπηρεσίας, που το πρώτο τρίμηνο του 2011 ανέρχονταν στο 78% των πωλήσεων. Σήμερα το ποσοστό αυτό φθίνει. Παράλληλα, οι ενεργοί χρήστες που αγοράζουν κουπόνια και αποτελούν την πελατειακή βάση της Grouponαυξάνονται σταθερά και αυτή τη στιγμή φαντάζομαι θα κυμαίνονται στα 40εκ.

 

 

 

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι ζημιές συρρικνώνονται, έτσι το 2012 έχουμε πλέον λειτουργική κερδοφορία.

 

 

 

Δεν νομίζω να απέχει η στιγμή των πρώτων καθαρών κερδών, από την στιγμή που τα καθαρά αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο ήταν οριακά ζημιογόνα.

 

Τι μπορεί να προβληματίσει; Όλα στηρίζονται στην προσδοκία ότι οι πωλήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνουν και πως πιθανοί ανταγωνιστές δεν θα πλήξουν τα περιθώρια. Δίνοντας 5δις για να την αγοράσεις, περιμένεις στο ορατό μέλλον αντίστοιχες πωλήσεις. Μέχρι στιγμής ετησίως το τρίμηνο αποδίδει πάνω από 500εκ. Ακόμα και με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, σε 2 περίπου χρόνια φαίνεται εφικτός κύκλος εργασιών της τάξης των 5δις. Υπό τις σημερινές συνθήκες της αγοράς των onedealaday, αυτό θα προσέφερε  απίθανη κερδοφορία που θα βοηθούσε σε επίτευξη κεφαλαιοποίησης ακόμα και άνω των 10δις. «Κρατώντας μικρότερο καλάθι», ίσως τα περιθώρια να μην είναι τόσο υψηλά. Οπότε και η μετοχή δεν θα μπορούσε να αξίζει αρκετά περισσότερα από τις σημερινές τιμές. Τέλος, ακόμα και αν ο δρόμος της επιχειρηματικής δραστηριότητας εξελιχθεί άριστα, υπάρχει περίπτωση βραχυχρόνια η μετοχή να μην ακολουθήσει και να βρεθεί χαμηλότερα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό το ενδεχόμενο.

 

Το Grouponείναι μια μετοχή που καλό είναι να παρακολουθούμε από στενή απόσταση. Από τώρα θα μπορούσε κανείς να ανοίξει μικρή θέση, όντας όμως έτοιμος να εκμεταλλευτεί ακόμα μεγαλύτερη πτώση. Όλα αυτά στα πλαίσια μια γενικότερης στρατηγικής διασποράς του κινδύνου.

 

 

 

 

Υ.Γ. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε χρήματα που χρειαζόμαστε!

 

 

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης αξιών.

 

 

 

  RSS Feed – μην χάνεις θέμα από το investorblog!!!

 

One comment on “Ευκαιρίες σε μετοχές του εξωτερικού! Ένα παράδειγμα!

  1. […] χαμηλότερη. Αναλυτικά, το σκεπτικό μου καταγράφηκε σε αυτό το άρθρο, που κατέληγε στο […]

Απάντηση