Safestyle: Πιθανή Ευκαιρία από Αγγλία…

Μόλις εχθές δημοσιεύτηκε άρθρο μου στο SeekingAlpha που αφορά τη Βρετανική Safestyle (SFE). Όπως εξηγώ και στο άρθρο, που είναι στα αγγλικά, το τελευταίο διάστημα προσπαθώ να βρω ευκαιρίες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά οι τιμές των περισσότερων εταιρειών είναι υψηλότερα από την Ελλάδα. Η πρώτη μετοχή που μου προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον είναι η Safestyle. Βέβαια, καλώς ή κακώς είναι μια πολύ επιθετική επιλογή για λόγους που εξηγώ και στο άρθρο που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Θα κάνω απλά μια σύντομη περιγραφή για το ελληνικό κοινό. Η εταιρεία κατασκευάζει και εγκαθιστά κουφώματα PVC και έχει καταφέρει να αυξάνει τα μερίδια της σε μια αγορά που φθίνει. Η μετοχή συναντάται σε απίστευτα χαμηλή αποτίμηση σε σχέση με τις πωλήσεις της και την τρέχουσα κερδοφορία της μιας και φέτος εκτιμάται πως θα γυρίσει σε ζημιές. Η αιτία είναι ένας νέος ανταγωνιστής που αποσπά με επιθετικό τρόπο μερίδια.

Το συναρπαστικό που προσθέτει πολύ σασπένς στην ιστορία είναι πως πίσω αυτό αυτό τον νέο παίκτη κρύβεται ο παλιός ιδρυτής της Safetyle. Την πούλησε κατά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 2013, για να κυνηγήσει το όνειρό του να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, μα τώρα επέστρεψε και ανταγωνίζεται το παλιό του δημιούργημα, όπως κανένας άλλος θα κατάφερνε, όπως καταλαβαίνετε.

Αυτό το  turnaround story είναι επίφοβο, αλλά τα περιθώρια ανόδου πολύ μεγάλα…

Θα χαρώ να έχω τα σχόλια σας εδώ στα ελληνικά, ή στα αγγλικά στο SeekingAlpha. Μη ξεχάσετε να με κάνετε “follow” και εκεί!  🙂

Δημήτρης Κουτσουμπός

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συναλλαγή. Οι υπολογισμοί είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας και ενδέχεται να περιλαμβάνουν αστοχίες ή λάθη. Συνιστούν προσωπικές απόψεις που παρουσιάζονται για συζήτηση μεταξύ επενδυτών.

 

20 comments on “Safestyle: Πιθανή Ευκαιρία από Αγγλία…

 1. Ο/Η Γιάννης Κολιός λέει:

  Δημήτρη, εξαιρετική η ανάλυσή σου και έρχεται σε ένα timing που με ενδιαφέρει κάποια επιλογή από ξένες αγορές για διαφοροποίηση. Η μετοχή προφανώς απευθύνεται σε αντιθετικούς. Αυτό που μου κάνει τρομερή εντύπωση είναι πώς η τιμή έχει πέσει κατά 90% μέσα σε ένα χρόνο, σαν η εταιρεία να πηγαίνει για κλείσιμο ή χρεοκοπία. Τι είναι αυτό που έχουν εντοπίσει και θεωρούν ότι είναι καταστροφικό για την εταιρεία; Το γεγονός ότι ο ιδρυτής και πρώην ιδιοκτήτης είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής είναι μεν αρνητικό αλλά όχι καταστροφικό. Λογικά η εταιρεία περνάει μία πτωτική φάση γι αυτό και ίσως να γυρίσει σε ζημιές. Ωστόσο οι αριθμοδείκτες δείχνουν πιθανή ευκαιρία και τείνω τελικά να πιστέψω τον ισχυρισμό ότι είναι μύθος η θεωρία της αποτελεσματικής αγοράς στις αγορές μετοχών. Στο δια ταύτα, πιστεύω ότι είναι μια καλή επιλογή για μια αρχική τοποθέτηση με ένα μικρό ποσό, γιατί μπορεί να κουράσει στα χαμηλά ή να υποχωρήσει κι άλλο και να φοβίσει.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Ευχαριστώ για τα καλά λόγια Γιάννη. Στην Ελλάδα το έχω διαπιστώσει σε πάμπολες περιπτώσεις τα σχεδόν 20 χρόνια που επενδύω. Θέλω να διαπιστώσω σε τι βαθμό συμβαίνει το ίδιο στη μικρή κεφαλαιοποίηση εδώ.

   Και αυτό κανείς μπορεί να το δει μόνο έμπρακτα. Δηλαδή να εκτεθώ σε ορισμένες επιλογές και ύστερα από 2-3 χρόνια να είναι εφικτή κάποια αξιολόγηση. Για να δούμε…

 2. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Αγαπητέ Δημήτρη,
  Εξαιρετικός όπως πάντα. Είδα το άρθρο σου στο seekingalpha. Αυθόρμητα σου έγραψα το ανάλογο ευχαριστήριο εκεί, αν και δε συνηθίζω να σχολιάζω. Εμπεριστατωμένη ανάλυση! Εύχομαι να συνεχίσεις δυνατά την αρθρογραφία. Σε τέτοιους ιστότοπους, λόγω της αναγνωρισιμότητας του ονόματός τους, σου δίνεται η δυνατότητα να σε διαβάζουν όλοι θεωρητικά οι επενδυτές ανά τον κόσμο. Και να αξιολογείσαι βέβαια από το ίδιο πλήθος αναγνωστών.

  Η μετοχή συνιστά ένα καλό στοίχημα, προϊόν μελέτης, με τις πιθανότητες να είναι με το μέρος σου. Τέτοια άρθρα θα μπορούσαν να παρατίθενται και στο investorblog, μεταφρασμένα στα ελληνικά.

  Ποιο αλήθεια θεωρείς ότι θα έπρεπε να είναι το ποσοστό συμμετοχής του μετοχικού χαρτοφυλακίου ενός επενδυτή σε μια τέτοια μετοχή; Πρόκειται για μια εταιρεία μεγάλου ρίσκου (αν και έχει μηδενικό δανεισμό), αλλά και υψηλών υποσχέσεων. Και οι υποσχέσεις είναι πολύ περισσότερες του ρίσκου, χάρις στη δική σου έρευνα, επιλογή και μελέτη.

  Μου έκανε εντύπωση επίσης ότι βλέπεις θετικές προοπτικές για τους άγγλους κατασκευαστές γενικά, ακόμα κι αν βιώσουμε το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων στο UK.

  Έγραψες ακόμα ότι παρακολουθείς κάποιες ενδιαφέρουσες εταιρείες στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Θα ήταν επιθυμητό αν ήθελες να κάνεις μνεία σε κάποιες από αυτές, όπως και το γιατί τις βλέπεις ελκυστικές.

  Τέλος είχες αναφέρει από αυτό εδώ το blog ότι θα μας έστελνες την ετήσια αναφορά διαχείρισης του ελληνικού χαρτοφυλακίου για το 2017, τον Ιούλιο. Δεν ξέρω, αν το έχεις ήδη κάνει, αλλά δεν έχει έρθει σε μένα, παρά το γεγονός ότι είχα λάβει την προηγούμενη.

  Καλή συνέχεια και μεγαλύτερες επιτυχίες.

  Γιώργος.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Ευχαριστώ πολύ κ. Γιώργο.

   Το άρθρο για τη Safestyle, δε μπορώ να το μεταφράσω, γιατί το περιεχόμενο αυτό είναι αποκλειστικό προς το SeekingAlpha.

   Για μετοχές του AIM, τις εξετάζω καλύτερα και θα αναφερθώ σε αυτές, μέσω αποκλειστικών άρθρων η και συγκεντρωτικά.

   Ναι, αυτή είναι η άποψη μου. Πως μακροπρόθεσμα οι κατασκευαστές έχουν καλές προοπτικές. Φυσικά αν έρθει ένα μεγάλο σοκ στην αγορά, ή μια παγκόσμια κρίση, θα επηρεαστούν βραχύβια.

   Τώρα για το χαρτοφυλάκιο, την αναφορά την έχω καθυστερήσει πολύ και ζητάω από όλους συγνώμη για αυτό. Για αυτό θα αναφέρω τη γενική εικόνα, για να μη σας κρατώ σε αγωνία.

   Δεν αλλάζουν πολλά όσον αφορά τη σκέψη σε σχέση με αυτά που είχαν αναφερθεί στην εξάμηνη αναφορά. Η κατοχύρωση κερδών και η υψηλή ρευστότητα, το προστάτεψαν, και το τέλος τους έτους έκλεισε μάλιστα υψηλότερα από το εξάμηνο. Όσο για φέτος, παρά το στραπάτσο της φολί, η απόδοση εξακολουθεί να είναι ελαφρώς θετική. Δηλαδή, σε σχέση με το τέλος εξαμήνου του 17′, σήμερα το χαρτοφυλάκιο βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα, ενώ ο ΓΔ χαμηλότερα.

   Από τις αρχές του 17 υπάρχει υπεραπόδοση, καθώς το χαρτοφυλάκιο κράτησε και πρόσθεσε κέρδη, που ο ΓΔ σε μεγάλο μέρος έχει απωλέσει.

 3. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Και μια ερώτηση ακόμα:
  Γράφετε «the company operates in a cyclically depressed market».
  Εννοείτε την αγορά PVCu ή τον κατασκευαστικό κλάδο γενικά; Πόσο συνήθως διαρκεί αυτός ο “κύκλος ύφεσης των κατασκευών” κατά μέσο όρο και πότε θεωρείτε ότι ξεκίνησε;
  Ευχαριστώ και πάλι.
  Γιώργος.

 4. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Εδώ από το Brexit και μετά υπάρχει μια μικρή υποχώρηση στην αγορά, που αφορά τις τιμές των ακινήτων, τα ενοίκια, και το πόσο ξοδεύουν τα νοικοκυριά στη βελτίωση των ακινήτων. Αυτός ο ευρύτερος κλάδος της βελτίωσης που περιλαμβάνει τα PVC, βρίσκεται σε ύφεση. Τη χρονική διάρκεια ενός τέτοιου κύκλου δεν είναι δυνατό κανείς να την προβλέψει, αλλά φοβάμαι πως θα έχει αυξημένη διάρκεια αν ακολουθήσει κάποια παγκόσμια κρίση.

  Για τους κατασκευαστές πάντως δε μιλάμε για depressed market. Αν χαλάσουν τα αποτελέσματα τους, και οι τιμές γίνουν ελκυστικότερες θα περιμένω με το δάχτυλο στη σκανδάλη!

 5. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Σε ευχαριστούμε για όλα Δημήτρη. Πολύ χρήσιμα και ενδιαφέροντα αυτά που μας γράφεις. Είναι καλό που μας μεταφέρεις το κλίμα από εκεί.

  Αν ήμουν ο διάσημος πλέον Mitu Misra θα έκανα μια πρόταση εξαγοράς στην Safestyle, αν τα κατάφερνα. Εκτός αν πίστευα ότι μπορώ να την κατατροπώσω, οπότε θα γύριζα μετά μια δεύτερη ταινία, αυτή της προσωπικής μου ιστορίας, ετούτη τη φορά. Ο άνθρωπος που πούλησε την εταιρεία του, για να γυρίσει μια ταινία, μετά κατέστρεψε το επιχειρηματικό δημιούργημά του, φτιάχνοντας ένα ολόιδιο καινούργιο, το πούλησε ξανά και γύρισε τη δεύτερη. Εκεί πια το story θα ήταν τέλειο! Σαν παραμύθι. Θα έσπαγε πραγματικά ταμεία! Πολύ πιο καλά από την πρώτη ταινία. Χα, χα, χα. (Για να ευθυμήσουμε και λίγο …)

 6. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Καλημέρα!
  Πλάκα πλάκα, αν χρησιμοποιούσε τη ζωή του σαν σενάριο, τότε η νέα του ταινία θα έσπαγε ταμεία!

 7. Ο/Η Γιάννης Κολιός λέει:

  Άμεση η άνοδος της μετοχής. Έδωσε σχεδόν 30% μέσα σε μια εβδομάδα. Σε βαθμό που με κάνει να σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να έχω ανοίξει διπλάσια θέση από αυτή που έχω. Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο αποτελεί ένα self-fulfilling prophecy που έχει να κάνει με τη δημοσίευση του άρθρου στο SeekingAlpha. Παρόλα αυτά, αν εδώ ευκαιρία επαληθευτεί δεν θα είναι μόνο για ένα 30%, θα είναι για πολύ περισσότερο αλλά in the long run, που λένε και οι Άγγλοι.

 8. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Γιάννη έτσι πάντα γίνεται…όταν κάτι φεύγει προς τα πάνω, λες, μα γιατί ήταν τόσο φθηνό…Γιατί δε πήρα περισσότερα..

  Όταν πάει προς τα κάτω….λες, χμμ, θα έπρεπε να είμαι πιο επιφυλακτικός…

  Νομίζω πως πρέπει να αντιστεκόμασατε σε αυτά τα συναισθήματα, τόσο προς τη μια πλευρά όσο και προς την άλλη. Για αυτό και σε αυτό που λες, έχεις πολύ δίκιο. Μπορεί να ανέβηκε και τυχαία, θα πρέπει να περάσει καιρός για να ξέρουμε. Τώρα, να άσκησε τέτοια επιρροή ένα άρθρο…δε ξέρω…

 9. Ο/Η Konstantinos A. (candreop) λέει:

  Δημήτρη έγραψα και εγώ το σχόλιό μου στο SA από τις πρώτες ημέρες. Συγχαρητήρια για την ανάλυσή σου. Δεν περίμενα ότι θα δικαιωθείς τόσο γρήγορα αλλά μάλλον έστρεψες την προσοχή αρκετών. Προσπάθησα να ξαναδιαβάσω το άρθρο σου αλλά διαπίστωσα ότι τώρα το κλειδώσανε για τους subscribed (paid) users only. Keep up the good work!!!

 10. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  https://www.sharesmagazine.co.uk/news/market/6112541/Safestyle-UK-reaches-settlement-with-Niamac-Developments

  Η μετοχή εκτοξεύεται λίγες μέρες από τη δημοσίευση του άρθρου, ύστερα από τη συμφωνία με την πλευρά Misra…Μέχρι στιγμή η απόδοση πάνώ από +50%

  Αν τα πράγματα εξελιχθούν καλώς τα περιθώρια ανόδου για το θετικό σενάριο, όπως έχει αναφερθεί είναι ακόμα μεγαλύτερα. Πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός της συμφωνίας…

 11. Ο/Η Γιάννης Κολιός λέει:

  Επειδή δεν παρακολουθώ στενά την τιμή της μετοχής είδα ξαφνικά ότι έχει πάρει την ανηφόρα για τα καλά και έφτασε μέχρι και 80+ τις προηγούμενες ημέρες. Ευχάριστη έκπληξη μεν, αλλά με βάζει σε σκέψεις για το αν θα πρέπει μια μερική κατοχύρωση κερδών μετά από τόσο απότομη άνοδο. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου έχει τύχει να διαχειριστώ ξανά μια τόσο μεγάλη άνοδο γιατί σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν εγκατέλειπα σχετικά νωρίς τη συμμετοχή.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Το θέμα που θίγεις Γιάννη το θεωρώ πολύ βασικό σε επθετικές επιλογές σαν τη Safestyle. Τι συμβαίνει συχνα, λοιπόν: Λέει κανείς, “αγοράζω, τα χάνω όλα αν πάνε τα πράγματα στραβά, κερδίζω τα τριπλα, αν πάνε καλά”. Στην πράξη όμως είναι τόσο ισχυρή η ψυχολογική πίεση για την κατοχύρωση τόσο μεγάλων κερδών, που είναι δύσκολο να τα πάρει, κατά το θετικό σενάριο. Έτσι, όταν χάνει, χάνει και όταν κερδίζει δεν κερδίζει αυτό που είναι να κερδίσει.

   Προσωπικά, επειδή ξέρω πως η μετοχή εξακολουθεί και είναι φθηνή, δεν μπήκα σε αυτό τον πειρασμό, στα 50 ή 60p. Κατοχύρωσα, όμως, ορισμένα κέρδη στα 80p, σε περίπτωση που κάτι χαλάσει και έτσι έχω τη δυνατότητα να επαναγοράσω χαμηλότερα. Παραμένω όμως στη μετοχή μιας και τη θεωρώ ακόμα υποτιμημένο. Αν το θετικό σενάριο πραγματωθεί, υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια προς τα πάνω.

 12. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Αν πληρωθούν οι όροι του θετικού σεναρίου, ασφαλώς και η μετοχή είναι πάμφθηνη. Όποιες όμως κι αν είναι οι εξελίξεις, η επιλογή της μετοχής, την κατάλληλη χρονική στιγμή αποτελεί αναμφισβήτητη επιτυχία αυτού του blog. Την ημέρα της παρουσίασης είχε 32p με 33p. Τώρα 83.30p. Και έχουν συμπληρωθεί μόλις 2 μήνες και κάτι, από την παρουσίαση αυτή.

 13. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Με την ευκαιρία, να πω Δημήτρη ότι σε διαβάζω με προσοχή. Το 2016 μας είχες γράψει ότι είχες ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα φωτοβολταϊκά. Και επανήλθες πρόσφατα κάνοντας μια αναφορά γι΄αυτά σε μια συζήτηση για τα ακίνητα. Τότε (το 2016) μας είχες πει ότι όταν ο πανικός ενταθεί με ισχυρή προσφορά panel θα μπεις δυναμικά. Επειδή εδώ και καιρό δεν τα παρακολουθώ καθόλου, ποια είναι αυτή η περίοδος; Μήπως έχει έρθει σήμερα; Ή θα τη δούμε αργότερα;

  Είχες επίσης δηλώσει σε συνέντευξή σου στο Gurufocus «εντυπωσιασμένος για τη First Solar» και σε σχόλιο εδώ ότι την εκτιμάς ιδιαίτερα σαν εταιρεία. Για την εταιρεία αυτή τι λες σήμερα; Θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία αγοράς στις τρέχουσες αποτιμήσεις;

  Στο σημείο αυτό να κάνω δύο σχόλια. Το ένα, ότι στο λίγο που την παρακολούθησα στο παρελθόν παρουσιάζει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις. Την έβλεπα ως μετοχή και «επηρεασμένος» θετικά από τα άρθρα σου και την τεχνολογία της είχα τοποθετήσει κάποια στιγμή στο παρελθόν (αργότερα) ένα μικρό ποσό, ύστερα από μεγάλη υποχώρηση της μετοχής, στα 30.74 $. Για να πωλήσω στη συνέχεια σταδιακά όλη αυτή τη θέση στα 71,20 $ και 81.20 $, αν δεν λανθάνουν οι σημειώσεις μου. Μένοντας από τότε χωρίς καμία θέση στη μετοχή. Χτες (29/10/2018) είδα ότι έκλεισε 36.92$. Ήμουν απλώς τυχερός και το αναφέρω μόνο για να υπογραμμίσω τη μεγάλη μεταβλητότητα και διακυμανσημότητα που διακρίνει τη μετοχή αυτή, στοιχείο το οποίο δε νομίζω ότι είναι θετικό. Το δεύτερο είναι τα μειωμένα σε σχέση με το guidance αποτελέσματα του γ΄ 3μήνου, οι παρατηρήσεις κάποιων αναλυτών για κάπως μειωμένη ορατότητα για το μέλλον (θολό τοπίο), οι έρευνες και οι νομικές ενέργειες από γνωστό δικηγορικό γραφείο κατά της εταιρείας εκ μέρους επενδυτών για απάτη ή παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές χωρίς να ξέρω περισσότερα και η απότομη πτώση της μετοχής τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

  Το κεντρικό ερώτημα είναι, πως σχολιάζεις όλα αυτά, αν παραμένεις θετικός γι΄αυτήν και αν συνιστά σήμερα «ευκαιρία αγοράς» με μακροπρόθεσμη οπτική.

  Ευχαριστώ και συγνώμη που το σχόλιο αυτό είναι εκτός της τρέχουσας θεματολογίας.

  Γιώργος

 14. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Γενικά τον πιστεύω πολύ τον κλάδο. Κάθε κρίση και κάθε φορά που η τιμή ανά watt υποχωρεί, έρχεται μια εποχή ξανά με κέρδη μέσα από μείωση του κόστους που φέρει η τεχνολογία. Η πεποίθηση μου είναι πως πιο πολύ οφείλουν τα τρέμουν από αυτή τη διαδικασία τα συμβατικά καύσιμα και πηγές ενέργειας. Δεν έχω μπει στη διαδικασία να αναλύσω ξανά τα δεδομένα. Πραγματικά δε ξέρω αν θα γίνουν σκληρότερα, αλλά ως πραγματικά άσχημα.

  Για να έπαιρνα σήμερα μια απόφαση αγοράς, θα ήθελα να έχω δει πιο αναλυτικά τα δεδομένα και η θέση μου θα ήταν μετρημένη και αυτό για να μη χάσω το τρένο του να έχω στο χαρτοφυλάκιό μου μια καλή εταιρεία του κλάδου. Θα της αφιέρωνα περισσότερο χρόνο, αν έβλεπα πιο σκληρές συνθήκες π.χ. ζημιές κτλ.

  Συγχαρητήρια πάντως για την αντιθετική σας στάση, που λειτούργησε καλά για το χαρτοφυλάκιό σας.

  • Ο/Η Γιώργος λέει:

   Σε ευχαριστώ Δημήτρη για την απάντηση. Η άποψή σου έχει πάντα για μας τους αναγνώστες του investorblog ιδιαίτερη αξία. Δεν ξέρω επίσης αν θα συνεχίσεις τις αναφορές του ελληνικού χαρτοφυλακίου ή θα τις αφήσεις. Είχαν και έχουν αρκετό ενδιαφέρον.

   • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

    Χρόνια Πολλά και ιδιαίτερα στο κ. Γιώργο, που είναι ένας από τους πιο πιστούς αναγνώστες και σχολιαστές του blog.
    Καθυστέρησα να απαντήσω, δεν ήθελα να υποσχεθώ και δεν είχα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Και μετά ξεχάστηκα, συγνώμη. Πλέον σκοπεύω να φτιάξω 17-18 μαζί.

 15. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Χρόνια πολλά και από μένα, στο Δημήτρη, στους συνεργάτες του blog και στους αναγνώστες. Να είστε όλοι καλά, δημιουργικοί και δραστήριοι.

Απάντηση