REDS: Ένα μικρό καταφύγιο…

Μετοχή REDSΣε ένα χρηματιστήριο που καλπάζει, όπως κάνει το ΧΑΑ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η φουρτούνα δεν είναι μακριά. Καθώς η ψαριά είναι καλή, τα μικρά καϊκάκια συνεχίζουν να ξανοίγονται και να ξανοίγονται παρασυρόμενα από τον άνεμο του ενθουσιασμού. Όταν η θάλασσα θα φουσκώσει απροειδοποίητα, θα καταπιεί τα περισσότερα από αυτά μαζί με τη ψαριά τους. Για όσους δεν θέλουν να αποχαιρετίσουν το ψάρεμα και παράλληλα επιζητούν μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορούν να αναζητήσουν προστασία σε καταφύγια όπως η REDS.

Πρώτα από όλα, να μην παραλείψω να αναφέρω πως η μετοχή είναι υπόδειξη του φίλου Horizons, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα για την αυξημένη συμμετοχή του και τις χρήσιμες ιδέες του. Υποθέτω πως και στον ίδιο, αυτό που θα του έκανε το “κλικ” είναι η μεγάλη έκπτωση της μετοχής σε σχέση με την εσωτερική της αξία. Δηλαδή, 112 εκ.€ ή αλλιώς 1,95€/μετοχή αντιστοιχούν στους μετόχους, ενώ η τιμή της μετοχής είναι μόλις στα 0,60€ που αντιστοιχούν σε χρηματιστηριακή αξία περίπου 35εκ. €. Παρατηρώντας το παρακάτω γράφημα θα δείτε πως είναι από τα χαρτιά που έχουν “μείνει πίσω”, όπως χαρακτηριστικά λένε οι παίκτες της Λεωφόρου Αθηνών. Αν και το τελευταίο συνήθως είναι χαρακτηριστικό φθηνών και υποτιμημένων μετοχών, δεν είναι κάτι στο οποίο βασίζομαι ιδιαίτερα για να κρίνω τι είναι φθηνό και τι ακριβό.

Η πορεία της μετοχής της REDS. (Πηγή: ft.com)

Η πορεία της μετοχής της REDS. (Πηγή: ft.com)

 Η βασικότερη δραστηριότητα της REDS αυτή τη στιγμή αφορά το Smart Park, το οποίο σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση είναι κατά 93% μισθωμένο. Οι reds_smartparkεπενδύσεις σε ακίνητα αποτελούν περίπου το 90% του ενεργητικού, κάτι που είναι λογικό για μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων. Αυτό που δεν πρέπει να διαφύγει από την προσοχή μας είναι πως εφόσον η αποτίμηση γίνεται στην ιστορική αξία κτήσης, ίσως χρειαστεί να απομειωθούν μελλοντικά, περιορίζοντας τα ίδια κεφάλαια και οδηγώντας σε μεγάλες ζημιές. Το παρήγορο είναι πως οι ζημιές αυτές δεν θα είναι ταμειακές. Έτσι, δεν θα δημιουργήσουν θέμα βιωσιμότητας ή συνέχισης της δραστηριότητας. Να σημειώσουμε πως οι πολύ μικρές συνολικές υποχρεώσεις ύψους μόλις 40εκ., ενισχύουν αυτή την πεποίθηση. Επιπλέον, δείχνουν πως υπάρχει η δυναμική, αν έρθουν οι κατάλληλες εποχές, να υπάρξει επέκταση των δραστηριοτήτων. Η μεγάλη ανθεκτικότητα του ομίλου σε συνάρτηση με τη χαμηλή αποτίμηση της μετοχής, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτρέψουν πολύ χαμηλότερες τιμές στο ταμπλό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είδαμε πως ακόμα και στην περίοδο των εκλογών η μετοχή έπεσε μέχρι το επίπεδο των 40λεπτών.

reds_galleryΌμως, για κάποιον που θεωρεί πως τα δύσκολα πέρασαν και περιμένει την ελληνική ανάκαμψη, η συγκεκριμένη επιλογή πολύ μακροπρόθεσμα δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η μετοχή είναι πολύ πιθανό να βοηθηθεί από το καλό χρηματιστηριακό κλίμα και να αντιδράσει, περιορίζοντας την έκπτωση της σε σχέση με την εσωτερική της αξία, όμως σαν επιχείρηση δεν φαίνεται από αυτές που έχουν την ικανότητα να δημιουργούν νέα αξία για τους μετόχους. Σκεφτείτε πως είναι σαν να έχετε αγοράσει ένα σπίτι για να παίρνετε τα ενοίκια. Αν λογαριάσετε τις αποσβέσεις, τα έξοδα για τους τόκους κτλ, στο τέλος μπορεί να έχετε και αρνητική απόδοση επί των κεφαλαίων σας. Σε βάθος χρόνου, δηλαδή, θεωρώ πως η μετοχή δεν θα προσφέρει μεγάλες αποδόσεις, απλά κάποια στιγμή λογικά θα καλύψει την μεγάλη της απόσταση από την εσωτερική της αξία.

Τέλος, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι αποτελεί θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Κανείς ίσως να δει θετικά τις όποιες συνέργειες και το ότι βρίσκεται σε “γερά” χέρια, αλλά η άποψη μου είναι πως αυτό κρύβει και κινδύνους όπως έχουμε δει σε πάμπολλες περιπτώσεις. Συχνά, οι θυγατρικές γίνονται εργαλεία για τις μητρικές, αντί για τους μετόχους τους.

Λογότυπο REDSΥπό κανονικές συνθήκες δεν είναι ο τύπος μετοχής που συμπαθώ επενδυτικά, για αυτό και της αποδίδω τον όρο “καταφύγιο” αντί του “ευκαιρία”.  Βέβαια, ασφαλέστερο καταφύγιο όλων θεωρείται το ρευστό (αν δεν πήγε σε Κυπριακή Τράπεζα, lol ). Κοινώς, βγάζεις τη βάρκα στη στεριά και περιμένεις τη στιγμή που θα αρμενίζεις, ψαρεύοντας μονάχος, όταν οι παλικαράδες θα έχουν καταλήξει στον βυθό.  Με τη REDS διακινδυνεύεις ένα μάλλον μικρό περιθώριο πτώσης, ενώ, σε αντίθεση με το ρευστό, εξακολουθείς να προσδοκάς στη διάχυση της χρηματιστηριακής ανόδου σε μικρότερες μετοχές. Με αυτό το σκεπτικό μπορεί η μετοχή να λάβει μια μικρή θέση σε ένα χαρτοφυλάκιο.

 *Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης αξιών.

One comment on “REDS: Ένα μικρό καταφύγιο…

  1. Ο/Η Dareios Tzogos λέει:

    Τα υπολογίζεις λάθος όσο αφορά την συγκεκριμένη εταιρία. Φυσικά και δεν έχει προβεί σε απομείωση ακινήτων ΟΜΩΣ τα ακίνητα της αντιμετωπίζονται ως ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ και όχι ως απλή ακίνητη περιουσία. Το παράδειγμα που έφερες περι ενοικίων μπορεί να ταιριάζει σε ένα διαμέρισμα (το οποίο λόγω κρίσης χάνει την αξία τους ως ακίνητο) όμως εάν η REDS αποφασίσει να πωλήσει το SMART PARK αυτό θα γίνει ως ακίνητο απόδοσης. Οι αποδόσεις για τέτοιου είδους ακίνητα είναι κοντά στο 8% λόγω κρίσης. Τα ετήσια μισθώματα που λαμβάνει απο αυτό είναι (βάση ισολογισμού 6/14) 5.100.000€. Η τιμή που μπορεί να πωληθεί λοιπόν σήμερα σε ένα fund που επενδύει σε ακίνητα απόδοσης είναι: 5.100.000€/8% = 63.750.000€. Τόσο λοιπόν αξίζει στην παρούσα φάση ΜΟΝΟ ένα απο τα ακίνητα της εταιρίας. Εαν η οικονομική κρίση αρχίσει να υποχωρεί στην Ελλάδα, παράλληλα θα πέσουν και οι αποδόσεις τέτοιου είδους ακινήτων προς το 6,5% (επομένως θα κοστολείται σε υψηλότερες τιμές). Επίσιης τα μισθώματα κάθε χρόνο αναπροσαρμόζονται προς τα επάνω βάση ΔΤΚ σύν κάποιο ποσοστό , συνήθως +2%.

    Υπάρχει η έκταση στην Παλλήνη οι οποία έχει λάβει όλες τις εγκρίσεις και μπορεί να κτίσει 90.000μ2. Η REDS προφανώς θα θελήσει να πωλήσει το SMART PARK ώστε να προχωρήσει στην δημιουργία πολυκέντρο στο σημείο πιθανότατα με συνέταιρο. Αλλα ακόμα και αυτό να μην γίνει δεν μπορείς να αποκλείσεις ότι στο πίσω μέρος του μυαλού τους μπορεί να έχουν την δημιουργια ΑΕΕΑΠ με ότι αυτό συνεπάγεται για μετοχους και φορολογικά οφέλη.

Απάντηση