Forthnet: Ευκαιρία χριστουγεννιάτικης εξόδου…

forthnet_ευκαιρία_εξόδουΗ μετοχή της Forthnet τις τελευταίες μέρες έχει έρθει στο προσκήνιο με αφορμή την ΑΜΚ, από την οποία προσδοκάται να εισρεύσουν στα ταμεία της περίπου €30 εκ. Ενώ η τιμή διάθεσης έχει οριστεί στα 30 λεπτά, η μετοχή έχει επιδοθεί σε ένα ξέφρενο ράλι φτάνοντας στα 1,46€, ακολουθούμενη από το δικαίωμα. Καθώς στο χρηματιστήριο συχνά έχουμε διάττοντες αστέρες, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μαζί της.

Η Forthnet, ως εναλλακτικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος, θυμίζει σε πολλά την HOL, στην οποία αναφερθήκαμε πρόσφατα. Υψηλός δανεισμός, αρνητικά ίδια κεφάλαια, έντονος ανταγωνισμός και μεγάλη αβεβαιότητα για τον κλάδο δραστηριοποίησης. Και ενώ η HOL τουλάχιστον έχει αρχίσει να επιδεικνύει κέρδη, η Forthnet συνεχίζει να επιβαρύνει τον ισολογισμό της με νέες ζημιές, που για το 2012 έφτασαν τα €100εκ. Το μόνο παρήγορο είναι πως οι ελεύθερες ταμειακές ροές είναι θετικές. Τουτέστιν, παράγεται ρευστό για την αποπληρωμή του δανεισμού, έστω μέσω του περιορισμού των νέων επενδύσεων.

Ένα χαρακτηριστικό της μετοχής κατά την προ ΑΜΚ περίοδο ήταν η αστεία κεφαλαιοποίηση, που ανερχόταν ακόμα και κάτω από τα € 10εκ. Με τον ετήσιο τζίρο της Forthnet να κυμαίνεται στα 400εκ., προφανώς η εκτίμηση της αγοράς ήταν πως η αξία της εισηγμένης ήταν σχεδόν μηδενική. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να παραξενεύει, αφού ήταν γνωστό πως οι μέτοχοι έπρεπε να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Θα το περιέγραφα γλαφυρά ως: “η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά πληρώνετε κατά την έξοδο”.

Το θέμα είναι πως 30εκ. είναι πολύ λίγα για να ανακουφίσουν τον τεράστιο δανεισμό και να βελτιώσουν τη διάρθρωση του ισολογισμού που βαρύνεται με 700εκ. συνολικές υποχρεώσεις. Άρα, η ΑΜΚ προσφέρει απλά κάποιες ανάσες και δεν είναι αρκετή για να αλλάξει η εισηγμένη σελίδα. Το μεγάλο ερώτημα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, όπως π.χ στις τράπεζες ή τις ιχθυοκαλλιέργειες, είναι το πόσες ακόμα ΑΜΚ θα χρειαστούν. Δηλαδή, πέρα από την τωρινή χρηματιστηριακή Forthnet Λογότυποαξία, τί ποσό ακόμα πρέπει να προστεθεί σε κεφαλαιακές ενισχύσεις, μέχρι να αρχίσει η παραγωγή κερδών και η διανομή μερισμάτων;

Να παραδεχτώ πως η η Forthnet αποτέλεσε μια από τις αποτυχημένες μου επιλογές. Το 2008 λανθασμένα πίστευα πως η κερδοφορία θα ερχόταν νωρίτερα και εκτιμούσα πως οι θετικές ταμειακές ροές θα επέτρεπαν την επιβίωση χωρίς ιδιαίτερες νέες “ενέσεις”. Ένα χαρακτηριστικό του επενδυτικού μου προφίλ είναι η επιμονή, έχοντας κατά νου πως δεν πρέπει να αφήνεις την αγορά “να σε κάνει τραμπάλα” μεταδίδοντάς σου τη διάθεσή της, ειδικά στις επικίνδυνες επιλογές. Από την άλλη δεν πρέπει να φτάνεις στο σημείο να “γεμίζεις ένα βαρέλι δίχως πάτο”.

Η σημερινή συγκυρία αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία αποδέσμευσης από τη μετοχή. Πλέον, με την είσοδο των νέων μετοχών η χρηματιστηριακή αξία με το χθεσινό κλείσιμο στο 1,46 υπολογίζεται σε 160εκ. Ποσό πολλαπλάσιο σε σχέση με την προ ΑΜΚ περίοδο, ενώ όπως εξηγήθηκε ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει κάτι για τον όμιλο. Ο παλαιός μέτοχος αν αποχωρήσει πλήρως, λαμβάνει 9,21€ για το δικαίωμα + 1,46€ για τη μετοχή, με βάση τα τελευταία κλεισίματα.

Η εκτίμησή μου είναι πως η τιμή αυτή δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμη, εκτός αν δούμε εντυπωσιακή αναστροφή των οικονομικών αποτελεσμάτων. Αλλά και πάλι, ποια θα είναι τα περιθώρια ανόδου για την υπερχρεωμένη εισηγμένη που ήδη η αποτίμησή της πλησιάζει σιγά σιγά το ήμισυ του κύκλου εργασιών της; Αντίθετα, αν συνεχίσουμε να αντικρίζουμε ζημιές, τα περιθώρια πτώσης φαίνονται πολύ μεγάλα.

ΠαγίδαΤα δημοσιεύματα φέρουν την Forthnet σαν “πολύφερνη νύφη” και η άνοδος της μετοχής λειτουργεί σαν κράχτης, θυμίζοντας μια τέλεια “ποντικοπαγίδα”. Άποψη μου είναι πως όσοι σκοπεύουν να επενδύσουν, καλό είναι να το σκεφτούν διπλά, ενώ θεωρώ πως για τους υπάρχοντες ταλαιπωρημένους μετόχους δίδεται μια ίσως ανεπανάληπτη ευκαιρία διαφυγής.

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης αξιών.

Καλά Χριστούγεννα  Το Investorblog.gr σας εύχεται Χρόνια Πολλά!
Σε συνεργασία με το Silver-art.gr σας κάνει δώρο ένα κουπόνι αξίας 10€. Ολοκληρώνοντας τις αγορές σας στο checkout αναγράψτε τον κωδικό: investorblog. (Ισχύει για αγορές άνω των 40€)

Silver-art_προσφορά

6 comments on “Forthnet: Ευκαιρία χριστουγεννιάτικης εξόδου…

 1. Ο/Η vasileioskaralis λέει:

  Χρόνια Πολλά Δημήτρη! Καλά Χριστούγεννα κ καλά κέρδη!

 2. Ο/Η kiriaki λέει:

  η forthnet διέψευσε όλα τα σενάρια καταστροφολογίας που ψευδώς διαδίδονταν με την θεαματική αύξηση της τιμής της μετοχής της αλλά και των συνδρομητών της δείχνοντας ότι ο κόσμος την εμπιστεύεται ως μια εκ των ισχυρότερων στον χώρο της τηλεπικοινωνίας

  • Ο/Η Investorblog λέει:

   Γεια σου Κυριακή.
   Γενικά οι τιμές των μετοχών ακολουθούν την πραγματικότητα, άρα τις περισσότερες φορές μια πτώση ή μια άνοδος κάτι σημαίνει. Υπάρχουν, όμως, πολλές φορές που μια άνοδος είναι απλά αδικαιολόγητη ή χειραγωγούμενη. Λειτουργεί έτσι, γιατί η πλειοψηφία σκέπτεται όπως μας περιγράφεις και εσύ: “Η αγορά κάτι ξέρει”.

   Άποψή μου είναι πως η συνέχεια δεν θα είναι τόσο γλυκιά. Μένει ο καιρός να το δείξει….

 3. Ο/Η kotsos λέει:

  Συγχαρητήρια για το άρθρο κ. investorblog! Τέσσερις μήνες μετά η ΦΟΡΘ έχει πέσει πάνω από 30% (και από την κορυφή 50%). Η προειδοποίησή σας πολύτιμη, ευχαριστούμε.

 4. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Και τρία χρόνια μετά…η πτώση πάνω από 80%

Απάντηση