Eurobank: Η υπερβολή από την ανάποδη;

eurobankΔεν έχουν περάσει ούτε 2 μήνες από τότε που στο Investorblog γράφονταν τα αυτονόητα: “ΕΥΡΩΒ: Παραμένει φούσκα και ας έπεσε στα μισά!”. Τότε η μετοχή βρισκόταν κοντά στα 3,5€ (τιμές μετά reverse split) και κόντρα στο κλίμα υποστηρίζαμε πως η μετοχή είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει, αφού η τιμή της δεν συμβαδίζει με την εσωτερική της αξία. Σε πρώτη φάση είδαμε τα παράγωγα να κινούνται με μεγάλο discount και πτώση, δικαιώνοντας τους σορτάκηδες. Στην πορεία ακολούθησε μοιραία και η μετοχή. Η πτώση συνεχίστηκε με τα σερί των limit down των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα η πτώση να ξεπερνά ακόμα και τις προσδοκίες των πιο απαισιόδοξων. Το ερώτημα σήμερα, μετά από αυτή την καταπληκτική χρηματιστηριακή ανατροπή, είναι αν η Eurobank αποτελεί αντί για φούσκα ευκαιρία ή τέλος πάντως ενδιαφέρουσα περίπτωση για αγορά.

 Η αγορά τραπεζικών μετοχών αποτελεί ταξίδι στην ομίχλη. Ούτως ή άλλως είναι δύσκολο να εκτιμήσεις τι κρύβεται στους υπερμοχλευμένους ισολογισμούς και τα κόκκινα δάνεια. Αν δεν έχουμε προσθήκη νέων σημαντικών επισφαλειών, τα νούμερα δείχνουν πως η ανακεφαλαιοποιημένη από το ΤΧΣ τράπεζα, διαπραγματεύεται με σημαντικό discount τώρα. Το να αγοράζεις την τράπεζα στο ήμισυ της καθαρής της θέσης δεν είναι και λίγο. Από την άλλη, αν έχουμε νέες ζημιές, αυτές θα είναι ικανές να εξανεμίσουν τα ίδια κεφάλαια και το πλεονέκτημα της ευνοϊκής αποτίμησης ακόμα και σε ένα μόνο τρίμηνο, όπως έχει δείξει πολλάκις η ιστορία. Σε τέτοια εξέλιξη, ο φόβος θα ακούει στο όνομα “νέες ΑΜΚ”.

 Άρα, δεν μπορούμε να μιλάμε με μεγάλη σιγουριά, όπως κάναμε όταν ήμασταν με τη θέση των πωλητών. Είναι ριψοκίνδυνο από τόσο νωρίς να ποντάρεις στην επάνοδο των τραπεζών, αλλά δεν μπορείς να αγνοήσεις το discount που σου κλείνει το μάτι. Ίσως καταλήξεις σε ζημιές, αλλά “χτυπώντας” με λίγα “πυρομαχικά”, ανοίγεις μια πόρτα χωρίς να χαρακτηριστείς μη σώφρον. Για όσους είναι κάτοχοι μετοχών, παρότι ρισκάρουν να χάσουν ότι έχει απομείνει, θα έλεγα πως δεν είναι σωστή η επιλογή του να πουλήσουν εδώ. Αφού δεν το έκαναν όσο έπρεπε, τώρα δεν είναι ανάγκη να “σκοτώσουν” την ελπίδα. Εννοείται πως η “σορτάκηδες” θα πρέπει να κλείνουν τις θέσεις τους, γιατί όποιος πάει για τα πολλά χάνει και τα λίγα.

eurobank_chart_2

Το timing μιας κίνησης είναι παράγοντας με τεράστια αξία. Εγώ παραδέχομαι πως στην στρατηγική μου δεν λαμβάνεται σχεδόν καθόλου υπόψιν. Όμως, η μελέτη των θεμελιωδών στην πράξη τις περισσότερες φορές με κάνει να μην απέχω πολύ από τους πυθμένες, παρότι η προσέγγισή μου δεν είναι χρονική. Χθες, για παράδειγμα, παρατηρούταν τεράστια ουρά πωλητών στο limit down, ενισχύοντας εκτιμήσεις πως το κόκκινο σερί θα έχει συνέχεια. Αν η μετοχή υποχωρούσε άλλο ένα 30-50%, προσωπικά θα συμμετείχα πιο ένθερμα στο στοίχημα του να αγοράσω. Για το φόβο του χασίματος του τρένου, σήμερα δεν θα ήταν άσχημο να γίνουν αγορές για το 30% του προϋπολογιζόμενου ποσού.

 Πολλοί μέτοχοι βλέποντας την ορμή της πτώσης, φοβούνται εξελίξεις τύπου ΑΤΕ ή ΤΤ. Είναι κάτι που δεν το βλέπω σε μια πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένη τράπεζα όπως η Eurobank. Τουλάχιστον προς το παρόν. Εκτός αν κρύβεται σκάνδαλο τεραστίου μεγέθους που αγνοώ. Τίποτα δεν αποκλείεται σε αυτή την ζωή.

 Υ.Γ. Στις συζητήσεις οι χαμένοι αναζητούν βοήθεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κρατιούνται να μην τα κάνουν όλα λαμπόγυαλο στην “διαβολική” τράπεζα. Θα τους πρότεινα πρώτα να σταθούν εμπρός από τον καθρέπτη. Είτε γνώριζαν πολύ καλά το καζίνο του οποίου την πόρτα άνοιγαν, είτε η άγνοιά τους ήταν εγκληματική. Κοιτάξτε τον καθρέπτη. Τότε αυτές οι ζημιές ίσως είναι οι τελευταίες.

*Τα παραπάνω  δεν συνιστούν σύσταση αγοράς ή πώλησης μετοχών.

Απάντηση