Alpha Natural Resources (ANR): Δεινόσαυρος ή πιεσμένο ελατήριο;

Δεινόσαυρος ή ελατήριο η μετοχή της ANRH Alpha Natural Resources (ANR) δραστηριοποιείται στην εξόρυξη άνθρακα στην Αμερική. Το τελευταίο διάστημα ολόκληρος ο κλάδος έχει πληγεί από την επανάσταση που έχει φέρει το φθηνό και καθαρό φυσικό αέριο από σχιστόλιθο, για λόγους που θα εξηγηθούν παρακάτω. Το αντίκτυπο για την εταιρεία και τη μετοχή είναι μεγάλο. Αυτό που θα ήθελε να γνωρίζει ένας ενδιαφερόμενος επενδυτής, είναι αν έχουμε εμπρός μας μια αναστρέψιμη κατάσταση, που δύναται να εκτινάξει την τιμή της μετοχής από τα χαμηλά της, ή αν βρισκόμαστε στην απαρχή της παρακμής για το φημισμένο ορυκτό.

Το γράφημα της μετοχής της Alpha Natural Resources. (Πηγή: ft.com)

Το γράφημα της μετοχής της Alpha Natural Resources. (Πηγή: ft.com)

Ας δούμε πως έχει η κατάσταση. Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έκαιγαν άνθρακα, άρχισαν να τον αντικαθιστούν με το νέο άφθονο και οικονομικό καύσιμο, όταν η τιμή του τελευταίου υποχώρησε κάτω από τα 2$/MMbtu. Αυτό έπληξε τη ζήτηση για άνθρακα και πίεσε προς τα κάτω την τιμή του. Στη συνέχεια, η επαναφορά του φυσικού αερίου σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, άρχισε να αναστρέφει το φαινόμενο της υποκατάστασης, γεννώντας ελπίδα. Εντούτοις, το πρόβλημα για τις εταιρείες που εξορύσσουν άνθρακα, παραμένει. Ο πρόεδρος Obama και η ΕPΑ (Environmental Protection Agency) έχουν κηρύξει τον πόλεμο στο “βρώμικο” καύσιμο, τώρα που οι εναλλακτικές επιλογές για ενεργειακή επάρκεια το επιτρέπουν. Οι αυστηρές προδιαγραφές για τις εκπομπές ρύπων, αναμένεται να οδηγήσουν περισσότερες από 200 μονάδες που βασίζονται σε αυτό σε κλείσιμο. Το γεγονός θα έχει πολύ σοβαρή επίπτωση στην ζήτηση του αγαθού και τους παραγωγούς του.

Ο θάνατος του άνθρακαΗ αγορά έχει αφουγκραστεί πόσο “σκούρα” είναι τα πράγματα για αυτούς, στέλνοντας στα τάρταρα τις μετοχές τους. Συγκεκριμένα, η ANR το 2008 είχε ξεπεράσει τα 100$/μετοχή, ενώ σήμερα βρίσκεται στα περίπου 6$. Η ανάκαμψη της οικονομίας και η καλή πορεία του χρηματιστηρίου δεν είναι αρκετή να ρίξει στάχτη στα μάτια των ανήσυχων επενδυτών. Προτιμούν να “σκοτώνουν” την εταιρεία για 1,3δις$ (η χρηματιστηριακή της αξία), παρότι ο ετήσιος τζίρος και τα ίδια κεφάλαιά της κινούνται και τα δύο στην περιοχή των 5δις$. Η συμπεριφορά τους δεν είναι παράλογη, αν σκεφτεί κανείς τις σοβαρές ζημιές που παράγονται. Μόνο για τα  δύο προηγούμενα έτη, συνολικά έφτασαν τα 3δις. Αν η αιμορραγία συνεχιστεί, η ANR δεν θα επιβιώσει και οι μετοχές της θα μετατραπούν σε κουρελόχαρτα.

Εξόρυξη άνθρακαΑν υπάρχει ένας λόγος να είναι κανείς αισιόδοξος, αυτός είναι να εξετάσει την ιστορία. Στα εμπορεύματα έχει δείξει, πως εκεί που οι τιμές τους πιέζονται δίχως ελπίδα, η κατάσταση άξαφνα και απρόβλεπτα αντιστρέφεται. Η συμπεριφορά αυτή οφείλεται στο ότι οι χαμηλές τιμές περιορίζουν την παραγωγή του πιεζόμενου αγαθού, πολλές φορές με βίαιο τρόπο π.χ. χρεοκοπία αδύναμων ή μη αποδοτικών παραγωγών. Ταυτόχρονα, μπαίνει η βάση για μελλοντική αύξηση της ζήτησης, αφού παίρνονται αποφάσεις με δεδομένη τη χαμηλή τιμή π.χ. χτίζονται μονάδες που θα μετατρέπουν το φθηνό άνθρακα σε υγρά καύσιμα, κάτι που με υψηλότερες τιμές δεν θα θεωρείτο βιώσιμο. Έτσι, συχνά μετά από λίγα χρόνια φτάνουμε να έχουμε έλλειψη του προϊόντος και υπερβολικά υψηλές τιμές. Το περίεργο με τις κρίσεις είναι, πως τη στιγμή που τις ζεις, σου δίνουν την εντύπωση της “δευτέρας παρουσίας”, εμποδίζοντάς σε να σκεφτείς τα παραπάνω ώστε να τις εκμεταλλευτείς.

Εγκαταστάσεις της ANRΑυτή ίσως είναι η μόνη αισιόδοξη και ελπιδοφόρα σκέψη, που μπορεί να οδηγήσει σε απόφαση αγοράς της επικίνδυνης μετοχής. Διαφορετικά, όλα τα υπάρχοντα στοιχεία και η ορθολογική τους ανάλυση, δεν αφήνουν περιθώριο για χαμόγελα. Δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε πραγματικά με μια τεκτονική αλλαγή στον ενεργειακό χάρτη των ΗΠΑ, που είναι πιθανό να οδηγήσει στον αργό θάνατο τον άνθρακα ως καύσιμο. Με τον ίδιο τρόπο που το αεροπλάνο αντικατέστησε το υπερωκεάνιο σταδιακά.

Η ANR κινδυνεύει σοβαρά, για αυτό συναντάται υπό τόσο μεγάλη έκπτωση. Μόνο μέσα από τη φιλοσοφική θεώρηση προκύπτει ελπίδα και νόημα για την αγορά της μετοχής της. Και πάλι, περισσότερο με την έννοια ενός επίφοβου στοιχήματος. Όχι μόνο για το αν ο κλάδος περάσει τον “κάβο”, αλλά και για το αν η ΑNR θα είναι με τους επιβιώσαντες σε αυτή την περίπτωση.

Το λογότυπο της ANRΓενικά, δεν θεωρώ ανώριμη την απόφαση αγοράς της μετοχής, αν ο επενδυτής της αφιερώσει ελάχιστο χώρο στο χαρτοφυλάκιό του, γνωρίζοντας πως μπροστά του έχει μια πολύ επιθετική επιλογή. Αν και προσωπικά, δεν με ικανοποιεί ιδιαίτερα ο λόγος ρίσκου-απόδοσης. Έτσι, δυσκολεύομαι να καταλήξω στην αγορά της.

Εσείς τι πιστεύετε; “Δεινόσαυρος” υπό εξαφάνιση, ή “πιεσμένο ελατήριο” έτοιμο να εκτονωθεί η Alpha Natural Resources;

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση για αγορά ή πώληση αξιών.

One comment on “Alpha Natural Resources (ANR): Δεινόσαυρος ή πιεσμένο ελατήριο;

  1. […] Resources:  Ίσως ή πιο επικίνδυνη επιλογή αγοράς από όλες (Δεινόσαυρος ή πιεσμένο ελατήριο). Συμπεριλήφθηκε στο χαρτοφυλάκιο, καθώς το προφίλ των […]

Απάντηση