Οι 5 Τρόποι να Χάσετε Χρήματα στο Χρηματιστήριο (Βίντεο)

του Δημήτρη Κουτσουμπού

Όπως σας είχα υποσχεθεί από την προηγούμενη ανάρτηση, ανέβασα το παρακάτω βίντεο που περιγράφει τους 5 τρόπους με τους οποίους ο κόσμος χάνει τα χρήματά του επενδύοντας σε μετοχές στο χρηματιστήριο. Το βίντεο περιέχει αληθινά παραδείγματα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις ιδέες που παρουσιάζονται.

Το βίντεο είναι στα Αγγλικά, αλλά θα έχει ελληνικούς υπότιτλους. Φροντίστε να τους ανοίξετε πρώτα αν αυτό απαιτείται.

Τα γραφήματα έχουν δημιουργηθεί στο Gurufocus:

Μπορείτε να το δοκιμάσετε δωρεάν για περιορισμένο χρόνο εδώ:

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συναλλαγή. Οι υπολογισμοί είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας και ενδέχεται να περιλαμβάνουν αστοχίες ή λάθη. Συνιστούν προσωπικές απόψεις που παρουσιάζονται για συζήτηση μεταξύ επενδυτών.

9 comments on “Οι 5 Τρόποι να Χάσετε Χρήματα στο Χρηματιστήριο (Βίντεο)

 1. Ο/Η Theodoros λέει:

  Great presentation. The example with the house shows exactly what is happening now with TESLA.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Ευχαριστώ Θοδωρή.

   Ακριβώς, η Tesla και πολλές άλλες.
   Δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως κάποια δε θα έχει εκείνη την εξέλιξη ώστε να δικαιολογεί αυτή την υψηλή αποτίμηση, αλλά φαίνεται απίθανο. Και φαίνεται πολύ απίθανο δεκάδες τέτοιες εταιρείες να έχουν κερδοφορίες τόσο δισεκατομμυρίων που να εξηγούν τις σημερινές τιμές.

   Έτσι, λοιπόν, η ομάδα των επενδυτών που δε ρωτάει την τιμή, θα πονέσει. Τώρα το πότε, αυτό δεν το γνωρίζουμε.

   Αλλά όσο πιο πολύ διαρκέσει αυτή η παραφροσύνη, τόσο πιο μεγάλος θα είναι και ο πόνος. Όχι μόνο γιατί οι τιμές θα είναι υψηλότερες, αλλά γιατί η αυτοπεποίθηση τους μέσα από τα ψεύτικα κέρδη θα τους ωθήσει να μπουν πιο βαθιά. Οι μνήμες του 99 δεν είναι τόσο μακρινές. Είναι;

 2. Ο/Η Investorblog λέει:

  Εσείς έχετε χάσει χρήματα στο χρηματιστήριο; Με τι τρόπους; Πείτε μας τις ιστορίες σας!

 3. Ο/Η Γιάννης Κολιός λέει:

  Δημήτρη, σωστές οι απόψεις σου. Πρόκειται για λάθη που τα έχουμε κάνει όλοι μας.

  Θα ήθελα να προσθέσω και άλλη μία κατηγορία που δεν νομίζω ότι χωράει στις υπάρχουσες. Είναι τα λεγόμενα “whisper stocks”, μετοχές δηλαδή που κάποιος μας τις σφύριξε “εμπιστευτικά” ότι θα τρέξουν. Ο έχων πληροφορία στο χρηματιστήριο χάνει, λέει ένα ρητό. Γι αυτό μεγάλη προσοχή.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Γιάννη,

   Σαφώς αυτό που αναφέρεις, και το ρητό, φαίνεται εύστοχο.

   Τώρα, αν το σκεφτείς, σαν αποτέλεσμα το “whisper stock”, θα οδηγήσει στη ζημιά με ένα τρόπο (π.χ. θα είναι υπερτιμημένο => overpaying)

   Από την άλλη αν το σκεφτείς βαθύτερα, όλη η ζημιά που μπορεί να προκύψει στο χρηματιστήριο έχει να κάνει με την αξία και την τιμή. Δηλαδή, το 1,2,3, θα μπορούσα να τα έχω συμπτύξει σε 1. Η αντίθετα το κάθε ένα από αυτά να τα αναπτύξω. Σαφώς, υπάρχουν ειδικές υπο-κατηγορίες, ή κατηγορίες που δεν ενσωματώνονται απόλυτα, όπως π.χ. η χρήση μόχλευσης.

   Και είναι περίεργο Γιάννη, γιατί πιστεύουν πως οι “μεγάλοι” έτσι βγάζουν, γιατί ξέρουν κάτι. Και έπειτα δυστυχώς νομίζουν πως “το μυστικό επιτυχίας” είναι να κάνουν ότι και οι “μεγάλοι”

 4. Ο/Η Κων/νος λέει:

  Κύριε Δημήτρη καλή σας ημέρα. Βλέποντας το βίντεο, μου δώσατε την ευκαιρία να θυμηθώ και εγώ τα δικά μου λάθη. Το πιο σημαντικό για μένα, είναι η διασπορά, αλλά και ότι δεν τοποθετούμε όλο το ποσό, που είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε, σε μία τιμή. Πιστεύω τελικά, πως έχει μεγάλη σημασία, να γνωρίζουμε τα θεμελιώδη στοιχεία μια εταιρίας, πριν επενδύσουμε, ώστε να γνωρίζουμε ποιά είναι η δίκαιη τιμή της.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Ναι κύριε Κωνσταντίνε. Γιατί αν έχεις κάνει την ανάλυση, κάτι έχεις να σκεφτείς.
   Να πεις αυτό θεωρούσα δίκαιο, για αυτό και αυτό. Να καταλήξεις στο “οι υποθέσεις μου ήταν λάθος” ή στο “δε θα σκοτώσω τις μετοχές μου, απλά και μόνο επειδή τις σκοτώνει η αγορά”.

   Αν δε σκέφτεσαι με όρους αξίας, πως θα σταθείς;
   Δεν αγοράζεις σπίτι, αυτοκίνητο χωρίς να το εξετάσεις και χωρίς να ρωτήσεις τι πληρώνεις. Το ίδιο δε πρέπει να ισχύει και για μια επιχείρηση;

 5. Ο/Η Θωμάς Π. λέει:

  Πολλοί επενδυτές αγοράζουν μετοχές αόριστα είτε γιατί απλά τους αρέσει το όνομα της μετοχής είτε γιατί χρησιμοποιούν προιοντα ή υπηρεσίες της εταιρείας είτε για άλλους συναισθηματικος λόγους.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Θωμά, το να αγοράζει κανείς εταιρείες που τις ξέρει, τις εμπιστεύεται ή που του αρέσουν τα προϊόντα της, αρχικά δεν είναι μια κακή ιδέα. Θα έλεγα πως είναι μια πολύ καλή ιδέα.

   Το πρόβλημα είναι πως σταματούν εκεί και πως δεν ψάχνουν περισσότερα. Δηλαδή, την οικονομική κατάσταση της εταιρείας (χρέη κτλ) και φυσικά την τιμή που πληρώνουν.

   Δηλαδή αν πεις αυτό το αμάξι είναι καλό αξιόπιστο, αξίζει να δώσεις οποιαδήποτε τιμή; Οπότε χρειάζεται πάντα εξέταση και ανάλυση.

Απάντηση