Οι 5 Βασικότερες μου Μετοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο (Βίντεο)

Ο Δημήτρης Κουτσουμπός παρουσιάζει τις 5 μεγαλύτερες του μετοχικές θέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, και περιγράφει τον τρόπο σκέψης πίσω από την επιλογή τους. Αποτελούν ενδιαφέρουσες υποτιμημένες μετοχές για όσους ακολουθούν τη φιλοσοφία του value investing, ή ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για αυτή.

Οι 5 Βρετανικές Μετοχές:

 1. BT Group ($BT.A): Σημαντικά υποτιμημένη, σταθερά κέρδη, μέρισμα υπό επανεκκίνηση, αλλά χρέος.
 2. Zytronic ($ZYT): Ακραία υποτιμημένη, μεγάλα περιθώρια, ταμειακά διαθέσιμα, κέρδη που έχουν πληγεί κρύβοντας την υποτίμηση, δημόσια πρόταση για αγορά ιδίων μετοχών.
 3. Creightons ($CRL): Υποτιμημένη για τις προοπτικές ανάπτυξης, υψηλή απόδοση κεφαλαίων, capital-light, καλό management, πιθανότητες πολλαπλασιασμού της αξίας.
 4. MS International ($MSI): Σημαντικά υποτιμημένη, ταμειακά διαθέσιμα, άσχημες κυκλικά συνθήκες προς αναστροφή, αυθεντικός Πρόεδρος.
 5. Central Asia Metals ($CAML): Υποτιμημένη, κυκλική με χαμηλό κόστος εξόρυξης και χαμηλό χρέος, άνοδος χαλκού σαν καταλύτης. (προσοχή! Η μετοχή διαπραγματεύεται σε λίρες, αλλά δημοσιεύει αποτελέσματα σε δολάρια)

Για την αγορά βρετανικών μετοχών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Interactive Brokers, και για να δείτε τα αποτελέσματα των εταιρειών για πολλά έτη το TIKR

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συναλλαγή. Οι υπολογισμοί είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας και ενδέχεται να περιλαμβάνουν αστοχίες ή λάθη. Συνιστούν προσωπικές απόψεις που παρουσιάζονται για συζήτηση μεταξύ επενδυτών.

9 comments on “Οι 5 Βασικότερες μου Μετοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο (Βίντεο)

 1. Ο/Η Investorblog λέει:

  Πως σας φαίνονται; Γνωρίζετε άλλες υποτιμημένες βρετανικές μετοχές;

 2. ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ!
  Παρόλα αυτά, αφού μπήκες στον κόπο να κάνεις το βίντεο θα άξιζε να επεκταθείς περισσότερο στην ανάλυση κάθε εταιρείας. Π.χ. γιατί η Zytronic παρουσίασε ζημιές και γιατί πιστεύεις ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί.
  Νομίζω ότι χάθηκε μια ευκαιρία για σοβαρή ανάλυση. Τα στοιχεία που δίνεις για κάθε εταιρεία είναι τόσο λίγα που πραγματικά δεν είναι ούτε καν “ορεκτικό”, είναι σαν τρέιλερ ταινίας που δεν θα δούμε ποτέ.

  Ξέρω όμως ότι προσπαθείς οπότε συγχαρητήρια για την προσπάθεια.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Τα κέρδη έχουν πληγεί γιατί λόγω της τρέχουσας κατάστασης έχουν χτυπηθεί κλάδοι τους οποίους η εταιρεία εξυπηρετεί. (π.χ. καζίνο). Για αυτό και θα επανέλθουν καθώς γυρίζουμε στην κανονικότητα.

   Όσον αφορά την αγορά ιδίων. Μια εταιρεία που έχει πολύ ρευστό όπως η Zytronic, συχνά δεν αντικατοπτρίζει αυτή την αξία γιατί οι μέτοχοι θα προτιμούσαν να λάβουν αυτή την αξία στο χέρι (π.χ. μέρισμα, επιστροφή κεφαλαίου). Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη διοίκηση, αυτό μέχρι και αρνητικό μπορεί να είναι, γιατί ο μέτοχος σου λέει, βγάζει κέρδη η εταιρεία, αλλά εγώ δεν τα γεύομαι.

   Σε αυτές, λοιπόν, τις περιπτώσεις η χρήση του ρευστού μπορεί να αποβεί θαυματουργή. Π.χ. Αν γίνει μια εξαγορά, η εταιρεία θα αυξήσει κατά πολύ την κερδοφορία. Στην περίπτωση της Zytronic έχουμε την καλύτερη δυνατή χρήση. Η εταιρεία αγοράζει τον ίδιο της τον εαυτό.

   Η διαδικασία αυτή σκοτώνει αξία, όταν οι εταιρείες το κάνουν για να σπρώξουν την τιμή τους προς τα πάνω, όπως συχνότερα γίνεται, αλλά δημιουργεί μεγάλη αξία όταν γίνεται καθώς η μετοχή είναι φθηνή.

   Δεν είναι λοιπόν που μόνο η εταιρεία, χρησιμοποιεί αυτό το ρευστό (ναι μεν φεύγει από μέσα, αλλά επιτέλους “φτουράει”), αλλά το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

   Έτσι, αν η δημόσια πρόταση πετύχει πλήρως, η εταιρεία θα έχει 43% χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση από πριν. Βάλε τώρα σε αυτή τη κεφαλαιοποίηση, η εταιρεία να γυρίσει σε 2-3εκ. κέρδη. Τα κέρδη και τα μερίσματα που θα μπορεί να δώσει θα είναι γιγαντιαία σε σχέση με αυτή τη μειωμένη χρηματιστηριακή αξία.

   Έγινε καθόλου πιο κατανοητό;

 3. Ο/Η Γιάννης Κολιός λέει:

  Καλησπέρα Δημήτρη! Η BT είναι της υπομονής τελικά! Με νύχια και με δόντια κρατιέμαι να μην τη δώσω. Τελευταία σαν κάτι πάει να κάνει, είδα και τον Buffett να αγοράζει τηλεπικοινωνίες οπότε παραμένω.

  Ψάχνοντας για λίγη διαφοροποίηση βλέπω ότι ο Monish Pabrai επένδυσε πρόσφατα στην Shinoken, μια εταιρεία ιαπωνική που ασχολείται με το real estate και συναφείς υπηρεσίες. Ο Pabrai δήλωσε ότι θα αλλάξει πορεία και από εκεί που έψαχνε υποτιμημένες εταιρείες του τύπου “Buy one dollar for fifty cents”, τώρα αναζητά τα λεγόμενα “spawners” που μπορεί να εξελιχθούν σε 100-baggers. Σε αυτή λοιπόν την προσπάθεια, πρώτη του επιλογή είναι η Shinoken. Εσύ τυχαίνει να γνωρίζεις αυτή την εταιρεία? Πώς σου φαίνεται αυτή η μεταστροφή προς την αναζήτηση 100-baggers?

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Γιάννη,

   Η επένδυση είναι της υπομονής. Το θεωρώ πολύ επιζήμιο για έναν επενδυτή να πουλάει επειδή κάτι ανέβηκε, έπεσε ή έμεινε σταθερό για καιρό.

   Για να δουλέψει μια στρατηγική, κανείς πρέπει να ξέρει γιατί έχει αγοράσει και τι είναι αυτό που θα τον κάνει αν πουλήσει. Αν έχει αγοράσει γιατί κυνηγά την τιμή, τουλάχιστον ας το ξέρει και πράττει αναλόγως. Προσωπικά δεν αγοράζω περιμένοντας την τιμή να ανέβει, το ξέρω, για αυτό και δεν νιώθω ανυπομονησία. Βασικά πάντα θέλω ένα μέρος των μετοχών μου να μένει φθηνό (εφόσον κάτι κακό δεν έχει συμβεί). Αν όλα όσα πιστεύω πως αξίζουν ακριβύνουν, και να πουλήσω, τι θα τα κάνω το λεφτά μετά;

   Αν με ρωτήσεις, θα προτιμούσες η BT αύριο να είναι στα 100p ή στα 200p. Χωρίς σκέψη θα σου έλεγα στα 100p (αν η εταιρεία είναι καλά).

   Φαίνεται πως ο Pabrai, όπως και άλλοι επενδυτές καταλήγουν να απομακρύνονται από το “buy one dollar for fifty cents”. Το κάνουν βέβαια μετά από 30 χρόνια επένδυσης. Σίγουρα δεν μπορώ να συσχετιστώ ακόμα με αυτό το στάδιο. Εύκολα μπορείς να λες, θα βρω τις εταιρείες που όσο και να τις πληρώσεις φθηνές είναι, αλλά δύσκολο να το κάνεις επιτυχημένα. Όπως και να έχει, είναι ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς το πως σκέφτονται όλοι αυτοί οι επενδυτές.

   Πάντως το πρώτο στάδιο είναι κανείς να καταλάβει πως αγοράζει επιχειρήσεις και το ενστερνιστεί. Αν περάσει αυτό το στάδιο, δε θα ενθουσιάζεται με την άνοδο τον τιμών. Αν δεν περάσει από αυτό το στάδιο (συνήθως λόγω χαρακτήρα, όχι κακού χαρακτήρα, αλλά διαφορετικού χαρακτήρα), ποτέ δε θα καταλάβει ούτε το στάδιο 2, ούτε το στάδιο 3, ούτε εκεί που έχει φτάσει ο Buffett, ή ο Sleep, ή ο Pabrai. Μπορεί να βλέπει το τι κάνουν, αλλά δε νομίζω πως θα καταλαβαίνει πραγματικά το τι κάνουν.

   Πολύ διδακτικά και ωραία είναι τα γράμματα του Nicholas Sleep πάνω σε αυτό που λες. Τα έχεις διαβάσει;

   • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

    Σαν πρακτική παρατήρηση, να πω πως όποτε έχω πάρει κάτι σε τιμή ευκαιρίας, κατά μέσο όρο παίρνει ας πούμε 2-5 χρόνια, για να πιάσει την τιμή που θεωρώ δίκαιη….Σε ένα ποσοστό των επιλογών θα είμαι λάθος. Αλλά φαντάζεσαι για αυτές που είμαι σωστός, στον 1 χρόνο να έχω κουραστεί και να πουλάω; Τότε στο λάθος θα έχανα, και στο σωστό δε θα κέρδισα.

    Ο ένας χρόνος, μου φαίνεται πολύ λίγος. Καταλαβαίνω πως μπορεί να νιώθεις έτσι, αλλά δεν το συμμερίζομαι…Τώρα σωστή, λάθος επιλογή η BT, αυτό θα το μάθουμε μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Αντέχεις τόσο; χαχα!

    • Ο/Η Γιάννης Κολιός λέει:

     Δημήτρη έχεις απόλυτο δίκαιο σε αυτά που λες. Προφανώς παρασύρθηκα από την απότομη άνοδο της Royal Mail, η οποία πήγε 4 φορές πάνω σε ένα χρόνο και περίμενα κάτι ανάλογο κι εδώ.

     Για μένα η BT είναι καλή επιλογή και πιστεύω ότι θα πάει καλά. Έχει καλούς αριθμοδείκτες P/E, EV/EBITDA ακόμη και το NET debt/EBITDA θεωρείται αποδεκτό. Πάντως αν δεις το μακροπρόθεσμο διάγραμμα θέλει όντως κάπου 2-5 χρόνια για να κάνει τόσο μεγάλες κινήσεις. Και θα είμαστε και για ένα χρόνο ακόμα, αν θυμάμαι καλά, σε αναστολή μερίσματος, το οποίο αποθαρρύνει τους επενδυτές.

     Πάντως, πλέον έχω πάψει να ακολουθώ τυφλά επιλογές άλλων και μπαίνω μετά από πολύ ψάξιμο με καθαρά δική μου απόφαση. Αυτό με κάνει να έχω το σθένος να διακρατώ και για μεγάλη διάρκεια αλλά και σε έντονες διακυμάνσεις.

     Τα γράμματα του Sleep τα έχω ακουστά αλλά δεν τα έχω διαβάσει. Θα τα αναζητήσω και θα το βάλω στη σειρά κι αυτό. Τα δύο τελευταία βιβλία που διάβασα ήταν το “The Dhandho investor”  του Pabrai και το “The little book that still beats the market” του Greenblatt. Τώρα περιμένω το “Common stocks and uncommon profits” του Fisher και για τη συνέχεια σκέφτομαι το “100-baggers” του Mayer, το οποίο πρέπει να είναι παρόμοιο με τα γράμματα του Sleep.

     Τέλος, ο Pabrai είπε ότι αυτή η αλλαγή που σκοπεύει να κάνει είναι σαν να προσπαθεί κανείς να στρίψει ένα αεροπλανοφόρο. Θέλει χρόνια για να μπορέσει να γίνει σωστά όλη αυτή η αλλαγή των θέσεων αλλά κυρίως του mentality.

     • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

      Γιάννη,

      Το έχω διαβάσει το 100 baggers. Δίνει ωραίες παραστάσεις, αλλά π.χ. δεν διαχωρίζει, ή τεκμηριώνει πως πετυχαίνονται οι μεγάλες ετησιοποιημένες υπεραποδόσεις. Σκέψου και πως μια καλούτσικη επιλογή, ή καλούτσικη διαχείριση χαρτοφυλακίου μπορεί να δώσει ένα 100χ μέσα στις δεκαετίες. Οπότε θα έλεγα ωραίο για τις ιστορίες, αλλά θα προτιμούσα να το έχει γράψει ένα επενδυτής που εστιάζει στα συστατικά.

      Βασικά στο να πλουτίσει κανείς από τις μετοχικές επενδύσεις, πέρα από το αρχικό κεφάλαιο που είναι μια διάσταση, έχουμε άλλες δυο. Το ένα είναι πόσα χρόνια θα αφήσεις να γίνεται το compounding, όπου τα θαύματα γίνονται όταν καθώς τα χρόνια κυλάνε, και το άλλο η ετησιοποιημένη απόδοση. Π.χ. το 10% από το 20% απέχει δραματικά. Το ίδιο και τα 20 από τα 40 χρόνια διακράτησης. Στο βιβλίο δε διαχωρίζονται τα δύο και δεν αναλύονται διεξοδικά. Οπότε δε με εντυπωσίασε σαν ανάλυση, αλλά το χάρηκα για τις ιστορίες που έμαθα.

      Του Sleep τα γράμματα είναι πολύ διδακτικά και όμορφα γιατί καταγράφει τις απόψεις του και τεστάρεται από το μέλλον. Το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από το να έρχεται και να βλέπει τα πράγματα σαν ιστορία κατόπιν εορτής..

      Αυτό που είναι διδακτικό στην ιστορία του Sleep, είναι πως ήδη όταν ξεκινά, έχει συνειδητοποιήσει τη δύναμη της ποιότητας. Οπότε σου λέει, το καλό θα αυξήσει τις ταμειακές ροές στο μέλλον, και αξίζει να το πληρώνεις κάτι παραπάνω. Μέσα στη δεκαετία, και παρά τα καλά του αποτελέσματα μεταμορφώνεται. Και σου λέει, κάποια διαμάντια που μόνο εσύ μπορείς να τα αναγνωρίσεις, μέσα από τη μεγάλη εμπειρία, και είσαι σίγουρος πως είναι διαμάντια, οι μελλοντικές τους ταμειακές ροές είναι τόσο μεγάλες, και η αξία τους τόσο μεγάλη, που αξίζει να δώσεις και τιμές που φαίνονται υπερβολικές, και πως τέτοιες εταιρείες δεν τις πουλάς ποτέ.

Απάντηση