13 Χρόνια Πριν: Ανασκόπηση του Πρώτου μου Επενδυτικού Άρθρου (Βίντεο)

Σε αυτό το βίντεο ο Δημήτρης Κουτσουμπός επιστρέφει στο άρθρο που έγραψε 13 χρόνια πριν, και αναφέρεται στα μαθήματα που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία.

Το βίντεο είναι στα Αγγλικά, αλλά θα έχει ελληνικούς υπότιτλους. Φροντίστε να τους ανοίξετε πρώτα αν αυτό απαιτείται.

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συναλλαγή. Οι υπολογισμοί είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας και ενδέχεται να περιλαμβάνουν αστοχίες ή λάθη. Συνιστούν προσωπικές απόψεις που παρουσιάζονται για συζήτηση μεταξύ επενδυτών.

3 comments on “13 Χρόνια Πριν: Ανασκόπηση του Πρώτου μου Επενδυτικού Άρθρου (Βίντεο)

  1. Ο/Η Investorblog λέει:

    Ποια είναι τα μαθήματα τα οποία έχετε μάθει από το δικό σας παρελθόν;

  2. Ο/Η ΣΩΤΗΡΗΣ λέει:

    Καλησπέρα,
    το πρώτο μεγάλο λάθος που έκανα στις αγορές είναι το εξής:
    Τον Ιούνιο του 2015 αγόρασα ΕΤΕ στην λογική ότι θα επέλθει συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΕΕ. Ήμουν βέβαιος κάνοντας ανάλυση των πολιτικών γεγονότων εκείνης της χρονιάς. Η συμφωνία επήλθε εγώ όμως έχασα χρήματα με τον τρόπο που όλοι θυμόμαστε.
    Δύο μαθήματα για κάποιον που τότε είχε σχετικά μικρή πείρα στις αγορές:
    1. Αυτό που έκανα στην πραγματικότητα τότε ήταν να παίξω ένα στοίχημα. Ποτέ δεν παίζουμε στοιχήματα στις αγορές στην λογική του άσπρου-μαύρου.
    2. Είχα την λογική ότι οι αγορές θα ακολουθήσουν το πολιτικό γεγονός (συμφωνία). Στην πραγματικότητα αυτό έγινε, αλλά σε πολύ μεταγενέστερους χρόνους (2017 και μετά). Μπορεί τα πολιτικά γεγονότα να καθορίζουν μερικές φορές την πορεία των αγορών, ωστόσο ο χρόνος κυλά διαφορετικά στην πολιτική και στις αγορές και μέσα εκεί μπορεί να την πατήσεις.

    Ευχαριστώ

    • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

      Σωτήρη σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

      Η δική μου παρατήρηση σε αυτό είναι πως η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου είναι σημαντική. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι μια καλή ιδέα το χαρτοφυλάκιο να αποτελείται μόνο από μια μετοχή, ή ένα κλάδο μετοχών (π.χ. τράπεζες)

      Έπειτα, στα χρηματιστήρια έχουμε διακυμάνσεις των μετοχών, που δε μπορούμε να προβλέψουμε. Η μακροπρόθεσμη διακράτηση εταιρειών καλών, σε λογικές αποτιμήσεις είναι αυτό που φέρνει τα κέρδη και όχι το timing της αγοράς.

      Τέλος, όπως λες ο χρόνος κυλά διαφορετικά στην πολιτική και στις αγορές. Όταν ως πιο έμπειροι επενδυτές μπαίνουμε στη διαδικασία να αγοράσουμε μια συγκεκριμένη μετοχή, βοηθά το να ακολουθούμε κάποια λογική βήματα.

      π.χ. το, “πολιτική συμφωνία > κέρδη για μετοχές”, ενέχει λογικά άλματα

      Η διαδικασία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ερωτήσεις όπως:
      – Ποια είναι η εταιρεία και πως βγάζει κέρδη; Ποιοί κίνδυνοι υπάρχουν να σταματήσει να βγάζει κέρδη, ή να χρεοκοπήσει, να να προχωρήσει σε επιζήμια ΑΜΚ για τους μετόχους
      – Είναι η τιμή που πληρώνω λογική σύμφωνα με τις προοπτικές, τα ρίσκα και τη μελλοντική κερδοφορία της εταιρείας;

      Για όσους δεν έχουν την θέληση να προχωρήσουν σε αυτές τις λεπτομέρειες, η βοήθεια κάποιου καλού επαγγελματία είναι αυτό που χρειάζεται.

Απάντηση