Τι συμβαίνει με τη μετοχή της ΑΛΦΑ; Ποια η στρατηγική για κέρδη;

Το ελληνικό χρηματιστήριο χορεύει στους ρυθμούς των ΑΜΚ των τραπεζών. Πρώτη στο χορό η ΑΛΦΑ, η λιγότερο ρημαγμένη από τις επισφάλειες και τα ελληνικά ομόλογα. Αυτό που είναι εμφανές, είναι πως γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας, ώστε το μάρμαρο της επιτυχίας των ΑΜΚ να το πληρώσει η “μαρίδα”. Για το λόγο αυτό έχουν επιστρατευθεί όλα τα μέσα: ΜΜΕ, αμοιβαία κεφάλαια, χρηματιστηριακές.

 

 

Η κατάσταση αυτή, όπως πολλές φορές έχει αναφερθεί προφητικά από το Investorblog, μαζί με το κάψιμο των αδαών, δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες για τους συνετούς.

 

 

 

Μετά το κόψιμο του δικαιώματος, η μετοχή της ΑΛΦΑ κινείται πάνω από τα 60λετπα. Πλέον η μετοχή δεν ενσωματώνει την αξία των δικαιωμάτων ή των warrants, έτσι είναι πολύ πιο απλός ο υπολογισμός της αξίας της μετοχής. Η ανακεφαλαιοποιμένη τράπεζα θα αποτελείται από 10.922.906.012 μετοχές. Έτσι, η χρηματιστηριακή της αξία στα 65 λεπτά θα ισούται με 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

 

 

Αξίζει η ΑΛΦΑ αυτή την κεφαλαιοποίηση; Από τα αποτελέσματα τριμήνου προέκυψαν σημαντικά κέρδη από την ενσωμάτωση της Εμπορικής. Έτσι η καθαρή θέση των μετόχων προς το παρόν κινείται στα 3,658 δις. Αν προσθέσουμε και τα αντληθέντα κεφάλαια της ΑΜΚ (4,571 δις), τότε η εσωτερική αξία της μετοχής ξεπερνά ελάχιστα τα 8δις. Αυτό σημαίνει πως αν δούμε τα πράγματα από καθαρά λογιστική σκοπιά, η μετοχή της ΑΛΦΑ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με μικρό discount.

 

 

 

Το όλο μυστικό, όμως, στους υπερμοχλευμένους ισολογισμούς των τραπεζών κρύβεται στο τι εκτίμηση μπορεί να κάνει κανείς για τις μελλοντικές επισφάλειες, που είναι το κλειδί για τα μελλοντικά κέρδη. Λόγω αυτών των ανησυχιών, διεθνώς οι τράπεζες διαπραγματεύονται στο 0,5-0,6 της λογιστικής τους αξίας. Αν πιστεύετε πως ακόμα κρύβονται “μαύρες” τρύπες στον ισολογισμό της ΑΛΦΑ, σε αυτά τα επίπεδα η μετοχή είναι ακριβή.

 

 

 

Εδώ υπάρχει ένα ακόμα δεδομένο. Τα warrants και η χαμηλή τιμή εξάσκησης τους, θα δημιουργούν μεγάλη αντίσταση στη μετοχή σε μακροχρόνιο επίπεδο. Έτσι, ακόμα και αν η μετοχή της ΑΛΦΑ αξίζει περισσότερο, θα είναι δύσκολο να “κρατιέται” πάνω από την τιμή της αύξησης. Εκτός, αν δούμε κέρδη και μεγάλη αναστροφή επισφαλειών. Τότε, μέχρι το τέλος, τα warrants θα έχουν εξασκηθεί και το ΤΧΣ δεν θα μείνει φορτωμένο με τα δισεκατομμύρια μετοχές. Βλέποντας πιο κοντά, η αναζήτηση ρευστότητας από τους μαριδαίους για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ και η ανάγκη εξαργύρωσης της μεγάλης αξίας που έχει θεωρητικά συσσωρευθεί στα δικαιώματα, που ακόμα δεν διαπραγματεύονται, θα δημιουργήσει αργά ή γρήγορα πίεση στη μετοχή.

 

 

 

Αυτό που με κρατά, είναι πως στις περιπτώσεις ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, αν επαναληφθεί το σκηνικό, το σορτάρισμά τους θα είναι περισσότερο ασφαλές. Οπότε, σκέφτομαι να χαλάσω λίγα πυρομαχικά τώρα στην ΑΛΦΑ και να περιμένω τους τυφλωμένους από επιτυχία μαρδαίους στην ΕΤΕ.

 

Απλά χρειάζεται προσοχή! Όταν τα χιλιάδες πρόβατα τρέχουν μπουλούκι, αν βγεις με μιας μπροστά τους θα ποδοπατηθείς. Μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου τώρα Short στην ΑΛΦΑ, ενίσχυση της θέσης αν η μετοχή τρελαθεί προς τα πάνω, και φύλαγμα εφοδίων για τη μεγάλη μάχη της ΕΤΕ! Έτσι, διαμορφώνω τη δική μου στρατηγική.

 

Άργα η γρήγορα τα πρόβατα θα κουραστούν και θα σφαχτούν!

 

 

 

 

 

 

 

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης αξιών.

3 comments on “Τι συμβαίνει με τη μετοχή της ΑΛΦΑ; Ποια η στρατηγική για κέρδη;

  1. Ο/Η ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ λέει:

    Τωρα η αλαφα έχει γίνει καζίνο υποτημιτικής κερδοσκοπίας

  2. Ο/Η ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ λέει:

    Πράγματι κάνει φοβερούς όγκους αλα οπωσ φαίνεται είναι γυρίσματα, σορταρίσματα και μπουλαρίσματα πουλάνε μεταξύ τους ακριβά , φοβίζουν και ξαναγοράζουν φθηνά

  3. Ο/Η ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΝΤΑΣ λέει:

    Είναι φοβεροί αυτοί στην αλφα η μετοχή εχει συμπεριφορά χαλυβδόφυλλων!!!!!!!!!!!!!!!!!

Απάντηση