Η μετοχή Νηρέα απογειώθηκε, το Γαλαξίδι περιμένει!

Ο μετοχή Νηρέα απογειώθηκε, το Γαλαξίδι περιμένει...του Δημήτρη Κουτσουμπού

Οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν έναν ιδιαίτερο κλάδο για το ελληνικό χρηματιστήριο. Είναι από τους λίγους παραγωγικούς και εξωστρεφείς που έχουν απομείνει μεν, με πολλά προβλήματα και επιθετικά χαρακτηριστικά δε, όπως μαρτυρούν οι αποτιμήσεις και οι διακυμάνσεις. Το 2015 αποδείχτηκε κομβικό, μιας και είχαμε την ανακεφαλαιοποίηση των δανείων τους να συμπίπτει με την ανάκαμψη τιμών πώλησης του προϊόντος τους. Ειδικά η μετοχή του Νηρέα (ΝΗΡ), ακολουθούμενη από αυτή της Σελόντα (ΣΕΛΟ), έχει επιδοθεί σε ένα ξέφρενο ράλι τις τελευταίες μέρες. Αντίθετα, η Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες (ΓΑΛΑΞ), που δε χρειάστηκε κεφαλαιακή ενίσχυση, το τελευταίο έτος έχει χάσει το ήμισυ της αξίας στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών. Το φαινόμενο αυτό, δε γίνεται να μη τραβά τη προσοχή του Value Investor.

Η συμπεριφορά της μετοχής του Νηρέα σε σχέση με το ΓΔ από τότε που αναφέρθηκε ως μετοχή για τολμηρούς στο Investorblog (πηγη: ft.com)

Η συμπεριφορά της μετοχής του Νηρέα σε σχέση με το ΓΔ από τότε που αναφέρθηκε ως μετοχή για τολμηρούς στο Investorblog (πηγη: ft.com)

Το 2013 στο “Νηρέας: Μετοχή για Τολμηρούς”, παρότι η μετοχή ήταν πάνω από τα 40λεπτά, τη καλοέβλεπα ως μια επιθετική επιλογή. Τελικά, η ανάκαμψη των τιμών στο τσιπουρολάβρακο άργησε και το dilution ήταν προ των πυλών με αποτέλεσμα η μετοχή να έχει υποχωρήσει στα 20 λεπτά.

Πορεία Μετοχής Νηρέα Α

Καθώς μια ΑΜΚ και το συνεπαγόμενο dilution φαίνονται όλο και πιο πιθανά, η μετοχή του Νηρέα συνεχώς κατηφορίζει… (πηγή: ft.com)

Είχε έρθει η στιγμή της αποδοχής της ήττας. Έτσι, το 2014 επανήλθα υπό τον τίτλο- “Dilution: Θα πλήξει τους μετόχους των ιχθυοκαλλιεργειών;”, αποδεχόμενος πως το θετικότερο σενάριο είχε κάνει φτερά, αλλά πως η μετοχή θα διέσωζε πιθανότατα αξία. Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Το ότι ο Νηρέας θα χρειαστεί τελικά κεφαλαιοποίηση χρεών είναι μια κακή εξέλιξη από την άποψη ότι ακυρώνει το σενάριο πολύ μεγάλης απόδοσης για τους τολμηρούς, αφού όπως είπαμε, μια ΑΜΚ τείνει να μετριάζει την υποτίμηση επί των ιδίων κεφαλαίων. Αλλά εδώ το dilution δεν ισοπεδώνει τις αξίες. Τίποτα δεν είναι βέβαιο, αλλά μη σας φανεί περίεργο αν δούμε τη χασούρα των μετόχων να βάζει φρένο. Προϋπόθεση, να μην έχουμε παραγωγή νέων ζημιών.

Μετά την κεφαλαιοποίηση των δανείων οι τράπεζες βρέθηκαν στο τιμόνι, αλλά ευτυχώς με τιμή ΑΜΚ 0,30€/μετοχή οι παλαιοί μέτοχοι δεν έχασαν τα πάντα. Κράτησαν το 25% περίπου του ανακεφαλαιοποιημένου Νηρέα. Πάραυτα, λόγω του κακού κλίματος στη χώρα, η μετοχή σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του 2015 παρέμεινε κάτω από τα 10λεπτά. Τον Αύγουστο είδαμε μέχρι και τιμή κλεισίματος 6,6 λεπτών, που παρέπεμπε σε χρηματιστηριακή αξία ύψους περίπου 5,5εκ., όταν οι ετήσιες πωλήσεις του ομίλου κινούνται κοντά στα €200εκ.!

Η μετοχή του Νηρέα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα...

Η μετοχή του Νηρέα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα…

Για το λόγο αυτό στο “Πολιτική & Ελληνικό Χρηματιστήριο 2016”, στα τέλη Φλεβάρη, ανέφερα το Νηρέα, μαζί με Σελόντα & Γαλαξίδι, στις επιθετικές μετοχές που μου αρέσουν οι αποτιμήσεις τους. Από τότε, ειδικά τις τελευταίες μέρες, στις μετοχές της Σελόντα και του Νηρέα έχουν σπάσει τα φρένα!

Και ο Νηρέας ξυπνά από το λήθαργο!

Και ο Νηρέας ξυπνά από το λήθαργο!

Και ενώ οι δύο κορυφαίες μετοχές του κλάδου κάνουν πάρτι, η μικρότερη Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες, όχι απλά έχει μείνει πίσω, αλλά παρουσιάζει ετήσια πτώση σχεδόν 50%.

Οι μετοχές των Γαλαξίδι & Νηρέα το τελευταίο 12Μ (πηγή: ft.com)

Οι μετοχές των Γαλαξίδι & Νηρέα το τελευταίο 12Μ (πηγή: ft.com)

Οι ετήσιες πωλήσεις της δείχνουν πως το μέγεθός της είναι περίπου το ¼ από αυτό του Νηρέα, όμως το χρηματιστήριο με βάση τα κλεισίματα της Παρασκευής, την αποτιμούν περίπου 20 φορές χαμηλότερα! Η κεφαλαιοποίηση της είναι μόλις €3,8εκ. στα 27 λεπτά/μετοχή, έναντι €81,2εκ. του Νηρέα.

Θεμελιώδη Νηρέα VS Γαλαξίδι: Στο γραφικό φαίνονται παραστατικά οι Χρηματιστηριακή Αξία, Πωλήσεις, Ίδια Κεφάλαια και οι αριθμοδείκτες p/bv & p/sales

Θεμελιώδη Νηρέα VS Γαλαξίδι: Στο γραφικό φαίνονται παραστατικά οι Χρηματιστηριακή Αξία, Πωλήσεις, Ίδια Κεφάλαια και οι αριθμοδείκτες p/bv & p/sales

Σήμερα στις χρηματαγορές του εξωτερικού, οι περισσότερες εταιρείες διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής/πωλήσεων μεγαλύτερο από τη μονάδα. Ο Νηρέας, παρά την εκρηκτική άνοδο, διαμορφώνει δείκτη Τιμής/Πωλήσεων (P/Sales): 0,43. Όμως, τον βαραίνει η αβεβαιότητα στη χώρα, οι φόβοι υποτροπιασμού, αφού μόλις βγήκε από την εντατική, και το γεγονός πως οι τιμές των ψαριών δεν θα μείνουν για πάντα στη κορυφή. Όπως, τότε περιμέναμε ανάκαμψη την περίοδο Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειεςτων ισχνών αγελάδων, τώρα ζούμε τη χρυσή εποχή που αργά ή γρήγορα θα τελειώσει. Ναι μεν, δε θα μου έκανε εντύπωση να δω το Νηρέα σε ακόμα υψηλότερες τιμές, αλλά ως επενδυτής θα σκεφτόμουν μερική ή ολική κατοχύρωση των κερδών σε αυτά τα επίπεδα. Ειδικότερα, εφόσον θεωρώ πως άλλες μετοχές είναι πολύ φθηνότερες και ασφαλέστερες.

Αντίθετα, το Γαλαξίδι μου έχει προξενήσει μεγάλη προσοχή. Σίγουρα μικρότερες εταιρείες κρύβουν μεγαλύτερους κινδύνους και οι μετοχές τους αντιμετωπίζουν ζητήματα εμπορευσιμότητας, αλλά θεωρώ πως αξίζει την προσοχή. Η μετοχή του Νηρέα απογειώθηκε, το Γαλαξίδι ακόμα περιμένει… Η εκτίμηση για το μέλλον δική σας!

Δημήτρης Κουτσουμπός

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών.

11 comments on “Η μετοχή Νηρέα απογειώθηκε, το Γαλαξίδι περιμένει!

  1. Ο/Η Petros λέει:

    Δημήτρη,

    Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον το άρθρο σου. Στάθηκα λίγο στο σχόλιο σου ότι οι περισσότερες μετοχές στο εξωτερικό είναι οσον αφορά τον δείκτη Χρ. Τιμή / Πωλήσεις κοντά στην μονάδα. Αυτό δείχνει και τι τεράστια δυναμική έχει το ελληνικό χρηματιστήριο, αν φυσικά πλησιάσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον που ισχύει στα ξενα χρηματιστηρια. Οσον αφορά το Γαλαξίδι, είναι απίστευτο πόσο πίσω έχει μείνει. Βέβαια, αν η άνοδος του Νηρέα και Σελόντα είναι φούσκα (πιθανόν να γινει αν η τιμή του τσιπουρολάβρακου όπως λές πέσει ξανά), τότε υπάρχει ο κίνδυνος να σκάσει η φούσκα, πριν το Γαλαξιδι προλαβει να πάρει την αποτίμηση που δικαιούται. Αραγε ποιοι ανεβαζουν την μετοχη Νηρεα κ Σελοντα? Σε κάθε περιπτωση λέω να δοκιμασω ενα ..dip Γαλαξίδι πιο πολυ για να γνωρισω τον κλάδο

    • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

      Καλημέρα Πέτρο,
      όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο γενικά και το δείκτη Πωλήσεων/Κέρδη, έχω να παρατηρήσω τα εξής. Ισχύει αυτό που λες, αλλά έχουν τους εξής κινδύνους. Α) Τα πράγματα στην Ελλάδα να μη εξελιχθούν αίσια, Β)Οι χρηματαγορές του εξωτερικού που βρίσκονται σε φάση υπερτίμησης να επιστρέψουν σε λογικότερες αποτιμήσεις.

      Τώρα για το ποιοί ανεβάζουν μια μετοχή, προσωπικά ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για αυτό. Εκεί είναι πολύ εύκολο να γίνεις αντικείμενο παραπληροφόρησης. Ούτως ή αλλως, είναι ζήτημα γενικότερης στρατηγικής μου να εξετάζω τη κάνει η εισηγμένη και όχι τι κάνουν οι άλλοι.

      Πάντως αυτό που λες να γνωρίσω τον κλάδο….συμφωνώ με αυτή τη λογική. Συχνά, όταν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για μια εισηγμένη, ανοίγω μια πολύ μικρή θέση, για να είναι στα ραντάρ μου. Γιατί μετοχή που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιό σου, την παρακολουθείς ουσιαστικά. Αυτή που είναι εκτός, δεν λαμβάνει πάντα τη σοβαρή προσοχή σου.

  2. Ο/Η Panos λέει:

    Καλησπέρα Δημητρη
    Συγχαρητήρια για το άρθρο σου
    Όντως εχει μεινει πισω η μετοχή σε σχεση με τις αλλες δυο…ειναι δηλαδη υποτιμημένη ή απλα οι αλλες δυο εχουν αποτίμηση φούσκας;
    Επειδη ξερω οτι τον γνωρίζει πολυ καλα τον κλάδο θα ηθελα σε παρακαλω να σχολιάσεις τον ισολογισμό του Γαλαξίδι αλλα και των άλλων δυο

    • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

      Καλημέρα Πάνο,
      στον κλάδο έχω εργαστεί στο παρελθόν. Άρα, Inside πληροφορία δεν έχω, αλλά και αν είχα δεν θα τη διοχέτευα ποτέ, για λόγους αρχής. Αλλά ναι, μπορώ να έχω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι είναι η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια.

      “Φούσκα” και “Φούσκες” με την έννοια του 1999 στο ελληνικό χρηματιστήριο γενικά δεν νομίζω πως έχουμε. Ακόμα και αυτές που είναι οι πιο ακριβές, απλά ίσως είναι σε κανονική αποτίμηση. Με αυτή την έννοια υπάρχει υπερβολή, γιατί κάποιες μετοχές αντιμετωπίζονται λες και είναι στη Γαλλία ή τη Γερμανία, ενώ η Ελλάδα έχει επιπλέον ρίσκα. Όμως φούσκα με την έννοια της φούσκας, όπου διαπραγματεύονται 3-4 φορές και βάλε στις πωλήσεις, τα ίδια κεφάλαια και με p/e μεγαλύτερο του 20, γενικά δεν έχουμε εδώ.

      Σε γενικές γραμμές στην ιχθυοκαλλιέργεια είναι λογικό να έχεις αυξημένα αποθέματα καθώς τα ψάρια μένουν κάτι λιγότερο από 2 χρόνια στα κλουβιά. Για τον ίδιο λόγο είναι απαραίτητος και ο υψηλός δανεισμός έναντι αυτών των μεγάλων βιολογικών αποθεμάτων. Τώρα για συγκεκριμένες εξηγήσεις, καλό θα ήταν να πάρεις τηλέφωνο την εξυπηρέτηση μετόχων.

      Πάντως, τα αποθέματα είναι ο βασικός λόγος που δεν κοιτάω την κερδοφορία που είναι ευαίσθητη στο τεράστιο μέγεθος των αποθεμάτων. Αν δεις π.χ. ιστορικά τον ισολογισμό του Νηρέα, θα δεις πως τις χρονιές με τις μεγάλες ζημιές, ουσιαστικά μείωση της αξίας των αποθεμάτων υπήρξε και δεν συνοδεύτηκε από αρνητικές ταμειακές ροές.

      Βέβαια, καταλαβαίνω τι ενδεχόμενο σε απασχολεί. Αν π.χ. σε μια δανεισμένη εταιρεία, τα αποθέματα είναι υπερτιμημένα ή ευαίσθητα σε απομείωση, τα αρνητικά ίδια κεφάλαια δεν είναι μακριά.

      Για να έχεις συγκεκριμένες απαντήσεις, καλό είναι να επιχειρήσεις να ρωτήσεις τις ίδιες τις εταιρείες και από εκεί να βγάλεις τα συμπεράσματά σου.

      Για αυτό και η σύγκρισή μου έγινε στη βάση στοιχείων που δείχνουν το μέγεθος. Φυσικά, ο σοβαρός επενδυτής θα πρέπει να εξετάσει και τα ποιοτικά μεγέθη. Το θέμα των αποθεμάτων που θίγεις είναι όντως, ένα κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα.

    • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

      Απίστευτο! Δημόσια Πρόταση στο 0,70 για το Γαλαξίδι!
      Το άρθρο γράφτηκε με τη μετοχή στα 27 λεπτά!

  3. Ο/Η Panos λέει:

    Το να εχει αποθέματα σχεδόν όσες οι ετήσιες πωλήσεις του ειναι φυσιολογικό;

  4. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

    Πάντως όσοι είστε μέτοχοι ή ενδιαφέρεστε για τη μετοχή της Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες (ΓΑΛΑΞ) μπορείτε να γίνετε μέλη εδώ.

    https://www.facebook.com/groups/galaxidimetoxoi/

  5. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

    Στα 27 λεπτά η μετοχή του Γαλαξίδι, όταν δημοσιεύτηκε το παρόν… Σήμερα στο κατώφλι του 0,40, με άνοδο σχεδόν 50%!
    Αντίθετα ο Νηρέας από τα 28 λεπτά έχει γυρίσει στα 17 λεπτά, πτώση περίπου 40%!

    Βέβαια, πλέον άσχημα τα μαντάτα για τον κλάδο. Αν έχουμε νέο κύκλο πτώσης τιμών του τσιπουρολάβρακου, όπως φαίνεται, τα αποτελέσματα θα επιδεινωθούν. Θα προτιμούσα να είμαι πάλι αγοραστής στον πανικό και σε πολύ χαμηλές τιμές των μετοχών.

    Δείτε τη αναφέρει ο Στέφανος Κοτζαμάνης για τις τιμές των ψαριών και την απειλή εξ’ ανατολών:
    http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1506958/ihthyokalliergeies-meto-aristero-xekinhse-to-2017.html

  6. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

    Απίστευτο! Δημόσια Πρόταση στα 0,75 λεπτά. Όταν το άρθρο δημοσιεύτηκε η μετοχή ήταν στο 0,27!

  7. […] περίπτωση του Γαλαξιδίου (ΓΑΛΑΞ), που είχε αναφερθεί εδώ. Ενώ οι περισσότεροι επενδυτές το αγνοούσαν, […]

Απάντηση