Ελληνικό Χρηματιστήριο = Πολιτική

Ελληνικό Χρηματιστήριο = Πολιτικήτου Δημήτρη Κουτσουμπού

Δείτε το αγγλικό άρθρο μου που αναρτήθηκε στο SeekingAlpha σχετικά με την Ελλάδα και το Global X MSCI Greece ETF (GREK), με τίτλο “GREK Equals Greek Politics”

Εν συντομία, υποστηρίζω, όπως έχω γράψει πρόσφατα και εδώ, το ελληνικό χρηματιστήριο χορεύει στους ρυθμούς της πολιτικής, με αποτέλεσμα το βασικό χαρακτηριστικό της το επόμενο διάστημα να είναι η μεγάλη μεταβλητότητα. Γράφω για το τι να φοβόμαστε και τι να ελπίζουμε, ενώ καταλήγω πως συνυπολογίζοντας τους κινδύνους το ETF GREK και η ελληνική αγορά γενικά δεν αποτελούν ακόμα μεγάλες ευκαιρίες, αν εξαιρέσουμε συγκεκριμένες επιλογές…

Δημήτρης Κουτσουμπός

Δημήτρης Κουτσουμπός

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών.

4 comments on “Ελληνικό Χρηματιστήριο = Πολιτική

  1. Ο/Η ManosV λέει:

    Καλημέρα σε όλους τους φίλους,

    Μιας και ο λόγος για το ΧΑΑ, ένα μικρό αρθράκι.

    http://mconstantinos.blogspot.gr/2016/04/blog-post.html#disqus_thread

    Πιστεύω να το βρείτε ενδιαφέρον.

    Να πω μόνο ότι να τα πράγματα αλλάξουν, (σοβαρευτούμε δηλαδή ως χώρα), θα πρέπει οι αποδόσεις, (στον τελευταίο πίνακα), να πλησιάσουν τους υπόλοιπους.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την φιλοξενία.

    • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

      Καλημέρα Μάνο,
      το CAPM και η σύγχρονη χρηματοοικονομική θεωρία είναι ένα χρήσιμο μοντέλο που επεξηγεί τις αγορές. Πάραυτα, για τους επενδυτές αξίας που θεωρούν πως οι αγορές είναι μη αποτελεσματικές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, συνήθως δεν αποτελεί κριτήριο. Ο ίδιος ο Buffett το έχει επικρίνει για το ό,τι ταυτίζει το ρίσκο με τη διακύμανση, που για ευνόητους λόγους, για πολύ μακροπρόθεσμους επενδυτές δεν βρίσκει μεγάλη εφαρμογή.

      Έπειτα, ποτέ προσωπικά δεν μπήκα στη διαδικασία να μαντέψω μελλοντικές αποδόσεις μετοχών, αξιολογώντας τις προηγούμενες αποδόσεις. Άλλοτε, για διάφορους λόγους, θετικές αποδόσεις σημαίνουν καλύτερες αποδόσεις και στο μέλλον, ενώ για άλλους λόγους, συχνά σημαίνουν διόρθωση.

      Έχει ενδιαφέρον η ανάλυση σου, που δείχνει πως στο παρελθόν στο ελληνικό χρηματιστήριο είχαμε τις χειρότερες αποδόσεις και τις πιο έντονες διακυμάνσεις. Και φυσικά επαληθεύει αυτό που έχει ζήσει ο επενδυτής του ΧΑ στο πετσί τού τα τελευταία χρόνια. Βλέπει τις αγορές έξω να κάνουν πάρτι, ενώ αυτός είναι βουτηγμένος στις ζημιές. Από εκεί και πέρα δυσκολεύομαι να τη χρησιμοποιήσω ως πυξίδα για το μέλλον.

      • Ο/Η ManosV λέει:

        Δημήτρη καλημέρα,

        δεν νομίζω κάπου να ισχυρίζομαι ότι το ΧΑΑ είναι αποτελεσματικό. Το αντίθετο θα έλεγα έχω πει, αρκετό καιρό τώρα http://mconstantinos.blogspot.gr/2014/10/2002-2012-by-manosv.html Αυτό που λέω είναι ότι και άλλες ευρωπαϊκές αγορές δεν είναι τόσο αποτελεσματικές, όμως τείνουν να γίνουν, ή και είναι, τουλάχιστον σε ένα μικρό έστω βαθμό, (ασθενής μορφή). Αντίθετα η δικιά μας κάνει το ακριβώς αντίθετο.

        Αν τώρα σε αυτό συνυπολογίσουμε ότι συμμετέχουμε στο ευρώ, κάτι δεν πάει καλά στη χώρα, καθόλου καλά όμως, και η αγορά το προεξοφλεί, όπως συνηθίζεται άλλωστε. Και ξαναλέω, αυτό το πίστευα και με την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν πολλοί έλεγαν ότι πάμε καλύτερα, βγαίνουμε από τα μνημόνια κλπ, http://mconstantinos.blogspot.gr/2014/10/blog-post_52.html. Απλά με την τωρινή, (μιας και ο λόγος για πολιτική και ΧΑΑ), πάμε πολύ χειρότερα, όπως λένε τουλάχιστον οι αριθμοί των δικών μου εκτιμήσεων, και σίγουρα για να το κατανοήσει κανείς αυτό, δε χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση.

        Περιμένω λοιπόν ότι μελλοντικά, αν «αποφασίσουμε να σοβαρευτούμε ως χώρα», οι αποδόσεις θα πρέπει να συγκλίνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τους υπόλοιπους, δεδομένου ότι ανήκουμε στο ευρώ. Εκτός να αποφασίσουμε να αποχωρήσουμε από αυτό, οπότε θα δικαιολογείται και η όλη συμπεριφορά που επιδεικνύει το ΧΑΑ. Δεν λέω πουθενά από ποια επίπεδα θα ξεκινήσει αυτή η σύγκλιση, μπορεί από τα τρέχοντα, μπορεί από χαμηλότερα ή και ποτέ, αν όπως είπα «δεν σοβαρευτούμε».

        Επιπλέον, ακόμη και εάν γίνουμε αποτελεσματική αγορά ασθενούς μορφής, δηλαδή συγκλίνουμε όπως λέω παραπάνω με τους υπόλοιπους, και πάλι η χρήση της θεμελιώδους ανάλυσης δεν απορρίπτεται, το αντίθετο, αποτελεί περίπου «μονόδρομο», δεδομένου ότι δεν θα λειτουργεί καθόλου η Τ.Α. σε αυτήν την περίπτωση.

  2. Ο/Η panagope λέει:

    Δημήτρη,

    ευχαριστουμε που μας γραφεις παντα συγκεκριμενες αποψεις , με αιτιολογηση, μεσα σε αυτη την λαοθαλασσα της αοριστιας, που δυσκολα θα βρεις καποιον να εχει συγκεκριμενη αποψη για χρηματιστηριο και εταιρειες του.

    Η μεταβλητοτητα που λες ειναι ηδη εδω, μιας και η κυβερνηση δεν θελει να κοψει δαπανες και θα παιζουμε παλι κρυφτο για καιρο με τους ξενους.

    Οσον αφορα τα ΠΛΑΘ, πραγματικα ειναι εντυπωσιακη εταιρεια. Μεσα στην κριση και επενδυει σε γραμμη παραγωγης, χωρις να αυξανει υπερμετρα δανεισμο και να μειωνει πολυ τα μετρητα της, κ αυτο δειχνει ισχυρες ταμειακες ροες. Πραγματικα ειναι αποριας αξιο γιατι ακομα τετοιες μετοχες ειναι σχετικα καθηλωμενες, ενω αλλες μικρες τσιμπησαν προς τα πανω αρκετα πιο γρηγορα, π.χ. οπως πετροπουλος, ή autohellas (σε σχεση με τα χαμηλα της κρισης).

    Παντως τα jumbo κρατανε ακομα γερα, ας ευχηθουμε οτι τα πλαθ θα γινουν jumbo καποια στιγμη,

Απάντηση