Τούρκικο Πραξικόπημα & Τούρκικη Λίρα

Τούρκικο Πραξικόπημα & Τούρκικη Λίρατου Δημήτρη Κουτσουμπού

Η 15η Ιουλίου του 2016 θα μείνει ως μια μέρα ιστορική για την Τουρκία. Δεν είναι η πρώτη φορά που η γείτονας ζει ένα πραξικόπημα, αλλά για πολλούς λόγους, το τελευταίο δεν ήταν σαν ένα από τα προηγούμενα. Τέτοια συνταρακτικά γεγονότα αλλάζουν το ρου της ιστορίας και όπως είναι φυσικό δεν αφήνουν την οικονομία ανεπηρέαστη. Αποτελούν, λοιπόν, αφορμές αξιοποίησης από τους επενδυτές. Η γειτνίαση μας, γεωγραφική και πολιτισμική, βοηθά εμάς τους Έλληνες να έχουμε καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων. Δεν είμαστε ούτε πολύ μακριά, αλλά ούτε μέσα στη φωτιά, ώστε να χάνουμε την αντικειμενικότητά μας. Για λόγους που θα εξηγήσω στη συνέχεια, θεωρώ πως η Τούρκικη Λίρα και η ισοτιμία USD/TRY αποτελεί ένα ενδιαφέρον πεδίο για Έλληνες επενδυτές με μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Πραξικοπηματίες Παραδίνονται

Οι πραξικοπηματίες παραδίνονται…

Το πρώτο ζητούμενο είναι η εκτίμηση της γενικότερης κατάστασης στη Τουρκία. Το τελευταίο πραξικόπημα ήταν όχι μόνο αποτυχημένο, αλλά αιματηρό, και για πρώτη φορά υπό καθεστώς ηγεμονίας του Ισλαμικού Κόμματος. Στο παρελθόν, οι επεμβάσεις ήταν περισσότερο αναμενόμενες, αφού ήταν παρακαταθήκη του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ, ο στρατός να αποτελεί το θεματοφύλακα του κεμαλισμού και του κοσμικού κράτους. Ύστερα από πολλές δεκαετίες, το ρόλο αυτό αμφισβήτησε για πρώτη φορά ο λαοφιλής και αρχικά εμφανιζόμενος ως μετριοπαθής ισλαμιστής, Ερντογάν. Υποσχόμενος το όραμα μιας σύγχρονης, ανεκτικής και δημοκρατικής μουσουλμανικής χώρας, υποτιθέμενο φάρο για τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο, έλαβε από τη μια την απαραίτητη στήριξη από ΕΕ & ΗΠΑ στο εξωτερικό, ενώ από την άλλη την ανοχή της δυτικόφυλης και κοσμικής ελίτ στο εσωτερικό.

Ο αυτοεξόριστος στην Αμερική Γκιουλέν

Ο αυτοεξόριστος στην Αμερική Γκιουλέν

Τα σπουδαία του επιτεύγματα στην οικονομία, τον ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο στα μάτια του λαού, επιτρέποντάς του αρχικά να αψηφεί και επιβιώνει των τρικλοποδιών των Στρατηγών, μέχρι τελικά να τους παραγκωνίζει όλο και πιο εμφανώς. Η αλαζονεία, ή κατά άλλους η υλοποίηση ενός καλώς γινομένου πανούργου σχεδίου, τον έφεραν να επιζητεί το ρόλο του νέου “Σουλτάνου”, μη διστάζοντας να κινηθεί εχθρικά απέναντι σε παλιούς του συμμάχους, όπως ο Γκιουλέν.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Φτάνουν έως συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις, πως η ερασιτεχνικά εκτελεσμένη απόπειρα ήταν μια καλοστημένη προβοκάτσια. Δε θεωρώ σοβαρές τις τελευταίες, αλλά φαντάζομαι πως το παρασκήνιο θα πρέπει να ήταν και να είναι εξόχως πλούσιο. Δεν αποκλείω ο Ερντογάν να το γνώριζε, αλλά να το άφησε να “εκτεθεί”. Δεν αποκλείω να διαπραγματεύτηκε με δυνάμεις του εσωτερικού και εξωτερικού, την αποκήρυξη των πραξικοπηματιών, υποσχόμενος ανταλλάγματα. Πάντως, ασχέτως της όποιας ενορχήστρωσης, φαίνεται επιφανειακά να τον ευνοεί αφού του δίνει το άλλοθι να φερθεί περισσότερο αυταρχικά. Από την άλλη, κάνει δυσκολότερη τη διακυβέρνηση της Τουρκίας, την εξωτερική της πολιτική, την οικονομία και σε απώτερο χρόνο ίσως καθιστά τον ίδιο πιο εύκολο στόχο σε ένα νέο πραξικόπημα. Πρώτον, γιατί θα έχει δώσει το δικό του “άλλοθι” στους αντιπάλους του πως καταλύει τη δημοκρατία. Δεύτερον γιατί οι σκληρές του ενέργειες θα πλήξουν την οικονομία και την εμπιστοσύνη μέρους τους λαού του σε αυτόν. Το δίλημμα “Σουλτάνος ή Τανκς”, πολλοί θα το ξανά σκεφτούν.

Είναι δυνατόν να προβλέψεις με ακρίβεια τι θα συμβεί, όταν ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το τι συνέβη; Η διάσπαση της Τουρκίας ή “ιρανοποίησή” της, θα ήταν από τα χειρότερα ενδεχόμενα, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Μια λίρα – “κουρέλι”, το λιγότερο μέσα σε όσα θα γινόμασταν μάρτυρες.  Όμως, ετούτοι οι βάσιμοι φόβοι, εκφράζονται εδώ και δεκαετίες. Αν είναι να επαληθευτούν, ίσως περάσουν χρόνια για να ξεδιπλωθούν. Οπότε, δεν αρκούν για να δώσουν το σήμα στον επενδυτή να καταφερθεί αυτόματα κατά του τούρκικου νομίσματος. Αντίθετα, αυτό που ενθαρρύνει περισσότερο τη πρώτη σκέψη λήψης θέσης εναντίον της λίρας (TRY),  είναι το γεγονός πως  εμπρός δε φαίνεται διέξοδος δίχως τρικυμία για την Τουρκία. Αν αυτή η πεποίθηση αρχίσει και εδραιώνεται, θα λειτουργήσει επιταχυντικά προς μια κρίση στην οικονομία και το νόμισμα.

Οι αγριότητες εναντίον των πραξικοπηματιών αποκαλύπτουν την έντονη αστάθεια στην οποία υπεισέρχεται η Τουρκία...

Οι αγριότητες εναντίον των πραξικοπηματιών αποκαλύπτουν την έντονη αστάθεια στην οποία υπεισέρχεται η Τουρκία…

TRY/USD

Γενικά η “σκληρότητα” ενός νομίσματος αποδίδεται σε αρκετούς παράγοντες που ενίοτε “συγκοινωνούν”

Πληθωρισμός

Τουρκία - Πληθωρισμός

Μετά τη δεκαετία του 1970 η Τουρκία παρουσίασε περιόδους υπερπληθωρισμού. Η διακυβέρνηση του Ερντογάν κατάφερε να τιθασεύσει το “θηρίο”. Έτσι, εδώ και περίπου μια δεκαετία ο δείκτης τιμών καλπάζει με φυσιολογικότερους ρυθμούς κοντά στο 8%.

Πληθωρισμός & Ισοτιμία Τούρκικης Λίρας

Ο πληθωρισμός, παρότι επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως η ανάπτυξη, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τον καθρέπτη του βαθμού διολίσθησης ενός νομίσματος. Στο παραπάνω γράφημα φαίνεται πως την τελευταία 10ετία, τόσο ο δείκτης τιμών, όσο και η ισοτιμία της λίρας, σε σχέση με ένα σταθερό νόμισμα όπως το δολάριο, έχουν περίπου διπλασιαστεί.

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Όπως βλέπετε στο παρακάτω γράφημα, η Τουρκία παρουσιάζει έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, που σημαίνει πως η χώρα ξοδεύει περισσότερα για εισαγόμενες υπηρεσίες και προϊόντα, σε σχέση με αυτά που εξάγει. Αποτελεί ένδειξη “ακρίβειας” ενός νομίσματος και συνιστά μια δύναμη που το ωθεί  να υποτιμάται, ώστε τα εγχώρια αγαθά να αποκαταστήσουν και πάλι την ανταγωνιστικότητά τους.

Η πορεία της ισοτιμίας USD/TRY σε σχέση με το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών % ΑΕΠ

Η πορεία της ισοτιμίας USD/TRY σε σχέση με το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών % ΑΕΠ

Παρατηρήστε πως η σχετική σταθερότητα της λίρας πριν το 2013 και η εκτόξευση του ελλείμματος από το 2012 και μετά, κατέστησαν την ισοτιμία μη βιώσιμη. Έτσι, από το 2013 ξεκίνησε η απαραίτητη εξαέρωση που σε ένα βαθμό έχει επαναφέρει το ισοζύγιο σε φυσιολογικότερα επίπεδα. Το μεγάλο ζήτημα της Τουρκίας είναι πως η βιωσιμότητα του ελλείμματος εξαρτάται από τη συνέχιση των ισχυρών ξένων επενδύσεων, που μετά το πραξικόπημα ενδέχεται να πληγούν.

Κεντρική Τράπεζα

turkish_central_bankΟ ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας είναι εξέχων καθώς μέσω των εργαλείων της (π.χ. επιτόκια) καθορίζει τη νομισματική πολιτική, ορίζοντας ουσιαστικά τη μοίρα του νομίσματος και τον πληθωρισμό. Προφανώς το 2013, έβαλε το “χεράκι”  της, όπως φαίνεται παρακάτω (σημείο 1), στη διολίσθηση της λίρας, χαμηλώνοντας το επιτόκιο, βοηθώντας την αποκατάσταση του Ισοζυγίου Τρ. Συναλλαγών, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Όμως, η έντονη πίεση στη λίρα και ο φόβος να χαθεί η εμπιστοσύνη στο νόμισμα, έφερε τον αιφνιδιαστικό υπερδιπλασιασμό του επιτοκίου (σημείο 2), που προκάλεσε τις αντιδράσεις του μαινόμενου Ερντογάν. Πάντως, η παρέμβαση της τράπεζας ήταν ικανή όχι μόνο να αντιμετωπίσει τη διολίσθηση, αλλά αρχικά να ανατιμήσει τη λίρα.

Η Τούρκικη Κεντρική Τράπεζα βάζει το "χεράκι" της...

Η Τούρκικη Κεντρική Τράπεζα βάζει το “χεράκι” της…

Ο πόλεμος μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Ερντογάν είναι γνωστός. Μόλις στις 19 Απριλίου ο κεντρικός τραπεζίτης Erdem Başçı, αντικαταστάθηκε μετά τη λήξη της θητείας του, από τον Murat Çetinkaya, που εικάζεται πως θα ακολουθήσει πιο χαλαρή πολιτική, υπακούοντας περισσότερο στις επιταγές της πολιτικής ηγεσίας. Αυτό δεν είναι υπέρ της λίρας.

Ένας ακόμα παράγοντας έχει να κάνει με τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας, που δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά για να επιτρέπουν στη χώρα να στηρίξει το νόμισμα επι μακρόν, “καίγοντάς” τα.

Υπέρ της λίρας λειτουργούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και το χαμηλό δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ. Πάραυτα, αν χαθεί η εμπιστοσύνη το ΑΕΠ μπορεί να “γυρίσει”, αλλά και η εξυπηρέτηση του χρέους να αντιμετωπίσει ζητήματα.

Ο αρχιτέκτονας του τούρκικου οικονομικού θαύματος Ali Babacan

Ο αρχιτέκτονας του τούρκικου οικονομικού θαύματος Ali Babacan

Είμαι ιδιαίτερα αρνητικός με το τούρκικο νόμισμα, γιατί θεωρώ πως θέτονται υπό αμφισβήτηση όλοι εκείνοι οι παράγοντες που δημιούργησαν το τούρκικο οικονομικό θαύμα. Ο “λαϊκισμός” με όλα αυτά που συνέβησαν επιστρέφει και η Τουρκία κινείται αντίθετα με την “πραγματίστικη” πολιτική που θεμελίωσε ο Ali Babacan. Αν ενταθούν οι γεωπολιτικές κόντρες με ΕΕ, ΗΠΑ και η αστάθεια στο εσωτερικό, το τελευταίο που θα θελήσει ο Ερντογάν είναι να πάρει “αντιλαϊκά” μέτρα. Αντίθετα, θα θέλει να δώσει “γη και ύδωρ” στο λαό. Ο Τσαουσέσκου στη Ρουμανία κατά την τελευταία του ομιλία, λίγο πριν την αποκαθήλωσή του και τον επακόλουθο θάνατό του, έταζε αυξήσεις και παροχές.

Συμπέρασμα

Πρόβλεψη - Τούρκικη Λίρα

Μια χώρα με ιστορία υπερπληθωρισμού, σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον κινδυνεύει να κινηθεί προς τα εκεί. Ακόμα και αν δε συντελεστεί μια “καταστροφή”, νομίζω πως μέσα στους επόμενους 12μήνες η λίρα θα αναγκαστεί να διολισθήσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Ενώ παράλληλα, δεν βρίσκω παράγοντες που θα της επέτρεπαν να κινηθεί μακροπρόθεσμα ανοδικά.

Μια σκέψη, λοιπόν, για τον επενδυτή θα ήταν να λάβει θέση Long (π.χ. από πλατφόρμα Plus500) στην ισοτιμία USD/TRY* που αυτή τη στιγμή κινείται στο 3.04, έτοιμος να την ενισχύσει αν συμβεί πρόσκαιρη ανατίμηση της κάτω από τις 3 λίρες ανά δολάριο.

*άνοδος της ισοτιμίας USD/TRY ισοδυναμεί με πτώση της λίρας.

Αν και στο παρελθόν έχω παρατηρήσει από απόσταση και ιστορικά μεγάλες μακροπρόθεσμες κινήσεις νομισμάτων, ακαδημαϊκά περισσότερο, ουδέποτε ένιωσα την απαραίτητη σιγουριά για να λάβω θέση. Η Τούρκικη λίρα και η ισοτιμία USD/TRY, μου δίνουν το απαραίτητο margin of safety, να δοκιμάσω για πρώτη φορά τα νομίσματα επενδυτικά και αρθρογραφικά. Αν και δεν υπολογίζω στη τύχη, ευχηθείτε μου να έχω την τύχη του πρωτάρη! 🙂

Εσείς τι λέτε;

Δημήτρης Κουτσουμπός

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συναλλαγή.

*Θέση στην ισοτιμία USD/TRY υπάρχει δυνατότητα να ανοίξετε μέσω CFD πλατφόρμας Plus500

14 comments on “Τούρκικο Πραξικόπημα & Τούρκικη Λίρα

 1. Ο/Η Vasilis Karalis λέει:

  Καλημέρα Δημήτρη!

  Πιστεύω και εγώ πως είναι ενός είδους “ευκαιρία” για long στο ζευγάρι USDTRY. Θεωρώ πως θα πρέπει να προσέξει κανείς όμως, γιατί αυτήν την περίοδο η αγορά βλέπω να προσπαθεί να “χωνέψει” τη μεγάλη κίνηση που έγινε με το μπαμ. Αν έχουμε αρνητικές εξελίξεις για την Τουρκία, αυτές θα λειτουργήσουν σαφώς σαν τροχοπέδη για την εξέλιξη των πραγμάτων.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Καλημέρα Βασίλη,
   σαφώς βραχυπρόθεσμα έντονες διακυμάνσεις είναι πιθανές…Αλλά βλέπεις πως τον τελευταίο χρόνο έχει σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα, όπου σταμάτησε η διολίσθηση. Μετά από όσα συμβαίνουν, βλέπω να την αποχαιρετά την ζώνη των 3λιρών/ δολάριο

 2. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Προς το παρόν η λίρα όχι μόνο αντιστέκεται, αλλά ανατιμάται έναντι του δολαρίου το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, από δημοσιεύματα φαίνεται πως αντί υπεύθυνης οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, η Τούρκικη ηγεσία διολισθαίνει σε όποια απόφαση ευφραίνει το λαό. Εξακολουθώ να πιστεύω στις αρνητικές προοπτικές της λίρας.

  Προσωπικά, πιστεύω στον αρχικό σχεδιασμό της ενίσχυσης θέσης κάτω από τα 3 uds/try

 3. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  http://www.euro2day.gr/markets/exchange/article-market/1457213/se-neo-istoriko-hamhlo-h-toyrkikh-lira.html – Σε νέο χαμηλό η Τούρκικη Λίρα!

  Η Ενίσχυση Θέσεων του Αυγούστου κάτω από 3usd/try τώρα θα μπορούσε μερικώς να ρευστοποιηθεί, για κατοχύρωση κερδών, μείωση ρίσκου και ετοιμότητα για ενίσχυση εκ νέου στο ενδεχόμενο ανατίμησης ξανά της λίρας.

 4. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Και νέα χαμηλά για την Τούρκικη λίρα στο 3,17, καθώς η Τουρκία πλέει σε αχαρτογράφητα ύδατα…
  http://www.thedailystar.net/business/turkish-lira-hits-new-historic-lows-after-kurdish-party-crackdown-1310107

 5. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Και η πτώση της λίρας συνεχίζει προς 3,26!!!

 6. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Δεν έχει τέλος η διολίσθηση. Στο 3,40!

 7. Ο/Η Panos λέει:

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την ανάλυση της θέσης σας, η οποία 6 μήνες μετά αποδείχθηκε εξαιρετικά πετυχημένη.
  Θέλω όμως να αναφέρω (μιας και ασχολούμαι πειραματικά τις τελευταίες βδομάδες) πως η μεσομακροπρόθεσμη διακράτηση που συστήνετε για το εν λόγω ζεύγος ισοτιμιών στην διαφημιζόμενη πλατφόρμα επιφέρει και μια αντιμισθία (κόστος διακράτησης) περίπου 13,5% ετησίως. Γενικότερα, η εν λόγω πλατφόρμα τιμωρεί ή εάν θέλετε,δεν ευνοεί, οποιαδήποτε μεσομακροπράθεσμη στρατηγική.
  Σε περίπτωση που σφάλλω, ζητώ συγνώμη.

 8. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Καλησπέρα σας,
  ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Οι CFD πλατφόρμες απλά προσφέρουν ευκολία και για μικρότερα ποσά η μόχλευση μπορεί να εξυπηρετεί όταν υπάρχουν διάφορες θέσεις long κ short, που εξουδετερώνουν τις έντονες διακυμάνσεις. Αυτά γενικά.

  Η συγκεκριμένη πλατφόρμα απλά αποτελεί μια ιδέα, δηλαδή κυρίως εστιάζω στην επενδυτική ιδέα παρά στο μέσο. Στα νομίσματα είναι η πρώτη φορά που λαμβάνω θέση και δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι ανταγωνιστική προς την αντιμισθία. Αλλά, φαντάζομαι πως το 13,5% έχει να κάνει με το συγκεκριμένο ζευγάρι. Αλλά αν έχετε στοιχεία για το τι χρεώνουν άλλες υπηρεσίες, θα μπορούσατε να μας το παραθέσετε.

  Στη περίπτωση της λίρας πραγματικά πίστευα σε σοβαρή διολίσθηση. Περίμενα να κλείσω τη θέση αν έβλεπα σοβαρότητα όσον αφορά την άσκηση οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, που θα μου έδειχνε πως δεν αξίζει να κρατιέται ανοιχτή μια τέτοια θέση. Π.χ. αύξηση επιτοκίων ή μεγάλη εφάπαξ υποτίμηση και δήλωση για υπεράσπιση του νομίσματος από εκεί και πέρα. Αυτή η συνεχής διολίσθηση απλά διογκώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης. Δεν υποτιμώ το επιτόκιο, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω πως αξίζει η διακράτηση του ζεύγους, μέχρι να φανεί σοβαρότητα από την απέναντι πλευρά. Αν και νομίζω πως τα πράγματα στην οικονομία εξελίσσονται πλέον με πολύ άσχημο τρόπο σε σημείο που η Τουρκία να ενδέχεται να βρεθεί στα χέρια του ΔΝΤ…

 9. Ο/Η Panos λέει:

  Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας. Κάποια σχόλια επί όσων αναφέρεσθε:

  1/ Δεν χρησιμοποιώ καμιά άλλη πλατφόρμα και στην εν λόγω διαφημιζόμενη χρησιμοποιώ την δοκιμαστική (virtual money) έκδοσή της. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να εκληφθεί το σχόλιο μου ως προώθηση κάποιας άλλης πλατφόρμας. Απλά, επειδή είμαι στην αρχή (όσον αφορά το forex, μοχλεύσεις, κτλ), θέλω να είμαι προσεκτικός και να επισημάνω και τα εν λόγω κόστη (που είναι σημαντικά) για οποιονδήποτε άλλο βρίσκεται στην ίδια θέση αφετηρίας με μένα.

  2/ Η αλήθεια είναι μόνο για το εν λόγω ζευγάρι και δη για την πώληση (short) η αντιμισθία είναι τόσο υψηλή. Για long θέσεις ή για άλλα ζευγάρια ισοτιμιών, π.χ. USD/EUR, η χρέωση είναι αισθητά χαμηλότερη. Αυτό βασικά που ήθελα να τονίσω είναι, ότι ακόμα και σε σημαντικές διακυμάνσεις νομισμάτων (ένα ποσοστό αυξομείωσης 10-15% ετησίως θεωρείται πολύ υψηλό για τα βασικά νομίσματα) τα κόστη διακράτησης “τρώνε” το όποιο κέρδος, οπότε χρειάζεται προσοχή.

  3/ Ως απόρροια του παραπάνω, είμαι αρκετά επιφυλακτικός κατά πόσο το hedging σε διάφορες θέσεις, που εξουδετερώνει μεν τις μεγάλες διακυμάνσεις, είναι κερδοφόρο, καθώς θα υπάρχουν διπλές χρεώσεις αντιμισθίας και περιορισμένη πλέον απόδοση. Λογικά εσείς, μιας και έχετε και ανοικτή την εν λόγω θέση (υποθέτω στην εν λόγω πλατφόρμα), μπορείτε να επιβεβαιώσετε αν ισχύουν τα εν λόγω.

  4/ Για την άποψη σας αναφορικά με τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας συμφωνώ απολύτως. Γι αυτό άλλωστε εξετάζω το ενδεχόμενο να λάβω θέση short, παρά την ήδη μεγάλη διολίσθηση.Μην ξεχνάμε και το μεγάλο πλήγμα στον τουρκικό ουρισμό, την αναστάτωση που προκαλούν οι διώξεις/ απολύσεις αντιφρονούντων δημοσίων υπαλλήλων και τούρκων επιχειρηματιών, αλλά και την φυγή επενδύσεων εξαιτίας του κλίματος ενάντιων των “εξωτερικών εχθρών” που εχει στοχοποιήσει ο Ερντογάν. Η Τουρκία άλλωστε έχει προηγούμενο με το ΔΝΤ, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή τη φορά θα ζητήσει τέτοια βοήθεια ο Ερντογάν.

 10. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Καλημέρα,
  αυτό που έχω να πω για το (3), είναι πως ισχύει πέρα για πέρα αυτό που λέτε. Αν το hedging είναι μετρίως πετυχημένο, μεγάλο μέρος των κερδών καταλήγει στη πλατφόρμα. Το όφελος μεγαλώνει, αν οι κινήσεις είναι πολύ πετυχημένες, οπότε τα κόστη της αντιμισθίας περιορίζονται.

  Για τη λίρα πέρα παρακολουθώ μακροπρόθεσμα τόσο τη διαδικασία απο-δημοκρατικοποίησης, ισλαμοποίησης και απομάκρυνσης από τη δύση, όσο και την υπευθυνότητα της οικονομικής διακυβέρνησης. Η διολίσθηση θα φρενάρει κάπως, αν αποφύγουμε ανοιχτή κόντρα με τη δύση και αν η πολιτική Erdogan δε προσπαθήσει να ακυρώσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού με αυξήσεις κτλ. Εκεί δηλαδή, η υποχώρηση του νομίσματος θα φέρει κάποια ισσοροπία…, όπως ήρθε στο ρούβλι, μετά από κάποιο διάστημα. Απλά εκεί ο Πούτιν ήταν εδραιωμένος και μπόρεσε πιο εύκολα να ακολουθήσει ρεαλιστική πολιτική.

  Απίστευτα κέρδη στην ισοτιμία USD/TRY θα δούμε στο σενάριο ανατροφοδοτούμενου πληθωρισμού που θα χρονίζει και συνέχισης των εντάσεων στη χώρα με εμφάνιση ισχυρής οικονομικής κρίσης. Η αλήθεια είναι πως σαν βραχυπρόθεσμα κέρδη και έντονα, ήταν αυτά που βιώσαμε πριν από λίγους μήνες. Όσο δηλαδή υπήρχε η πεποίθηση πως η λίρα κρατάει και έγινε το ξέσπασμα. Πάραυτα με αυτά τα δεδομένα εξακολουθώ να είμαι αρνητικός για τη λίρα.

 11. Ο/Η Panos λέει:

  Καλησπέρα,

  να διορθώσω απλά ένα λάθος κεκτημένης ταχύτητας στο προηγούμενο σχόλιό μου.
  Στο σημείο 2/ ισχύει ακριβώς το αντίθετο για το ζευγάρι USD/TRY: για θέσεις αγοράς (long) υπάρχει υψηλή χρέωση αντιμισθίας και για θέση πώλησης (short) υπάρχει σημαντικά χαμηλότερη.

 12. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Η λίρα διολισθαίνει στο 5,28! Το άρθρο γράφτηκε στο 3,04!

 13. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Και μετά τους δασμούς, η λίρα στα επίπεδα των 6,5.
  Πλέον η χώρα κινείται προς μια νομισματική κρίση…

Απάντηση