Πύραυλος η ΚΟΥΑΛ!

Πύραυλος η ΚΟΥΑΛΦέτος, στο ελληνικό χρηματιστήριο την παράσταση έχει κλέψει η μετοχή της Q&R, η οποία από τα 0,26€ του Μάρτη, αυτή τη στιγμή βρίσκεται ένα βήμα πριν από τα 2€. Η εκτόξευση γεννά ερωτηματικά και ανησυχίες, αφού δεν συνοδεύεται από κάποιο εξαιρετικά θετικό γεγονός για την εταιρεία.

Η πορεία της μετοχής της Q&R. (Πηγή: ft.com)

Η πορεία της μετοχής της Q&R. (Πηγή: ft.com)

H Q&R δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού και την παροχή υπηρεσιών ολοκλήρωσης Πληροφορικών Συστημάτων. Ο βασικότερος λόγος να τραβήξει την προσοχή του επενδυτή είναι τα δημόσια έργα που αναμένεται να προκηρυχθούν μέσω του ΕΣΠΑ και αφορούν τον τομέα της πληροφορικής.

Η άλλοτε θυγατρική του Ομίλου Πουλιάδη, εμφάνισε το μεγαλύτερο τζίρο της (13 εκ.€) το 2008, τότε που το δημόσιο είχε την πολυτέλεια να είναι απλόχερο. Το περίεργο είναι πως ακόμα και q&r_logoτότε δεν είδε ουσιαστικά κέρδη στον ισολογισμό της. Τα επόμενα χρόνια η ανομβρία καθήλωσε τον κύκλο εργασιών στην περιοχή των 3-3.5εκ. €. και έκανε τις ζημιές μόνιμο φαινόμενο. Φέτος, το εξάμηνο κινείται στο 1,5εκ., όπως πέρσι, και τα κέρδη προ φόρων είναι σχεδόν μηδενικά.

Αλήθεια, τι περιμένει η αγορά όταν αποτιμά την εταιρεία στα 13εκ. €, με τη μετοχή στα 1,90€; Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία, για να έχει βάση η τιμή αυτή, πρέπει να δούμε τα επόμενα έτη πωλήσεις της τάξης των 15εκ+, ενώ επιτέλους να συνοδεύονται από σημαντικά κέρδη άνω του εκατομμυρίου. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο, αλλά ποιες είναι οι πιθανότητες να επαληθευτεί; Σκεφτείτε πως λογικά απαιτείται πενταπλασιασμός του τωρινού τζίρου και πολύ αποδοτικότερη λειτουργία της επιχείρησης.

Παρόμοιο story με αυτό της Q&R, παίζεται στις κατασκευαστικές. Για παράδειγμα, για την ΕΚΤΕΡ, που ήταν πρότινος σε “χειμέρια νάρκη”, στο α’ εξάμηνο του ‘13 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 6εκ., από 300χιλ. το ‘12. Το ανεκτέλεστο φτάνει τα 38,5εκ., σε σχέση με τα 10εκ. ένα χρόνο πριν. Παρατηρούμε, δηλαδή, πόσο άξαφνη και μεγάλη μπορεί να είναι η μεταβολή της δραστηριότητας μιας εταιρείας που λειτουργεί στο “ρελαντί”. Η ΕΚΤΕΡ παρότι έδειξε τα πρώτα θετικά δείγματα (αύξηση τζίρου, ανεκτέλεστου), η αγορά παραμένει επιφυλακτική και την αποτιμά μόλις στα 5,4εκ. Την ίδια αυστηρότητα παρατηρούμε και στις άλλες κατασκευαστικές.

Αντίθετα, στην ΚΟΥΑΛ η γαλαντόμα αγορά έχει προεξοφλήσει πράγματα και θαύματα, που αν δεν συμβούν θα στείλουν τη μετοχή στα τάρταρα με την ίδια φόρα που την πέταξαν στα σύννεφα. Απορώ με τους επενδυτές που αγοράζουν τη μετοχή σε αυτά τα επίπεδα, λες και το θετικό σενάριο είναι ήδη στο τσεπάκι. Ακόμα και δίκιο να αποδειχτεί πως έχουν, απλά θα έχουν αγοράσει τη μετοχή σε δίκαιη αποτίμηση. Που είναι η ευκαιρία, οέο; Για ρίξετε μια ματιά στο Δάιο και τα αποτελέσματα τέτοιων επιλογών.

talking to dimknafΟι παίχτες της Λεωφόρου Αθηνών θα νομίζουν πως έρχομαι από τον Άρη. “Ποια θεμελιώδη και κουραφέξαλα ρε dimknaf (το ψευδώνυμό μου στο Capital); Να… και αν δεν βγάλει κέρδη η εταιρεία! Η μετοχή έχει στόρυ και δυνατά χέρια και εμείς πάμε να βγάλουμε μεροκαματάκι…Εσύ πίστευε πως τις μετοχές τις κινούν τα θεμελιώδη!”. Ξέρετε πόσο με ανακουφίζουν αυτά τα λόγια; Η μεγάλη μου ανησυχία πάντα είναι μήπως η εξέλιξη των οικονομικών αποτελεσμάτων δικαιώσει την αγορά, αντί για εμένα. Ελπίζω και υπολογίζω σε “παιχνιδιάρηδες” που κάνουν αγοραπωλησίες με κριτήριο τα “παραμύθια”, προσφέροντάς μου τα δώρα τους. Τις υποτιμημένες και υπερτιμημένες μετοχές.

Δεν θα πω τίποτε άλλο. Αν έχετε υπομονή διαβάστε ολόκληρη τη συζήτηση που είχα με μέλη του Capital.gr κατά το φούσκωμα και ξεφούσκωμα της μετοχής της Eurobank. Είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να δείτε όσο γίνεται πιο βιωματικά ποιοι και με πιο τρόπο καταστρέφονται στο χρηματιστήριο. Αρκεί να την παρακολουθήσετε από την αρχή έως το τέλος με προσοχή.

(Όταν άνοιξε η συζήτηση η μετοχή ήταν στα 3,6€ (προ reverse split 0.36 ) και σήμερα κινείται μόλις κοντά στα 60λεπτά, καίγοντας όσους κορόιδευαν τη πραγματικότητα και τη λογική των θεμελιωδών)

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση για αγορά ή πώληση αξιών

2 comments on “Πύραυλος η ΚΟΥΑΛ!

  1. […] όμως, 13εκ. δίνουν για τη δεύτερη οι επενδυτές (βλέπε “Πύραυλος η ΚΟΥΑΛ!”), ενώ μόνο 9εκ. για την πρώτη. Αυτό σημαίνει πως είτε […]

  2. […] Πριν από αρκετές ημέρες ο χρήστης Horizons, από το forum του favlos, ζήτησε μια άποψη για μετοχές που αρχίζουν και ακριβαίνουν επικίνδυνα, όπως η ΚΟΥΑΛ και η ΤΕΝΕΡΓ. Για την πρώτη ήδη υπάρχει άρθρο εδώ. […]

Απάντηση