Πολιτικές Εξελίξεις: Καταλύτης για το ΧΑΑ (ΙΙ)

Πολιτικές εξελίξεις: Καταλύτης για το ΧΑΑΤον Ιούνιο διαβάσατε το “Πολιτικές Εξελίξεις: Καταλύτης για το ΧΑΑ“. Η εξέλιξη των πραγμάτων κατέδειξε όσα υποστηρίζονταν σε εκείνο το άρθρο, όπως περίτρανα υποδηλώνει ο τίτλος του. Είχαμε, δηλαδή, την ανάδειξη της μεγάλης αντίφασης μεταξύ των θετικών οικονομικών προοπτικών από τη μια και της πολιτικής ανωμαλίας από την άλλη. Η μεταρρυθμιστική κόπωση που είχε διακριθεί από τις ευρωεκλογές και μετά, ξεδιπλώθηκε σε όλο της το μεγαλείο με την “επανάσταση” Σαμαρά απέναντι στην Ευρώπη και τις αγορές, ακολουθούμενη από την επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Εντούτοις, η οικονομία πριν το Σεπτέμβρη άρχισε έμπρακτα να δείχνει ελπιδοφόρα αποτελέσματα, που δεν έμειναν μόνο στους αριθμούς, όπως μερικοί επιχειρηματίες μπορούν να επιβεβαιώσουν. Φυσικά, αυτό που περιμένει ο αναγνώστης από ένα χρηματιστηριακό blog, δεν είναι μια ακόμα πολιτική ανάλυση, όσο κι αν η πολιτική κινεί τα νήματα. Στοιχεία για το τι ενδέχεται να συμβεί στις μετοχές και στρατηγικές αντιμετώπισης της καταιγίδας είναι το ζητούμενο τώρα.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, να ξεκαθαρίσω πως όλα εξαρτώνται από τη γενικότερη φιλοσοφία που διακατέχει τον επενδυτή – παίκτη στο ΧΑΑ. Στο επιτυχημένο Συνέδριο του ΣΕΔ το Σάββατο στο Hilton, εκπρόσωποι χρηματιστηριακής παρείχαν συμβουλές στο κοινό, δίνοντας έμφαση στη δύναμη της Τεχνικής Ανάλυσης. Σας διαβεβαιώνω, πως οι περισσότεροι από αυτούς τους “χρυσούς” κανόνες, συνιστούν επιεικώς την απόλυτη καταστροφή για έναν Value Investor ή κάποιον που έχει περισσότερο επενδυτική διάθεση παρά κερδοσκοπική, εφόσον ακολουθηθούν. Ομοίως, ένας Trader θα “καεί” αν αρχίσει να πραγματοποιεί επιλογές και κινήσεις που περιγράφονται στο Investorblog. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο “επένδυσε και αγνόησε την Τεχνική Εικόνα“. Από το Investorblog, όλοι μπορούν να πάρουν ιδέες, αλλά κατά βάση τα κείμενα απευθύνονται σε πραγματικούς ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, που είναι ελάχιστοι στην Ελλάδα.

Ξεκαθαρίζοντας τα παραπάνω και εφόσον δεν μας ενδιαφέρει απλώς η τασική ή βραχυπρόθεσμη εκμετάλλευση του ΓΔ, δεν πρέπει ποτέ να μας διαφεύγει μια από τις βασικές αρχές του Value Investing, που απλά περιγράφεται ως: “Τι δίνω – Τι παίρνω”. Μέχρι στιγμής, παρατηρώ είτε επενδυτές διατεθειμένους να αγοράζουν εστιάζοντας στο ότι οι μετοχές είναι φθηνές, και πιο συχνά άλλους να είναι υπέρ των πωλήσεων, αφού η οικονομία πρόκειται να πληγωθεί πολύ έως πάρα πολύ από τα μελλούμενα. Η αποσπασματική μελέτη αριθμητή – παρονομαστή, είναι απλά ανούσια. Αυτή θα ήταν η απάντησή μου προς την ερώτηση συμμετέχοντα του συνεδρίου προς τον κ. Μωραϊτάκη, που σε ελεύθερη απόδοση είχε ως εξής: “Τα οικονομικά νέα είναι άσχημα, η τάση είναι καθοδική, η ψυχολογία κακή, οι πολιτικές εξελίξεις αρνητικές. Είναι δυνατόν να μιλάτε για αγορές;”.

Τον τελευταίο χρόνο και ιδιαίτερα μετά απο τις Ευρωεκλογές ήμουν υπέρ της αυξημένης ρευστότητας για παν ενδεχόμενο. Δείτε αν θέλετε ενδεικτικά όσα έγραφα ένα χρόνο πριν στο “5 λόγοι μιας δυνατής διόρθωσης” και το αγγλικό μου άρθρο στο Seeking Alpha για την ελληνική αγορά. Τώρα, θα ήταν καλή ιδέα το μαξιλάρι να αρχίσει να επανατοποθετείται;

Ευθέως λέω, πως αν μιλούσαμε για αυτές τις τιμές προ ευρωεκλογών, θα ήμουν υπέρ σημαντικών επανατοποθετήσεων σε επιλεγμένες μετοχές. Βέβαια, διατεθειμένος για αγορές θα μπορούσα να είμαι ακόμα και σε περιβάλλον δραχμής, αν η αγορά βλακωδώς εκτιμούσε της αξία τους σε 0. Εκτός αν Ελλάδα = Κούβα, άρα μετοχές = 0. Τότε, τι δεν θα ήταν 0; Αντίθετα, θα μπορούσα να είμαι πωλητής σε ένα σενάριο εκρηκτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, αν ο δείκτης ήδη το είχε προεξοφλήσει και με το παραπάνω στις 10,000 μονάδες!

Θα έλεγα πως η επιδείνωση των συνθηκών θα μπορούσε να κλιμακώνεται με τον εξής τρόπο:

Αποτυχία Προεδρικής Εκλογής => Αρνητικό Εκλογικό Αποτέλεσμα => Ακυβερνησία => Ανάληψη Εξουσίας από Αμφιλεγόμενο Σχήμα => Τραγικοί Χειρισμοί => ΧΑΟΣ – Δραχμή

Σε κάθε ένα από αυτά τα υποτιθέμενα βήματα, υπάρχει η ελπίδα της διεξόδου στην ομαλότητα ή ακόμα καλύτερα σε βελτιωμένες πολιτικές συνθήκες για την Ελλάδα. Αυτό το τελευταίο ποτέ δεν πρέπει να το προσπερνάμε. Παρότι η πιθανότητα του ΧΑΟΥΣ είναι υπαρκτή, ελπίζω πως συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, διότι τα αντανακλαστικά ενεργοποιούνται ακριβώς όταν έχει διαφανεί πως δεν υπάρχει αύριο. Εξάλλου, βάση όλων μας των προβλημάτων είναι οι άρρωστες ριζομένες αντιλήψεις σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. Ό,τι σήμερα αναγνώσκεται ως προμήνυμα καταστροφής, ίσως αποδειχθεί το λίπασμα για την ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ.  Ευτυχώς, υπάρχουν πυρήνες και αποθέματα. Ένα-ένα, μύθοι και παραμύθια θα καταρρέουν. Αργά η γρήγορα, η αγανάκτηση θα δώσει τη θέση της στη δημιουργία. Εύχομαι αυτό να γίνει το γρηγορότερο δυνατό και προπαντός αναίμακτα.

Το χειρότερο που μπορεί να κάνει ένας επενδυτής σε τούτη την αρένα, είναι να προσπαθεί να διαβλέψει μέσα στο θόρυβο έως που θα φτάσει η κατάσταση. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, αυτό που έχω γράψει και στο πρώτο άρθρο.

Οι πολιτικοί χειρισμοί τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση κάνουν ‘ασανσέρ” την αίσθηση που έχει ο επενδυτής για τις προοπτικές μετάβασης σε ένα ρεαλιστικό πλάνο αλλαγών που θα φέρουν την “ανάσταση”.

ΚΑΙ ΤΟΤΕ;

Εκείνο που μπορεί να εκτιμηθεί σχετικά αντικειμενικά είναι το τρέχον σημείο. Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή. Δεν έχουμε καν την αποτυχία Προεδρικής Εκλογής ως απόλυτο δεδομένο. Ύστερα, σειρά έχει ο εντοπισμός της έκπτωσης στην οποία παρουσιάζονται σοβαρές και ανθεκτικές εισηγμένες από τη δίκαιη τιμή που θα είχαν σε υγιές περιβάλλον. Αν παραδόξως εκλεγεί πρόεδρος, η σημερινή έκπτωση για αρκετές μετοχές φαίνεται ελκυστική. Αν πάμε σε εκλογές ή έχουμε περαιτέρω εξελίξεις, ανάλογα με το πόσο βαθιά θα προχωρούμε στην αλυσίδα γεγονότων που περιγράφηκε παραπάνω, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η έκπτωση που απαιτούμε για να αγοράσουμε.

Εφόσον, λοιπόν, το ΧΑΑ υπερ-αντιδρά πτωτικά, μια ενδιαφέρουσα στρατηγική, θα ήταν σε κάθε στάδιο να τοποθετείται όλο και μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας ( SCALING ). Αν το ΧΑΑ γίνει ΧΑΑΟΣ, αποτιμώντας μια καταστροφή σε εκείνο το σημείο, όλη η ρευστότητα του χαρτοφυλακίου θα έχει σταδιακά εξαντληθεί. Αν “πέσει” το ΧΑΑ και η Χώρα, θα πέσω και εγώ μαζί!

* Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση για αγορά ή πώληση αξιών.

Υ.Γ. Καμιά φορά είναι προτιμότερο να αγοράζεις στάχτη παρά χρυσό.

Ευτυχισμένο το Νέο Έτος με Υγεία και Αγάπη!

Δημήτρης Κουτσουμπός

3 comments on “Πολιτικές Εξελίξεις: Καταλύτης για το ΧΑΑ (ΙΙ)

  1. […] αγορές που περιέγραφα στην στρατηγική scaling του άρθρου (Πολιτικές Εξελίξεις: Καταλύτης για το ΧΑΑ), δεν θα περιλάμβαναν επ’ ουδενι τέτοιου τύπου […]

  2. […] είμαστε μπροστά σε μεγάλη αναμπουμπούλα, για αυτό προκρίνω στρατηγική scaling. Δεν έχω κλειστά τα αυτιά μου για να μη χάνω τις νέες […]

  3. […] χρηματιστηρίου (Πολιτικές Εξελίξεις – Καταλύτης Ι & ΙΙ) . Το μεγάλο αίνιγμα στη συνέχεια αφορούσε το πως θα […]

Απάντηση