Οι “Τραπεζολάτρες” ακόμα δεν έμαθαν από τα “κουρέματα”…

Είναι εκπληκτικό το πως χειραγωγείται η αγορά από τις φυλλάδες και τους “δυνατούς”. Αυτό το αντιλαμβάνεται και η “θειά μου η Μαρίκα”… Το θέμα είναι τι κάνεις για να βγεις κερδισμένος! Ακούς αυτά που σου πασάρονται ανά εβδομάδα, οπότε σχεδόν πάντα βγαίνεις χαμένος ή φοράς ωτασπίδες και ακολουθείς τους θεμελιώδεις νόμους, όπως είναι αυτός της βαρύτητας;

 

 

 

Σε χειραγωγούμενη και μοχλευμένη αγορά τα κέρδη δεν προκύπτουν μαντεύοντάς τη, αλλά σε αντίθεση με αυτό που προστάζει το ένστικτο, αγνοώντας τη. Σε βάθος χρόνου οι τιμές κινούνται γύρω από την πραγματικότητα Όπου μπορείς να την προσεγγίσεις, το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις υπομονή. Δεν θα βγάλεις το μεροκάματο ή τη χασούρα του trader, αλλά αν είσαι πιστός στη στρατηγική σου θα μπορείς να διπλασιάσεις το κεφάλαιό σου ανά μερικά έτη.

 

 

 

Είναι εκπληκτικό και συνάμα αξιολύπητο για τους τραπεζολάτρες, ότι περίμεναν με αγωνία να δοθεί λύση για το χρέος. Φώναζαν με το δίκιο τους, όπως κάθε Έλληνας, πως τέτοιο βάρος δεν σηκώνεται από τη χώρα. Ξέχασαν να υπολογίσουν, όμως, το αυτονόητο! Ο πρώτος που θα την πλήρωνε είναι ο κάτοχος του ομολόγου και δη η υπερμοχλευμένη τράπεζα που είναι φορτωμένη με δαύτα. Τι πιο θεμελιώδες και ξεκάθαρο!

 

 

 

Κι, όμως, περίμεναν τα PSI και PSI2 με ανυπομονησία για να ξεκινήσει η τραπεζοκεντρική άνοδος! Αν είναι δυνατόν! Κι, όμως, την πάτησαν και ακόμα δεν έβαλαν μυαλό! Περίμεναν πως και πως την απόφαση του Eurogroup ελπίζοντας για τις τραπεζικές μετοχές τους! Μεταξύ μας γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή το χρέος θα ξανά κουρευτεί, ειδικά μετά την πραγματοποίηση των γερμανικών εκλογών. Τι να το κάνεις το “αγγλικό δίκαιο”; Όπως πολύ σωστά λέει ο Καισάριος συνεχώς: “λεφτά που δεν μπορούν να πληρωθούν, δεν θα πληρωθούν”. Οπότε, ίσως, είναι μια ευκαιρία για τις τράπεζες να αποδεσμευτούν από τα ελληνικά ομόλογα. “Κάλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι

 

 

 

Οι μέτοχοι των τραπεζών έχουν καταστραφεί προ πολλού και κάποιοι μόλις τώρα αρχίζουν και νιώθουν ότι οι απώλειες των κεφαλαίων τους γίνονται οριστικές. Αρχίζουν να ιδρώνουν και να αγχώνονται γιατί έστω με καθυστέρηση αντιλαμβάνονται ότι η άνοδος θα ξεκινήσει χωρίς αυτούς.

 

 

 

Βάλτε κάτω το μυαλό σας και σκεφτείτε:

 

 

 

Πιπιλίζεστε κάθε μέρα ότι τα ομόλογα είναι το ζήτημα ζωής και θανάτου για τις τράπεζες και ότι ακούτε αναμεταδίδετε. ΝΑΙ, τα ομόλογα είναι σημαντικά αν τα συγκρίνεις με τα ανύπαρκτα πλέον ίδια κεφάλαια αλλά είναι ΤΙΠΟΤΑ μπροστά στα χορηγηθέντα καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.

 

 

 

Αυτή να είναι η μεγάλη σας αγωνία για τη μετά ανακεφαλαιοποίηση εποχή, αν αποφευχθεί για την ώρα η κρατικοποίηση. Μπείτε στους ισολογισμούς και δείτε για τι νούμερα μιλάμε. Μεγάλες διαγραφές και επισφάλειες, θα κάνουν την ιστορία των ομολόγων να μοιάζουν με παιχνιδάκι. Θα το καταλάβετε επιτέλους;

 

 

 

Οποιαδήποτε αξία υπάρχει σήμερα στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, βασίζεται στη πίεση που ασκούν οι τραπεζίτες μπας και σώσουν τίποτα. Ευχαριστημένοι να είσαστε και όχι παραπονεμένοι!

 

 

 

Αν πιστεύετε ότι οι τιμές των ακινήτων θα αντέξουν, δεν αγοράζετε αντί για τράπεζες π.χ. ΕΥΠΡΟ και ΤΡΑΣΤΟΡ. Η εσωτερική αξία είναι τριπλάσια περίπου από την χρηματιστηριακή.

 

 

 

Αν πάλι πιστεύετε σε πτώση των τιμών των ακινήτων στα μισά, δεν ξανά αγοράζετε πάλι ΕΥΠΡΟ και ΤΡΑΣΤΟΡ. Οι τιμές των μετοχών αυτών ήδη το έχουν προεξοφλήσει. Οι τράπεζες σε αυτή την περίπτωση θα ξανά καταστρέψουν μετόχους μετά την ανακεφαλαιοποίηση και θα ελπίζουμε στην Αγία ΕΚΤ ωστέ να μη χαθούν καταθέσεις.

 

 

 

Διευκρινίζω πως οι ΕΥΠΡΟ & ΤΡΑΣΤΟΡ αναφέρονται ενδεικτικά. Ένα χαρτοφυλάκιο θεωρώ πως θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από 10 διαφορετικές επιλογές, διεσπαρμένες σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

 

 

 

Όπως έχω πει στο παρελθόν, μια καλή στρατηγική είναι η θέση long σε άλλες επιλεγμένες μετοχές και short στις τράπεζες. Θέλει προσοχή, όμως, γιατί πολλές από τις πρώτες έχουν ανέβει αρκετά, ενώ βραχυπρόθεσμα πάντα υπάρχει ο κίνδυνος οι δεύτερες να βοηθηθούν χρηματιστηριακά από φίλιες δυνάμεις.

 

 

 

Όσοι ακολούθησαν αυτή τη στρατηγική που αναφέραμε από εδώ το προηγούμενο διάστημα, θα καταγράφουν κέρδη. Καλό είναι να κλεισούν κάποιες θέσεις προς κατοχύρωση κερδών. Αν οι τράπεζικές μετοχές ανέβουν προς καλλωπισμό των τιμών ΑΜΚ τότε οι θέσεις αυτές μπορούν να ξανά ενισχυθούν.

 

 

 

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης αξιών.

 

 

 


Απάντηση