Νηρέας: Μετοχή για τολμηρούς…

Νηρέας: Για τολμηρούςΟι μετοχές των εξωστρεφών επιχειρήσεων έχουν συμπεριφερθεί πολύ καλύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες από την εμφάνιση του ελληνικού προβλήματος και μετά. Ιδιαίτερα λόγω της καλής πορείας του ΧΑΑ το τελευταίο διάστημα, οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται σε απαιτητικές αποτιμήσεις. Αυτό δεν συμβαίνει για τον ηγέτη της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας Νηρέα, μιας και τα προβλήματα του κλάδου είναι πολύ σοβαρά. Η μεγάλη έκπτωση από αυτό που θα άξιζε υπό ομαλές συνθήκες, κατά άλλους είναι φυσικό επακόλουθο των δεινών που έχει αφουγκραστεί η αγορά, ενώ για τους τολμηρούς είναι ένα ενδιαφέρον στοίχημα.

Η πορεία της μετοχής του Νηρέα. (Πηγή: ft.com)

Η πορεία της μετοχής του Νηρέα. (Πηγή: ft.com)

Το μεγάλο ζήτημα των ιχθυοκαλλιεργειών είναι ο μεγάλος τους δανεισμός και η πίεση που δέχονται από το αδύναμο τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα να στραγγαλίζονται από την έλλειψη ρευστότητας. Οι απότομες, αλλά αναγκαίες, περικοπές για την επιβίωση, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, απειλώντας ένα ζωτικό εξαγωγικό “πνεύμονα” για την ελληνική οικονομία. Η μείωση της ζήτησης από τις χώρες του δοκιμαζόμενου Ευρωπαϊκού Νότου, που αποτελούν την βασικότερη εξαγωγική αγορά, και οι υψηλές τιμές στα ιχθυάλευρα, δημιουργούν ακόμα πιο εκρηκτικό σκηνικό. Σαφώς, οι ίδιες οι επιχειρήσεις δεν είναι άμοιρες ευθυνών για την άναρχη ανάπτυξη, τα μεγάλα ανοίγματα και την ενίοτε κακή νοοτροπία. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο, αφού έχω εργαστεί σε εταιρεία του κλάδου και σε καμία περίπτωση δεν είναι σκοπός μου να τον δυσφημίσω. Εκτιμώ την εργασία και τα εφόδια που μου προσφέρθηκαν, ενώ αναγνωρίζω πως αποτελεί και αυτός μια μικρογραφία της ελληνικής πραγματικότητας, από την οποία δεν λείπουν αξιόλογοι άνθρωποι και προοπτικές. Αυτό που πολύ καλά καταλαβαίνω είναι πως είναι κρίμα να χαθεί, αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα, ένας τέτοιος “πυλώνας” και να δούμε σε επανάληψη το δράμα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.

Αν θέλετε, λοιπόν, το βασικό μου επιχείρημα για πιθανότητες καλής έκβασης στο Νηρέα, στηρίζεται στην αλήθεια πως η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στην τύχη της. Θα μου πείτε πως ακόμα και στις ελληνικές τράπεζες που ήταν “too big to fail”, το “dilution” διέλυσε τους μετόχους παρά την επιβίωση των εταιρειών. Μια σημαντική διαφορά, ειδικά για το Νηρέα, είναι πως ο ισολογισμός δεν είναι το ίδιο μοχλευμένος και πως σε αντίθεση με τις τράπεζες, η μετοχή διαπραγματεύεται με μεγάλη έκπτωση επί της εσωτερικής της αξίας, “αποζημιώνοντας” για αυτόν τον κίνδυνο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 130εκ.€ και το συνολικό ενεργητικό στα 460εκ.€, όταν η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται μόλις στα 30εκ.€.  Σκεφτείτε πως σε καλές χρονιές, όπως ήταν το 2007, η κερδοφορία που αντιστοιχούσε στους μετόχους ξεπέρασε τα 10εκ.  Όλα τα παραπάνω, όπως και ο ετήσιος κύκλος εργασιών που κυμαίνεται περίπου στα 200εκ., δείχνουν το μεγάλο μέγεθος του ομίλου και την πολύ χαμηλή αποτίμηση σε σχέση με αυτό.

Μονάδα Πάχυνσης Νηρέα

Έπειτα, κατά κάποιο τρόπο ο Νηρέας μπορούμε να πούμε πως αποτελεί την ΑΛΦΑ της ιχθυοκαλλιέργειας. Οι άλλοι δύο βασικοί παίκτες, Σελόντα και Δίας βρίσκονται υπό πολύ δυσμενέστερες συνθήκες, με τη δεύτερη να έχει ήδη υποβάλλει αίτηση για το άρθρο 99 και με τις δυο τους να εμφανίζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια. Όταν το σπίτι του γείτονα έχει πάρει φωτιά και σε γλύφουν οι φλόγες δεν είναι σώφρον να πανηγυρίζεις. Εντούτοις, ξέρεις πως γλιτώνοντας θα βρεθείς σε ευνοϊκότερη θέση, απαλλαγμένος από δυνατούς άμεσους ανταγωνιστές σου στο εσωτερικό. Η ιστορία έχει δείξει πως αρχικά οι αδύναμοι ωθούνται να πωλούν νωρίς μικρού μεγέθους ψάρια προκαλώντας αυξημένη προσφορά και πίεση στις τιμές. Στη συνέχεια η μειωμένη παραγωγή οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω. Δυστυχώς, αυτή τη φορά στο εξωτερικό οι Τούρκοι ιχθυοκαλλιεργητές κάνουν βήματα μπροστά και αναμένεται φέτος να μας πάρουν την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή τσιπούρας και λαυρακιού, όπως υποστηρίζουν οι Financial Times, έχοντας στοκάρει μεγάλες ποσότητες ψαριών. Η ανάλυση της Contali, από την άλλη, προβλέπει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην κορυφή για το 2013.

Μονάδα Πάχυνσης Νηρέα

Όπως και στις τράπεζες, το να βάλει κανείς κάτω τα νούμερα με ακρίβεια δεκαδικού και να αρχίσει τους υπολογισμούς προσπαθώντας να προβλέψει την έκβαση, είναι σαν να ψάχνει ψύλλους στα άχυρα. Ο τρόπος που αποτιμώνται τα τεράστια βιολογικά αποθέματα δεν σε αφήνει να δεις πολύ καθαρά την αλήθεια. Μεγαλύτερη σημασία έχουν γεγονότα που θα καθορίσουν τη μελλοντική τιμή του τσιπουρολάβρακου, όπως είναι η αναμενόμενη ζήτηση και προσφορά, ή οι ανάσες που μπορεί να προσφέρουν οι τράπεζες, ή γενικότερα οι ευρωπαϊκές εξελίξεις. Κάτι θετικό είναι πως έχουμε να κάνουμε με παραγωγή τροφίμων, όπου η πτώση στη ζήτηση δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη.

Αυτό δεν σημαίνει πως αγνοούνται οι υψηλές υποχρεώσεις ύψους 337εκ. ή οι ζημιές που καταγράφονται τα τελευταία έτη. Αλλά, επίσης λαμβάνεται υπόψη η σημαντική έκπτωση στην οποία προσφέρεται ο Νηρέας σε σχέση με το μέγεθός του. Αν σήμερα η κεφαλαιοποίησή του ήταν στα 150 ή 200εκ. € δεν θα υπήρχε λόγος να τον επιλέξεις, αφού Λογότυπο Νηρέααγοράζοντάς τον η έκθεση σε κινδύνους θα ήταν μεγάλη. Όμως, όταν διαπραγματεύεται για 30εκ., είναι μια καλή επιλογή για τολμηρούς επενδυτές, που θα δουν μεγάλα κέρδη αν η κατάσταση στον κλάδο αναστραφεί.

Ειδικά τώρα που στο καλπάζον ΧΑΑ το ψάρεμα ευκαιριών έχει γίνει πιο δύσκολο, ακόμα και για μεσαίου μεγέθους εισηγμένες, θεωρώ πως ο εξωστρεφής Νηρέας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επιθετική μετοχή που αξίζει το στοίχημα

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών.

7 comments on “Νηρέας: Μετοχή για τολμηρούς…

 1. Ο/Η seirios69 λέει:

  Αριστη προσεγγιση απο εναν επαγγελματια του κλαδου. Να αναφερω και εγω μερικα πραγματα που συνηγορουν στη θετικη προσεγγιση που κανεις για τη μτχη.
  Οπως σου ειχα πει τη παρακολουθω το τελευταιο χρονο κοιτωντας αναλυτικα τους ισολογισμους απ το 2005 και μετα. Ετσι παρατηρησα οτι απο το 2005 ως το 2009 παρατηρειται μια συνεχη αυξηση των βιολογικων αποθεματων τα οποια εχουν επιδραση στις φαινομενικες πωλησεις και στα λογιστικα κερδη. Ετσι ο ομιλος απ το 2005 μεχρι και το 2009 ειναι λογιστικα κερδοφορος αφου στηριζεται στη διαφορα αποτιμησης αποθεματων τα οποια αν αφαιρεθουν τοτε εχει αρκετες ζημιες (εξου και η συνεχη αυξηση του δανεισμου και οι αρνητικες ταμειακες ροες), ενω μονο το 2011 χωρις τη διαφορα αποτιμησης αποθεματων ειναι ουσιαστικα κερδοφορος η οποια ειναι και η χρονια σταθμος απο πλευρας τιμης των ψαριων αλλα και υψηλου ογκου πωλησεων. Tα λειτουργικα αποτελεσματα προ διαφορας αποτιμησης αποθεματων εμφανιζουν κερδη απ το 2010 κ μετα ενω εμφανιζει και συνεχη θετικη αυξηση των ταμειακων ροων μειωνοντας και το δανεισμο κατα 20 εκ. Ο παραπανω λογος ειναι που κοιταω τα αποτελεσματα προ διαφορας αποτιμησης αποθεματων συν τους λογους που αναφερες.Προσπαθησε να μετριασει την υπερβολικη αυξηση του κοστους του ιχθυαλευρου το οποιο εχει 4λασιασει την τιμη του απ το 2005 μεχρι σημερα και ουσιαστικα το επιτυγχανει οπως φαινεται απ το λογο Suplies+salary third/Sales fish που βαινει μειωμενο απ το 2009 και μετα με αποκορυφωμα το 2011 λογω και της αποτομης αυξησης της τιμης των ψαριων. Στο α εξαμ 2013 ουσιαστικα το ΕΒΙΤ προ διαφορας αποτιμησης αποθεματων ειναι αυξημενο κατα 1 εκ σε σχεση με το περυσινο απλα λογω εκτακτων προβλεψεων 7,5 εκ εχει ζημιες και παρα την εκτιναξη της τιμης του ιχθυαλευρου σε ιστορικα υψηλα. Ουσιαστικα ειναι σε πολλη πλεονεκτικοτερη θεση απ τους αλλους ανταγωνιστες χωρις να παραβλεφθει ο υψηλος δανεισμος που εχει, που μπορω να αναφερω γι αυτον κατι που μπορει να ειναι θετικο αλλα αρκετα σε ζαλισα.
  Υ.Γ. Δημητρη σχετικα με τη Kontali επειδη ειναι συνδρομητικο απ οτι εχω δει πως βρισκεις στοιχεια
  Φιλικα
  Παναγιωτης

 2. Ο/Η Investorblog λέει:

  Φίλε Παναγιώτη,
  στο διαδίκτυο δεν βρίσκεις εύκολα απόψεις για την πραγματική αξία των μετοχών. Οπότε μόνο κουραστικά δεν είναι τα όσα γράφεις. Οπότε ανέφερε ό,τι παραπάνω θες για τον δανεισμό.

 3. Ο/Η xristos λέει:

  παρακαλω πειτε μου, τι εξηγηση μπορει να υπαρχει για τη μεγαλη αυξηση του ογκου τις τελευταιες μερες με τη τιμη να πιεζεται ομως…?[ξεφορτωμα]?

 4. Ο/Η Investorblog λέει:

  Καλημέρα. Για το αν όντως συμβαίνει αυτό που παρατηρείτε και πως δικαιολογείται, πιο υπεύθυνα θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος πιο εξειδικευμένος με την Τεχνική Ανάλυση.

 5. Ο/Η seirios69 λέει:

  Πιθανον εχει να κανει με το γεγονος οτι βγηκε απ τον FT40 και ισως καποια κεφαλαια βγαινουν αλλα απ οτι δειχνει καποιοι βγαινουν και τα παιρνουν διαφορετικα θα ειχε παει 0,2ε

 6. […] για την ώρα δεν με δικαιώνουν, επιμένω στη λογική του προηγούμενου άρθρου, γνωρίζοντας πως έχω εμπλακεί σε έναν πολύ επιθετικό […]

 7. […] 2013 στο “Νηρέας: Μετοχή για Τολμηρούς”, παρότι η μετοχή ήταν πάνω από τα 40λεπτά, τη […]

Απάντηση