Να επενδύσω στο Bitcoin;

Να επενδύσω στο Bitcoin;Το ψηφιακό νόμισμα έχει τρελάνει με τις καταπληκτικές αποδόσεις που έχει πετύχει. Μέσα στο 2013 έχει καταφέρει να μεταβάλει την αξία του κατά περίπου 5000%. Μόνο τις 30 τελευταίες μέρες έχει σκαρφαλώσει από τα περίπου $200 στα $730, έχοντας κορυφώσει ενδιάμεσα στα $900.  Το μεγάλο ερώτημα είναι που οφείλεται η μεγάλη του “επιτυχία”. Είναι τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του και η πεποίθηση πως θα καταφέρει να αποτελέσει ένα νέο βασικό μέσο συναλλαγών ή η ικανότητά του να λειτουργεί ως ένα κεκαλυμμένο ponzi scheme; Από την απάντηση θα κριθεί αν αξίζει την προσοχή ενός σοβαρού επενδυτή.

Η πορεία του Bitcoin κατά το τρέχων έτος

Η πορεία του Bitcoin κατά το τρέχων έτος

Αναζητώντας κανείς τα βασικά χαρακτηριστικά του χρήματος θα εντοπίσει μεταξύ άλλων  την φορητότητα, την ασφάλεια, την ανθεκτικότητα και την σταθερότητα. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο τελευταίο, καθώς θεωρώ πως αποτελεί ένα βασικό συστατικό της επιτυχίας του fiat money και αντίθετα την “αχίλλειο” πτέρνα του Bitcoin, όπως και του χρυσού. Το πολύτιμο μέταλλο το κατάφερνε μέχρι ενός βαθμού, με κοστοβόρο τρόπο, αφού ενσωμάτωνε το υψηλό κόστος της εξόρυξής του, αλλά ανά περιόδους οδηγούσε σε πληθωρισμό ή αποπληθωρισμό, αφού η προσφορά  του δεν μπορούσε να είναι τόσο ευέλικτη.

Συσκευές εξόρυξης Bitcoin

Συσκευές εξόρυξης Bitcoin

Το Bitcoin κατά κάποιο τρόπο προσομοιάζει τη διαδικασία αυτή. Χρησιμοποιούνται υπολογιστές που το εξορύσσουν καταναλώνοντας επεξεργαστική ισχύ και ηλεκτρικό ρεύμα. Η δυσκολία της εξόρυξης έχει προβλεφθεί να ρυθμίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε όλο και λιγότερα νέα Bitoins να θέτονται σε κυκλοφορία, ώσπου ο τελικός τους αριθμός να προσεγγίζει τα 21εκ. Ο ορισμένος αριθμός κατά κάποιους είναι το δυνατό του σημείο. Όσο αυξάνεται η χρήση του, η στενότητα κυκλοφορίας του  θα το κάνει συνεχώς να ανατιμάται.

 Κατ’ εμέ, αυτό που συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει, μέχρι κάτι πιο εξελιγμένο, πρακτικό και λιγότερο σπάταλο προκύψει, είναι το εξής. Ανά διαστήματα, υψηλότερες τιμές θα το κάνουν να απολαμβάνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και η πίστη για ακόμα υψηλότερες τιμές θα οδηγεί σε αποθησαύριση και μείωση της κυκλοφορίας του. Πρόκειται για το φαύλο κύκλο που δημιουργεί τις φούσκες. Αντίστοιχα, ένας πανικός θα είναι ικανός να το εκμηδενίσει, μέσω του επιταγχυνόμενου “ξεφορτώματος”. Αν χαθεί η FEDεμπιστοσύνη, δεν υπάρχει ένας μηχανισμός για να υποστηριχθεί η αξία του. Αντίθετα, οι Κεντρικες Τράπεζες έχουν τα εργαλεία να μεταβάλουν το κόστος και την ποσότητα του χρήματος, ώστε να διατηρούν την αξία του σε σταθερά και επιθυμητά επίπεδα. Δεν το καταφέρνουν όταν έχουν καταφύγει σε “αμαρτωλές” πολιτικές, που συνήθως έχουν προκύψει από κυβερνητικές παρεμβάσεις που παραβιάζουν την ανεξαρτησία τους. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και νομίσματα που πληθωρίζονται εως ένα μέτρο, αποτελούν λειτουργικότερο μέσο συναλλαγών, αν όχι αποταμίευσης. Φανταστείτε να έχετε λάβει ή δώσει μια προκαταβολή σε Bitcoin για να παραδώσετε προϊόν σε απώτερο χρόνο και η αξία του να δεκαπλασιαστεί ή υποδεκαπλασιαστεί μέσα σε λίγους μήνες.  Η απάντηση, λοιπόν, στο αρχικό ερώτημα είναι πως το Bitcoin δεν θα καταφέρει να αποτελέσει ένα σοβαρό μέσο συναλλαγών η αποθεματικό νόμισμα. Με την παρούσα του δομή είναι απλά καταδικασμένο να αποτελεί κατά βάση ένα κερδοσκοπικό μέσο, που αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερο εκτόπισμα δύναται να καταστεί πολύ επικίνδυνο.

Ως επενδυτής δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να ποντάρω στην πτώση του ή την άνοδό του. Η αξία στην οποία μπορεί να το φτάσει μια “τρέλα” ανατίμησής του είναι τόσο απροσδιόριστη, όση και η ανθρώπινη βλακεία. Οι χειρότερες φούσκες συμβαίνουν εκεί που δεν υπάρχει καμία απολύτως αξία, επειδή εκεί απουσιάζουν οι ορθολογικά σκεπτόμενοι συναλλασσόμενοι που της δίνουν σημασία και λειτουργούν εξισορροπητικά. Αντίθετα, για τους κερδοσκόπους μπορεί να είναι ένα λαμπρό πεδίο μάχης, εφόσον αναγνωρίζουν την επικινδυνότητα του και ξέρουν να φυλάγονται.

BitcoinΤο Bitcoin είναι μια ενδιαφέρουσα καινοτομία που αν εξελιχθεί περαιτέρω ίσως οδηγήσει σε κάτι πιο αποτελεσματικό, ανεξάρτητο και αποκεντρωμένο σε σχέση με τις Κεντρικές Τράπεζες. Όμως, προς το παρόν, και ειδικά το συγκεκριμένο ψηφιακό δημιούργημα είναι κατά βάση ένα μέσο κερδοσκοπίας και αποφυγής ελέγχου, παρά ένα λειτουργικό και αξιόπιστο νόμισμα. Οι επενδυτές καλό θα ήταν να απέχουν και οι κερδοσκόποι να προσέχουν!

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πωλησης αξιών.

One comment on “Να επενδύσω στο Bitcoin;

  1. ίσως το πιο “ολιστικό” άρθρο που έχω διαβάσει σχετικά με το BitCoin

Απάντηση