Η μετοχή της HOL και η επιστροφή στην κερδοφορία

Μετοχή HOL και επιστροφή στη κερδοφορίαΟι εναλλακτικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση για το ελληνικό χρηματιστήριο. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουν τις πωλήσεις τους με ταχύτατους ρυθμούς, με τίμημα τη μεγάλη καταγραφή ζημιών και τη συσσώρευση χρεών. Η είδηση πως η HOL το 9Μ εμφάνισε κέρδη, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Συγκεκριμένα, για το προαναφερθέν διάστημα τα έσοδα ανήλθαν σε περίπου € 170εκ. και τα κέρδη μετά φόρων στα € 2,5εκ. Οι ισχυρές καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους € 42εκ. επέτρεψαν επενδυτική δραστηριότητα ύψους € 37εκ. και μείωση του καθαρού τραπεζικού δανεισμού κατά € 4,8εκ. Παρακάτω παρουσιάζεται η πορεία των πωλήσεων και της κερδοφορίας κατά τα προηγούμενα 5 χρόνια.

Η πορεία των πωλήσεων και των αποτελεσμάτων της HOL κατά τα 5 προηγούμενα χρόνια. (Πηγή: ft.com)

Η πορεία των πωλήσεων και των αποτελεσμάτων της HOL κατά τα 5 προηγούμενα χρόνια. (Πηγή: ft.com)

Κατά τις ζημιογόνες χρήσεις του παρελθόντος οι εναλλακτικοί διαφήμιζαν τα θετικά EBITDA. Δηλαδή, παρουσίαζαν τα κέρδη που προέκυπταν όταν αφαιρούσαν τις αποσβέσεις και το κόστος των τόκων. Ειδικά οι αποσβέσεις, λόγω των πολύ σημαντικών απαιτούμενων επενδύσεων ήταν πολύ μεγάλες. Το βασικό επιχείρημα υπέρ των EBITDA γενικά είναι πως οι αποσβέσεις δεν προκαλούν ταμειακή επιβάρυνση, εξού και η αφαίρεσή τους. Αυτή είναι η μισή αλήθεια, καθώς όταν είναι μεγάλες απαιτούν λογικά νέες Οπτικές Ίνεςεπενδύσεις. Το να δώσουμε μικρότερη βαρύτητα στο κόστος των αποσβέσεων έως ένα βαθμό έχει νόημα, αν θεωρήσουμε πως από εδώ και στο εξής, που η περίοδος της μεγάλης ανάτπυξης τελείωσε, δεν θα απαιτούνται το ίδιο σημαντικές επενδύσεις.

Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός πως πλέον έχουν δημιουργηθεί οι βασικές υποδομές και η μεγάλη πελατειακή βάση. Μήπως, ύστερα από τα μεγάλα ποσά που επενδύθηκαν και τις συνεπακόλουθες ζημιές, ήρθε η εποχή του “αρμέγματός” για τους λίγους δυνατούς που επιβίωσαν; Αν είναι έτσι, στις επόμενες χρήσεις θα δούμε ακόμα πιο βελτιωμένα κέρδη και ταμειακές ροές. Μια τέτοια προοπτική, σε συνδυασμό με τη χαμηλή αποτίμηση της HOL στο ταμπλό που ανέρχεται σε μόλις € 65εκ., κάνουν τη μετοχή να “γυαλίζει”! Η εισηγμένη ήδη έχει βελτιώσει κατά πολύ την εικόνα των αποτελεσμάτων της, ενώ η μετοχή της είναι από τις λίγες που δεν έχουν “συγκινηθεί” ακόμα μετεκλογικά.

Η πορεία της μετοχής της HOL τα τελευταία χρόνια. (Πηγή: ft.com)

Η πορεία της μετοχής της HOL τα τελευταία χρόνια. (Πηγή: ft.com)

Το άσχημο είναι πως τέτοιες προβλέψεις δεν είναι αυτονόητες. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι ικανοί να εκτρέψουν τη ροή των πραγμάτων. Ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος εξαρτάται υπερβολικά από τις τεχνολογικές εξελίξεις που είναι απρόβλεπτες. Μια και μόνο εφεύρεση δύναται να καταστήσει άχρηστες τις σταθερές υποδομές. Ακόμα και αν αποκλείσουμε κάτι το τόσο συνταρακτικό, αυτό που φοβίζει είναι ο ισχυρός ανταγωνισμός. Όποτε κάτι νέο παράγεται(π.χ. VDSL), θα απαιτούνται νέες “εξαντλητικές” επενδύσεις για την παραμονή στην κορυφή, διαφορετικά η μάχη θα μεταφέρεται στις Πόλεμος τιμώντιμές. Ο ανταγωνισμός πιστεύω πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα είναι έντονος, καθότι στις τηλεπικοινωνίες έχουμε μεγάλα σταθερά κόστη και μικρά μεταβλητά, κάτι που ενισχύει τον πειρασμό για πόλεμο τιμών.

Έπειτα, όπως και οι άλλοι εναλλακτικοί, η HOL θεωρείται κεφαλαιακά ανεπαρκής και υπερχρεωμένη. Τα € 297εκ. συνολικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τη συνολική αξία του ενεργητικού, με αποτέλεσμα να έχουμε αρνητικά ίδια κεφάλαια. Τουτέστιν, η εταιρεία χρωστά περισσότερα από όσα έχει. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω θετικά μια μετοχή με αρνητική καθαρή θέση. Θεωρώ πως η παραδοσιακή λογιστική αδικεί την εταιρεία από τη στιγμή που δεν αποτιμά το πιο αξιόλογο περιουσιακό της στοιχείο, την πελατειακή της βάση. Αυτό που πραγματικά με ανησυχεί είναι μήπως χρειαστεί οι μέτοχοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Τι να το κάνεις που την αγοράζεις φθηνά, αν με το καλημέρα σου ζητήσει λεφτά; Ας ελπίσουμε οι θετικές ταμειακές ροές και η συνεχής μείωση του δανεισμού να το αποτρέψουν. Για παράδειγμα, στην πιο πιεσμένη Forthnet επίκειται ήδη ΑΜΚ.

Επίσης, αρνητικά βλέπω το γεγονός πως αποτελεί θυγατρική εισηγμένου ομίλου (Intracom). Είναι κάτι που το αναφέρω συχνά και για άλλες μετοχές και έχει να κάνει με ενδεχόμενες μετοχικές αλλαγές που ενίοτε πλήττουν τους μετόχους μειοψηφίας. Από την άλλη, η HOL έχει πιο εύκολα κατανοήσιμες οικονομικές καταστάσεις σε σχέση με μεγάλους ομίλους που εκτελούν πολυσχιδείς δραστηριότητες καθιστώντας τα αποτελέσματα θολά στην ανάγνωση.

Λογότυπο holΣυνοψίζοντας, η HOL είναι από τις λιγότερο προβλέψιμες του ΧΑΑ, χωρίς αυτό να έχει να κάνει απαραίτητα με την ελληνική κρίση, όπως συμβαίνει για τις υπόλοιπες. Η προοπτική του ερχομού της προσοδοφόρας φάσης ωρίμανσης για τους εναλλακτικούς και η χαμηλή της αποτίμηση, της προσδίδουν μεγάλα περιθώρια ανόδου. Από την άλλη, ελλοχεύουν κίνδυνοι από τον υψηλό δανεισμό και την πιθανότητα μιας ΑΜΚ. Αν και δεν συνιστά μια από τις ασφαλείς επιλογές, είμαι θετικός ως προς την αγορά της.

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης αξιών.

One comment on “Η μετοχή της HOL και η επιστροφή στην κερδοφορία

  1. […] πάροχος, θυμίζει σε πολλά την HOL, στην οποία αναφερθήκαμε πρόσφατα. Υψηλός δανεισμός, αρνητικά ίδια κεφάλαια, έντονος […]

Απάντηση