Μετοχές: Πως να πιάσεις το μαχαίρι που πέφτει…

Πως να πιάσεις το μαχαίρι που πέφτει...Μια από τις βασικότερες συμβουλές που δίνονται από τους ειδικούς των αγορών είναι πως ποτέ δεν πρέπει να επιχειρείς να πιάσεις ένα μαχαίρι που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Αν αυτό ισχύει μια φορά για τους τολμηρούς αγοραστές αξιών ενόσω αυτές “κατρακυλούν”, τότε για τους, επί το λαϊκότερον, “σορτάκηδες”, που κοντράρουν την άνοδο, θα πρέπει να τηρείται ως ευαγγέλιο. Αλλά, όταν κάτι θεωρείται αδιανόητο και αδύνατο στην πραγμάτωση του, δεν είναι αυτό που πληρώνει αδρά το “δαμαστή” του;

tesla_logoΩς παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσω την Tesla Motors. Ακόμα και υπό εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της, η μετοχή κρίνεται από τον υποφαινόμενο, και όχι μόνο, ως έντονα υπερτιμημένη. Εφόσον η άποψη αυτή ευσταθεί, σε βάθος χρόνου το ταμπλό αναπόφευκτα θα τιμωρήσει το “ζωηρό χαρτί”. Το να πιστεύει κανείς το αντίθετο, δηλαδή πως η πρωτοπόρος αυτοκινητοβιομηχανία θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία και πως τα επόμενα χρόνια θα εξασφαλίσει μια θέση μεταξύ των “θηρίων” του κλάδου, ώστε να δικαιολογεί τη σημερινή της αποτίμηση, είναι επίσης κάτι το σεβαστό. Δε με βρίσκει σύμφωνο, αλλά σήμερα δεν έχω σκοπό να αναλωθώ σε αυτή την αντιπαράθεση, αφού τα επιχειρήματά μου έχουν καταγραφεί κατά το παρελθόν εδώ. Θέτω την παραδοχή, λοιπόν, πως η Tesla δεν αξίζει την υψηλή της χρηματιστηριακή αξία και συνεχίζω τους συλλογισμούς μου για όλους εμάς που το δεχόμαστε ως αρχή.

Οι οπαδοί της θεωρίας του μαχαιριού που σκίζει ό,τι βρεθεί στο διάβα του, θα αποφύγουν σε κάθε περίπτωση να το πιάσουν. Κατ’ αυτούς, μια μετοχή που είναι όντως ακριβή αλλά διαθέτει τέτοια ορμή ανόδου, πιθανότατα θα γίνει ακριβότερη τραυματίζοντας όποιον ποντάρει στην πτώση της. Η καλύτερη απάντηση στη φοβική τους στάση έρχεται μέσα από την μεταφορά μας σε μια σκηνή ψαρέματος. Οι ψαράδες όταν έχουν να τα βάλουν με ένα μεγάλο ψάρι “αμολάνε” την πετονιά για να κουράσουν το θήραμα, παρότι αρχικά φαίνεται πως απομακρύνονται από το στόχο να το φέρουν κοντά τους. Αυτή η εικόνα πρέπει να παραμείνει βαθιά χαραγμένη σε όσους επιδιώκουν να κερδίζουν ως contrarian. Αφού εξασφαλίσουν πως ο στόχος είναι αξιοποιήσιμος, πρέπει πρωτίστως ψυχολογικά να αποδεχθούν πως βραχυπρόθεσμα θα υποστούν ζημιά (απομάκρυνση από το θήραμα), και έπειτα να εξοπλιστούν κατάλληλα (μεγάλο μήκος πετονιάς).

AmericanDream FundΣτην περίπτωση της Tesla, ένα “άγριο” και μονόπλευρο σορτάρισμα, απλά θα είχε καταστρέψει τον επενδυτή. Αντίθετα, δείτε ποιο είναι το αποτέλεσμα στο American Dream Fund, όπου μια από τις βασικές short θέσεις έχει ανοιχτεί στην Tesla. Η ζημιά που έχει προκληθεί ξεπερνά τις 3000€, αλλά εξακολουθεί να είναι διαχειρίσιμη, αν και πληγώνει το εικονικό fund του Investorblog, προς το παρόν. Οι ζημιές αντισταθμίζονται με το παραπάνω από άλλες Long & Short κερδοφόρες επιλογές. Έτσι, υπάρχει ένα σημαντικό “μαξιλάρι”, ώστε ο επενδυτής να επιμείνει αντίθετα στο ρεύμα. Οι βραχυπρόθεσμες ζημιές δεν αποτελούν πρόβλημα. Αν η μετοχή της Tesla είναι καταδικασμένη να δει τιμές κάτω από τα 100$, τελικά ο επενδυτής θα λάβει τη λεία, ακόμα και αν αυτή πρόσκαιρα ξεγλιστρίσει προς τα 300$. Θυμηθείτε το παράδειγμα του ψαρά.

Η απόδοση του American Dream Fund έως σήμερα.

Η απόδοση του American Dream Fund έως σήμερα.

knife_baldasΕπομένως, με “μαξιλάρι”, επιμονή και βραχυπρόθεσμο κόστος πιάνεις ένα πολύτιμο μαχαίρι που πέφτει. Το πραγματικό και σοβαρό πρόβλημα είναι να έχεις εκτιμήσει τραγικά λάθος τους θεμελιώδεις παράγοντες. Δηλαδή, εσφαλμένα να έχεις καταλήξει πως η μετοχή είναι ακριβή. Τότε δεν έχεις να κάνεις με μαχαίρι, αλλά μπαλντά! Δεν έχεις να πιάσεις τούνα, αλλά φάλαινα! Μόνο αν είσαι ανόητος ή αγνοείς τι κρύβεται, επιμένεις και στο τέλος καταστρέφεσαι. Αυτός είναι ο μεγάλος και πραγματικός κίνδυνος του “κυνηγού”. Όλα τα άλλα αντιμετωπίζονται με διασπορά, αντιστάθμιση και λογική έκθεση. Έτσι πιάνεις το μαχαίρι που πέφτει…

* Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης αξιών.

Απάντηση