Μαρινόπουλος: Πόσο Βαρύ Xτύπημα ανά Eισηγμένη (% Iδίων)

Μαρινόπουλος: Πόσο βαρύ το χτύπημα ανά εισηγμένη (% των ιδίων)του Δημήτρη Κουτσουμπού

Σαν να μην έφτανε το Brexit και τα πάθη της ελληνικής οικονομίας από τη υπερφορολόγηση, ο πονοκέφαλος της Μαρινόπουλος ήρθε να προστεθεί, δημιουργώντας εκρηκτικό σκηνικό και φόβους για αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά. Ήδη, πολλές εισηγμένες ενημερώνουν πως έχουν απαιτήσεις που, σύμφωνα με τις απαντητικές τους επιστολές, αθροιστικά πλησιάζουν τα €100εκ. Αν κάτι ενδιαφέρονται να μάθουν σχετικά οι επενδυτές του ΧΑ, αυτό δεν  είναι άλλο από τα ονόματα των εισηγμένων που εμπλέκονται και η βαρύτητα του χτυπήματος για την καθεμιά.

Απαιτήσεις Εισηγμένων από τον Μαρινόπουλο

Στη παραπάνω γραφική απεικόνιση σε απόλυτο μέγεθος φαίνεται πως κατά σειρά μεγαλύτερες απαιτήσεις έναντι της αλυσίδας έχουν οι MIG (ΜΙΓ), Εθνική Πανγαία ΑΕΑΠ (ΠΑΝΓΑΙΑ), Καραμολέγκος (ΚΜΟΛ), Creta Farm (ΚΡΕΤΑ), Σαράντης (ΣΑΡ), Κρι-Κρι (ΚΡΙ), Νίκας (ΝΙΚΑ), Foodlink (ΦΟΥΝΤΛ), Ελγέκα (ΕΛΓΕΚ)

Το μέγεθος των απαιτήσεων, ειδικά για τους μετόχους, οφείλουμε να το δούμε σε σχέση με τα Ίδια Κεφάλαια της κάθε εισηγμένης. Και τότε η παραπάνω κατάταξη αλλάζει, εμφανίζοντας  4 εισηγμένες να έχουν άνοιγμα στο Μαρινόπουλο μεγαλύτερο από το 30% των ιδίων κεφαλαίων τους! Πρόκειται για τις Ελγέκα, Creta Farm, Foodlink & Καραμολέγκος. Ειδικά για την Ελγέκα, να αναφέρουμε πως αν στα Ίδια Κεφάλαια προσθέταμε και αυτά των μετόχων μειοψηφίας, η ποσοστιαία επίπτωση θα εμφανιζόταν σημαντικά μικρότερη. Σημαντική, επίσης, φαίνεται η έκθεση (>5%) για τις Κρήτων Άρτος, Κρι-Κρι, MIG & Εβροφάρμα. Τέλος, Νίκας & Μπουτάρης με αρνητικά ίδια κεφάλαια, διακινδυνεύουν να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την πολύ άσχημη εικόνα του ισολογισμού τους.

Οι απαιτήσεις των εισηγμένων από την Μαρινόπουλος ως ποσοστό των Ιδίων Κεφαλαίων τους. Εδώ η κατάταξη αλλάζει...

Οι απαιτήσεις των εισηγμένων από την Μαρινόπουλος ως ποσοστό των Ιδίων Κεφαλαίων τους. Εδώ η κατάταξη αλλάζει…

Εδώ χρίζει μια ειδική αναφορά για τον Καραμολέγκο που έχει αναφερθεί από το Investorblog ως μια ενδιαφέρουσα υπό εξέταση ως υποτιμημένη από τους επενδυτές μετοχή. Από τα χαμηλά του Φλεβάρη κοντά στα 60λεπτά, βρίσκεται στο κατώφλι του διπλασιασμού. Η σκέψη μερικής ή ολικής ρευστοποίησης θα έλεγα πως κερδίζει πόντους, δεδομένων των αρνητικών εξελίξεων από τη μια και της πρόσφατης ανατίμησης της μετοχής από την άλλη.

Η πορεία της μετοχής του Καραμολέγκου το τελαυταίο 6μηνο (πηγή: ft.com)

Η πορεία της μετοχής του Καραμολέγκου το τελαυταίο 6μηνο (πηγή: ft.com)

Πίνακας: Οι απαιτήσεις των εισηγμένων από τον Μαρινόπουλο σε απόλυτο μέγεθος και ως ποσοστό των Ιδίων Κεφαλαίων τους

Πίνακας: Οι απαιτήσεις των εισηγμένων από τον Μαρινόπουλο σε απόλυτο μέγεθος και ως ποσοστό των Ιδίων Κεφαλαίων τους

Βέβαια, η παραπάνω ανάλυση των απαιτήσεων που έχουν οι εισηγμένες έναντι του Μαρινόπουλου είναι ποσοτική. Για να αχθούν περισσότερα συμπεράσματα απαιτείται ποιοτική ανάλυση. Ενδεικτικά, σε ορισμένες εταιρείες οι απαιτήσεις εμφανίζονται αυξημένες ως προς τα ίδια κεφάλαια, λόγω της ούτως ή άλλως υψηλής μόχλευσης του ισολογισμού. Όμως, σε κάθε περίπτωση το ποσοστό αυτό απεικονίζει την επίπτωση στους μετόχους και προϊδεάζει για το μέγεθος και την επικινδυνότητα του χτυπήματος, που σε υπερδανεισμένες εταιρείες είναι δυνατό να αποβεί μοιραίο. Έπειτα, σημασία έχει αν υπάρχουν εξασφαλίσεις ή αν έχουν σχηματιστεί προβλέψεις, που θα άμβλυναν πιθανές ζημιές στον ισολογισμό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε το πως θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι μελλοντικές πωλήσεις, που στη πλειονότητά τους φαίνεται πως θα αναπληρωθούν μέσα από άλλα κανάλια πώλησης.

Το ζήτημα δε είναι σοβαρό για το ενδεχόμενο αλυσιδωτών αντιδράσεων αν δε βρεθεί λύση. Τότε, το “ντόμινο” θα διαχυθεί στην αγορά, επηρεάζοντας πολλές ακόμα επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη. Για το λόγο αυτό απαιτείται οι επενδυτές να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, ειδικά για τις εισηγμένες που διακινδυνεύουν περισσότερα, αναλύοντας διεξοδικότερα τα δεδομένα. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε όλοι το καλύτερο δυνατό φινάλε για το “θρίλερ” της Μαρινόπουλος.

*Αν σας άρεσε το άρθρο, κάνετε κοινοποίηση (κουμπί μοιράσου το παρακάτω), ώστε να το δουν περισσότεροι επενδυτές.

Δημήτρης Κουτσουμπός

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών.

Τα παραπάνω δεδομένα & υπολογισμοί είναι προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας. Το Investorblog.gr δεν φέρει ευθύνη για την ακρίβεια τους.

2 comments on “Μαρινόπουλος: Πόσο Βαρύ Xτύπημα ανά Eισηγμένη (% Iδίων)

  1. Ο/Η Petros λέει:

    Θέλει πολύ δουλειά και κόπο για να κάνεις τέτοιο άρθρο. Με πρόλαβες πάνω που άρχισα να γλυκοβλέπω την Κρι Κρι, κυρίως λόγω προοπτικών ανάπτυξης και όχι τόσο σε τωρινά νούμερα. Ο Μαρινόπουλος θα αποτελέσει μεγάλη τροχοπέδη για το χρηματιστήριο, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

  2. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

    Ευχαριστώ Πέτρο για τα καλά λόγια…Δημοσιεύματα λένε πως οι πιστωτές θα δέχονταν κούρεμα αν αυτό δεν ξεπερνούσε το 50%…Το κόστος θα ήταν πολύ βαρύ για τις εισηγμένες με την μεγαλύτερη έκθεση….

Απάντηση