Κρητών Άρτος: Καινοτομία & Παράδοση στο Χρηματιστήριο

του Ιπποκράτη Μπουτζουκάκη

Η σημαντική άνοδος του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών το τελευταίο διάστημα,έχει δυσκολέψει την επιλογή εταιρειών που να εξακολουθούν να αποτιμώνται ελκυστικά βάσει των θεμελιωδών τους μεγεθών, ωστόσο υπάρχουν ακόμη εισηγμένες που η κεφαλαιοποίηση τους  υπολείπεται της θεμελιώδους αξίας τους. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί η Κρητών Άρτος (ΚΡΗΤΩΝ), από την Κατηγορία της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝ.Α), παρόλο που τους τελευταίους μήνες η τιμή της μετοχής της έχει αυξηθεί αισθητά.

Η εταιρεία με μια ματιά

Η Ιστορία της ξεκίνησε το 2004 με την εξαγορά μιας μικρής οικογενειακής επιχείρησης, παραγωγής κρητικών παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το 2005 μεταφέρεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου και εκ τότε ακολουθεί μία αξιοσημείωτη πορεία ανάπτυξης, εξωστρέφειας και πρωτοπορίας.

Τα προϊόντα της χαρακτηρίζονται από τον συνδυασμό παράδοσης και καινοτομίας, γεγονός που τα κάνει ανταγωνιστικά έναντι των αντίστοιχων άλλων εταιρειών. Σε αυτό το σημείο αξίζει να γίνει αναφορά, για το διαμάντι του στέμματος της Κρητών Άρτος, τα μίνι κριτσίνια “Μικιό”, που αποτελούν αποκλειστική καινοτομία της, τα οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους καταναλωτές  και κατακτούν όλο ένα και περισσότερους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οικονομικά Μεγέθη 2012 – H1 2017

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς την ανάπτυξη της Εταιρείας, είναι να ρίξει μια ματιά στην πορεία των βασικών οικονομικών της μεγεθών των τελευταίων ετών, τα οποία και παρατίθενται παρακάτω :

Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι η εταιρεία από ίδρυσης της μέχρι σήμερα πραγματοποιεί συνεχώς επενδύσεις, σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, έρευνα και ανάπτυξη αλλά και σε διαφήμιση προκειμένου να κάνει γνωστά τα προϊόντα της στο καταναλωτικό κοινό. Συνέπεια των ανωτέρω είναι να δημιουργούνται αυξημένες δαπάνες, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το κόστος και κατ επέκτασιν μειώνει την κερδοφορία.

Ωστόσο όλα αυτά, σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν να έχουν αίσια αποτελέσματα πράγμα που φαίνεται και από την συνεχή αύξηση των Πωλήσεων και των EBITDA. Αξίζει να τονίσουμε ότι το 2016 έχει αυτά τα εντόνως αρνητικά αποτελέσματα, τα οποία έπληξαν σημαντικά την Κρητών Άρτος, λόγω της υπόθεσης Μαρινόπουλου και της απαίτησης ύψους €0.75 εκ. και το σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών της που είχε σε αυτήν. Αλλά όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα η διοίκηση της εταιρείας κατάφερε να ανακτήσει μέρος των χαμένων πωλήσεων με την εύρεση νέων πελατών γεγονός που αύξησε επιπρόσθετα το κόστος.

Επίσης όλα τα επενδυτικά της πλάνα πραγματοποιήθηκαν με αξιοσημείωτη νοικοκυροσύνη και προσοχή από την Διοίκηση. Αυτό αποτυπώνεται στον φθίνων Τραπεζικό Δανεισμό της, τα επαρκή για το μέγεθος της Ταμειακά Διαθέσιμα και Ίδια Κεφάλαια. Όλα αυτά εκθέτονται αναλυτικά παρακάτω:

(Σημειώνεται ότι το 2013 είχαμε ΑΜΚ ύψους €0,85 εκ.)

Το εξαιρετικό πρώτο εξάμηνο του 2017 και οι προοπτικές της Εταιρείας

Το πρώτο εξάμηνο του 2017, παρατηρείται πλήρης αντιστροφή της κερδοφορίας, τόσο σε επίπεδο EBITDA όσο και σε μετά φόρων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της Καθαρής Θέσης της και στην μείωση του Τραπεζικού της Δανεισμού. Αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην μη επανάληψη των προβλημάτων λόγω Μαρινόπολου και στην μερική σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος . Έτσι μπορούμε να πούμε ότι σιγά σιγά η εταιρεία τώρα αρχίζει να δείχνει ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες της.

Με βάση τα αποτελέσματα του εξαμήνου διαμορφώνονται οι παρακάτω αριθμοδείκτες αν λάβουμε υπόψιν το κλείσιμο στις 5/3/2018, τα €0,75.

P/E= 6,89 (Τιμή/Κέρδη ανά μετοχή)

P/BV= 0,98 (Τιμή/Λογιστική Αξία μετοχής)

Δείκτης/Δανειακής Μόχλευσης= 0,269 (Καθαρός Δανεισμός/Ιδία Κεφάλαια)

Λειτουργικά Περιθώρια Κέρδους: EBITDA/Κύκλο Εργασιών ≅ 0,30 δηλαδή 30%

Καθαρά Περιθώρια Κέρδους: EATAM/Κύκλο Εργασιών ≅ 0,18 δηλαδή 18%

Επιπλέον τον Ιούνιο του 2017 η εταιρεία έκανε είσοδο στον χώρο της εστίασης, παρουσιάζοντας μία νέα σειρά προϊόντων HORECA, που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις της, για εγχώρια και διεθνή ανάπτυξη, θα επιφέρει αύξηση των εσόδων 20% δημιουργώντας έναν Κύκλο Εργασιών της τάξης των €6,3 εκ. και EBITDA στα 1 εκ., σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης.

Ενώ από τον Φεβρουάριο, θα ξεκινήσει η διάθεση των νέων προϊόντων υπό το σήμα “Μικιό”. Αναλυτικότερα, θα γίνει η εισαγωγή τεσσάρων μπαρών δημητριακών και τριών ειδών παστελιών με συστατικά προερχόμενα από την κρητική διατροφή, στην αγορά. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της περαιτέρω διείσδυσης στην αγορά των snacks σύμφωνα με την διοίκηση.

Εν κατακλείδι…

Η εταιρεία διαθέτει εύρωστα οικονομικά μεγέθη και θετική προοπτική. Όμως, επηρεάζεται σημαντικά από το εγχώριο οικονομικό κλίμα και στον τομέα των snacks από την έντονη ανταγωνιστικότητα (από τις επιχειρήσεις που παράγουν εκτός των πλαισίων κρητικής διατροφής). Από την πλευρά της διοίκησης, μετά από χρόνια ισχνών κερδών και ζημιογόνων αποτελεσμάτων, αναμένουμε, εφόσον διατηρηθεί η κερδοφορία στα επίπεδα πρώτου εξαμήνου, μία συμβολική διάθεση μετρητών στους μετόχους. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αποτίμηση της (ακόμα και στα υψηλά έτους) προσφέρει ελκυστική σχέση μεταξύ της εκτιμώμενης απόδοσης και στον πιθανό κίνδυνο.

 

Ιπποκράτης Μπουτζουκάκης


Φοιτητής Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής

Πανεπιστημίου Πειραιώς

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συναλλαγή. Οι υπολογισμοί είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας και ενδέχεται να περιλαμβάνουν αστοχίες ή λάθη. Συνιστούν προσωπικές απόψεις που παρουσιάζονται για συζήτηση μεταξύ επενδυτών.

 

6 comments on “Κρητών Άρτος: Καινοτομία & Παράδοση στο Χρηματιστήριο

 1. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Συγχαρητήρια Ιπποκράτη για το ωραίο άρθρο και την μετοχική ιδέα της Κρητών!

  Αυτό που εντυπωσιάζει είναι πως το πολύ χαμηλό P/E βασίζεται μόνο στα κέρδη εξαμήνου. Εκεί αυτό που θα ήθελα να δω είναι αν υπάρχει κάποια εποχικότητα ή κάποιος έκτακτος παράγοντας που ευνόησε το πρώτο εξάμηνο. Γιατί αν αυτή η κερδοφορία συνεχιστεί και στο δεύτερο ή τα επόμενα εξάμηνα, τότε παρά την άνοδό της η μετοχή, φαίνεται ελκυστική ακόμα…

 2. Ο/Η Stavros Litinas λέει:

  Συγχαρητήρια στον κ.Μπουτζουκάκη για την παρουσίαση, αν μη τι άλλο, μιας επιμελημένης εικόνας της Κρητών!
  Το πρώτο εξάμηνο του 2017 εξέπλυξε τους πάντες με τα πρωτοφανή αποτελέσματα,επισκιάζοντας την ατυχία της προηγούμενης χρονίας και ανακτώντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών της. Είδαμε ότι διαχειρίστηκε την υπόθεση Μαρινόπουλος απο πλευρά ταμειακής ρευστότητας ομαλά και κατάφερε γρήγορα να καλήψει τον χαμένο τζίρο με επενδύσεις στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας για ακόμα φορά την αξιοπιστία της και τον σεβασμό που δείχνει προς τους επενδυτές της.
  Συνεχίζει ακάθεκτη προωθώντας νέα προιόντα..έχει περιορίσει την χρηματοδότηση από τους πιστώτες της μειώνοντας τον χρηματοοικονομικό της κίνδυνο και έχοντας σχεδόν διπλασιάσει την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων της σε 0.2377 από 0.137 που ήταν στα τέλη του 2015..

  Η διαμορφωθείσα κατάσταση της Κρητών προμηνύει θετικά αποτελέσματα και δεν θα αργήσει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών..

 3. Ο/Η Γιάννης Κολιός λέει:

  Επιτέλους μετά από πολύ καιρό η μετοχή έδωσε κομμάτια σε καλές τιμές εισόδου κάτω από το 0,60. Δεν θεωρώ ότι είναι υποτιμημένη η μετοχή αλλά είναι πολύ ελπιδοφόρα με προοπτικές για ανάπτυξη. Με κάθε αγορά εδώ νιώθω σαν να φυτεύω ένα δεντράκι για να μαζεύω καρπούς στο μέλλον (…αν πιάσει το δεντράκι εννοείται).

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Γιάννη, αν κάτι έχει καλές προοπτικές, τότε μπορεί να θεωρηθεί υποτιμημένο, ακόμα και αν τα νούμερα δε βγάζουν μάτι.

 4. Ο/Η Γιάννης Κολιός λέει:

  Καλησπέρα στους φίλους του blog.
  Τώρα που ελήφθη η απόφαση από τη γενική συνέλευση της Κρητών για έξοδο της εταιρείας από την εναλλακτική αγορά θα ήθελα τη γνώμη σας για τα ακόλουθα ερωτήματα που μου δημιουργούνται, καθώς δεν έχω εμπειρία από άλλη παρόμοια περίπτωση:
  1. Αξίζει να παραμείνει κάποιος μέτοχος στην εταιρεία; Υποθέτω ότι μετά την έξοδο το μόνο κέρδος που θα έχει κανείς είναι το ετήσιο μέρισμα έχοντας όμως πλέον δεσμευμένο για πάντα το ποσό που δαπανήθηκε για την αγορά των μετοχών.
  2. Υπάρχει περίπτωση να γίνει δημόσια πρόταση από τον κύριο μέτοχο?
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Καλησπέρα Γιάννη,
   Προσωπικά θα απέφευγα να παραμείνω σε μια εταιρεία μετά την έξοδό της. Όχι μόνο γιατί δε θα είχα τη δυνατότητα να την πουλήσω (αυτό θα με απασχολούσε λιγότερο αν πίστευα στην μακροπρόθεσμη της πορεία), αλλά επειδή στο πλαίσιο των οργανωμένων αγορών η ενημέρωση και η προστασία των συμφερόντων των μετόχων μειοψηφία είναι καλύτερα εξασφαλισμένη.

Απάντηση