ΕΥΡΩΒ: Παραμένει φούσκα και ας έπεσε στα μισά!

Η μετοχή της Eurobank προσέφερε απίστευτες συγκινήσεις στη Λεωφόρο Αθηνών στη διάρκεια αυτού του μήνα.  Μέσα σε 20 ημέρες έκρηξης, ξεκίνησε από τα επίπεδα των 20λεπτών, για να φτάσει ακόμα και τα 70λεπτά! Στη συνέχεια, με ακόμα πιο εντυπωσιακό τρόπο, μέσα σε δύο μόλις ημέρες, απώλεσε το ήμισυ της αξίας της, καίγοντας το μεγαλύτερο μέρος των βραχυχρόνιων κερδών.

 

 

 

Πρόκειται σαφώς για παιχνίδι μεγάλης κερδοσκοπίας, το λογαριασμό του οποίου θα πληρώσουν οι μη έχοντες τη γνώση. Είναι γεγονός, πως οι μετοχές ζαλίζουν με τις μεθυστικές βραχυχρόνιες ταλαντώσεις. Όμως, σε βάθος χρόνου κινούνται εκεί που τους υπαγορεύουν τα θεμελιώδη μεγέθη. Πριν επιχειρήσουμε καν να αποτιμήσουμε την αξία της Eurobank, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε την χρηματιστηριακή της αξία ή αλλιώς κεφαλαιοποίηση. Το μέγεθος αυτό, δείχνει πόσο εκτιμά η αγορά την αξία της τράπεζας στα σημερινά 36λεπτά. Προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του συνολικού αριθμού μετοχών με την τρέχουσα τιμή.

 

 

 

Η “φαληρισμένη” από κεφάλαια ΕΥΡΩΒ χρειάστηκε την ενίσχυσή της από το ΤΧΣ, το οποίο πλέον θα κατέχει το 85% περίπου της τράπεζας. Η “βοήθεια” αυτή, δεν είναι άνευ συνεπειών για τους υφιστάμενους μετόχους, στους οποίους τώρα αντιστοιχεί ένα μικρό κομμάτι της ανεκεφαλαιοποιημένης τράπεζας. Οι νέες μετοχές που εκδίδονται (3,789,317,357), προσθέτονται με τις παλαιές (55,294,842) και αθροίζουν 3,789,372,652 μετοχές

 

 

 

*Ο αριθμός μετοχών έχει αναπροσαρμοστεί λόγω reverse split. Δηλαδή, έχει υποδεκαπλασιαστεί ο αριθμός μετοχών, αλλά έχει δεκαπλασιαστεί η τιμή μετοχής.Να σημειώσουμε πως το reverse split δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την αποτίμηση μιας μετοχής. Έχει καθαρά ψυχολογικό χαρακτήρα.

 

 

 

Με αυτά τα δεδομένα, η χρηματιστηριακή της αξία ισούται με 3,6€ * 3,789,372,652 μετοχές = 13,641 δις €.

 

 

 

Γιατί η μετοχή είναι ακόμα πανάκριβη: Στις 31/12/12 τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας ανέρχονταν σε -655εκ. Το ΤΧΣ εισέφερε 5,839 εκ., άρα η καθαρή θέση αυτή τη στιγμή θα κυμαίνεται περίπου στα 5,2δις. Έτσι, η χρηματιστηριακή αξία αυτή τη στιγμή είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από την εσωτερική αξία της μετοχής. Μάλιστα δεν έχουμε λάβει υπόψιν τις προνομιούχες μετοχές και τυχόν νέες επισφάλειες από δάνεια.

 

 

 

Φαίνεται, λοιπόν, πως σε αυτή την αποτίμηση η αγορά ακόμα δε έχει προεξοφλήσει το dilution που έχουν υποστεί οι μέτοχοι από την επέμβαση του ΤΧΣ. Η μετοχή έχει χαμηλό free float και είναι ευαίσθητη σε μεταβολές, οπότε χρειάζεται προσοχή. Θεωρώ αυτονόητο, πως όποιος είναι μέτοχος της ΕΥΡΩΒ θα έπρεπε ήδη να έχει ξεφορτωθεί τις μετοχές του. Παράλληλα, για όσους δεν είναι μέτοχοι ,  μέσω ΣΜΕ μπορούν να πουλήσουν συμβόλαια, “ποντάροντας” σε τπώση. Δεν είναι τυχαίο πως τις προηγούμενες μέρες στο χρηματιστήριο παραγώγων τα συμβόλαια της ΕΥΡΩΒ διαπραγματεύονταν με μεγάλο discount.

 

Η μετοχή παραμένει φούσκα και ας έπεσε στα μισά!

 

 

 

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης αξιών.

 

One comment on “ΕΥΡΩΒ: Παραμένει φούσκα και ας έπεσε στα μισά!

  1. […] ήταν η περίπτωση φουσκώματος της ΕΥΡΩΒ. Δείτε το άρθρο εδώ, ενώ αν έχετε τη διάθεση δείτε τις συνομιλίες στο forum […]

Απάντηση