Επερχόμενο ΣΟΚ για μετοχή ΕΤΕ

ΕΤΕ επερχόμενο ΣΟΚτου Δημήτρη Κουτσουμπού

Κατά την προηγούμενη ανάρτηση, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Τράπεζα Πειραιώς, είδαμε πώς οι τιμές ΑΜΚ καθορίζουν τη μοίρα των παλαιών μετόχων και ουσιαστικά την πορεία των μετοχών τους. Χθες με επίσημη ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε αυτό που διαλαλούσαν διάφορα μέσα, ότι η ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας θα γίνει σε εξευτελιστικές τιμές. Τα 2 λεπτά ανά μετοχή σημαίνουν μεγάλα βάσανα για τη μετοχή.

Ορίστε τι γραφόταν στο Investorblog πριν από λίγες μέρες

Για κάθε Τράπεζα οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Η Εθνική στις τρέχουσες τιμές παρουσιάζει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Αν η ΑΜΚ γίνει σε υψηλές τιμές, το dilution δεν θα είναι τόσο μεγάλο, αλλά από την άλλη ίσως υπάρχει ο κίνδυνος στη διαδικασία του Book Building οι επενδυτές να απαιτούν πολύ χαμηλότερες τιμές, που δεν θα αφήνουν μεγάλο ποσοστό στους παλαιούς μετόχους.

Για την ΕΤΕ ήταν όντως αξιοπερίεργο το ότι κρατιόταν χρηματιστηριακά. Αν όντως η ΑΜΚ κατάφερνε να γίνει στα 30 ή 40 λεπτά (pro reverse), το dilution θα ήταν ελαφρύ, οπότε η μετοχή θα δικαιολογούσε να κρατήσει αυτές τις τιμές. Επαληθεύτηκε πως δεν υπάρχει η διάθεση από τους νέους επενδυτές να “χαρίσουν” τόσο υψηλά ποσοστά στους παλαιούς μετόχους. Με αυτά τα δεδομένα, η τιμή της ΕΤΕ τώρα φαίνεται να κινείται παράλογα υψηλά σε σχέση με την εσωτερική αξία που υπολογίζεται πως θα εσωκλείει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

ΑΜΚ ΕΤΕ 2015

Η εσωτερική αξία των 7 λεπτών δεν λαμβάνει υπόψη νέες ζημιές που ενδέχεται να προκληθούν από διαγραφές, λόγω της κακής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό ίσως συνυπολόγισαν οι επενδυτές και ήταν τόσο συντηρητικοί στις προσφορές τους, αφήνοντας σχεδόν τίποτα στους παλιούς μετόχους. Εφόσον η pro-forma και προ reverse split εσωτερική αξία της μετοχής υπολογίζεται κάτω από τα 10 λεπτά, η σημερινή τιμή στο ταμπλό δεν είναι διατηρήσιμη, στρώνοντας το έδαφος για σοκαριστική πτώση. Η χρηματιστηριακή ιστορία έχει διδάξει πως παράλογες τιμές δεν γίνεται να έχουν διάρκεια.

Ως επενδυτής τις συντριπτικά περισσότερες φορές επιλέγω να δηλώνω άγνοια ή σχετική άγνοια. Προτιμώ να έχω σαφή άποψη και να δρω πολύ πιο αποφασιστικά στις ελάχιστες περιπτώσεις που νιώθω μεγάλη σιγουριά. Σιγουριά που οφείλεται σε στιβαρά ελπίζω δεδομένα και όχι αλαζονεία. Την τελευταία φορά που θυμάμαι να έχω εκφραστεί χρηματιστηριακά τόσο απόλυτα ήταν η περίπτωση φουσκώματος της ΕΥΡΩΒ. Δείτε το άρθρο εδώ, ενώ αν έχετε τη διάθεση δείτε τις συνομιλίες στο forum του Capital σχετικά με το θέμα εδώ. Αποκαλύπτουν πολλά για την ανθρώπινη φύση και τον τρόπο που παρασύρονται οι μάζες.

Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως θα γίνουμε θεατές μεγάλης σφαγής στο τίτλο της ΕΤΕ!

Δημήτρης Κουτσουμπός

Δημήτρης Κουτσουμπός

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών.

*Τα αριθμητικά στοιχεία και τα γραφήματα βασίζονται σε υποθέσεις και εκτιμήσεις. Το Investorblog.gr δε φέρει καμιά ευθύνη για την ακρίβειά τους.

*Αν κανείς πιστεύει στην κερδοσκοπική άνοδο ή την πτώση των μετοχών προς τις τιμές ΑΜΚ, μπορεί να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του Plus500 για να λάβει θέση Long ή Short.

3 comments on “Επερχόμενο ΣΟΚ για μετοχή ΕΤΕ

 1. Ο/Η iannis632014 λέει:

  “Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως θα γίνουμε θεατές μεγάλης σφαγής στο τίτλο της ΕΤΕ!”
  εννοείτε μεγάλης σφαγής από σήμερα και πέρα -αν καταλαβαίνω καλά;

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Ένα μεγάλο μέρος της εξαέρωσης ήρθε Πέμπτη κ Παρασκευή. Όμως ακόμα είναι μεγάλη η απόσταση για να φτάσει η μετοχή σε p/bv = 1. Αν κανείς λάβει υπόψη όσα έλαβαν κ οι επενδυτές στο βιβλίο προσφορών (discount για τον κίνδυνο χώρας, νέες επισφάλειες), τότε δεν θα είναι υπερβολή η μετοχή να κινηθεί μέχρι και τα 2 λεπτά.

   Τιμή άνω των 10 λεπτών τη θεωρώ εξωφρενική.

 2. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Να σημειώσω πως το άρθρο ανέβηκε πριν το άνοιγμα της αγοράς στις 20 Νοεμβρίου. Σε προσαρμοσμένες τιμές (μετά reverse split), το κλείσιμο στις 19 του μήνα ήταν στα 4,78€, περίπου στα 30 λεπτά pro reverse. Σήμερα η Εθνική στα 13 λεπτά μετά reverse (κάτω και από 1 λεπτό pro reverse!!!). Μιλάμε Δηλαδή για πτώση 97% !!! από τι στιγμή που γράφτηκε το άρθρο.

  Το περίεργο είναι πως σε πολλές περιπτώσεις οι μέτοχοι είχαν την ευκαιρία να ξεφορτωθούν τις μετοχές (μέρες που η μετοχή δεν κλείδωνε στο Limit Down) και δεν το έκαναν. Πραγματικά απίστευτο.

Απάντηση