Επενδυτή! Κατέγραψε τι κάνεις και γιατί…

Επενδυτή ΓράψεΤο Investorblog με έχει βοηθήσει καθοριστικά στην επενδυτική μου διαδρομή, για να μην πω ζωή. Το να καταγράφεις όσα σκέφτεσαι ή ακόμα περισσότερο να τα εκθέτεις δημόσια, κρύβει πιο πολλά οφέλη από τα προφανή. Θα συμβούλευα τους επενδυτές στο μέτρο του δυνατού να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη του γραπτού λόγου, που μένει.

Καθώς ο καιρός περνά ξεχνάς το πως και τι σκεφτόσουν. Είναι συναρπαστικό να γυρνάς χρόνια πίσω και να διαβάζεις γραμμές για τις οποίες αναρωτιέσαι αν τις έγραφες εσύ. Οι περισσότεροι άνθρωποι Ημερολόγιοέχουμε την τάση να θέλουμε να επιβεβαιωνόμαστε. Ταυτόχρονα, παρασυρόμαστε να πιστεύουμε σε αυτό που θέλουμε ή μας βολεύει, και λιγότερο σε αυτό που συμβαίνει. Έτσι, κατά ένα μαγικό τρόπο στη μνήμη γιγαντώνονται όσα στηρίζουν το “ε, καλά τα έλεγα εγώ!” και ξεφτίζουν όσα μας εκθέτουν. Όταν δεν υπάρχει μηχανισμός καταγραφής, η αυτο-αξιολόγηση στηρίζεται σε κάλπικα δεδομένα, έτσι εκτός από υποκειμενική είναι και σαθρή.

Ακόμα και τα πιο επιτυχημένα “προφητικά” άρθρα του Investorblog, που είχαν να κάνουν με τη MIG, με εταιρείες που επρόκειτο να καταρρεύσουν ή με το κάψιμο των μετόχων των τραπεζών, περιέχουν σε ένα ποσοστό άκυρες διαπιστώσεις, που σήμερα είναι ευκρινείς. Όσο πιο συγκεκριμένος και απόλυτος γίνεσαι, τόσο πιο πιθανό είναι να συναντάς, σε μια μελλοντική ανάγνωση, ατυχή επιχειρήματα και διαπιστώσεις. Όταν, λοιπόν, έρχεται η στιγμή να ξανά γράψεις ή να πάρεις μια απόφαση, μαθαίνεις να είσαι πιο συγκρατημένος, αλλά και πιο διεξοδικός.

ΙσσοροπίαΧρειάζεται προσοχή πάντα, να μη φτάσεις στο άλλο άκρο. Δεν γίνεται να μη λες τίποτα ή να μη σκέφτεσαι τίποτα επειδή τα πάντα είναι ρευστά και αβέβαια. Αν φοβάσαι να γράφεις ή να σκέφτεσαι τότε θα φοβάσαι και να πράττεις. Για όσους γράφουν δημόσια, υπάρχει ένα ακόμα όφελος, η εκγύμναση της αυτοπεποίθησης. Το να σκέφτεσαι, το να γράφεις και το να εκτίθεσαι, σε κάνει πιο σίγουρο και σταθερό στις ίδιες σου τις πράξεις. Είναι καλύτερα να ενεργείς με γνώση, θάρρος και επίγνωση πως δεν υπάρχουν βεβαιότητες, παρά να ελπίζεις σε εγωιστικές βεβαιότητες που είτε δε θα βρεις τη δύναμη να αξιοποίησεις, είτε θα αποδειχθούν σοκαριστικά αβάσιμες.

Ειδικά για τη διαδικασία της επένδυσης, το μεγαλύτερο όφελος που φέρνει η καταγραφή, είναι η “διατήρηση στις ράγες”. Όπως, έχει γραφτεί άπειρες φορές η επιτυχία δεν έρχεται από την καλή πληροφορία ή το καλό χαρτί. Είτε είσαι trader, είτε μακροχρόνιος, υπάρχουν χίλιοι διαφορετικοί τρόποι να είσαι με τους κερδισμένους. Το βασικό είναι να έχεις σχεδιάσει στρατηγική, που την εξελίσσεις και ακολουθείς. Μπορεί να ακολουθείς πιστά μια στρατηγική και τα αποτελέσματα να είναι τραγικά, γιατί ο Ράγεςσχεδιασμός της είναι εκ κατασκευής αποτυχημένος. Αν, όμως, δεν ακολουθείς πιστά τη στρατηγική, είσαι χαμένος από χέρι, είτε αυτή είναι σχεδιασμένη σωστά είτε όχι. Ο καλύτερος τρόπος να δεις αν είσαι συνεπής ή όχι, είναι η καταγραφή. Τόσο των κανόνων και του πλαισίου, όσο και των μετέπειτα ενεργειών. Που στηρίχθηκε μια απόφαση και μια ενέργεια; Νομίζω, πως το πρώτο που αντιλαμβάνεται ο επενδυτής που ξεκινά αυτή τη διαδικασία, είναι η ασυνέπειά του. Είναι ο καλύτερος τρόπος να καταλάβει πως είναι με τους χαμένους, επειδή παρασύρεσαι σαν το φτερό στον άνεμο. Τα γραπτά είναι εκεί για να μένουν και να δημιουργούν θεμέλια.

Προτείνω, λοιπόν, ανεπιφύλακτα σε όλους τους φίλους επενδυτές, να γράφουν τις σκέψεις τους και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να τις ξανά διαβάζουν – αξιολογούν. Ακόμα καλύτερα, αν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν δημόσια.

Δημήτρης Κουτσουμπός

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών

2 comments on “Επενδυτή! Κατέγραψε τι κάνεις και γιατί…

 1. Ο/Η VK λέει:

  Δημήτρη συγχαρητήρια για ένα ακόμα άρθρο!

  Απορώ πως δεν έβαλες έστω μια φωτογραφία μου..χαχα!

  Αυτά που περιγράφεις ισχύουν στο έπακρο, όμως πιστεύω είναι ένα στάδιο που πρέπει ο καθένας να περάσει στην επενδυτική του πορεία: να περάσει από το “τα λέω” στο “τα γράφω”.

  • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

   Καλημέρα Βασίλη,
   χαχαχα! Μην το βλέπεις τόσο ενοχικά… πολύ πιο έμπειροι από εσένα δυσκολεύονται να γράψουν και να εφαρμόσουν. Αυτοί που βλέπουν τα λάθη τους, τα διορθώνουν και γίνονται καλύτεροι.

Απάντηση