Εβροφάρμα: Μόνο με €3εκ. στο ΧΑ!

Εβροφάρμα: Μόνο με €3εκ. στο ΧΑ!του Πέτρου Παναγόπουλου

Η Εβροφάρμα (ΕΒΡΟΦ) είναι μια εταιρεία πολύ μικρής κεφαλαιοποίησης (≃3 εκ), παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Στην Ελλάδα με βάση την ημερήσια παραγωγή της (περίπου 35 τόνους/ ημέρα) θεωρείται μεσαίος παραγωγός. Έχει μερίδιο περίπου 2,5% στην ελληνική παραγωγή γάλακτος. (το μερίδιο αυτό πέφτει κάτω από 1,5% στην ελληνική αγορά γάλακτος, μιας και το φρέσκο γάλα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα είναι κατά 60% περίπου εισαγωγής)

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει κατά πολύ την παραγωγή γάλακτος μέσω και της θυγατρικής της Campus AE, η οποία με την σειρά της συνεργάζεται και με «cluster κτηνοτρόφων» τα κοπάδια των οποίων φιλοξενεί στις δικές της εγκαταστάσεις ελέγχοντας την ποιότητά τους και αγοράζοντας το γάλα τους. Έτσι, έχει εγγυημένη παραγωγή που δεν βασίζεται μόνο πια στον δικό της «στάβλο»

Η μετοχή της Εβροφάρμα την τελευταία 5ετία. (πηγή: ft.com)

Η μετοχή της Εβροφάρμα την τελευταία 5ετία. (πηγή: ft.com)

Αρνητικά:

 • ΑρνητικάΗ εταιρεία λειτουργεί σε έναν τομέα ευαίσθητο σε θέματα υγιεινής κ ασφάλειας τροφίμων, αυτόν του φρέσκου γάλακτος. (Αυτό ισχύει για όλες τις εταιρείες τροφίμων βέβαια κ δεν συνιστά σοβαρό λόγο, απλά αναφέρεται)
 • Η τιμή παραγωγού φρέσκου γάλακτος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα (αυτό θα ήταν πλεονέκτημα αν η εταιρεία αγόραζε το γάλα από παραγωγούς, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση το παράγει η ίδια )

 Θετικά:

 • ΘετικάΜεγάλη αύξηση κύκλου εργασιών (17,3%).
 • Η εταιρεία γύρισε από ζημιές το 2014 σε μεγάλα κέρδη προ και μετά φόρων το 2015.  Αυτό συνέβη σε περίοδο που η τιμές παραγωγού στην αγορά είναι σημαντικά μειωμένες άρα ελέγχει αποτελεσματικά τα κόστη παραγωγής της.
 • Ρ/Ε (μετά φόρων) < 6 !   Μάλιστα, αυτό έχει συμβεί παρότι η εταιρεία αύξησε τις προβλέψεις της.
 • P/Bv ≃ 0,3
 • Παράγει θετικές χρηματοροές / μειώνει τον δανεισμό της. Ταμειακά διαθέσιμα από 106 χιλ.(2014)  σε 454 χιλ. (2015)

Συμπέρασμα

Η εταιρεία φαίνεται να έχει πολύ καλή αποτίμηση στα παρόντα επίπεδα τιμών, οπότε ο επενδυτής θα άξιζε να την εξετάσει ως ευκαιρία. Τα μόνα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει ένας επενδυτής για να επενδύσει είναι :

α) το ότι η εταιρεία απασχολείται στον ευαίσθητο τομέα φρέσκου γάλακτος άρα είναι επιρρεπής σε ενδεχόμενα διατροφικά σκάνδαλα κλπ.

β) ο σχετικά υψηλός δανεισμός

γ) το ότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι πολύ μικρή και έχει χαμηλή εμπορευσιμότητα.

 

Πέτρος Παναγόπουλος

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση / προτροπή για πώληση ή αγορά αξιών.

Εκφράζουν προσωπική άποψη μη επαγγελματία επενδυτή.

2 comments on “Εβροφάρμα: Μόνο με €3εκ. στο ΧΑ!

 1. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Καλημέρα Πέτρο & συγχαρητήρια για το άρθρο!

  Θα συμφωνήσω μαζί σου πως η κεφαλαιοποίηση είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τα μεγέθη. Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι οι υψηλές υποχρεώσεις που την καθιστούν επίφοβη αν ποτέ γυρίσει ξανά σε ζημιές. Δεν έχει αρκετά ίδια κεφάλαια ως “μαξιλάρι”. Αυτό που μου αρέσει πολύ είναι η αναστροφή, που οι επενδυτές αργούν να αντιληφθούν ειδικά σε μικρές εισηγμένες που βρίσκονται στην αφάνεια.

  Τώρα, για το μέγεθος. Γενικά, δεν προτιμώ να επενδύω σε τόσο μικρές επιχειρήσεις. Όχι τόσο γιατί φοβάμαι την εμπορευσιμότητα, αφού δεν αγοράζω για να φύγω, αλλά για να μείνω. Ίσα ίσα, όπως είναι μεγάλες οι πιθανότητες για παράλογη υποτίμηση, το ίδιο μπορεί να συμβεί από την ανάποδη. Αυτό που με κρατά μακριά από τις “μικρές”, είναι οι κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με την εταιρική διακυβέρηση, όταν συχνότερα επικρατεί η κουλτούρα της οικογενειακής επιχείρησης. Στατιστικά, σε αυτό το μέγεθος είναι πιο πιθανές πολλές κακοτοπιές και συνήθως εξαρτάσαι από το ήθος του βασικού επιχειρηματία.

  Για εμένα, η ΕΒΡΟΦ, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επιθετική επιλογή, που θα είχε νόημα να συμμετέχει σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε μια ομάδα τέτοιου τύπου μετοχών και με μικρή έκθεση.

 2. Ο/Η Petros λέει:

  Δημήτρη σε ευχαριστώ. Συμφωνώ και εγώ απολύτως με τις παρατηρήσεις σου. . Θα πρόσθετα και τον κίνδυνο να γίνει δημόσια πρόταση από τον μεγαλομέτοχο σε τιμή υποπολλαπλάσια της καθαρής αξίας, μιάς και το P/Bv στις περισσότερες “μικρές” είναι κάτω του 0,3. Από την άλλη, μιας και όλες αυτές οι μικρές εταιρείες είναι κάτω από τα ραντάρ των funds, είναι συγκριτικά πολύ πιο υποτιμημένες σε σχέση με τις “μεγάλες”.

Απάντηση