Ανδρομέδα ΑΕΕΧ: Υπεραπόδοση & Discount

Ανδρομέδα ΑΕΕΧ: Υπεραπόδοση & Discountτου Δημήτρη Κουτσουμπού

Οι επενδυτές αξίας χρησιμοποιώντας εργαλεία, όπως screeners, αναζητούν μετοχές οι οποίες τιμολογούνται από την αγορά πολύ χαμηλότερα από την εσωτερική τους αξία. Ερευνώντας, όμως, την έκπτωση βάσει μεγεθών όπως η κερδοφορία, οι πωλήσεις και τα ίδια κεφάλαια, τους ξεφεύγουν κάποιες ειδικές κατηγορίες μετοχών, όπως οι επενδυτικές. Πιθανότατα δεν θα υποπέσουν στην αντίληψή τους ακόμα και αν διαπραγματεύονται με ελκυστική αποτίμηση. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έχουμε μόλις δύο εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ), τις Αιολική (ΑΙΟΛΚ) & Ανδρομέδα (ΑΝΔΡΟ). Για λόγους που θα εξηγήσω στη συνέχεια θα εστιάσω την προσοχή μου στη δεύτερη.

Οι μετοχές αυτών των ΑΕΕΧ διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο και έχουν ως αποκλειστικό σκοπό τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους. Ως εργαλεία επένδυσης μοιάζουν με τα Αμοιβαία Κεφάλαια, αλλά διαφέρουν γιατί σε αντίθεση με αυτά είναι “κλειστού τύπου” (closed-end funds). Ως αποτέλεσμα, η τιμή τους καθορίζεται από την αγορά και ενδέχεται να διαφέρει από την εσωτερική τους αξία (NAV). Έτσι μπορεί να διαπραγματεύονται με discount ή premium έναντι αυτής.

Η Ανδρομέδα αυτή τη στιγμή εμφανίζεται με Discount περίπου 34%, ενώ κατά τη διάρκεια του έτους αυτό κινήθηκε σε ένα εύρος μεταξύ 40% και 25%. Αγοράζοντας, λοιπόν, σήμερα τη μετοχή στα 12,03€ εμμέσως συμμετέχετε σε χαρτοφυλάκιο αξίας €18,2/μτχ. Αν θεωρείτε δε πως οι μετοχές του ΧΑ είναι υποτιμημένες, και πολύ περισσότερο αυτές στις οποίες συμμετέχει η Ανδρομέδα,  η εν δυνάμει αξία που αντιπροσωπεύεται είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Γενικά, σε περιβάλλον φόβου και κακών προσδοκιών, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, το discount τείνει να διευρύνεται, ενώ σε περιόδους ευφορίας περιορίζεται αφήνοντας πιο ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουμε μάρτυρες premium, όπως συνέβη στον πυρετό του 99’. Το χαρακτηριστικό αυτό ίσως είναι άβολο, αφού αν σε μια υπερβολική πτώση της αγοράς έρθει και προστεθεί μια ενδεχόμενη διεύρυνση του discount της μετοχής, το αποτέλεσμα θα είναι πιο δυσάρεστο από όσο θα ήταν σε ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο. Η πτώση και η άνοδος στο τελευταίο θα είχε να κάνει μόνο με την εξέλιξη της εσωτερική αξίας. Εκ πρώτης όψεως αυτό μοιάζει με μειονέκτημα για μια επενδυτική. Εντούτοις, ένας πιο έμπειρος, υπομονετικός και ψυχολογικά δυνατός επενδυτής, μπορεί να το μετατρέψει σε πλεονέκτημα. Από τη μια εκτίθεται στον κίνδυνο της μεγέθυνσης του discount, αλλά από την άλλη αγοράζει με έκπτωση και προσδοκά σε επιπλέον κέρδη από την εξομάλυνσή του, ειδικά αν εμπιστεύεται τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της επενδυτικής και τους διαχειριστές της.

Ναι μεν οι προηγούμενες αποδόσεις δεν καθορίζουν τις μελλοντικές, αλλά η διαχρονική παρατήρηση και εξέτασή σε σύγκριση με το δείκτη αναφοράς, αποτελούν ίσως τη βάση για την αξιολόγηση της διαχείρισης που ασκεί η επενδυτική. Η Ανδρομέδα και η διαχειρίστρια Alpha Trust (ΑΤΡΑΣΤ), βάσει των προηγουμένων επιδόσεών τους, κερδίζουν την εμπιστοσύνη. H Alpha Trust είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος διαχειριστής κεφαλαίων στην Ελλάδα, που για το μετοχικό Α/Κ Ελλάδας, λαμβάνει την ανώτατη αξιολόγηση 5 αστέρων από τη Morningstar*. Δια του λόγου το αληθές, στο παρακάτω γράφημα φαίνεται η υπεραπόδοση της Ανδρομέδα σε σχέση με το ΣΑΓΔ, τόσο από την ίδρυσή της όσο και μετά το 2011. (*update: Αξιολόγηση 4 αστέρων για τους τελευταίους μήνες)

Στο γράφημα εμφανίζεται σαφώς η διαχρονική υπεραπόδοση της Ανδρομέδα έναντι του δείκτη αναφοράς ΣΑΓΔ (Πηγή: AlphaTrust Ανδρομέδα ΑΕΕΧ)

Στο γράφημα εμφανίζεται σαφώς η διαχρονική υπεραπόδοση της Ανδρομέδα έναντι του δείκτη αναφοράς ΣΑΓΔ (Πηγή: AlphaTrust Ανδρομέδα ΑΕΕΧ)

Το παραπάνω είναι αποτέλεσμα της εστίασης σε υποτιμημένες μετοχές του ΧΑ και η αποφυγή της μεγάλης έκθεσης στις ελληνικές τράπεζες.

AlphaTrust Ανδρομέδα

Συνοπτικά, η Ανδρομέδα είναι άξια αναφοράς, γιατί τυπικοί screeners δύσκολα θα την εντόπιζαν. Ως επενδυτική επιλογή παρουσιάζει όλα τα πλεονεκτήματα των Εταιρειών Επενδύσων Χαρτοφυλακίου έναντι των μεμονωμένων μετοχών. Δηλαδή τη διαφοροποίηση του κινδύνου, τη διαχείριση από επαγγελματίες διαχειριστές και την ευκολότερη πρόσβαση, αφού αρκεί απλώς η ύπαρξη λογαριασμού σε ελληνική χρηματιστηριακή. Ως μειονεκτήματα θα έβρισκε κανείς την έκθεση στην Ελλάδα, που ουσιαστικά αφορά κάθε εισηγμένη, και στον παράγοντα discount/premium, που αφορά όλες τις ΑΕΕΧ. Τα ατού της Ανδρομέδα που προσθέτουν πόντους είναι οι οι αξιόλογες ιστορικές της επιδόσεις και το μεγάλο της discount την παρούσα περίοδο. Αν ψάχνετε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, η AlphaTrust Ανδρομέδα είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή που θα προσθέσει διαφοροποίηση στο χαρτοφυλάκιό σας.

Δημήτρης Κουτσουμπός

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών.

7 comments on “Ανδρομέδα ΑΕΕΧ: Υπεραπόδοση & Discount

 1. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Όσοι πάντως έχουν μετοχές ή ενδιαφέρονται για τις μετοχές τις Ανδρομέδα, είναι ευπρόσδεκτοι στο κλειστό group: https://web.facebook.com/groups/andromedametoxoi/

 2. Ο/Η Petros λέει:

  Καλημέρα Δημήτρη,

  Μπήκα στο site της ανδρομέδας να δω λιγο το portfolio της, και μου φάνηκε ότι σε πολλές επενδύσεις της (π.χ. τράπεζες) έχει αρκετή χασούρα (40%). Επίσης η επένδυσή της στην frigoglass δεν εχει παει καθόλου καλα. Βέβαια οι υπόλοιπες επενδύσεις της φαίνονται πολλά υποσχόμενες,, τα παραπανω είναι όμως βαρίδια. Θα μπορούσες να γινεις λιγο πιο αναλυτικός για το γιατι θεωρεις οτι ειναι τοσο ελκυστικη? Thanx !

 3. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Καλημέρα Πέτρο,
  ακόμα και στο καλύτερα διαχειριζόμενο χαρτοφυλάκιο του κόσμου να μπεις, κάποιες θέσεις θα παρουσιάζουν ζημιές. Ακόμα και οι καλές επιλογές σε μια περίοδο που πέφτει η αγορά, μπορεί να πέφτουν, αλλά με μικρότερο βαθμό. H Berkshire Hathaway του Buffett είναι αξιοθαύμαστη γιατί ιστορικά έχει προσφέρει σημαντική υπεραπόδοση, όχι γιατί πάντα η απόδοσή της ήταν θετική.

  Το ό,τι στο χαρτοφυλάκιο της δηλαδή συμμετέχουν σε ένα βαθμό τράπεζες ή η Frigoglass, δεν με ανησυχεί από άποψη επιλογής. Πρώτον δεν γίνεται όλες οι επιλογές να σου βγαίνουν. Έπειτα, έχοντας ως δείκτη αναφοράς το ΓΔ, θεωρώ δόκιμο σε ένα βαθμό το να μη χάνεται η έκθεση σου παντελώς από ένα κλάδο. Φαντάζεσαι το 2015 να είχε εξελιχθεί διαφορετικά και εκλογικά, οπότε π.χ. οι τράπεζες να μην χρειάζονταν νέα ΑΜΚ. Νομίζω πως πως ένα fund με δείκτη αναφοράς, οφείλει σε ένα βαθμό να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλα τα ενδεχόμενα. Προσωπικά, μόνο και μόνο η μειωμένη έκθεση, η ιστορική υπεραπόδοση και η ακολούθηση του δείκτη αναφοράς, με κερδίζουν και δεν θα επέκρινα τη συμμετοχή στις τράπεζες ή τη Frigoglass.

  Αν θέλω να αποφύγω εντελώς τράπεζες και να εστιάσω σε ειδικά σενάρια, αυτό άνετα μπορώ να το κάνω στη διαχείριση του προσωπικού χαρτοφυλακίου. Δεν περιμένω και δε θέλω κάτι τέτοιο από μια επενδυτική με δείκτη αναφοράς το ΓΔ.

  Τώρα, οι πραγματοποιηθείσες ζημιές ήδη έχουν αποτυπωθεί στη καθαρή αξία NAV. Δηλαδή, τα 18€/μτχ εσωτερικής αξία, περιλαμβάνουν την τρέχουσα αποτίμηση. Αν δηλαδή υπάρχει disount και η Ανδρομέδα συνεχίσει να υπεραποδίδει ή αποδίδει συγκρίσιμα με ΓΔ, γιατί να με απασχολεί αν κάποιες συγκεκριμένες ζημιές είναι ανακτήσιμες; Που συμφωνώ μαζί σου πως μάλλον δεν είναι. Αν κάτι με απασχολούσε, αυτό θα ήταν η γενικότερη κατάσταση στην ελληνική οικονομία & χρηματιστήριο, αφού προσωπικά πιστεύω στη διαχείριση της AlphaTrust.

 4. Ο/Η S λέει:

  Γιατί δεν σχολιάζετε αντίστοιχα και την ΑΙΟΛΚ;

 5. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Εμφανίζεται και αυτή με μεγάλο discount. Αυτό για μένα δεν αρκεί. Έγραψα για την Ανδρομέδα γιατί έχει καλύτερο ιστορικό αποδόσεων και επειδή εμπιστεύομαι τη διαχείριση της AlphaTrust

 6. Ο/Η S λέει:

  Δεν σας ανησυχεί η χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής; Ποσό καιρό θα έκανε κανείς να αγοράσει πχ 10,000 ευρώ και επίσης ποσό δύσκολα θα έκλεινε στο μέλλον την θέση του;

 7. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Ναι αυτό είναι ένα ζήτημα…και ίσως ένας λόγος για το μεγάλο discount…Πάραυτα, αυτό προσωπικά δε θα με εμπόδιζα να παίρνω όποτε και όταν βρίσκω…

Απάντηση