Flexopack: Αγοράζεις ασφάλεια…

flexo_mainΤο Investorblog συνεχίζει να δίνει βήμα σε αναγνώστες και επενδυτές που αντιμετωπίζουν τις μετοχές ως πραγματικές αξίες. Ακολουθεί  η παρουσίαση άλλης μια εισηγμένης από τον Πάνο Γήτα.

Η FLEXOPACK είναι ο σημαντικότερος παραγωγός εύκαμπτων υλικών συσκευασίας στην Ελλάδα, με ειδική έμφαση σε πολυστρωματικά φιλμ με ιδιότητες αδιαπερατότητας στο οξυγόνο και σε άλλα αέρια, αλλά και σε πολυστρωματικά φιλμ πολυαιθυλενίου. Η FLEXOPACK έχει κύρια δραστηριότητα την συσκευασία στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, που αποτελεί κλάδο ανελαστικής ζήτησης. 

Η πορεία της μετοχής της Flexopack. (Πηγή: ft.com)

Η πορεία της μετοχής της Flexopack. (Πηγή: ft.com)

 Αξίζει να μελετήσουμε την πορεία  της  μετοχής διότι παρουσιάζει ενδιαφέρον. Από το 2007 μέχρι και τις αρχές του 2012 η μετοχή διαπραγματεύονταν σταθερά πάνω από τα 7 ευρώ (82εκατομμύρια κεφαλαιοποίηση) και σε ορισμένες χρονικές στιγμές παραλίγο θα έφτανε και τα 9. Με άλλα λόγια ενώ όλες οι αποτιμήσεις είχαν γκρεμιστεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, αυτή είχε «στρογγυλοκάτσει» στα 8ευρώ και δεν έλεγε να πέσει. Ώσπου μια μέρα, στις 28/3/2012, με τιμή μετοχής 7,45, η Collins Steward αποφάσισε να μειώσει το ποσοστό της από 6,426% σε 4,72%. Το παραπάνω είχε σαν αποτέλεσμα να συνεχιστεί η πτώση της μετοχής διότι πολύ πουλούσαν τις μετοχές τους, με το σκεπτικό αφού πούλησε η Collins Steward κάτι παραπάνω θα ξέρει.  Έτσι, η μετοχή έφτασε μέχρι και την τιμή 1,15(13,5εκατομμύρια κεφαλαιοποίηση)  στις 25/5/2012. Φυσικά, η εταιρία δεν έκλεισε απλά πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο σε όλα τα επίπεδα. Επομένως η κίνηση της  Collins Steward ή άλλων επενδυτών δεν πρέπει να επηρεάζει τις δικές μας κινήσεις. Το εντυπωσιακό είναι ότι η συγκεκριμένη αποφάσισε να αυξήσει πάλι το ποσοστό της στις 19/4/2012 με τιμή μετοχής 3,37. Ουσιαστικά αυτό που έκανε, είναι ότι πούλησε πολλές μετοχές περίπου στα 6-7ευρώ μέσο όρο και αγόρασε κάποιες από αυτές στα 3,5 περίπου. Άρα, με την πρώτη ανακοίνωση της μας έδωσε την ευκαιρία να αγοράσουμε σε χαμηλές τιμές. Βέβαια  οι περισσότεροι το αντιλήφθηκαν ως προπομπό κακών εξελίξεων  και όχι σαν ευκαιρία αγοράς.

flexo_gallery1

Η ελεύθερη διακύμανση είναι μόνο 25,2%. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε πολλούς είναι άγνωστη, έχει σαν αποτέλεσμα η μετοχή να έχει μικρή εμπορευσιμότητα. Κατά άλλους, είναι αρνητικό διότι δεν έχουν την δυνατότητα να μπουν και να βγουν όποτε θέλουν. Για κάποιον, όμως, που έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα νομίζω δεν αποτελεί σημαντικό εμπόδιο.

Η τιμή της μετοχής αυτή τη στιγμή είναι γύρω από τα 3 ευρώ, που σημαίνει ότι όλη η εταιρία αποτιμάται περίπου στα 35 εκατομμύρια. Τα κέρδη μετά φόρων από το 2006 μέχρι και το 2012 είναι συνήθως λίγο πάνω από τα 3εκατομμύρια, δείχνοντας  σταθερότητα όλα αυτά τα χρόνια. Το 2012 ανακοίνωσε κέρδη μετά φόρων 3,5 εκατομμύρια δηλαδή 0,299 κέρδη ανά μετοχή. Άρα για το 2012 το p/e της εταιρίας είναι κοντά στο 10. Για το α’ εξάμηνο του 2013 τα μετά φόρων κέρδη ανέρχονται στα 1,03 εκ. σε σχέση με τα 1,6 του 2012. Φαίνεται ότι τα κέρδη μετά φόρων μειώθηκαν κατά 36%. Όμως, σύμφωνα με τον ισολογισμό αυτό οφείλεται στην αύξηση της αναβαλλόμενης φορολογικής υποχρέωσης. Μη συνυπολογιζοµένης της ανωτέρω επίπτωσης, η ποσοστιαία αύξηση των µετά φόρων κερδών σε επίπεδο Οµίλου ανέρχεται σε 8,68% και σε Εταιρικό επίπεδο ανέρχεται σε 13,91%. Θεωρώ ότι  με φορολογικό συντελεστή 26% η εισηγμένη μπορεί να έχει ως βάση τα 3εκατομμύρια κέρδος κάθε χρόνο άρα να συνεχίζει να παίζει με p/e 10.

Από το 2006 μέχρι και σήμερα έχει λειτουργικές ταμειακές ροές 40,5 εκατομμύρια . Τα κέρδη μετά φόρων από το 2006 μέχρι και σήμερα είναι 22,1 εκατομμύρια. Οι υψηλές ταμειακές ροές βοήθησαν στο να αυξηθεί το ταμείο της εταιρίας και να περιοριστεί ο δανεισμός. Το 2006 ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός ήταν 10εκατομμύρια ενώ σήμερα είναι -4,5 εκατομμύρια.

Flexopack εγκαταστάσεις

Ένα δυνατό σημείο της,  είναι ότι εξάγει σε 40 χώρες. Επομένως η ελληνική κρίση δεν την επηρεάζει ιδιαίτερα  Ενδεικτικά το εξάμηνο του 2013 ο κύκλος εργασιών ήταν 27,36 εκατομμύρια και από την Ελλάδα προέρχονται μόνο 6,4 εκατομμύρια.  Επομένως, η εταιρία είναι 77% εξαγωγική.

Κάθε χρόνο διανέμει ένα μέρος των κερδών. Για τη χρήση του 2012 έδωσε επιστροφή κεφαλαίου 0,09 που αντιστοιχεί σε καθαρή απόδοση 3 % με τη μετοχή στα 3€. Η εταιρία μοίρασε το 1/3 των συνολικών κερδών του 2012. Σίγουρα το 3% δεν είναι καμία φοβερή απόδοση, όμως δίνει υπομονή σε έναν μακροπρόθεσμο επενδυτή. Τέλος, η διοίκηση φαίνεται σοβαρή και δεν έχει δώσει κανένα δείγμα για αρνητικά σχόλια.

 Λογότυπο FlexopackΠραγματικά, δε μπορώ να βρω κάτι αρνητικό όσο αφορά τη λειτουργία της εταιρίας. Τα μόνα είναι που έχουν να κάνουν με τη μετοχή της εταιρίας. Έχει μικρή εμπορευσιμότητα με αποτέλεσμα να μη μπορεί κάποιος να μπει και να βγει άμεσα εκτός και εάν διαχειρίζεται πολύ μικρό ποσό. Νομίζω ότι στα 3 ευρώ η μετοχή δεν αποτελεί ευκαιρία ζωής απλά είναι υποτιμημένη. Με τα σημερινά δεδομένα θεωρώ ότι μια δίκαιη τιμή για την εταιρία είναι τα  4,3-4,7 ευρώ δηλαδή περίπου 53εκατομμύρια. Όλα αυτά τα χρόνια ύφεσης η εταιρία βελτιώνεται άρα νομίζω ότι το μέλλον της ανήκει!

Πάνος Γήτας – Βιολόγος

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για αγορά ή πώληση αξιών. Επίσης, είναι προσωπικές απόψεις του Πάνου Γήτα και δεν συνιστούν απαραιτήτως θέση του Investorblog.gr

4 comments on “Flexopack: Αγοράζεις ασφάλεια…

 1. Ο/Η Investorblog λέει:

  Πάνο ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την παρουσίαση της εισηγμένης. Γενικά συμφωνώ πως είναι μια καλή εταιρεία και από τις συντηρητικές επιλογές. Έχω να παρατηρήσω τα εξής:

  1. Σαφώς και δεν πρέπει να αντιγράφουμε επενδυτικές κινήσεις άλλων. Στην περίπτωση πάντως της Flexopack δεν νομίζω ότι είχαμε μια κανονικά αποτιμημένη μετοχή που ξαφνικά πούλησε Collins Steward. Παρότι η εταιρεία ήταν και τότε καλή, η μετοχή της ήταν πολύ ακριβή στα 8€. Επομένως, βρίσκω πολύ φυσιολογικό το ότι υποχώρησε στα τωρινά μεγέθη. Τώρα το γεγονός πως πλησίασε το 1 ευρώ, ήταν όντως υπερβολή, αλλά δεν ήταν η μόνη κατά την περίοδο των εκλογών που το έπαθε. Για να το συνοψίσω, θα έλεγα πως ήταν ακριβή και έχει γίνει δίκαια αποτιμημένη. Διαφωνώ με το χαρακτηρισμό υποτιμημένη στο κείμενό σου, μιας και επιβάλλοντας έστω ένα μικρό discount για το country risk το P/E 10 δεν είναι τόσο τρομερό. Σίγουρα πάντως είναι ενδιαφέρουσα επιλογή.

  2. Καλύτερα από το να παρουσιάζονται οι λειτουργικές ταμειακές ροές, είναι να εμφανίζονται οι ελεύθερες, που έχουν προκύψει από την αφαίρεση των ταμειακών ροών από επενδύεις. Ακόμα και σε ζημιογόνες επιχειρήσεις μπορείς σε βάθος χρόνου να βλέπεις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές. Αυτές που χάνουν λεφτά, άντε να τους παρουσιάσεις τις λειτουργικές ως κάτι θετικό. Εδώ που έχεις κερδοφόρο εταιρεία δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερο νόημα να προσθέσεις και μαζέψεις μόνες τους τις λειτουργικές.

  Δεχόμενος τα νούμερα που αναφέρεις, οι λειτουργικές των 40εκ. που προσθέτονται για όλα αυτά τα χρόνια δεν με εντυπωσιάζουν σαν νούμερο και δεν μου προσφέρουν εύπεπτη πληροφορία. Αντίθετα η κερδοφορία και οι καθαρές λειτουργικές ροές είναι πιο ουσιώδεις, παρότι είναι μικρότερες σαν νούμερο.

  Θα μπορούσες ενδεχομένως να συγκρίνεις κέρδη και ελεύθερες ταμειακές ροές για να δείξεις ότι τα κέρδη είναι πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια και όχι λογιστικά. Αυτό θα είχε νόημα.

 2. Ο/Η Panos λέει:

  Δικιά μου ευχαρίστηση…

  1)Σίγουρα στα 7-8 ευρώ η αποτίμηση ήταν ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟΤΑΤΗ!!Στην ΦΛΕΞΟ θα έβαζα ελάχιστο country risk διότι όπως είπαμε είναι 77τοις εκατό εξαγωγική!Δεν την επηρεάζει η Ελλαδίτσα μας.Νομίζω οτι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κάποια άλλη εταιρία στην Ελλάδα με p/e 10,με αρνητικό καθαρό δανεισμό,με σοβαρή διοίκηση,σε διαρκή ανάπτυξη και με μεγάλο ποσοστό εξαγωγών.Για αυτό το λόγο την θεωρώ υποτιμημένη.Άμα έχεις κάποια άλλη εταιρία με σχεδόν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά…θα ήθελα να την ξέρω!!

  2)Σίγουρα οι ελεύθερες ταμιακές ροές είναι καλύτερος δείκτης αλλά όταν βλέπεις μείωση δανεισμού και επιστροφή κεφαλαίου κάθε χρόνο μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει!

 3. Ο/Η Investorblog λέει:

  Πάνο,
  εξαρτάται από το πως ορίζει κανείς το “υποτιμημένη”. Οι εξωστρεφείς πριν μερικά χρόνια δεν αντιμετωπίζονταν από την αγορά με καλύτερους όρους, ενώ είχαν σαφώς καλύτερες προοπτικές να αντέξουν στην κρίση. Σήμερα, πάλι ως επιχειρήσεις είναι καλύτερες, αλλά ως μετοχές είναι ήδη ακριβότερες και δεν είναι αυτές που έχουν να επωφεληθούν τα πάντα από τον ερχομό της ανάπτυξης.

  Σε εξαιρετικά αρνητικά εξελίξεις ακόμα και οι εξαγωγικές δύναται να επηρεαστούν. Αυτό βέβαια θα ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή της Ελλάδας. Δεν είναι πολύ πιθανό, αλλά θα πρέπει να λογαριάζεται σαν κίνδυνος. Αν μπορώ με p/e 10-15 να αγοράσω ξένες μετοχές, γιατί να προτιμήσω ελληνικές. Την Ελλάδα τη βλέπω θετικά κυρίως για εξαιρετικά φθηνές μετοχές για αυτό και δεν χαρακτηρίζω τη Flexopack υποτιμημένη. Υποτιμημένες μετοχές έβρισκες με το τσουβάλι κατά τις εκλογές.

  Κατά την άποψη μου υπάρχουν κατά πολύ φθηνότερες που αξίζουν το ρίσκο αν κανείς πιστεύει ότι έχει ελπίδες η ανάπτυξη. Αν πάλι δεν το πιστεύει, καλύτερα αν αποφύγει πλήρως ελληνικές μετοχές σε δίκαιες αποτιμήσεις. Για αυτό δεν είμαι φοβερά ενθουσιασμένος με FLEXO, χωρίς να τη θεωρώ άσχημη επιλογή.

  Υπάρχουν εξαγωγικές άλλες που μπορεί να μην έχουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά, αλλά να έχουν άλλα ατού. Κυριακίδης, Mevaco, Πλαστικά Κρήτης, Ελτον και άλλες που πρόσκαιρα να μην εμφανίζουν κέρδη

  Αν όντως πάρει μπροστά η οικονομία θα δούμε σε ένα βαθμό και υποκατάσταση εισαγωγών. Προϊόντα που κάποτε τα εισάγαμε, να αρχίσουμε να τα παράγουμε εμείς. Οπότε να μη ξεχνάμε και τις υποτιμημένες εσωστρεφείς ως στοίχημα.

  2. Συμφωνούμε δηλαδή. Καλύτερη εικόνα δίνει η μείωση του καθαρού δανεισμού και ελεύθερες ταμειακές ροές, παρά οι λειτουργικές που φαίνονται εντυπωσιακές σαν νούμερο αλλά δεν απεικονίζουν ξεκάθαρα κάτι διαχρονικά.

 4. […] όταν η μετοχή διαπραγματευόταν στα €0,75. Για τη Flexopack έγραψε ο Πάνος Γήτας το 2013, με τη μετοχή περίπου στα €3. Σήμερα […]

Απάντηση