AS Company: Μετοχή σε Έκπτωση…

AS Company: Μετοχή με έκπτωση...του Πάνου Γήτα

Η  AS Company (ΑΣΚΟ) δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, κατασκευή και εμπορία παιχνιδιών στην ελληνική αγορά. Είναι από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρίες κατασκευής και διανομής παιχνιδιών παρά το μικρό της μέγεθος. Στην παρακάτω ανάλυση θα προσπαθήσουμε να δούμε αν η AS COMPANY ΑΕ αποτελεί ευκαιρία επένδυσης.

Η αποτίμηση της στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι 9 εκατομμύρια.

Η πορεία της μετοχής της AS Company τα τελευταία 5 χρόνια. (πηγή: ft.com)

Η πορεία της μετοχής της AS Company τα τελευταία 5 χρόνια. (πηγή: ft.com)

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του εξαμήνου 2016 έχουμε τα παρακάτω.

Καθαρό χρέος -5.224.051 (ταμειακά διαθέσιμα και επενδύσεις 7.347.976 – δανειακά κεφάλαια 2.123.924)

Σύνολο κυκλοφορούντων περουσιακών στοιχείων 24.101.972 από τα οποία 12.611.260 είναι απαιτήσεις από πελάτες, αποθέματα 3.391.156, βραχυπρόθεσμες επενδύσεις 3.101.138, λοιπά στοιχεία ενεργητικού 751.759, διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα 4.246.837

Σύνολο υποχρεώσεων 8.682.136

AS Company 1

Θα κάνω μια υπόθεση ότι η εταιρία αύριο αποφασίζει να σταματήσει τη λειτουργία της,(κάτι που προφανώς είναι αδύνατον να συμβεί) τι άραγε θα εισπράξουν οι μέτοχοι;

Θα είμαι αυστηρός και θα βάλω 30 τοις εκατό επισφάλειες στις απαιτήσεις.

Άρα θα εισπραξει 8.827.882

Αποθέματα έχει 3.391.156. Θα είμαι αυστηρός  και θα τις μειώσω στο μισό δηλαδή θα εισπράξει 1.695.578

Οπότε ο μέτοχος θα εισπράξει 20.318.772 και θα έχει να πληρώσει 8.682.136 συνολικές υποχρεώσεις. Δηλαδή πληρώνεις για κάτι 9 εκατομμύρια κεφαλαιοποίηση και αν αύριο σταματήσει τη λειτουργία της η εταιρία θα έχεις ρευστό 11.636.636. Με άλλα λόγια 2 εκατομμύρια παραπάνω και δώρο τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της. Προφανώς να σας κούρασα με τα νούμερα αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι σε περίπτωση που κλείσει η εταιρία ο μέτοχος θα εισπράξει αρκετά περισσότερα από ότι θα πληρώσει για να την αποκτήσει!

Η εταιρία προφανώς και δεν θα κλείσει διότι τα πηγαίνει αρκετά καλά. Παρακάτω παρουσίάζονται τα κέρδη μετά φόρων της τελευταίας πενταετίας.

2015  1.542.126

2014   1.867.225

2013   437.170

2012    212.874

2011    673.886

Τα τελευταία 5 έτη τα κέρδη είναι 4.733.281 δηλαδή όσο η μισή της κεφαλαιοποίηση. Σημαντικό είναι ότι η διοίκηση επιστρέφει μέρος των χρημάτων στους μετόχους οπότε η διακράτηση των μετοχών ανταμείβεται.

AS Company2

Τα ισχυρά σημεία:

 • Ο ισολογισμός της που είναι νοικοκυρεμένος και δεν κρύβει εκπλήξεις.
 • Το ισχυρό brand name.
 • Η συνεχόμενη κερδοφορία της.
 • Η διανομή κερδών.
 • Η σοβαρή διοίκηση.

Τα αρνητικά σημεία:

 • H εταιρία δραστηριοποιείται κυρίως μόνο στην ελλάδα . Οι εξαγωγές είναι σε νηπιακό στάδιο. Θετικό ότι ξεκινάει εμπορική δραστηριότητα στη Κύπρο.
 • Χαμηλή εμπορευσιμότητα. Βέβαια αυτό για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα.
 • Η εταιρία αγοράζει σε δολάρια. Το ισχυρό δολάριο επηρεάζει αρνητικά το περιθώριο κέρδους της.

Συνοπτικά θεωρώ ότι η εταιρία είναι αρκετά καλή και προσφέρεται με έκπτωση.

Πάνος Γήτας

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συναλλαγή.

7 comments on “AS Company: Μετοχή σε Έκπτωση…

 1. Ο/Η hippy λέει:

  ΑΣΚΟ όπως ΖΑΜΠΑ? Διαμαντάκι αλλά νομίζω λίγων καρατίων όπως σωστά επισημαίνετε κ. Πανάγο. Τόσο λόγω της αδιαφορίας των βασικών μετόχων για την χρηματιστηριακή συμπεριφορά κυρίως όμως λόγω του κλάδου της. Κυρίως εμπορικός συνεπώς ευάλωτος στην χώρα των cc. Πρόσφατο παράδειγμα χθεσινού άνετου σημερινού σχετικά ζορισμένου το Πλαίσιο.

  Προσωπικά μια κι έχουμε την πολυτέλεια της επιλογής στο καλάθι με τα αζήτητα θα προτιμούσα κάποια βιομηχανική (ΚΡΙ) ή ακόμα καλύτερα και εξαγωγικής απ΄τις μικρούλες (ΦΛΕΞΟ και λοιπά πλαστικά). Εάν βρει το βηματισμό η χώρα μας ή έχουμε υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου που χαλάσουν τις προοπτικές των πλαστικών έχω στο πίσω μέρος του μυαλού τις καλές εμπορικές (ΑΣΚΟ, ΕΛΤΟΝ, ΓΕΒΚΑ)

  Ωραία ανάλυση, ευχαριστούμε.

  • Ο/Η Panos Gitas λέει:

   δεν θα έλεγα ΑΣΚΟ όπως ΖΑΜΠΑ διότι η διοίκηση της ΑΣΚΟ προσπαθεί να επεκταθεί με το νέο άνοιγμα στη Κύπρο. Φιλοδοξούνε αρκετές πωλήσεις απο εκεί απλά κινούνται προσεκτικά και αργά. Είναι σε εμπορικό κλάδο και πουλάει μόνο στην Ελλάδα. Χμμμ φαντάζει μεγάλο πρόβλημα όμως όταν έχει αποδείξει ότι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης τα καταφέρνει νομίζω δεν έχεις να φοβηθείς και πολλά! Αντίστοιχο παράδειγμα ο Κανάκης.
   Το να αγοράσει κανεις ΑΣΚΟ ή ΓΕΒΚΑ ή ΚΑΝΑΚ δεν σημαίνει οτι δεν μπορει να αγοράσει και ΦΛΕΞΟ,ΠΛΑΘ,ΚΡΙΚΡΙ κτλ…τα μετρητά είναι περιορισμένα όπως σωστά λες φίλε hippy απλά είμαι της άποψης ότι ενα χαρτοφυλάκιο καλό θα είναι να αποτελείται απο 15 μετοχές και επάνω.
   Χάρηκα πολύ που το διάβασες και κατέθεσες το σχόλιο σου φίλε Hippy
   Πάνος

   • Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

    Να προσθέσω Πάνο πως αυτό το μοίρασμα προσφέρει ασφάλεια από τη μια. Από την άλλη, επειδή δεν μπορείς να προβλέψεις ποια και πότε θα “ξεπεταχτεί”, όντας σε πολλές από αυτές, πάντα κάποια θα επιστρέφει σε κανονική αξία. Έτσι, υπάρχει περισσότερη απόδοση, ασφάλεια και φυσικά νικιέται η βαρεμάρα κ το άγχος και η ανυπομονησία.

 2. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  κ. Ηippy,
  επειδή και εγώ προτιμώ κυρίως εξαγωγικές, δεν την είχα τόσο προσέξει. Μέχρι στιγμή για την εσωτερική αγορά τείνω περισσότερο προς εταιρείες που είναι ούτως ή άλλως επικινδυνότερες αλλά σε εξευτελιστικές αποτιμήσεις. Επιλέγω εκεί, λοιπόν, να έχω μικρή έκθεση για το ενδεχόμενο της αναστροφής.

  Καταλαβαίνω τους αυξημένους κινδύνους που έχουν αυτές οι μικρές. Εξαρτάσαι σε μεγάλο βαθμό από το ήθος και τις επιδιώξεις του βασικού μετόχου. Εκτιμώ όμως την πολύ χαμηλή αποτίμηση, τον αρνητικό καθαρό δανεισμό και τις διανομές που γίνονται προς τους μετόχους.

  Με αφορμή το άρθρο του Πάνου, κοιτάζοντάς τη καλύτερα, μου αρέσει πολύ σαν επιλογή από τις εσωστρεφείς.

  Σε ευχαριστούμε πολύ Πάνο για την ιδέα σου και την ανάλυση που μας έκανες.

 3. Ο/Η Πετρος λέει:

  Κε Πάνο,

  Πολυ ωραιο αρθρο για εμας τους επενδυτες που ψαχνουν πληροφορια σε εταιριες με αξια. Θα ελεγα οτι το πιο επιφοβο για την AS company ειναι η ηθελημενη μειωση του περιθωριου κερδους της για να αντισταθμισει την μειωση της αγοραστικης δυναμης. Αυτο μπορει να συνεχιστει και το 2017, οπως και η ιδια παραδεχεται. Απο την αλλη κανει προσπαθειες με την Κυπρο οπως λετε, αλλα και με την μειωση του λειτουργικου της κοστους.
  Κε Πανο οντως φαινεται σαν ευκαιρια παροτι δεν ειναι εξαγωγικη. Αλλωστε μην ξεχναμε οτι και η Jumbo δεν ειναι εξαγωγικη αλλα η μετοχη της αρεσει παρα πολυ. Και μην ξεχναμε οτι οσο αναπτυσσεται η jumbo, ολο και καπως θα αυξανει ο τζιρος της AS μιας και ειναι απο τους βασικους προμηθευτες της jumbo.

 4. Ο/Η Panos Gitas λέει:

  Γεια σας κ.Πέτρο
  Ωραίο το σχόλιο σας για τα jumbo!
  To ακριβό δολάριο είναι πρόβλημα και πιέζει το περιθώριο κέρδους όπως λέει η διοίκηση άρα και τα κέρδη.Επίσης και η μείωση της αγοραστικής δύναμης πιέζει το περιθώριο κέρδους.
  Ας υποθέσουμε ότι για φέτος θα βγάλει κέρδη 1 εκατομύριο (προσωπικά νομίζω θα είναι κοντά στο 1.3). Πάλι το p/e παραμένει μονοψήφιο!

 5. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Πάντως βλέπω η μετοχή, όπως πολλές άλλες μικρές υποτιμημένες, να αρχίζουν να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα….

Απάντηση