Χρηματιστήριο: 7 Επιλογές για το 2020

του Πάνου Γήτα

Καλή χρονιά με υγεία, ευημερία και να απολαμβάνετε τις χαρές της ζωής!

Το 2019 αποτέλεσε σίγουρα μια πολύ καλή χρονιά για το ελληνικό  χρηματιστήριο. Ο γενικός δείκτης ανέβηκε κατά 49%, κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Προσωπικά ενδιαφέρομαι μεμονωμένα για τις εταιρίες που επιλέγω, ενώ δεν θεωρώ μεγάλης σημασίας τις μεταβολές στο γενικό δείκτη. Οι επιλογές μου για το 2019 οριακά υποαπέδωσαν σε σχέση με την άνοδο του γενικού δείκτη, κάτι το οποίο δεν θεωρώ επιβλαβές και παρακάτω θα καταλάβετε το λόγο. Οι επιλογές του 2019 είχαν ως γνώμονα να μην χάσουμε και έπειτα να γράψουμε οποιαδήποτε υπεραξία. Στους χρηματιστηριακούς κύκλους συνηθίζεται όλες οι αποδόσεις να μελετώνται ετήσια. Δεν συμφωνώ με αυτήν την πρακτική για τους παρακάτω λόγους:

1. Οι επενδύσεις είναι μαραθώνιος και  όχι αγώνας ενός έτους. Ας εξετάσουμε το παρακάτω σενάριο: Ο  επενδυτής Α είχε απόδοση 20% το 2018, 30% το 2019  και -40% το 2020 ! Άρα, ο επενδυτής Α αν ξεκίνησε με €100, τα έκανε €120 το 2018 , €156 το 2019 και €93,6 το 2020 . Άρα είχε απώλειες από το αρχικό του κεφάλαιο ύστερα από 3 χρόνια. Ο  επενδυτής Β είχε απόδοση 10% το 2018 , 10% το 2019  και 2% το 2020 . Ο επενδυτής Β ξεκίνησε και αυτός με 100 ευρώ, το 2018 είχε €110, το 2019 €121 και το 2020 €123 ευρώ. Επομένως αύξησε το κεφάλαιο του κατά 23% μέσα σε 3 χρόνια. Αν απομονώσουμε τα αποτελέσματα ανα έτος ο επενδυτής Α τις περισσότερες φορές θα φανεί πιο πετυχημένος απο τον Β. Σε βάθος 3ετίας όμως ο Α είχε απώλειες στο κεφάλαιό του, ενώ ο Β το αύξησε! Άλλωστε όπως έχει πει ο Warren Buffett «Κανόνας νούμερο 1: Μην χάσεις χρήματα. Κανόνας νούμερο 2: Μην ξεχάσεις τον κανόνα νούμερο 1.»

2. Συγκρίνοντας την τιμή στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 με την τιμή στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 μπορεί να προκύψουν αποτελέσματα που θα αλλάξουν άρδην μέσα στους επόμενους μήνες, είτε θετικά είτε αρνητικά. Επομένως, ο παράγων τύχη επηρεάζει πολύ την απόδοση ενός και μόνο έτους και μπορεί να προκύψουν μη αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα.

3. Όλοι εστιάζουν στην απόδοση. Ο επενδυτής Α καταφέρνει απόδοση για το 2019 30% και ο επενδυτής Β καταφέρνει απόδοση 10%. Ποιος είναι καλύτερος; Οι περισσότεροι σίγουρα θα απαντήσουν ο Α. Δεν πρέπει όμως να εξετάσουμε τι ρίσκα πήρε ο Α και τι ρίσκα πήρε ο Β πριν αποφασίσουμε; Είθισται όλοι να μιλάμε για αποδόσεις, ελάχιστοι όμως  σκέφτονται το ρίσκο που αναλαμβάνει κάθε επενδυτής για να απολαύσει αυτές τις αποδόσεις. Βέβαια την απόδοση μπορεί ο καθένας να την υπολογίσει, για να προσεγγίσει όμως το ρίσκο θα πρέπει να έχει  αναπτύξει ιδιαίτερες δεξιότητες.

Τις επιλογές μου για το 2019 μπορείτε να τις βρείτε και να συζητήσουμε για αυτές εδώ.

Παρακάτω σας παραθέτω τις επιλογές μου για το 2020:

 

1) Καράτζης: Ο Καράτζης είναι όμιλος επιχειρήσεων. Για να προσδιορίσουμε την αξία του ομίλου  είναι καλύτερα να απομονώσουμε τις δραστηριότητές  του και να προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε την αξία της καθεμιάς ξεχωριστά.

Ξενοδοχεία: Έχει στην κατοχή του 2 ξενοδοχεία τα οποία εκτιμώ ότι αξίζουν 100-120 εκατομμύρια.

Βιομηχανία: Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις διαρκώς είναι ανοδικές. Τα επόμενα χρόνια εκτιμώ κέρδη μετά φόρων πάνω από €5 εκ. Μια  συντηρητική προσέγγιση για την αξία της βιομηχανίας είναι  €70-80 εκ.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Κατέχει 15,5 MW φωτοβολταϊκών που αποτιμούνται περίπου €28-32εκ.

Ο όμιλος τέλος του χρόνου θα έχει μάλλον αρνητικό καθαρό δανεισμό. Οπότε η αξία του ομίλου αν αθροίσουμε όλες τις δραστηριότητες είναι περίπου €198-232 εκατομμύρια (13,5-15,8 ανα μετοχή). Αυτή την στιγμή η χρηματιστηριακή αξία είναι μόνο €130 εκατομμύρια (€8.9 ανά μετοχή), οπότε υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου.

Η διοίκηση είναι εξαιρετική στις αγοροπωλησίες! Πρόσφατα πούλησε την ΚΕΝ σε πολύ καλή τιμή. Πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας αγόρασε 300.000 μετοχές.  Συνήθως, δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία για το ποιος αγοράζει και ποιος πουλάει μετοχές, εκτός εάν πρόκειται για αγορές από στελέχη της εταιρίας ή μεγαλομετόχους. Βέβαια, η παραπάνω κίνηση ίσως δίνει αρκετές πιθανότητες για μελλοντική δημόσια πρόταση.

2) Ιντερκο:  Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μειώνεται ο φόρος των ΑΕΕΑΠ και ο ενφια. Τα νέα μέτρα θα προσφέρουν σημαντικό όφελος στην τελική κερδοφορία της Ιντερκο. Υπολογίζω ότι το 2020 σε περίπτωση που δεν προσθέσει νέα ακίνητα ή κάνει αγορά ιδίων μετοχών τα καθαρά κέρδη από ενοίκια θα είναι περίπου €0,57 ευρώ ανα μετοχή.  Από αυτά,  η ιντέρκο θα επιστρέψει στους μετόχους κατ’ ελάχιστο το 75%  δηλαδή €0,43 ευρώ ανα μετοχή. Με την τιμή της μετοχής στα €8 η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται απο 5,3 έως 7,1%. Το μέρισμα είναι αφορολόγητο. Σε περίπτωση που προσθέσει νέα ακίνητα ή κάνει αγορά ιδίων μετοχών η μερισματική απόδοση θα αυξηθεί. Επίσης κάθε χρόνο τα ενοίκια αυξάνονται!

3) Flexopack:  Η εταιρία κάθε χρόνο τα πηγαίνει καλύτερα. Επομένως το 2019 είναι μεγαλύτερη, πιο εύρωστη, πιο δυνατή από ότι ήταν το 2018. Για καλή μας τύχη η τιμή της μετοχής παρέμεινε σταθερή άρα έχουμε την ευκαιρία να αγοράσουμε και άλλες μετοχές σε μεγαλύτερη  έκπτωση απο την πραγματική της αξία. Τα επόμενα χρόνια εικάζω ότι ο κύκλος εργασιών θα ξεπεράσει τα €100 εκ, τα κέρδη μετά φόρων τα €10 εκ και η τιμή της μετοχής θα είναι πάνω από €10.

Ύστερα από σχεδόν 15 χρόνια ενασχόλησης με τις επενδύσεις έχω καταλάβει ότι τις ευκαιρίες μπορεί να τις βρει κάποιος αρκεί να ψάξει στα σημεία όπου δεν κοιτάνε οι άλλοι επενδυτές! Τον τελευταίο καιρό έχω στρέψει την προσοχή μου στο Κυπριακό χρηματιστήριο, το οποίο έχει μικρή συναλλαγματική δραστηριότητα. Για αυτό τον λόγο ένας μακροπρόθεσμος επενδυτής μπορεί να βρει εκεί εταιρίες φθηνά αποτιμημένες! Η Κύπρος είναι μικρή οικονομία και γεωγραφικά απομονωμένη. Για τις υπάρχουσες εταιρίες αυτό αποτελεί μια ασπίδα γιατί δύσκολα θα έρθει κάποιος ανταγωνιστής. Απο την άλλη βέβαια οι υπάρχουσες εταιρίες δεν μπορούν εύκολα να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους. Επομένως η μικρή οικονομία και η γεωγραφική απομόνωση είναι νόμισμα με δύο όψεις! Η Κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια σημειώνει ανοδική πορεία και αυτό αποτελεί θετικό στοιχείο για τις εταιρίες του νησιού!

Το μεγαλύτερο  ρίσκο της Κύπρου είναι  η γεωπολιτική κατάσταση! Ένας ακόμη κίνδυνος είναι οι φθηνά αποτιμημένες εταιρίες να μείνουν για πάντα φθηνά αποτιμημένες και να μην αποκαλυφθούν  ποτέ από την αγορά! Απο την εμπειρία μου έχω διαπιστώσει ότι κάποια στιγμή η αγορά αναγνωρίζει την αξία των εταιριών αυτών! Παρόλα αυτά στο Κυπριακό χρηματιστήριο επιλέγω μόνο μετοχές με μερίσματα διότι θέλω να υπάρχει κάθε χρόνο ανταμοιβή για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις μου. Οι παρακάτω επιλογές είναι από το Κυπριακό χρηματιστήριο.

4) Λόρδος: Ο όμιλος κατέχει 3 ξενοδοχεία:

Το Golden bay beach hotel(5 αστέρια) στη Λάρνακα, το οποίο ανήκει 100% στον όμιλο. Οι κριτικές στο booking έχουν μέσο όρο 8,2 τις οποίες τις θεωρώ ικανοποιητικές .

Το Golden coast beach hotel (4 αστέρια) στον Πρωταράς, το οποίο ανήκει 80% στον όμιλο, με κριτικές στο booking  με βαθμολογία 8,2.

Το Lordos beach hotel (4 αστέρια) στη Λάρνακα, το οποίο ανήκει πλέον κατά 50,23% στον όμιλο. Οι κριτικές στο booking  έχουν βαθμολογία 8,5. Μέσα στο 2019 η εταιρία αύξησε το ποσοστό της.

Τα επόμενα χρόνια πιθανολογώ ότι ίσως η τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο να εμφανίσει κάμψη διότι δέχεται ισχυρό ανταγωνισμό απο τις γειτονικές χώρες. Κάποιος ίσως αναρωτηθεί εφόσον πιθανολογώ κάτι τέτοιο πως γίνεται να επιλέγω τον Λόρδο ;

Όταν εξετάζουμε τουριστικές εταιρίες είναι καλύτερα να κοιτάμε τα ετήσια αποτελέσματα διότι  τα εξαμηνιαία αποτελέσματα παρουσιάζουν εποχικότητα. Σύμφωνα λοιπόν με τον ισολογισμό του 2018 έχουμε αρνητικό καθαρό δανεισμό 0,89 εκατομμύρια περίπου. Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που δεν υπάρχει δανεισμός, κάτι σχετικά ασυνήθιστο για ξενοδοχεία. Καθαρή κερδοφορία για τους μετόχους €2,6 εκατομμύρια από τα οποία επιστρέφονται στους μετόχους σαν μέρισμα €1,05 εκ, δηλαδή περίπου 4% μερισματική απόδοση! Ο κύκλος εργασιών για το 2018 είναι €13,5 εκατομμύρια και τα ίδια κεφάλαια €86 εκ.

Το βασικό όμως ερώτημα είναι «τι πληρώνει κάποιος επενδυτής για όλα αυτά;». Σε ένα υποθετικό σενάριο που ένας επενδυτής θα μπορούσε να αγοράσει ολόκληρη την εταιρία στην τρέχουσα αποτίμηση θα έπρεπε να πληρώσει μόνο €29 εκατομμύρια! Με αυτά θα έχει στην κατοχή του έναν αδάνειστο όμιλο με συμμετοχές σε 3 ξενοδοχεία, με κέρδη για το 2018, €2,6 εκ και με ίδια κεφάλαια €86 εκ! Είναι λίγο περίεργο να πληρώνει κάποιος €29 εκατομμύρια και να αποκτά αξία €86 εκατομμυρίων.  Αν συγκρίνουμε την αποτίμηση του Λόρδου με τα ελληνικά τουριστικά ξενοδοχεία τα οποία είναι εισηγμένα στο χρηματιστήριο μέσω ομίλων, τότε θα καταλάβουμε την πολύ ελκυστική του αποτίμηση.

5) Φρου-Φρου. Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρίας είναι:

∙Η παραγωγή και διανομή μπισκότων, δημητριακών προγεύματος, chips, σνακς,παξιμαδιών,φρυγανιών,επιδορπίων και γλυκών.

∙Η παραγωγή/εισαγωγή και διανομή βιολογικών τροφίμων.

∙Οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο και  εμπορεύματα.

∙Οι επενδύσεις  ανάπτυξης και διάθεσης /πώλησης/ενοικίασης γης και ακινήτων.

Μία από τις συμβουλές του Peter Lynch (ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων) είναι να επενδύετε σε μετοχές με αστεία ονόματα διότι οι άλλοι επενδυτές τις αποφεύγουν και εκεί ίσως βρείτε κρυμμένη αξία. Νομίζω ότι η εν λόγω εταιρία έχει τις παραπάνω προδιαγραφές.

Απο τον ισολογισμό του 2018 προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών ήταν €24,4 εκ και το κέρδος μετά φόρων €1,73 εκ. Ο κύκλος εργασιών τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται γύρω στα €25 εκ. Η εταιρία την δεκαετία του 1990 είχε αποφασίσει να σταματήσει τις εξαγωγές, διότι δεν μπορούσε να προκύψει ουσιαστικό κέρδος και επιπλέον οι παραγωγικές δυνατότητες ήταν περιορισμένες. Στη παρούσα φάση ίσως να εξετάσουν στοχευμένες εξαγωγές προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου € 4εκ, τα οποία καλύπτουν σχεδόν εξ ολοκλήρου το δανεισμό.

Η εταιρία βρίσκεται σε φάση μετεγκατάστασης (ύψος επένδυσης €7 εκ).  Επίσης κατασκευάζει και φωτοβολταϊκό πάρκο ώστε να καλύψει πλήρως τις  ενεργειακές της ανάγκες. Η περίοδος  ανάκτησης της επένδυσης του φωτοβολταϊκού πάρκου υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 5-7 χρόνια.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η εταιρία διατηρεί χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας €14,2 εκ. Σε κυπριακές μετοχές έχει χαρτοφυλάκιο αξίας 5,46 εκ, σε αμερικάνικες κυρίως εταιρίες χαρτοφυλάκιο αξίας €8,34 εκ και σε μη εισηγμένες €0,41 εκ. Τέλος έχει επενδύσει  €0,675 εκ σε χρυσό! Οι επενδύσεις αυτές έχουν σαν σκοπό την μείωση του επιχειρηματικού κινδύνου και την αύξηση της απόδοσης των κεφαλαίων των μετόχων.

Προσωπικά δεν συμφωνώ με την παραπάνω στρατηγική. Πιστεύω ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο  για την επέκταση και βελτίωση της εταιρίας. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί  με αποδοτικό τρόπο (πχ απουσία ευνοϊκών συνθηκών, ωρίμανση της αγοράς κτλ), τότε θα πρέπει να επιστρέφεται στους μετόχους.  Βέβαια η εταιρία καταβάλλει ανελλειπώς μέρισμα κάθε χρόνο από τότε που έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2001! Επιπλέον, επί 13 συναπτά έτη το μέρισμα είναι αυξανόμενο!

Ανακεφαλαιώνοντας, ο κύκλος εργασιών κυμαίνεται γύρω στα €25 εκ. τα τελευταία χρόνια, τα κέρδη περίπου στα €2 εκ., ο καθαρός δανεισμός είναι σχεδόν μηδενικός, τα ίδια κεφάλαια είναι €47 εκ, κατέχει επενδύσεις κοντά στα €15 εκ, από το 2001 διανέμει κάθε χρόνο μέρισμα περίπου €1 εκ. Το χρηματιστήριο της Κύπρου εκτιμά ότι όλα τα παραπάνω αξίζουν €29 εκ.

6) Σαλαμίς: Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρίας είναι η διαχείριση και εκμετάλλευση ιδιόκτητων πλοίων, ο τουρισμός, οι πρακτορεύσεις πλοίων, οι εκτελωνίσεις και οι διεθνείς  μεταφορές. Η εταιρεία πλέον κατέχει 4 ιδιόκτητα πλοία. Θα αναφερθούμε στα αποτελέσματα του 2018 και προηγούμενων ετών γιατί για τα φετινά δεν μπορούμε να έχουμε καθαρή εικόνα διότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 απέκτησε ένα επιπλέον πλοίο και τα έξοδα είναι αυξημένα. Για το 2018 η εταιρία είχε κύκλο εργασιών €45,9 εκ και κέρδη μετά φόρων €6,64 εκ. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας είναι περίπου €36 εκ άρα για το 2018 το p/e ήταν 5,4. Βέβαια το 2018 είχε έκτακτο κέρδος €0,65 εκ αλλά και χωρίς αυτό το p/e παραμένει εξαιρετικά χαμηλό.  Τα ίδια κεφάλαια την τελευταία δεκαετία έχουν αυξητική τάση. Ενδεικτικά τα ίδια κεφάλαια το 2008 ήταν €15,9 εκ και το 2018 €37 εκ! Να σημειώσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια η εταιρία έχει επιστρέψει και ικανοποιητικά ποσά στους μετόχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018 τα ταμειακά διαθέσιμα είναι €21,86 εκ  και οι συνολικές υποχρεώσεις μόνο €8,25 εκ. Δηλαδή ανά πάσα στιγμή η εταιρία μπορεί να μηδενίσει τις υποχρεώσεις της και να επιστρέψει στους μετόχους €13,61 εκ ή αλλιώς το 38% της χρηματιστηριακής της αποτίμησης!

Μεγαλομέτοχος είναι η Κα Έλενα Χατζηθεοδοσίου με ποσοστό 80,25%. Η κυρία Χατζηθεοδοσίου έκανε δυο φορές δημόσια πρόταση για να βγάλει την εταιρία από το χρηματιστήριο. Το 2017 έκανε δημόσια πρόταση με τίμημα 0,4 ευρώ ανά μετοχή.Το 2 018 έκανε πρόταση με τίμημα 0,6 ευρώ ανά μετοχή. Η τιμή σήμερα στο χρηματιστήριο είναι €1! Οι δημόσιες προτάσεις απέτυχαν αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 90%. Κατάφερε όμως να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό της απο  43,63% σε 80,25%. Πολύ πιθανόν στο μέλλον να ακολουθήσει και άλλη δημόσια πρόταση ώστε τελικά να αποκτήσει πάνω απο 90% της εταιρίας!

7) ΚΕΟ: Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρίας είναι η οινοποίηση αμπελουργικών προϊόντων, η παραγωγή ζύθου, η παραγωγή χυμών και η εμφιάλωση φυσικού μεταλλικού νερού. Η εταιρία έχει πολύ καλές ταμειακές ροές. Το αντικείμενο είναι σχεδόν ανελαστικής ζήτησης. Το p/e είναι  περίπου 10 και το p/bv  0,9. Τα καθαρά μετρητά της εταιρίας είναι €4 εκ, ενώ κατέχει μετοχικό χαρτοφυλάκιο αξίας €12,4 εκ. Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα €72 εκ.  Άξιο αναφοράς είναι ότι ο μεγαλομέτοχος με ποσοστό 67,5% είναι η Εκκλησία της Κύπρου.

Πάνος Γήτας

*Τα παραπάνω δεν αποτελούν συστάσεις για οποιαδήποτε χρηματιστηριακή συναλλαγή. Συνιστούν προσωπικές απόψεις που παρουσιάζονται για συζήτηση μεταξύ επενδυτών.

16 comments on “Χρηματιστήριο: 7 Επιλογές για το 2020

 1. Ο/Η Nikos harocopos λέει:

  Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία κι άλλο ένα +50 % !

 2. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Πολύ ωραίο Πάνο! Σε ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τις ιδέες σου μαζί μας.
  Επ’ ευκαιρίας να πω και εγώ τις 5 βασικότερες θέσεις μου αυτή τη στιγμή.
  Λόρδος (Κύπρος), ΚΕΟ (Κύπρος), Καράτζης, Μύλοι Κεπενού & Πλαστικά Θράκης

 3. Ο/Η Dimitrios Koutsoubos λέει:

  Τελικά στον Καράτζη έγινε δημόσια πρόταση, όπως υποψιαζόσουν και στο άρθρο. Εντάξει έγινε πιο ψηλά (10€ ανά μετοχή), οπότε προκύπτει κέρδος, αλλά είναι κρίμα αν άλλη μια ποιοτική εταιρεία οδηγηθεί στην έξοδο.

 4. Ο/Η Panos Gitas λέει:

  γεια σου Νίκο, καλή χρονιά!

  γεια σου Δημήτρη.
  σε ευχαριστώ.

  Τελικά έγινε δημόσια πρόταση στο Καράτζη στα 10 ευρώ. Προσωπικά εκτιμώ οτι το τίμημα είναι χαμηλό, αυτό άλλωστε προκύπτει και απο το άρθρο.

  Προσωπικά δεν θα αποδεχτώ την δημόσια πρόταση για τους παρακάτω λόγους:

  1) Πιστεύω ότι η εταιρία στη παρούσα φάση αξίζει περίπου 14-15 ευρώ ανά μετοχή. Επομένως να σου προσφέρει κάποιος 10 δεν φαίνεται ιδιαίτερα δελεαστικό. Επιπλέον δεν βρίσκω άλλες τόσο φθηνά αποτιμημένες απο το ελληνικό χρηματιστήριο, οπότε δεν έχω να πάω κάπου αλλού τα χρήματα μου.

  2) Ο πρόεδρος αγόρασε και το ποσοστό της αδερφής του. Προφανώς για να αγοράσει το ποσοστό της αδερφής του θα δανείστηκε. Άρα για να ξεπληρώσει τον προσωπικό του δανεισμό θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τα παρακάτω εργαλεία:μερίσματα,επιστροφή κεφαλαίου, placement προφανώς σε μεγαλύτερες τιμές απο 10 ευρώ, πώληση κάποιας δραστηριότητας. Ότι και να συμβεί απο τα παραπάνω μόνο ωφελημένος μπορεί να είναι ο μικρομέτοχος.

  3)Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό ίσως κάνει βελτιωμένη δημόσια πρόταση.

  Πραγματικά απορώ γιατί κάποιοι “επενδυτές” βιάζονται και πουλάνε τις μετοχές τους κατευθείαν.
  Τα 10 ευρώ είναι εξασφαλισμένα για πολλούς μήνες. Επίσης αν αποδεχτείς την δημόσια πρόταση γλιτώνεις και τις χρηματιστηριακές προμήθειες και τα μεταβιβαστικά έξοδα. Σε περίπτωση που πουλήσεις κατευθείαν επιβαρύνεσαι με αυτά.

  Για να πετύχει η δημόσια πρόταση θα πρέπει ο μεγαλομέτοχος να συγκεντρώσει πάνω από 90% δηλαδή να αγοράσει περίπου 788 χιλιάδες μετοχές. Μέχρι στιγμής έχει αγοράσει περίπου 444 χιλιάδες μετοχές ύστερα απο 5 συνεδριάσεις. Για να δούμε…

 5. […] αναφέρθηκε σε αυτές ο Πάνος Γήτας στις “7 Επιλογές για το 2020”. Ήδη, η Λόρδος Hotels έχει αρχίσει και καλύπτει το […]

 6. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Συγχαρητήρια Πάνο. Και για πέρυσι και για φέτος. Το διάβασα λίγο καθυστερημένα το νέο άρθρο. Υπάρχουν δευτερεύουσες «ενστάσεις».

  Είχες πει νομίζω ότι φέτος οι προτάσεις θα είναι εξωτερικού. Η πρώτη μου σκέψη ήταν, θα πρόκειται για μετοχές με κάποια γεωγραφική διασπορά. Ξαφνικά βλέπω ότι εξωτερικό = Κύπρος. Κάπως αιφνιδιάστηκα.

  Είμαστε έλληνες και το αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά. Αλλά πως θα σου φαινόταν αν κάποιος συνάδερφός σου αναλυτής σου πρότεινε ως «χαρτοφυλάκιο εξωτερικού» τέσσερις μετοχές και ήταν όλες από μία μόνο χώρα και μάλιστα ένα μικρό κρατίδιο, μόνο και μόνο επειδή ήταν όλες υποτιμημένες π.χ. 4 μετοχές Μάλτας. Δεν θα περίμενες μια πιο ασφαλή-δίκαιη κατανομή; Γιατί πρέπει να συνδέσουμε τη μοίρα του «χαρτοφυλακίου εξωτερικού» με το ρίσκο (γεωγραφικό, πολιτικό, οικονομικό) μιας μόνο χώρας και μάλιστα πολύ μικρής; Αυτό σαν μια υποσημείωση.

  Κατά τα άλλα οι μετοχές είναι εκλεκτές, είσαι άξιος που τις βρήκες, σεβόμαστε την ελευθερία του αναλυτή, σημασία έχει να αποδειχθούν πάλι επιτυχείς επιλογές και το εύχομαι.

  Δεν σου προβάλλω και την «ένσταση εγκλωβισμού» σε κάποιες από αυτές, γιατί ξέρω τι θα απαντήσει ο Δημήτρης, αλλά πολλούς επενδυτές θα τους ενδιέφερε ο αριθμός ημερήσιων συναλλαγών. Και πάλι μπράβο.

 7. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Πάνο, σημαντική είναι η προστασία του κεφαλαίου του επενδυτή, που αναφέρεις στα παραδείγματα σου (μείωση ρίσκου). Μπορείς να μας εξηγήσεις πως εξασφαλίζεται αυτή η προστασία ιδιαίτερα στις κυπριακές προτάσεις σου, που τις ακούμε για πρώτη φορά; Από το γεγονός ότι οι επιλεγείσες μετοχές είναι υποτιμημένες; Από το γεγονός ότι δύο από αυτές (Φρου-Φρου, ΚΕΟ) ανήκουν στον κλάδο τροφίμων και ποτών και είναι σχετικά ανελαστικής ζήτησης; Ή από τι άλλο; Εξήγησε αν θέλεις. Πως πιστεύεις ότι θα συμπεριφερθούν στο ενδεχόμενο μιας μακροχρόνιας ύφεσης της τοπικής οικονομίας όπου δραστηριοποιούνται ή και της παγκόσμιας;

  Θα μπορούσες κάποια στιγμή που θα έχεις ελεύθερο χρόνο να μας έδινες την πορεία κερδών και πωλήσεων, αλλά και χρηματιστηριακής τιμής της τελευταίας δεκαετίας, σε κάποιες από τις κυπριακές μετοχές σου χονδρικά;

  Έχεις διερευνήσει πως συμπεριφέρθηκαν χρηματιστηριακά, αλλά και σε επίπεδο πραγματικών μεγεθών οι 4 κυπριακές εταιρείες στη τελευταία κυπριακή κρίση; Μπορείς να μας δώσεις εικόνα; Ο Λόρδος τι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις είχε στην «προ τρέλας» του τουρισμού εποχή; Για παράδειγμα το 2012.

  Τέλος το γεγονός ότι κατέχουν μετοχικό χαρτοφυλάκιο είναι ολίγον αποτρεπτικό για την αγορά τους. Η ΚΕΟ στο 20% της κεφαλαιοποίησής της. Η Φρου-Φρου στο 47% της σημερινής κεφαλαιοποίησής και μάλιστα πολύ Αμερική! Αν ήθελα αυτό, θα αγόραζα απευθείας μια εταιρεία επενδύσεων, που θα είχα ελέγξει να είναι καλή στις χρηματιστηριακές επενδύσεις. Παρεμπιπτόντως και οι δύο εταιρείες καμία εξωστρέφεια δεν επιδεικνύουν. Και η Φρου-Φρου που επιχείρησε εξαγωγές στο παρελθόν δεν τα κατάφερε.

 8. Ο/Η Panos Gitas λέει:

  γεια σου Γιώργο.
  σε ευχαριστώ για τον σχολιασμό σου.

  Προσωπικά την Κύπρο την θεωρώ εξωτερικό διότι έχει άλλους νόμους, άλλη κουλτούρα, άλλο ρυθμό ανάπτυξης κτλ. Θετικό είναι οτι μιλάμε την ίδια γλώσσα άρα είναι πιο εύκολη η επικοινωνία με την εταιρία και η μελέτη των ισολογισμών. Επιπλέον, γεωγραφικά είναι κοντά σε εμάς άρα είναι πιο εύκολο να παρευρεθώ στις ΓΣ ή απλά να πάω να τους γνωρίσω. Τέλος μπόρεσα να ρωτήσω φίλους από Κύπρο που ήξεραν να μου πούνε αρκετά πράγματα για τις εταιρίες και για το προφίλ των ιδιοκτητών.Συμπερασματικά, την Κύπρο την θεωρώ εξωτερικό με πολλά πλεονεκτήματα. Όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσα να τα κάνω σε μια αμερικάνικη,καναδέζικη,ρώσικη,κινέζικη κτλ εταιρία.

  Στην δεύτερη σου παρατήρηση λες: Γιατί πρέπει να συνδέσουμε τη μοίρα του «χαρτοφυλακίου εξωτερικού» με το ρίσκο (γεωγραφικό, πολιτικό, οικονομικό) μιας μόνο χώρας και μάλιστα πολύ μικρής;
  Αγαπητέ Γιώργο όλα αυτά τα χρόνια είχαμε capital control. Επομένως ένα Έλληνας επενδυτής θέλοντας και μη δεν θα μπορούσε να χτίσει χαρτοφυλάκιο εξωτερικού. Με το που έφυγαν τα capital control τα ξένα χρηματιστήρια ήτανε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Επομένως εκείνη την χρονική στιγμή να βρεις υποτιμημένες μετοχές ήτανε και είναι πάρα πολύ δύσκολο. Επίσης ένα χαρτοφυλάκιο εξωτερικού όπως και κάθε χαρτοφυλάκιο (προσωπικά δεν μου αρέσει να τα διαχωρίζω) δεν φτιάχνεται σε ένα χρόνο και πόσο μάλιστα σε συγκεκριμένη στιγμή του χρόνου (Ιανουάριος 2020).
  Απο τότε που γράφτηκε το άρθρο πρόσθεσα άλλες 2 εταιρίες, μία αμερικάνικη και μία κινέζικη.
  Ένα σοβαρό χαρτοφυλάκιο δεν χτίζεται μια χρονική στιγμή, χτίζεται στο πέρασμα των χρόνων. Κάποιος θα δει τις επιλογές μου του 2019 και του 2020 και θα υποθέσει πούλησε Λούλη, πούλησε Ασκο κτλ… θα κάνει λάθος όμως. Τις διακρατάω και ενίοτε αγοράζω αλλά δεν τις αναφέρω στις επιλογές του 2020 διότι δεν τις θεωρώ τόσο ευκαιρίες. Επομένως αυτά που γράφω κάθε Ιανουάριο δεν είναι όλο μου το χαρτοφυλάκιο αλλά αυτά που θα πρόσθετα επιπλέον εκείνη την χρονική στιγμή.

  Στο παρακάτω σχόλιο σου ρωτάς:
  Πως πιστεύεις ότι θα συμπεριφερθούν στο ενδεχόμενο μιας μακροχρόνιας ύφεσης της τοπικής οικονομίας όπου δραστηριοποιούνται ή και της παγκόσμιας;

  Να σου θυμίσω ότι πριν λίγα χρόνια η Κύπρος πέρασε πολύ άσχημα γεγονότα όπως ήτανε το κούρεμα καταθέσεων. Μέσα σε αυτά τα άσχημα γεγονότα αυτές οι εταιρίες επιβίωσαν και βγήκανε και πιο δυνατές. Ενδεικτικά η εταιρία Φρου-φρου όχι απλά επιβίωσε αλλά συνέχισε να δίνει και μέρισμα κάθε χρόνο απο την εισαγωγής της. Επομένως αυτές οι εταιρίες έχουνε δοκιμαστεί στα δύσκολα γιατί να μην τα καταφέρουν και στο μέλλον; Επίσης τους βοηθάει και το αντικείμενο που είναι ανελαστικής ζήτησης τρόφιμα και ποτά. Προφανώς και δεν είμαι απόλυτα σίγουρος αλλά με την πορεία τους μέχρι τώρα με κάνουν να νιώθω πιο άνετα.

  Τις αποτιμήσεις Γιώργο μπορείς εύκολα να τις δεις από τα γνωστά χρηματιστηριακά site. Πολύ χαμηλότερες από τις σημερινές.

  Γράφεις: Τέλος το γεγονός ότι κατέχουν μετοχικό χαρτοφυλάκιο είναι ολίγον αποτρεπτικό για την αγορά τους.

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου,το γράφω και στο άρθρο μου:
  Προσωπικά δεν συμφωνώ με την παραπάνω στρατηγική. Πιστεύω ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για την επέκταση και βελτίωση της εταιρίας. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αποδοτικό τρόπο (πχ απουσία ευνοϊκών συνθηκών, ωρίμανση της αγοράς κτλ), τότε θα πρέπει να επιστρέφεται στους μετόχους.

  Όμως όταν άρχισα να αγοράζω μετοχές φρου φρου είχανε κεφαλαιοποίηση 24 εκ και είχανε μετοχικό χαρτοφυλάκιο 15 εκ. Οπότε ήτανε σαν να αγοράζω την βιομηχανία μπισκότων μόνο για 9 εκ. Οπότε μπορεί να μην συμφωνώ με την στρατηγική του αλλά εντέλει υπέκυψα μπροστά σε μια υποτιμημένη μετοχή.

  Τα μπισκότα είναι βαριά και φθηνά οπότε είναι δύσκολο να κάνουν εξαγωγές. Αυτό βέβαια τους προφυλάσσει απο ανταγωνιστές.

  Σε ευχαριστώ πολύ Γιώργο για τα σχόλια σου, πραγματικά είναι πάρα πολύ χρήσιμα.

 9. Ο/Η Γιάννης Κολιός λέει:

  Καλησπέρα Πάνο,

  σε ευχαριστούμε πολύ για τις επιλογές σου και ιδιαίτερα αυτές από την Κύπρο. Πιστεύω ότι θα δώσουν καλές αποδόσεις.

  Ήθελα να σε ρωτήσω, μιας και είχες κάνει αντίστοιχη αναφορά στο περσινό άρθρο, σε τι ποσοστό διατηρείς τη ρευστότητα, ποια είναι η στρατηγική σου επάνω σε αυτό;

 10. Ο/Η Panos Gitas λέει:

  Γεια σου Γιάννη,

  προσπαθώ να κρατάω ρευστότητα πάνω απο 25%.
  Αυτή την περίοδο θα προκύψει και ρευστότητα απο την πώληση των μετοχών καράτζης γιατί ο μεγαλομέτοχος μάζεψε πάνω απο 90%, επομένως θα αποχωρήσει απο το χρηματιστήριο.

 11. Ο/Η ΣΩΤΗΡΗΣ λέει:

  Καλησπέρα και ευχαριστώ για ένα ακόμη ενδιαφέρον αρθρο!

  Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπό τις νέες συνθήκες (κορονοιου), ο ανωτέρω στενός (τουλάχιστον εν σχεσει με το 2019) κατάλογος των επιλογών έχει πλέον διαφοροποιηθει/επεκταθεί. Αναφέρομαι στις ελληνικές επιλογές.

  Θα ειχε ενδιαφέρον τοσο η δική σας απόψη, κ. Γήτα, όσο και του Κ.Κουτσουμπού.

  Ευχαριστώ πολύ!

 12. Ο/Η Panos Gitas λέει:

  καλησπέρα σας
  Σίγουρα η λιστα μεγάλωσε.

  Στην παρούσα φάση προσπαθώ να επιλέξω εταιρίες που δεν θα έχουνε πρόβλημα απο τον ιό μακροπρόθεσμα ή ακόμα καλύτερα και εταιρίες που θα ευνοηθούν.

  1)Λούλης: Η εταρία δουλεύει σε φουλ ρυθμούς διότι οι καταναλωτές έχουνε αδειάσει τα αλεύρια απο τα σουπερ μάρκετ. Μπορείτε να κοιτάξετε και τις επιλογές του 2019 όπου αναφέρομαι στην συγκεκριμένη εταιρία.

  2)Φλεξοπακ: Η εταιρία παράγει φιλμ συσκευασίας για τρόφιμα και ποτά. Προφανώς οι συνθήκες την ευνοούν διότι οι καταναλωτές συσσωρεύουν τρόφιμα και ποτά στο σπίτι τους.
  Επίσης την ευνοεί η πτώση του πετρελαίου. Τα φιλμ συσκευασίας είναι παράγωγα του πετρελαίου άρα έχει χαμηλότερο κόστος πρώτης ύλης.

  3)ολθ και ολπ: Το εμπόριο δεν σταματάει ποτέ. Οι τιμές πλέον μου φαίνονται ελκυστικές.

  4)Ασκο: Σίγουρα θα επηρεαστεί αρνητικά απο την παρούσα κατάσταση αλλά η αποτίμηση είναι μόνο 25 εκ όταν έχει ταμειακά διαθέσιμα συν επενδύσεις 13 εκ. Ξεκίνησε αγορά ιδίων, θετικό νέο το οποίο μου βγάζει κάποια ασφάλεια.

  5)Μυτιλ: Η αποτίμηση είναι πολύ δελεαστική. Ο όμιλος πλέον δεν είναι τόσο κυκλικός όσο παλιά και δεν εξαρτάται τόσο απο την τιμή του αλουμινίου. Μακροπρόθεσμα θεωρώ ότι θα δει τα 10 ευρώ σχετικά εύκολα

  6)Μπελα: Εταρία φαινόμενο. Θα επηρεαστεί αρνητικά απο την παρούσα κατάσταση αλλά επειδη δεν έχει δανεισμό, δεν την φοβάμαι μακροπρόθεσμα.

  7)Μουζάκης: Πολύ θετικό νέο ότι νοικιάζει την ακίνητη περιουσία του, οπότε εισπράττει κάθε χρόνο παραπάνω απο 2 εκ. Ο μόνος μου προβληματισμός το άτοκο δάνειο των 20 εκ που λήγει τα επόμενα χρόνια.

  8)Ιντερκο: Τα ενοίκια είναι συμφωνημένα οπότε ο ιος δεν την ενοχλεί. Εκτός αν κλείσει κάποιος απο τους πελάτες της, το οποίο δεν το βλέπω πολύ πιθανό. Μακροπρόθεσμα είμαι θετικός για τα ακίνητα διότι θεωρώ ο πληθωρισμός θα ανέβει.

  εσεις τι επιλογές έχετε;

 13. Ο/Η ΣΩΤΗΡΗΣ λέει:

  Καλησπέρα και πάλι!
  Αφ`ου σας ευχαριστησω πολύ για την ανταπόκριση, να ζητήσω συγγνώμη για την (πολύ) καθυστερημένη απάντηση.
  Να σημειώσω ότι οι γνώσεις μου είναι ιδιαιτέρως περιορισμένες, βοηθάει λίγο το investorblog σαν γενικές κατευθυνσεις προς αρχαρίους, συνεπώς κάθε επισήμανση είναι ιδιαιτέρως καλοδεχούμενη.

  Μ`αρέσουν κάποιες επιλογές σας, ιδίως Μυτιλ,Λούλη,Μπέλα,λιμανια, για κάποιες άλλες δεν εχω άποψη.

  1) ΕΧΑΕ+ΕΥΑΘ+ΤΕΝΕΡΓ. Τις τοποθετώ μαζί ως ομάδα μετοχών αμυντικού χαρακτήρα. Νομίζω οι πιθανότητες να βγει κάποιος χαμένος από αυτές είναι ελάχιστος. Βεβαια, οι αναμενόμενες αποδόσεις ενδεχομένως να μην είναι μεγάλες εν σχέσει με άλλες επιλογές.

  2) PROFILE+ΚΟΥΕΣ+ΣΠΕΙΣ+ΛΥΚΟΣ. Υγιή θεμελιώδη, καλές προοπτικές. Ίσως δεν ειναι σε τιμή ευκαιρίας αυτην την στιγμή.

  3) ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ. Νομίζω θα ευνοηθεί από την παρούσα κρίση, η τιμή είναι σχετικως ελκυστική.

  4) ΕΛΣΤΡ. Με κάποιά δόση ρίσκου, είναι ηγέτις στον κλάδο της, ίσως λίγο χαμηλότερα θα ήταν καλύτερα.

  5) ΜΟΗ-ΕΛΠΕ. Με τις πενιχρές μου γνώσεις δυσκολεύομαι να προτάξω κάποια έναντι της άλλης. Πιο ασφαλής μάλλον η ΜΟΗ, με μεγαλύτερη προοπτική η ΕΛΠΕ.

  6) ΟΠΑΠ. Πλήττεται βαρέως αλλά Έλληνας και τζόγος πάνε μαζί,

  7) ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Υπάρχει ένα παγωμα στον τομέα της λόγω του ιού αλλά για μακροπρόθεσμες βλέψεις με ικανοποιεί.

  8) ΕΛΤΟΝ Καλή χρηματοοικονομική διάρθρωση, εντός του 2019 προέβη σε σημαντικές επενδύσεις, ξεχωρίζει στον τομέα της.

  9) ΜΑΣΟΠ. Μ`αρέσει απ`όλες τις απόψεις. Ανυπέρβλητο (;) εμπόδιο η σχεδόν ανυπαρκτη εμπορευσιμότητά της.

  10) ΙΑΤΡ+ΜΕΝΤΙ. Θεωρητικώς η “περιρρέουσα ατμοσφαιρα” τις ευνοεί. Η δευτερη βεβαια με πολύ δύσκολο πρόσφατο παρελθόν.

  11) ΒΙΟΣΚ+ΙΛΥΔΑ+ΠΕΡΦ+ΣΕΝΤΡ+ΚΟΡΔΕ. Με σχετικό ρίσκο κυρίως στην ΣΕΝΤΡ που πληττεται πολύ.. Μικρη κεφ/ση. με ό,τι αυτό συνεπάγεται (θετικό και αρνητικό)

  12) ΟΤΟΕΛ+ΑΡΑΙΓ. Πλήττονται βαρυτατα, πιο πολύ η ΑΡΑΙΓ. Το 2020 λιγο πολύ θα είναι μια χαμένη χρονιά. Αν επιβιώσουν, λογικά θα υπεραποδώσουν.

  13) ΤΙΤΑΝ. Με κάποια επιφύλαξη αλλά νομίζω σε αυτά τα επίπεδα είναι ευνοικη κάποια,μικρή, τοποθέτηση.

  14) ΛΑΜΔΑ. Αν πιστευει κάποιος στο εγχείρημα του Ελληνικού, δεν μπορεί παρά να τοποθετηθεί σε αυτα τα επίπεδα.

  15) ΙΚΤΙΝ. Αν δεν κάνω λάθος, έχετε ασχοληθεί ενδελεχώς μαζί του. Έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα αλλά αυτά δεν έχουν αποτυπωθει στην τρέχουσα αποτίμηση;

  16) ΚΕΚΡΩΨ. Ακίνητα με τεράστια αξία, εκκρεμούν όμως δικαστικές επιδιώξεις. Δεν επηρεάζεται από τον ιο.

  Θα μου ήταν πολύ ευχάριστο να διάβαζα τα σχόλια σας για τα ανωτέρω και πρωτίστως τις ενστάσεις σας επ`αυτών.

  Εκτιμώ ότι θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον για τους αναγνωστες του invesorblog ένα νέο άρθρο (είτε από εσάς είτε από τον κ. Κουτσουμπό για τα νέα δεδομένα τα προκληθέντα από τον κορονοιό τοσο υπό το αμιγώς Χρηματιστηριακό πρίσμα όσο και υπό το πρισμα μιας ενδεχομενης παγκοσμίας υφέσεως)

  Σας ευχαριστώ!

 14. Ο/Η Γιάννης Κολιός λέει:

  Καλησπέρα,
  Θα ήθελα την άποψή σας για την Lordos hotels. Από τη μία η τιμή της μετοχής έχει φτάσει σε ελκυστικά επίπεδα, κεφαλαιοποίηση μόλις 17,5 εκ. Από την άλλη οι πωλήσεις έπεσαν στο 20% περίπου, εμφάνισε ζημιές, ξόδεψε όλα τα ταμειακά διαθέσιμα και αύξησε το δανεισμό. Η αλήθεια είναι ότι η εποχή που περνάει είναι πολύ δύσκολη για τα ξενοδοχεία, αν και δεν νομίζω ότι η συγκεκριμένη θα κινδυνεύσει να διακόψει τη λειτουργία της. Λογικά θα έχει μία με δύο κακές χρήσεις προτού αρχίσει να ανακάμπτει.
  Το ερώτημά μου λοιπόν είναι αν αξίζει η ενίσχυση της θέσης ίσως και με κάποια περιοδικότητα (όχι μονομιάς) τώρα που ο κλάδος πιέζεται ή αν νομίζετε ότι ο κλάδος θα δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα και θα ανακάμψει δύσκολα ή πολύ αργά.

  • Ο/Η Panos Gitas λέει:

   σχεδόν απαντήσατε μόνος σας.
   Εκτιμώ ότι ο λόρδος είναι απο τα πιο ανθεκτικά ξενοδοχεία στην Κύπρο διότι δεν έχει δανεισμό. Τα υπόλοιπα ξενοδοχεία έχουνε αρκετά δάνεια. Φυσικά μιλάω κυρίως για τα εισηγμένα, για τα υπόλοιπα δεν μπορώ να γνωρίζω ξεκάθαρα. Το β εξάμηνο θεωρώ ότι δεν θα παρουσιάσει ζημιές οπότε οι ετήσιες ζημιές θα είναι ελεγχόμενες.
   Πιστεύω ότι σε 1 με 1μιση χρόνο θα είναι μακρινό αστείο ο ιός οπότε θα ξεκινήσει να ταξιδεύει ο κόσμος και να πηγαίνει διακοπές. Άρα μέσα στα επόμενα χρόνια ο λόρδος θα μπορεί να επιστρέψει σε κερδοφορίες 3 εκ. Προσωπικά πιστεύω ότι η αποτίμηση πέριξ των 20 εκ. είναι δελεαστική και ενισχύω προσεκτίκα. Φυσικά η απόφαση είναι δική σας.

Απάντηση